Pocit menejcennosti kvôli nedojčeniu

28. mar 2024

Ahojte, chcem sa len vyrozprávať možno miernu podporu. Cítim sa menejcenne, pretože sa mi nedarí kojiť. Mam 7tyzdnove bábätko, ktoré musím stále dokrmovat a netvorí sa mi dostatok mlieka. Snažila som sa spraviť veľa, ale nepodarilo sa to. Vkuse sa ma ktosi pýta či kojím pripadne ako to ide a mam pocit, že keď poviem pravdu všetci sú takí zhrození, že prečo nebojím. Cítim sa strašne a mrzí ma to. V podstate ma vie pochopiť len svokra pretože tej sa nedarilo tiež. Inak nikto. Cítim sa strašne a mam z toho smutnú náladu. Predstavujem si, že keby je dieta závislé čisto len na mojom tele, (keby nie sú UM) tak neprežije 😢 dokonca mi niekto hovorí že bude chorľavejšie pripadne som mu zarobila na alergie 😢 ach

klementinka58
28. mar 2024

ani jedno som nekojila ( nedalo sa) a obaja maju imunitu lepsiu ako deti kojene do 2 rokov. Naozaj to ani neries, bud rada, ze mas babatko a ci je kojene ci nie vobec nezalezi.

kvietok2012
28. mar 2024

Jednym uchom dnu, druhym von...
Na otazku ako to ide s kojenim...odpoved-dobre.
Ja som kojila presne 2 mesiace...mlieko som skoro nemala, bolo to trapenie aj pre syna a aj pre mňa...a vôbec nebol o nič viac chorlavejší ako iné deti...
Takze hlavu hore,rob tak, aby bolo dobre tebe a dieťaťu...každý nech sa stará o seba.

viestta
28. mar 2024

Nie si ani neschopa a ani zla mama. Niekedy to jednoducho aj pri najvacsej snahe nejde. Chvalabohu uz su dostupne umele mlieka a kojenci mam, ktore kojit nemozu neutrpia ziadnu ujmu. Hlavu hore, dieta je syte, spokojne, bud spokojna aj ty a na reci okolia sa vykasli. Ked sa ta bude niekto pytat ci dojcis, kym to nie je lekar, tak odpovedat vobec nemusis. Je to tvoja vec a nikoho do toho nic nie je. Drzo sa spytaj, co bude mat z tej informacie, ci bude lepsie spavat ak to bude vediet.

tetapetra
28. mar 2024

Netráp sa, si tá najlepšia mama na svete. Nie nebude dieťatko ani chorlavejsie ani alergické.

anjelicek26
28. mar 2024

Imunita na kojeni neukojená nestojí. Moji sú traja kojeny dlho a jeden s laktozovou intoleranciou krátko a imunitu majú všetci výbornú...a ku kojeniu.. dôležité je mať napapane spokojne dieta,nič iného...

michaela789
28. mar 2024

Pri prvom žiaden problém. Pri druhom? Posvätené kríže som nosila ku každému kojeniu. Hrôza, bolesť, nechuťba potom zas bolesť. Doslova mi krcacali bradavky, bolo to HROZNÉ! plakala som pri každom prisati. Absolútne sa nečudujem, že matky nekoja. Mne sa to nejakým zázrakom podarilo prekonať gencianovou violeťou...ale dovtedy som skúšala možné - nemožné, rôzne prisatia, mastičky, polohy....a všetko na nič. Ak sa nedá kojiť tak sa proste nedá.
nie si o nič slabšia matka, o nič menej ľúbiš svoje dieťa...na názory sa vyprdni. Na mňa tiež kdejako pozerali keď videli môj zhrozený výraz zakaždým čo si syn pýtal. Vyprdni sa na to aj ty a venuj energiu výchove.

slavomira236
28. mar 2024

Mam 3deti
Dievcata som kojila mozno 2tyzdne. Stradneho chlapca 28 musoacov ale s tym ze som ho aj dokrmovala..paradoxne najciac chpdy po nastupe do skoljy bol on

suzy2508
28. mar 2024

Toto je úplne ešte stále folklór na Slovensku sa sprosto pýtať, či žena kojí. Keby som po mojom pôrode dostávala za každú takúto otázku euro, už mám dom postavený 😁 prosím ťa, nič si z toho nerob, kľudne zareaguj asertívne, prípadne ako požičaj - taký vráť, keďže blbé otázky vždy budú. Snaha bola, nejde to, okej, nič sa nedeje. Dôležité je, aby si bola ty ako mama v psychickej pohode. 🙂 Posielam objatie, prvé týždne po pôrode stoja za prd a je toho veľa aj na koňa.

zuzanader
28. mar 2024

Ahoj, verim, ze sa snazis a vidim aj, ze Ta to trapi. Niekedy aj pri najvacsej snahe to jednoducho neide a mozes sa aj pokrajat. Ludia Ti povedia este mnoho hroznych veci, aj neskor… Budu komentovat ci a ako zacne dieta chodit, rozpravat, sposob Tvojej vychovy. Vsade na nas utoci milion informacii a hranicnych pohladov na vec.
Si ta najlepsia mama pre svoje dieta, uz len to, ze Ta toto trapi tomu nasvedcuje.
Drzim prsty, laska netecie z prsnika a imunita je komplikovanejsia a neovplyvnuje ju vo velkej miere to, ci je dieta kojene.
Ak je mama spokojna, je spokojne aj dieta a je tak vsetko v poriadku. Stretavaj sa s ludmi, ktori Ta podporia a nebudu len kritizovat.

barbora0308
28. mar 2024

Ach ako velmi ta chapem...ja som kojila cca. mesiac a nasledne som si musela zacat odsavat mlieko a zahustovat, kedze syn mal silny reflux a potreboval priberat, samozrejme mlieko sa mi prestalo tvorit a skoncil na UM. Dristy kvoli imunite a alergiam som si vypocula tiez...syn ma pomaly 2 roky, doteraz mal iba zoparkrat sopliky. Je to vynikajuci jedak, ktory ma od prvych prikrmov zdravu a vyvazenu stravu. Takze ak mi mamicka na ihrisku s podobne starym dietatom rozprava, ako jej dieta nechce jest nic, ale to nevadi lebo este stale koji, tak sa uz iba pousmejem 🤗.

dominikamacakova
28. mar 2024

Prežilo by, pretože vtedy žili ľudia v komunitách a niektoré ženy mali mlieka aj pre tri deti. To len tak na okraj 😀 Ale chápem, že máš depky keď si s tým dieťaťom sama zatvorená.

lelelienka
28. mar 2024

Prosim ta len sa nedaj zdeptat “kojacou sektou” ako ich nazyvam ja, pretoze niektorym z toho pretlacania kojenia za kazdu cenu uz fakt kvalitne sibe. Ked to nejde, tak to proste nejde aj ked sa rozkrajas a nie je to tvoja chyba.

koniarova
28. mar 2024

Pošli ich všetkých do prdele. Alebo muž nech ich pošle kade ľahšie. Ja som nekojila ani jedného,nechcela som. Pri prvom na rovnako všetci deptali. Pri druhom dom sa už veru nedala.

juliacenc
28. mar 2024

Ahoj, zo zaciatku dojrmuje ovela ovela viac zien ako si myslis. Aj ja som obidve deti prikrmovala az kym sa to nerozbhlo. Nic si z toho nerob, ty robis maximum, a nic zle sa nedeje ak sa babo dokrmi. Ostat uplne kludna…pokracuj v kojeni a rozbehne sa to az dokrm nebude potrebny. Hlavne psychicka pohoda

lelelienka
28. mar 2024

@juliacenc nic v zlom, ale presne tieto “rady” pokracuj a ono sa to rozbehne, dokazu kvalitne zdeptat, pretoze niekedy sa to proste nerozbehne 🤷‍♀️

koniarova
28. mar 2024

@lelelienka a ja nemám problém povedať aj na plnú hubu,že ja som po rozbehnutí ani netúžila. 😁

sissy27
28. mar 2024

Mam dospelu dceru, kojena bola 4 tyzdne, dalsie dva pol na pol s nutrilonom a od 6 tyzdnov len nutrilon. Je zdrava (dokonca ani skolkarske sople nemala, ani alergie), inteligentna, sikovna. Vztah mame uplne skvely. A teraz mi skus napisat, ze je moje dieta menejcenne, lebo nebolo kojene, alebo ze ja som horsia matka ako ta co kojila 6 rokov…
Nikdy, naozaj nikdy v zivote nebude podstatne ci bola kojena alebo nie. A kojenie neurcuje ci si alebo nie si dobra matka. A prestan rozmyslat nad somarinami, ze co keby bolo dieta zavisle na tvojom tele - toto uz ste presli, to bolo tak prvych 5-6 mesiacov tehotenstva, dalej uz vie pomoct moderna medicina. A ani pred sto a viac rokmi nebol novorodenec zavisly na matkinom tele - preto existovali profesionalne dojky, lebo panickam sa ani nechcelo kojit.
Ja ti poradim jedno - uprac si v hlave, na kojeni zivot nestoji a nepada. A nauc sa ludi poslat do prdele, ty sa ich tiez nepytas, ci jedia to alebo ono alebo preco jedia nezdrave veci, tak nech sa nestaraju ci kojis.

ailiba
28. mar 2024

Dietatko bude zdrave, neboj sa... S alergiou, ani imunitou v dospelosti to nema nic spolocne. Chapem ta, ale zbytocne sa trapis. Skusila si a nejde... Nenechaj si brat krasne zazitky s drobcekom vecami, ktore nevies zmenit. Uzivaj si co mas❤️. Bud rada, ze ste obaja zdravi.

cyberk
28. mar 2024

jeemine :D nemaj depky... ja sa smejem, ked vidim dalsiu zufalku, ktora vypisuje ako rozbehat kojenie, x krat vola laktacnu, preco dieta place, ked je na prsniku, silou mocou musi kojit, aj ked dietatu nesadlo jej MM, lebo vsak, co tam po dietati HLAVNE, ZE KOJIM a hlavne po roku kojenia vyplakavat a pytat ako prestat kojit, lebo dieta je uz tak zavisle, ze koniec.. :D 🙈
nie je nic lepsie ako mat spokojne dieta, ktore ti prespi celu noc bez abstakov na mlieko ;) a ze ma imunitu z MM? jasne uz vidim dieta, ktore je tristokrat za noc hore, s minimom spanku ako ma skvelu imunitu zo zazracneho mlieka (mozno tak 1 z 10, vojak od narodenia) :D co citam tak kojodeti su na tom velmi zle a ani sa necudujem

nevenka
28. mar 2024

Ja Ti poviem tak, odkojila som 3 deti po cca 2 roky, stvrte kojim 14 mesiacov. A zaciatky boli take, ze chlapci napriklad, sa mi na prsnik prisali az ako 6 tyzdnovi. Bez klobucika, stale som ale skusala. A boli dokrmovane, vsetky 4. Nakoniec sa mi podarilo dojcit, aj ked 1 dcerku som dokrmovala stale. Keby sa mi chcel niekto do toho starat v negativnom zmysle, poslem ho do prdele, s prepacenim. Keby sa nepodarilo, tak by sa nepodarilo.
Ty robis maximum, co sa da. Toto vobec nie je problem. Plakat budes, aj ked zacnes prikrmovat riadnou stravou? Ved to je vyvin. Treba sa na to vytoto, na tie reci a ked sa spytaju, ci kojis, povedz, ze ich do toho nic, alebo ak chces mat pokoj, povedz ano a nerozvadzaj. Naco?

hederamonstera
28. mar 2024

Prosim prosim prosim, nepremarni tieto prve tyzdne trapenim sa nad takou vecou, nad ktorou kyvnes rukou o niekolko rokov. Hovorim na zaklade vlastnej skusenosti.
Babatko sa potrebuje len najest a mat kludnu mamicku. Zdroj jedla nie je dolezity.
Si super mama❤️

marianarem
28. mar 2024

Ja som nekojila zo zdravotnych dovodov a nastastie som nezazila ziadnu kritiku od nikoho, ani od tych, co nevedeli dovod. Ale tak nabuduce, ked sa niekto opyta, tak povedz: "Kojenie ide tak na 50% (20, 10, dosad si), ale mama som na 100%". Dieta potrebuje hlavne tu mamu, moznoze kojene deti maju nejaku zdravotnu vyhodu, mozno nie, tazko povedat...Ale vacsie skody si nesu deti, ktore maju mamu duchom nepritomnu, bez zaujmu o ne, neschopnu pochopit ich citove potreby a podobne. Nenechaj sa trapenim ohladom kojenia obrat o energiu, ktoru mozes vyuzit na venovanie sa babatku, z toho vytazi podla mna viac.

komplikovana
28. mar 2024

Prosim, prosim, nenechaj si nabulikat do hlavy, ze kvoli nekojeniu sa mas citit menejcenna. To su take sproste reci, len aby si ludia mohli rypnut. Absolutne ti to na hodnote cloveka neubera. Dolezitejsia je podla mna vychova dietata ako kojenie. Si skvela a urcite robit vsetko co je v tvojich silach pre babatko. Ak by ti mohlo pomoct trosku zdvihnut sebavedomie, skor si studuj odborne clanky, ako posluchat ludi, co tomu prd rozumia.

nmld
28. mar 2024

Akykolvek sposob je ok....spokojne a syte dieta je najviac

bolarazjedna
28. mar 2024

Nám samotná pediatricka povedala, že vo svojom obvode nevidi, že by kojenie deti mali lepšiu imunitu ako nekojene. Toho sa nemusíš obávať.
A hlavne aby si vedela, kojenie veľakrát není také jednoduché, že len priložís dieťa a hotovo. Potom ženy, ktoré to nezažili, koľko trápenia môže byť s kojenim, nikdy nepochopia ti druhu stranu. Dobra sprava je, že pri ďalšom dieťatku to môže byť všetko inak. Ja som sa s 1.dietatkom natrápila, tiež dokrmovala som do 6tyzdnov.... A s druhým... Neverila by som, že 1-2dnove dieťa dokaze tak silno sať a nahlas hltat... Pre mňa niečo dovtedy nepoznane.... A tvorba mlieka tiež tentokrát v pohode, pri prvom som tiež všeličo skúšala, nech mám mlieka viac...
Na otázky, či kojis - áno, nemusíš to ďalej rozvíjať, to je len otázka, ako keď očividne kráčaš domov z práce, ako každý deň v rovnakom čase a susedka sa napriek tomu každý den opýta, či ideš domov?...

angelinja
28. mar 2024

ja mam pocit menejcennosti ze mam len jedno dieta, ze som sa nedala na druhe ked vidim ze niektore maju 4, 5,,3 a ja ako taka chudera...horsie ze mozno s tymto pocitom som si realne priniesla fyzicke problemy, ku kojeniu...som rocnik 86 , vraj vtedy sa kojilo 3 mesiace a potom sa davalo umele, vraj to bola moda...neviem nepytala osm sa viac...mimochodo ja som aj kojila aj prikrmovala , v nemocnici nejako nepriberal povedali mi ze mam vraj slabe mlieko, neriesila som , proste sme si nasli system aj kojila aj robila mlieko...taktosom vydrzala do 6 mesiacov, sam nechcel potom uz z jendeho prsniku tka iba z druheho a potom uz nejako prirodezene prestal ked mal pol roka..a dokonca om mala aj klobuciky,inak sa mi nevedel prisat nema dobre bradavky, ano neivem ci exisuje mamila ci manila este?ja osm teda rodila pred 9rokmi a vtedy to letelo...ked osm si citala nejake clanky od nich som sa chytala za hlavu keby mam podla nich tak by som nakonec ani nekojila lebo oni neuznavaju tusim klobuciky ani nic take...sprav tak aby bolo dobre pre babo

autor
28. mar 2024

Ďakujem vsetkym za veľkú podporu cítim sa lepšie..ono čo sa týka tých otázok poznámok ja sa viem ohradiť..úprimne najprv som to ani tak neriešila ale čím viac ľudí sa pridáva tým som z toho smutnejšie..najnovšie aj pediatrička sa ma opýtala ako kojenie alebo som nutena dávať tie umeliny ( a už to mi prišlo také, že asi nie je nadšená) aj to ma zarazila a postupne sa to nabaľuje a vnútorne ma to začalo trápiť a pochybovať o sebe ☹ ale teda po tom čo som tu prečítala sa cítim lepsie..fakt som sa snažila kadejako resp stále snažím pretože ja stále prikladám ale aj tak musím dokrmovat a úprimne som s tým fakt neratala, že kojenie nie je také jednoduché ale pre niektoré riadne vydreté..a z toho som smutná že neviem
Či som pre to spravila úplne maximum

aliaray1
29. mar 2024

Ahoj, vobec sa netrap, fakt. Ja 40r, od 6 mes.v jaslach...nekojena vobec a nemam ziadne alergie, ani intolerancie, chora som tak 2-3 dni, mam VS, dobry flek, toho casu na RD...manzel detto. Nasa dcerka (uz 2 r) kojena aj prikrmovana, sla som sa tu roztrhat, papala sebovku, benedikt, caje, maste atd 🙈...a teraz to beriem uz fakt volne a uz aj s humorom. Ked sa nam o 3 mes narodi dalsie, bud to pojde normalne, alebo kaslem na to a svet sa nezruti. Bud uplne v klude a ked to nejde nevadi.

biglovemom
29. mar 2024

Si na zaciatku materstva a teba uz depta kojenie.
Co bude ,ked budes od okolia pocuvat preco nesedi, preco nerozprava preco hento preco tamto….sa zblaznis.

Mam pocit ze tebe chyba kus sebavedomia.

To ci ma dieta alergie,aky imunitny system ma nezalezi ci je na MM alebo na UM.
Je to TVOJE dieta, aj keby ho postarka kojila je to fuk.

Ono je pravda - Spokojna matka spokojne dieta.

Tak klud a uzivaj si babo

PS:2deti na UM

jana_eyre_2
29. mar 2024

Toto ma hrozne mrzí keď čítam že mamy trápi.. nie je absolútne vôbec nič zle ak sa ti nedarí kojit.. absolútne vôbec nie si menej mamou len preto, že nekojis.. pre tvoje bábo si všetkým úplne bezohladu na to, či mu dávaš UM alebo svoje mlieko..

A je úplný blud že dieťa je zdravšie ak je čisto kojene.. dôkazom som ja - mám tri deti, všetky boli čisto kojene.. všetky tri sú alergici (po otcovi, on sám bol kojeny tiež a alergik je silný) a nemajú kvôli alergiam a astme ani dobrú imunitu..

a teda spomeniem môjho najmladšieho - bol kojeny najdlhšie z mojich detí, do 20m.. od maličkého mala bol neustále chorý.. od 2mesiacov mával bronchytidy, zápaly ucha, oči, vysoké horúčky.. nikdy nebol kľud.. kojenie jednoducho nie je žiadna záruka zdravia, na to vplýva mnoho a mnoho faktorov..

Ja som dojčenie nikdy nebrala ako gro materstva, keby mi to nešlo sú vklude na UM.. vôbec teda dojčenie nepodceňujem, ale na druhej strane ani neprecenujem.. mamy sú rovnako mamami ak dojčia, ale aj ak nedojcia.. a nechápem prečo vlastne ľudí tak veľmi zaujíma akým štýlom bábätko prijma potravu.. je x tém ktoré by sa dali rozoberať s čerstvou mamou..

Neboj sa ohradiť že ti je nejaká téma nepríjemná.. teraz si užívaj prvé mesiace s bábätkom, vyrastie neuveriteľne rýchlo a o pár rokov už nikoho ani len nenapadne sa spýtať ako papalo ked sa narodilo..