Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.
    nelinkabublinka
    28. jún 2021    Čítané 64x

    Maškrty len z 3 surovín – z múky, cukru a vajíčok.

    Ktorá žena a ktoré dieťa nemájú radi sladké? Avšak nie je sladké ako sladké. 

    My sme testovali Seditky, piškóty bez pridanej cukrovej posýpky a kypridiel pre ľahšie, zdravšie a sviežejšie dezerty a vyrobené len z 3 surovín – z múky, cukru a vajíčok.

    Mini piškóty majú super praktické balenie do každej kabelky, školskej tašky, ruksačiku. Sú akurát pod zub. Žiadne odkusovanie, trúsenie, mrvenie. 

    Deti ich milujú aj do pudingu, ovocných výživiek, jogurtu. 

    Podlhovastné sú nadýchané, oceňujem, že sú bez posýpky. U nás si našli skôr miesto ako surovina do nepečených "zákuskov". 

    Najviac u nás idú „pudingáče“ a „tvaroháče“. Preto máme piškóty vždy doma v zálohe. Pomlskanie pre celú rodinu, dokonca aj pre domácich miláčikov. :D Pre mňa skvelé, pretože sú rýchle na prípravu a pre deti super ako príjemné dezertíky, ktoré nie sú suché ani mastné. 

    Rada sa s vami podelím o moje dva top super rýchle recepty.

    Poďme na to...

    Čoko-malina pudingáč

    Ingrediencie:

    2x Dr. Oetker BB pudingy čokoládové

    1l mlieka (ja používam bezlaktózové)

    3 čaj. lyžičky medu

    Maliny

    1 balíček piškót mini Seditky

    Ako prvé si pripravíme puding. Polovicu mlieka (0,5l) si nalejeme do hrnca, pridáme med a privedieme k varu. V druhej polovici mlieka si vymiešame pudingový prášok a vlejeme do takmer vriaceho mlieka, ktoré máme v hrnci. Miešame pokiaľ nezačne hustnúť. 

    Keď už máme puding pripravený, vezmeme si zopár malín, roztlačíme ich na kašu a nahádžeme piškóty, aby nasiakli malinami. Takto pripravené začneme vrstvenie do pohára. 

    Ukladáme najprv vrstvu piškót, následne puding, zvyšnú roztlačenú kašu malín a znova dookola až po vrch pohára, ktorý ozdobíme celými malinami. Môžeme na ozdobu pridať aj pár lístkov mäty. 

    A tadáááá, je hotovo. 

    Vanilkový tvaroháč

    Ingrediencie:

    250 g mäkký tvaroh

    1 vanilkový cukor

    citrónová šťava

    1 téglik smotana na šľahanie

    dlhé piškóty Seditky

    Tvaroh vymiešame s vanilkovým cukrom, citrónovou šťavu vytlačenou z polovice citróna a dochutíme ešte cukrom. Primiešame smotanu.

    Do formy na spodok poukladáme polovicu podlhovastých piškót. Na ne natrieme tvarohovú zmes, znovu poukladáme piškóty. Dáme stuhnúť do chladničky.

    Doslova „izi-pizy“ 

    Dobrú chuť. My ostávame Seditkám bez pridanej cukrovej posýpky a bez kypridiel verní aj naďalej. Ďakujeme za túto skúsenosť.

    #recenzia #test_seditky #seditky_skusenosti10

    nelinkabublinka
    1. nov 2018    Čítané 2177x

    Boj proti školkárskym bacilom!

    Bláznivý kolotoč chorôb sa začal približne pred rokom, kedy moja staršia dcéra Bianka nastúpila do škôlky. Šesť dní na to sa jej narodila sestrička Simonka, a tá od toho dňa ťahala za kratší koniec. Škôlkárske bacily nás skolili už deň po príchode z pôrodnice a skončili sme na antibiotikách. Obe. A tak si žijeme. Už rok. Staršia prinesie, mladšia schytá a mama ako v závese to dostane tak s týždňovým oneskorením.

    Mladšia, Simonka, testovala sirup Futura, určeý pre deti od 1 - 3  rokov, pre zdravý rast a vývoj. Obsahuje železo, vápnik, vitamín K2, D3 a C. Sirup má tak podchytiť potreby malého organizmu pri dramatickom raste a vývoji kognitívnych funkcií, zvýšenú potrebu vitamínov D a K2, vápnika a železa. Výrobca reaguje na nedostatok vitamínu D a železa u detí, ktorý je u detí tohto veku veľmi častý. 

    Sirup je hustej konzistencie, vôňou a chuťou podobný ovocnej výžive. Čím si, myslím, bude lahšie aplikovateľný malým deťom. Moja mladšia dcéra je veľmi náročná na konzumáciu vitamínov. Nemá ich rada a dať jej akýkoľvek výživový doplnok bez toho, aby som ju musela spacifikovať chvatmi ľubovoľného bojového umenia, je takmer nemožné. Na moje veľké počudovanie jej prvá lyžička chutila. Bola som nadšená. No dlho jej to nevydržalo. Striedali sa nám horšie a lepšie dni. No v podstate to bolo celkom fajn. Lyžičku som vymenila za striekačku z detského sirupu proti teplote, dobre známu všetkým mamám. My s ňou doma aplikujeme všetky lieky tekutej konzistencie a nie je nad ňu. V najhoršom prípade som jej sirup vmiešala do ovocného pyré alebo do jogurtu. 

    Okrem iného bol sirup najlepšia hračka, ktorá mi umožnila minimálne upratať stôl po raňajkách. A "mňam" dostávali aj bábiky. 

    Štvorročná Bianka lieky miluje. Akejkoľvek chuti, tvaru, veľkosti a vône. Od mala patrí k chorľavým deťom a od nástupu do škôlky je to ešte horšie. Na druhej strane užíva antibiotiká ojedinele. Vždy to zvládneme domácou liečbou pomocou voľne predajných doplnkov ako sú sirupy proti kašlu, probiotiká, sirupy na podporu imunity a podobne. 

    Ako som už spomínala, vyskúšali sme veľa prípravkov na podporu imunity, no bezvýsledne. Soplíky a následne kašeľ nám robia denno denne spoločnosť. Bianka testovala cmúľacie tablety Marťankovia Futura vhodné pre deti od 3 do 6 rokov. Oproti prípravku pre menšie deti obsahujú navyše inulín a betaglukány. Bianke tablety chutili. Ako inak. Pripomínala mi ich a sama si ich pýtala. S podávaním teda nebol najmenší problém.

    Staršia dcéra začala s testovaním po týždňovej "maródke" doma, kedy nám ju zo škôlky deložovali pre soplíky a kašel. Rada Futura je skôr doplnok pre dlhodobo udržateľný priaznivý zdravotný stav ako je rast zubov, kostí a kognitívnych funkcií a podporu prirodzenej imunity. Nie je to rada pre akútnu podporu imunity. Tej sa venujú iní Marťankovia. Teda čakať zázraky by bolo asi naivné. Človek aj keď neverí, no tajne dúfa. Dcéra vydržala v škôlke 4 dni 🙂 V piatok už bola opäť doma. Vo štvrtok v noci sme ťahali nočnú, pre dcérkino zvracanie. Žalúdočné problémy pokračovali aj v piatok doobeda. Upravenou stravou a probiotikami sa situácie upokojila, no nastúpila teplota. S ňou aj zelené zatekajúce hlieny a následne príšerne znejúci dusivý kašel. Nasadili sme klasické menu sirupov a vitamínov. Okrem 2 dní, kedy dcérka zvracala, užívala Marťankov naďalej. Akútna fáza horúčky, soplíkov a malátnosti prešla rýchlo. No dozvuky trvali 2 týždne v podobe najskôr suchého dráždivého, neskôr mokrého produktívneho kašla. Už je to tretí týdžeň a dcéra stále sem tam vykašle hlieny. 

    Akonáhle sa dcére polepšilo, vrátili sme sa k pravidelnému režimu, kedy veľa času trávime na čerstvom vzduchu. Začali sme prechádzkami, chodili púšťať šarkana či pokračovali v tréningu ľadového korčuľovania, tanečného krúžku a nácvikov folklórneho súboru. Dcéra nie je domased. Veľa sa hýba, cvičí a veľa času trávi vonku. Miluje ovocie a nepohrdne ani zeleninou. Napriek tomu je často chorá. Bohužiaľ, ani Marťankovia túto kliatbu neprelomili. 

    Je dôležité si uvedomiť, že za tak krátky čas môžu zabrať maximálne antibiotiká a žiaden výživový doplnok. Škoda, že toto testovanie nebolo načasované na koniec leta, tesne pred nástupom do škôl a škôlok. Kedy sa bludný kruh chorôb rozbieha asi u každého.

    Mladšia dcérka samozrejme nemohla zaostávať. No u nej, chvála Bohu, to zostalo bez vážnejších prejavov. Stačilo čistenie nosa, kvapky a odsávanie. Kašel bol výrazný, no trval oveľa kratšie a neobmedzoval ju v spánku a podobne. Paradoxne, za rok jej života sa jej imunita posilnila, a priebeh choroby je u nej vždy zatiaľ miernejší ako u staršej dcéry. Jej jedálniček obsahuje taktiež veľa zeleniny a ovocia. Zelenina skôr v podobne príkrmu, aj keď jej jedálniček začína pripomínať skôr jedálniček väčšieho dieťaťa, no bez dochucovania. Ovocie má rada surové. Ovocné výživy nemala rada odmalička. Trávime veľa času na vzduchu. Kočík čoraz viac vymieňa za pešibus a imunitu podporujeme aj baby plávaním. Z doplnkov výživy dostáva pravidelne D a C vitamín.

    Babám sa testovanie páčilo. Nebolo to niečo násilné. Som rada, že sme mohli byť súčasťou tohto projektu. U mladšej zostanem verná sirupu a u staršej pravdepodobne siahnem po rade, ktorá je zameraná na akútnu podporu imunity. Po 3 týždňoch (2 týždne choroby + 1 týždeň prázdnin) sa v pondelok vráti do škôlky a ja začínam prijímať stávky na to, koľko tam vydrží.

    #test_martankovia nedelne rano (od 6:30 🙈) u nas patri korculovaniu. Aj sportom podporujeme imunitu. Ku "napoju sampionov - kakavku 😉) pytala Martanka. Mama ich tusim musi balit aj na lad 🤘

    (2 fotky)

    #test_martankovia Baby su opat hlavnymi hrdinkami mamickovskeho trhaku 40 odtienov zelenej. Sopliky, kasliky... Cmulame aj pijeme martankov pre rychlejsie uzdravenie. Dalej naordinujeme caj, ovocie a cerstvy vzduch. Vela cerstveho vzduchu. Martankovia sa stali kazdodennou rutinou. Aj najmladsia scucne svoju davku sirupu bez protestov.

    (3 fotky)

    #test_martankovia Ročná Simonka lieči všetkých v dome. Dnešná dávka s protestom. Mrnčaním. Od rána má "svoju" náladu. 👿

    (2 fotky)
    nelinkabublinka
    9. okt 2018    Čítané 209x

    Veľa muziky

    Moje deti sú na testovanie ako stvorené. Každodenne testujú výdrž mojej nervovej sústavy, hlasového fondu a sebaovládania. Taká normálna rodina. Všetko, čo by mohlo dopomôcť ku kľudnej chvíľke v dome sa počíta a tak sme skúsili šťastie a prihlásili sa na túto testovačku.

    V jeden pondelok, špeciálny pondelok, zavolal kuriér. Akoby to v tom koníku vedeli, naša Simča oslavovala v ten deň svoje prvé narodeniny. Parádne načasovanie. Do rozbaľovania sa pustila vo veľkom štýle.

    Oficiálnym testerom bola ročná Simonka. Hlavným asistentom bola 47 mesačná sestra Bianka. S tými mesiacmi len provokujem. (Pozn. red.: O mesiac bude mať 4 roky a na prepočet mesiacov som musela použiť kalkulačku :-P)

    Kolotočáris

    Kolotoč bol pre mňa výzva. Poznám schopnosti a vlastnosti svojho dieťaťa a bola som zvedavá, či prežije. Nebudem vás naťahovať. Prežil najťažšie crash testy a to teda klobúk dolu.

    Kolotoč sa skladá intuitívne. Akosi mi hneď všetko zapadalo. Ja vždy ignorujem návody na použitie, ale teraz som z rešpektu, že to pokazím a bude po testovaní 🙂 návod použila. Namiesto skrutkovača mi stačila aj špicatá škrabka na zemiaky. Baterky idú u nás na tony, takže sme boli pripravené, aj keď neboli súčasťou balenia.

    Jeden kolotoč sme už mali, keď bola Simonka malé bábätko. Zdedila ho po staršej sestre. A tej sme ho obstarali z bazáru. Vydával čudesné vŕzgajúce zvuky, ktoré prehlušovali hudbu z kolotoča. Prehlušili by aj zbíjačku. Za mesiac "zožral" štyri déčkové baterky (to sú tie maga veľké šulce). Prevádzkovať ten kolotoč bola asi tak finančne náročné, ako som najímala každý večer spevokol na spievanie uspávaniek. Preto som bola milo prekvapená, že tento od Fisherprice "papá" klasické "tužkové" baterky (AA). Diaľkové len 2 mikrotužky. Diaľkové ovládanie využívala staršia sestra, keď chcela jedovať mladšiu. Inak je fajn, ak chcete narýchlo dieťaťu kolotoč opäť zapnúť bez toho, aby ste sa museli priblížiť ku postieľke

    V kolotoči hrá príjemná hudba, lietajúce medvede sú síce trošku povedzme "surrealistické", ale pre deti, prečo nie. Vyberáte si zo zvukov prírody, bieleho šumu alebo hudby. Na strop premieta projektor bielym svetlom hviezdnu oblohu. Zvuk je príjemný, jemný. Jeden by sa zohol pod postieľku a hľadal živý orchester. Motorček je celkovo tichý. Nepôsobil na mňa rušivo. Oproti tomu, čo sme mali doma kedysi ho ani neregistrujem. Ovládanie je jednoduché. Na jednom boku je hlavný vypínač a gombík pre projekciu. Na na druhom boku sa prepínajú režimy. Gombíčky zvládla po chvíli aj krpaňa a prepínala jedna radosť.

    Všetko to má jednu veľkú chybu. Že sme ho nemali tak pred trištvrte rokom. Ročné dieťa si naň už jednoducho nezvyklo. V postieľke ho vnímala ako hračku a tak pôsobil pri zaspávaní ako rušivý element. Musel zostať vypnutý. Využívala som ho skôr na zabavenie. Púšťala som jej ho, keď bola v postieľke a potrebovala som ju zaujať, napríklad kým jej pripravím mliečko a podobne. Inak ju zabávalo brnkať do medvedíkov, urputne sa snažiť ho odopnúť od postieľky, upevnenie kolotoča k projektoru unesie 10 kg živej váhy, keďže sa naň permanentne vešala.

    Kolotoč by som si pre bábätko kúpila, je mi veľmi sympatický, pre tohto nášho huncúta však už zbytočný. Dá sa však dá rozobrať a naďalej využívať ako projektor, ktorý položíte na nočný stolík a kolotoč ako hračku napríklad do kočíka. Čiže kúpa kolotoča je v tomto fajn investícia. Keď vám z bábätka vyrastie taký fiškús, akého máme doma my, nemusíte kolotoč zatracovať, len ho prispôsobíte aktuálnym potrebám.

    Namiesto stropu nočná obloha

    Môžem tento článok využiť ako inzerciu? Vymením kolotoč za ešte jeden projektor. Lebo by sa uživili v každej izbe! To je vám parádna vecička. A stal sa súčasťou nášho večerného uspávacieho rituálu. Dokonca u oboch detí. Ešte že zaspávajú tak s polhodinovým rozostupom a stíham projektor preniesť z izby do izby 😀

    V projektore býva okrídlený medvedík v „domčeku“ s meniacimi sa farbami podsvietenia, ktoré môžu a nemusia byť zapnuté. Na strop, či stenu, podľa toho kde sa projektor postaví, premieta nočnú oblohu s „podmazom“ príjemnej hudby, zvukov alebo prírody, s možnosťou nastavenia hlasitosti. Súčasťou je aj časovač, ktorý projektor vypne po stanovej dobe (10, 20 alebo 30 minút).

    Zvuk je rovnako ako pri kolotoči príjemný, žiadny plechový uši trhajúci vreskot. Konštrukcia pevná. Keďže sa ho Simonka naučila zapínať a veľmi sa jej to páči, zistili sme, že odolá pádom. Viacerým pádom. Mladšia zaspáva pri hviezdičkách. Hudba nemôže byť pustená vôbec, biely šum tiež nie ale cvrčky, to je niečo pre ňu 🙂 Prírodné zvuky sa nám osvedčili. Projektor musí však byť dostatočne ďaleko od postieľky, inak má tendenciu snažiť sa ho dosiahnuť a je po spánku.

    Staršia 4 ročná je na ňom doslova závislá. Kým jej ho neprinesiem z izby od mladšej, nepôjde spať. Na najnižšej hlasitosti, na najdlhšom cykle jej robí spoločnosť až kým nezaspí. Prvé dni vždy vyliezla z postele, keď projektor dohral, aby som jej ho išla opäť zapnúť. Mal trošku opačný efekt 😀 Ale keď si ho už trošku „okukala“, prestal byť takou atrakciou a novinkou, tak ju vždy nájdem po vypnutí projektora po pol hodinke spinkať. Dohodli sme sa, že keď dohrá projektor, je to znamenie, že je najvyšší čas na spánok. Keď prešvihneme večierku, tak ju vďaka projektoru trošku okabátim a nenastavím jej časovač na pol hodinu, ale 10 minút 😀 A akonáhle dohrá, je v izbe absolútne ticho a pekne spí!

    Havkova hovoriaca sestrička

    Ďalšia super hračka, ktorú ak kúpite malému bábätku, využijete ju roky. Nepíšem to preto, že som ju dostala. Jednu podobnú už máme doma. Iba sme sa splietli pri kúpe a vyberali na základe pekných farieb. A vôbec sme si nevšimli, že psík hovorí česko – anglicky. Staršej dcérke ho priniesol Ježiško k prvým Vianociam, mala vtedy necelé 2 mesiace. Začala sa s ním hrať, akonáhle sa naučila uchopovať hračky. A hrá sa s ním dodnes (4 roky).

    Hračka je skutočne univerzálna a atraktívna pre deti vo väčšom vekovom rozpätí. Malých zaujme, veľkých nenudí. Čo veľmi oceňujem, keďže nemám rada hromadenie nezmyselného kvanta hračiek. Radšej jednu a poriadnu.

    Ružovej psíkovej sestričke sa potešili obe naše baby. Staršia reaguje na úlohy a otázky, ktoré psík dáva. Je ich omnoho viac, ako u česko-anglického brata, ktorého sme mali doma. Hranie u 4 ročnej je už premyslené a dokáže oceniť všetko, čo psík dokáže a ponúka. Dokonca sa snaží hlavnej testerke podstrčiť jej staršiu verziu psíka a ona okupovať nového, ružového, ktorého sme dostali 😀

    Vždy keď si myslím, že už poznám všetky zvuky, pesničky, frázy, slová, ktoré havko robí, prekvapí ma niečim novým. Deti sa hravo učia nové slová, farby, pesničky, básničky, tvary, časti tela, pozdravy, počítať a ešte omnoho viac. Na hrudníčku bliká farebné srdiečko do rytmu a tiež podľa toho, aká farbu havko spomína. Dcérka po ňom ide ako osa po mede. Stlačením ľavej nôžky sa určuje úroveň náročnosti, podľa veku dieťatka. U ročnej Simonky je to momentálne taký malý plyšový jukebox. Stláča strmlavo, až kým nezačne hrať nejaká pesnička. Začne tlieskať a tancovať. Spočiatku stláčala cielene len svietiace srdiečko. Až neskôr, asi náhodne, prišla na to, že psík reaguje na stlačenie farebných častí končatín. Je to po 100 rokoch prvá hračka, s ktorou sa chvíľku prehrá aj sama.

    P.S.: Veľké plus majú u mňa vďaka pesničke Tancu, tancuj. Je tam skutočne niečo "naše" a nielen preložené anglické baby songy ako Itsy Bitsy Spider a pod. Takže

    Veľmi pekne ďakujeme za možnosť testovať tieto hračky. Nepochybovala som o kvalite, keďže už pri prvom dieťati sme sa stretli s viacerými hračkami tejto značky. Skôr som bola zvedavá, čo „dokážu“ a čím ma zaujmú. Všetky 3 predčili moje očakávania. Čím konkrétne, ste si mohli prečítať vyššie. Blížia sa Vianoce a sú to fakt dobré typy na darčeky pre najmenších, ktoré neprestanú baviť po 4 dňoch ale uživia sa u vás roky.

    nelinkabublinka
    Správa bola zmenená    9. okt 2018    

    #test_martankovia Dcéra je závislák na liečikoch. Miluje niečo cmúľať, zapíjať sirupy a rozkusovať aj tie najhorkejšie tabletky. Marťankov volá detičkovský liečik. Chutia vraj ako jahôdky. Včera šla po týždňovej soplovo kašlovej prestávke opäť do škôlky. Vrátila sa so slovami, že všetky deti kašlú a kýchajú. Dnes majú v škôlke divadlo. 80 detí v jednej miestnosti. Marťanskovia, dúfam, že máte nadpozemské vlastnosti, keď už ste z Marsu. A to moje dieťa tam vydrží aspoň do konca týždňa. Prijímam stávky.

    (2 fotky)
    nelinkabublinka
    Správa bola zmenená    9. okt 2018    

    #test_martankovia Sirup vonia super. Ako detská výživa. Je hustý a malej prvá lyžicka chutila. Uvidíme, či jej nadšenie vydrží.

    (4 fotky)
    nelinkabublinka
    Správa bola zmenená    9. okt 2018    

    #test_martankovia Spolubojovníci proti jesenným chorobám sú doma. Ide sa testovať.

    #test_fischerprice Treťou hračkou, ktorú testujeme je projektor. Parádna vecička, ktorú sa priznám už 2 noci okupuje aj staršia 4 ročná sestra. Po zaspinkaní hlavného ročného testera musím projektor vziať a dať o izby staršej. A zaspáva pri ňom aj ona. Projektor prehráva zvuky prírody, tzv. biely šum a samozrejme melódie. Zvuk je príjemný. Žiadny plechový kolotočiarsky zvuk. Na strop premieta hviezdnu oblohu a mesiac. Vo vnútri "býva" macko. Vydarená vecička.

    (3 fotky)
    nelinkabublinka
    Správa bola zmenená    13. sep 2018    

    #test_fisherprice V pondelok, 10.9., oslávila naša Simonka 1. rôčik. Akoby to v tom koníku vedeli a práve v deň jej narodenín nám priviezol kuriér 2 velikánske krabice plné hračiek. V Simonke sa skrýva pravá ženská, a balíčky "šacovala" s plným nasadením.

    (5 fotiek)
    nelinkabublinka
    2. jan 2018    Čítané 318x

    Ako Simonka Pampersky testovala...

    V krajine, kde sa linecké lepili a medovníky zdobili, sem tam orechové zhoreli, žila raz dievčinka menom Simonka. V čase vianočnom jej prdelka ružovučká ako púčik a jemučká ako marcipán testovala plienky Pampers Premium Care (3).

    Hoc úvod našej recenzie znie ako z rozprávky, začiatok testovania sa podobal skôr na thriler. Po prebdenej noci sa mamička, po odprevadení staršej sestričky do škôlky, schúlila do ešte stále teplučkých perín vedľa Simonky. Keď v tom ju strhne zlá predtucha z polospánku. Kuriér! Dnes mal kuriér priniesť balík! Šmátra po mobile a tam 2 neprijaté hovory! Tichý režim! Bastriguly! Volám naspäť, raz, dvakrát. Nič! O minútu zvoní mobil späť a misia zmeškaný hovor je úspešne ukončená a balík na ceste ku nám.

    Priznám sa, že Pampersky poznám. A aj som ich používala. Aj pri prvej, aj pri druhej dcérke, boli práve tieto plienky tie, ktoré som kúpila na prvé týždne. Viete ako sa vraví, na začiatku aj na konci života chcete dopriať to najlepšie. Bola som spokojná. Ďalšie čísla som však kúpila lacnejšie, inej značky. Myslela som si, že už to nemusím tak prežívať, riťku precitlivelú nemá, stačia jej aj obyčajnejšie plienky. No začali nás stretávať kadodenné nehody. Dvakrát, niekedy trikrát za deň bola malá precikaná, aj keď plienka nebola ani zďaleka plná. Začalo ma to štvať. A to riade. Už beztak som prala pri dvoch deťoch každý deň, ale 3x denne nakomplet precikaná garderóba mi to všetko ešte viac komplikovala. V tom čase som zbadala výzvu na prihlásenie sa na testovanie Pampers Premium Care. Bola som zvedavá, či je chyba v plienkach alebo má dcéra také mega turbo precikávacie schopnosti. 

    Balík ako svet otváram s nedočkavosťou dieťaťa. Som zvedavá, ako sa pleskli po vačku a koľko tých plienok vlastne dostaneme. Na dne krabice čakali dva 80 kusové balíky. Klobúk dolu. Za 2 týždne minúť 160 plienok je asi nemožné. To by som musela mať doma asi polievacie autíčko namiesto dieťaťa. Uznanlivo kývam hlavou a otváram prvé balenie.

    Privoniam. Nie moc pekná vôňa. Typická pampersková, ktorá sa mi však spája s najkrajšími chvíľami v živote. Vždy keď ucítim tieto plienky, v mysli sa mi pripomenú prvé dni s mojimi babami. Poznáte to. Tie asociácie, ktoré vám privedú niekoré vône. Jeden parfem vonia ako vaša prvá pusa. Pach benzínu pripomenie výlety, ktoré ste podnikli so starýcmi rodičmi na dedkovej MBéčke. Vôňa ihličia privolá spomienky na neforemnú borovicu uprostred obývačky, ktorá však bola najkrajším stromčekom, lebo sa v jeho ozdobách odrážali šťastné detské oči (Nejako som to s tými spomienkami prehnala). No ale presne takéto dačo cítim, keď si privoniam k Pamerskám. 

    Plienky sú na dotyk jemné, zvnútra je priedušná sieťka a po okrajoch typické volániky, ktoré majú udržať všetok obsah vo vnútri. Obrázok vpredu oceňoval môj muž, ktorý sa veľmi rýchlo zorientoval, čo ide dopredu a čo dozadu. Žlté zalepovacie pásiky držia dobre a dajú sa opätovne prelepovať.  Zvovnku sa plienkou tiahne žltý pásik, ktorý sa pri pocikaní sfarbí namodro. Myslím, že je to fajn vec pre prvorodičky a pre oteckov. Kedy ľahko nakuknú pod oblečenie a modrý pásik im napovie, či je potrebné dieťa prebaliť alebo nie. Skúsenejšie mamičky to už majú v rukách. Stačí jeden "omak" a už cítiť, že zadoček je akosi moc 3D a je potrebné plienku vymeniť. Tá vydrží určite viac, ako jedno cvrknutie, ktoré však keď je dobre mierené, pásik zafarbí. 

    Aby som nadviazala na vyššie spomenuté ponosy na nemenovanú značku plienok, začatím testovnia Pampers, precikávanie x-krát denne prestalo. Plienky sedeli dcérke ako uliate. Posledné dni Simonka spinkáva cca od polnoci do 9 hodiny rána s kratučkým dojčením počas spánku uprostred noci. Ako som už spomínala pod príspevkami vo svojom blogu, radšej si odkusnem ruku, ako budiť spiace dieťa. Ak by bola nespokojná, vie mi to dať hlasno najavo. Keď papá v noci málinko, plienka nie je až tak strašne precikaná. Málo, či moc, tak či tak je pokožka vystavená moču. Nedovolila by som si taký luxus, neprebalovať ju tak dlhú dobu, keby jej to spôsobovalo nejaké problémy. Skutočne spinká krásne celú noc, spokojná a ráno má zadoček pekný ružovučký, bez akýchkoľvek defektov, vyrážok, zaparenín. Podotýkam, že nepoužívam žiadne krémy a púdre. Len ak sa jej zaparenina začína tvoriť, čo bolo iba zopár raz.  Inak sa obdobnej kozmetike vyhýbam.

    Za 2 testovacie týždne sa precikala 2x a to bolo skôr mojou vinou, že som sa pozabudla a neprebalila ju včas. Plienky aj keď boli veľmi plné, mi toľko nesmrdeli. Podobne to bolo s kakaním. Keďže moje dieťa kaká raz za deň, či dokonca raz za dva dni, je to nálož. A tú ani Pampersky nevedeli vždy prežiť. Stalo sa asi 3x za tie 2 testovacie týždne, že plienku prekakala. 

    Zhrnuté podčiarknuté. Mňa Pampers Premium Care presvedčili, že za vyššou cenou je aj vyššia kvalita. Určite aj po spotrebovaní "testovacej" vzorky kúpim túto značku. Čítala som rôzne diskusie na tému "Nové Pampersky" a neboli príliš pozitívne. Nechápem však prečo sa táto antikampaň rozprúdila. Nepostrehla som žiadne "drolenie" (okrem jedného razu, po celonočnej záťaži), sieťka sa nelepí ani netrhá (a to som jednu omylom oprala v pračke na 1000 otáčok), nevyskytla sa žiadna alergická reakcia, "smrdia" ako plienky a určite mi je to príjemnejšie ako 3 kilá parfumov.

    Pampersky oporúčam všetkými desiatimi. A Simonka tiež. 

    #test_pampers Dnes rozhovor s hlavnym vedeckym pracovnikom zodpovednym za testovanie

    https://www.youtube.com/watch?v=f3rQduZWviI

    Moze ist do lineckych maslo? Nic ine nemam a chcela som si urobit cesto. Budu sa drolit?

    #test_pampers Testovanie odlozene. Hlavny vedecky pracovnik stale drichme! Plienka menena naposledy o 20:00 vecer. Som zvedava...

    Vracali ste niekto tovar z bonprix? Kolko trvalo, kym vam vratili peniaze? Neviem ci mam niekam telefonovat. Uz je to asi mesiac. Dakujem.

    #test_pampers Vraví sa: "Darovanému koňovi, na zuby nepozeraj." A tak absolvovaný rýchly kurz asertivity, 😉 aby som bola schopná povedať aj to zlé a nielen chváliť, len preto, že mám plienky zadarmo. Proste objektivita je najviac 😅😂😉💪 Prvý dojem fajn. Vôňa nič moc. Ale lepšie, ako kopu parfumov. Hľadám tie "zberné" kanáliky, čo majú odvádzať nacikané všetkými svetovými stranami. Voľným okom ich nevidím. A v podstate ani nemusím. Podstatné je, že sa malá zobudila po nočnom 8 hodinovom spánku (tak, teraz mi závidia nielen zadarmo pampersky, ale aj spiace dieťa 😋😉😗) s ružovučkou prdelkou bez jednej vyrážky. Podotýkam, že nepoužívam žiaden krém na zadoček. Len ak sa mi zdá, že sa objavuje dačo červené. Plienku by som mohla používať na sebaobranu, taká bol ťažká,ale nepretiekla ani kvapka. Prvých 24 hodín ustáli na 1*

    #test_pampers Pozor, už to vypuklo! Hlavný vedecký pracovník už zahájil svoju činnosť.

    (2 fotky)

    #test_pampers Včera ozdobený, dnes prvý darček 🎄🎁🕯😍

    #test_pampers Uf, skoro som ho prepásla! Všetko nakoniec dohodnuté, každú chvíľu je tu!

    nelinkabublinka
    21. nov 2017    Čítané 18986x

    Antikoliková masáž bruška - 3x denne, 4 kroky, 5 minút

    Múdre knihy definujú dojčenskú koliku ako nevysvetliteľnú nespokojnosť bábätka, prejavujúcu sa intenzívnym plačom.  Ten spravidla trvá viac ako tri hodiny a objavuje sa častejšie ako trikrát v týždni a trvá aspoň tri týždne. 

    Definícia je až hrôzostrašne presná. Ten pocit neschopnosti pomôcť vlastnému dieťaťu pozná každý, kto má doma "kolikové" dieťa. Vyskúšali ste už bylinky, ležanie na brušku, teplé obklady, stravu si kontrolujete dôkladnejšie ako prezidentova ochranka, cvičíte s nožičkami a rektálnu rúrku nosíte pre istotu v peňaženke. Za protiprdíkové kvapky ste minuli polovicu rodičáku, lebo tie ďalšie určite pomôžu. Z antinosiacej mamičky sa stala nosnica no.1. Len vďaka šatke vám ešte nepriznali plný invalidný dôchodok za odpálenú chrbticu. 

    Vyskúšajte masáž bruška - 3 - krát denne, 4 kroky, za 5 minút!

    1. KROK - SLNIEČKO

    Otvorenými dlaňami kreslíte Slnko okolo pupčeka. Intenzitu masáže prispôsobte reakciám dieťatka. Masáž v žiadnom prípade nesmie bolieť, no pri antikolikových opatreniach by hladkanie nemalo žiadúci efekt. Na záver kreslite prstami lúče vychádzajúce zo stredu pupka. Každý krok zakončite pritlačením nožičiek k brušku a následným uvoľnením. 

    2. KROK - KOLO KOLO MLYNSKÉ

    Otvorenými dlaňami pomaly prechádzajte od trupu až k podbrušku, akoby sa krútilo mlynské koleso. Bábätku sa "pohnú" črevá a je bežné, či dokonca žiadúce, ak sa prdíky začnú uvoľňovať. Aj tento krok opakujte, zakončite pritlačením nožičiek k brušku a ich uvoľnením.

    3. KROK - ÚSMEV

    Palce rúk priložte k pupku a prechádzajte do boku a dohora až pod rebrá, akoby ste kreslili úsmev. Nezabudnite na opakovanie, pritlačenie a uvoľnenie nôh.

    4. KROK - I Love U

    Otvorenou dlaňou píšte na bruško písmená I, L, U "hore nohami"

    Masáž opakujte minimálne 3x denne. Môže sa stať rituálom pri prebaľovaní. Úľava by sa mala dostaviť do týždňa. Dobrý pocit, že robíte pre svoje dieťa maximum, okamžite.

    Čo pomohlo v boji s dojčenskými kolikami vám? Pridajte svoju skúsenosť do WIKI a pomôžte tak ostatným mamičkám. 

    Ako na to? Kliknite na odkaz v článku alebo SEM, zrolujte na koniec článku a pridajte svoju skúsenosť.

    nelinkabublinka
    14. nov 2017    Čítané 2409x

    Ako urýchliť hojenie pôrodných rán

    Pôrodné zranenia (natrhnutie hrádze, krčka maternice alebo lekárom vykonávaný nástrih - epiziotómia) nie sú ničím nezvyčajným. Epiziotómia patrí medzi najčastejšie pôrodnícke operácie. Vykonáva sa na konci druhej doby pôrodnej k rozšíreniu pôrodných ciest a ako prevencia pred roztrhnutím pri priechode plodu. Na Slovensku nastrihnú až 70 % rodičiek, zatiaľ čo vo svete len 10%. Ak sa pomalý blíži váš termín pôrodu, prečítajte si pár rád, ako urýchliť hojenie pôrodných rán. 

    1. Dôkladná hygiena

    Alfou a omegou je oplachovanie rany, minimálne po každom použití toalety. Zabránite tak množeniu baktérií a uľavíte si od bolesti a opuchu. A nezabúdajte, vetrať, vetrať, vetrať.

    2. Repík lekársky

    Repík je liečivá rastlina so žltými kvetmi, ktorej protizápalové účinky poznali už starí Egypťania.

    • Na vonkajšie použitie treba pripraviť silnejší čaj. Dve polievkové lyžice repíka povaríme v 0,2 l vody asi 1 minútu a necháme ho ešte polhodinku zapariť. Do záparu namočíme gázu alebo čisté plátno, ktoré priložíme na ranu aspoň na dve hodiny.  Ak ešte krvácate, roztok z byliniek je vhodnejší, ako sedavé kúpele. V bojových podmienkach pôrodnice si môžete preliať čaj do fľaše so "sosáčikom" a po každej návšteve toalety ranu obliať repíkom, ktorý nechajte voľne uschnúť. 
    • Ak už nekrvácate, doma si môžete pripraviť  repíkový kúpeľ - 250 gramov sušeného repíka zalejete v hrnci dvoma litrami vody. Zmes necháte lúhovať 30 minút a následne tento odvar vlejte do vane s teplou vodou pripravenou na kúpeľ. Takýto kúpeľ s repíkom nielen pomáha hojiť rany, ale aj uvoľňuje telo. 

    3. Dubová kôra

    Zázračné účinky dubovej kôry na nehojace sa rany či tlmenie bolesti poznajú všetci, ktorí sa už vo svojom živote stretli s hemeroidmi. Po repíku je druhou najvyhľadávanejšou "prírodnou" voľbou pri hojení pôrodných poranení. Okrem iného, má aj sťahujúci účinok, keďže zužuje cievy, vďaka čomu ľahšie ustúpia zápaly. Lyžicu dubovej kôry zalejte 3 dcl vody, 10 minút povarte a ďalších 10 minút nechajte lúhovať. Po precedení je odvar pripravený na obklady alebo na omývanie rany. Niektoré mamičky si odvar dajú zamraziť a ľadové kocky si zabalené do látkovej vreckovky prikladajú na ranu. K liečivým účinkom dubovej kôry sa pridá aj upokojujúci chladiaci efekt. Pozor, roztok veľmi silno farbí.

    4. Pomoc hľadajte v lekárni

    Pomocnú ruku v boji s pôrodnými zraneniami nájdete aj v lekárni. Mamičkám pomohli dezinfekčné prostriedky, spreje a roztoky (najčastejšie skloňované sú Rosalgin, Cicatridina, Chlorophylový sprej a Betadin). Ak jej veríte, za vyskúšanie stojí aj homeopatia

    5. Biolampa

    Polarizované svetlo dodá bunkám v tkanivách energiu, ktorej mali nedostatok a tým prirodzene aktivuje samoliečbu organizmu a obnovuje funkciu tkanív. Biolampa po pôrode potláča bolesť, znižuje opuch a začervenanie. Dôležité je, že sa pri nich nevyužíva tepelný faktor, pretože teplo na zápal nepôsobí dobre. Aplikujte svetlo na celú plochu jazvy 3 krát denne po 10 minút zo vzdialenosti 1 – 2 cm. 

    Všetky rady sú však iba na urýchlenie hojenia rán. Je potrebné mať na zreteli, že ak sa rany nehoja ako by sa mali, trápia vás veľké bolesti, zápal, či sa vám rozchádzajú stehy, zabudnite na internetové rady a urýchlene nasmerujte vaše kroky k lekárovi.

    Aké sú vaše skúsenosti s pôrodnými zraneniami? Podeľte sa s nimi vo WIKI. Stačí kliknúť sem a pridať skúsenosť. Pomôžte tak ostatným mamičkám. 

    nelinkabublinka
    10. aug 2017    Čítané 2338x

    Strie - postrach tehotných!

    Keď už ste prežili ranné nevoľnosti a nadštandardne intímny vzťah so záchodmi v širokom okolí. Keď ste si už zvykli, že vy "skorovegetariánka" sa po večeroch kŕmite tlačenkou a domácou slaninou, či naopak z mäsožravca sa stal fanúšik ľahkých šalátov.  Keď si už muž zvykol, že ho v priebehu 5 minút posielate cvičiť a vzápätí po ňom hystericky kričíte, že či to myslí vážne, že vás chce nechať doma samú. Potom príde úľava, mierumilovný druhý trimester. Máte pocit, že môžete byť tehotná navždy. 

    A potom sa začnú objavovať. Pokožka vás slabo šteklí, svrbí, máte ju jemnučkú, napnutú a vyhladenú ako detskú prdelku. Výjdete zo sprchy a v zaparenom zrkadle zbadáte prvú, takmer neviditeľnú čiaročku - striu - postrach tehotných.

    Čo sú to strie a prečo vznikajú?

    Strie alebo aj "pajazvičky" sú pruhy atrofickej a zvrásnenej kože. Spočiatku sa javia ako lineárne ružovobledé ranky, ktoré sa postupne vyvíjajú do mierne stiahnutých bielych jazvičiek.

    Vytvárajú sa najčastejšie na bruchu, bokoch, na prsiach či v oblasti kĺbov. Ich vznik zostáva neobjasnený. Svoju úlohu v deštrukcii a úbytku kolagénových a elastických vlákien pokožky hrá v prvom rade genetika a v prípade tehotenstva predovšetkým mechanická námaha pri rýchlom zvyšovaní váhy a teda aj telesných proporcií. Z toho istého dôvodu sa môžu objaviť aj pri prudkom raste v puberte, priberaní ako takom, pri intenzívnom naberaní svalovej hmoty ale aj pri endokrinologických ochoreniach.

    Dá sa im predchádzať?

    Ak  si otvoríte akékoľvek fóra týkajúce sa tejto problematiky zistíte, že univerzálny spôsob prevencie neexistuje. Či si ponesiete životom suvenír v podobe zvráskaveného bruška rozhoduje genetika. Kvalitu našej pokožky určujú dedičné predispozície a teda aj náchylnosť ku vzniku strií.

    Je úplne bežné, že mamičkám, ktoré si poctivo krémovali bruško počas celého tehotenstva niekoľko krát denne špeciálnymi krémami, napriek všetkej starostlivosti zdobia telo strie. Naopak, tie ktoré sa o pokožku nestarali alebo len minimálne, vyviazli z tehotenstva bez nich. 

    Väčšina žien to vie a aj napriek tomu míňa nemalé finančné prostriedky na kozmetiku určenú na prevenciu proti striám. Prečo? No to sme my ženy. Chceme mať pod kontrolou aj to, čo v skutočnosti mať nemôžme. 😉 

    Všeobecne prevláda názor, že správnou starostlivosťou o pokožku môžeme v niektorých prípadoch aspoň zmierniť následky:

    • Pitný režim a pestrá strava - o pokožku je potrebné starať sa aj zvnútra - dostatočnou hydratáciou a vyváženou pestrou stravou.
    • Pozor na slnko - ak patríte k letným "tehuľkám" dávajte pozor na nadmerné slnenie. To sa neodporúča v tehotenstve tak či onak, ale vysušenou a spálenou pokožkou si koledujete o problémy aj estetické.
    • Kto maže, ten jede - nakoniec sme sa dostali ku vonkajšej hydratácii. Jemná masáž pokožky s vtieraním špeciálneho mlieka, krému či oleja by mala pomôcť k zníženiu vzniku strií, ale nedáva istotu, že sa nevytvoria. Či reálne niektorý z prípravkov pomáha nezístíte asi nikdy. Ak sa však u vás strie objavia aj napriek intenzívnej starostlivosti o pokožku, minimálne budete mať čisté svedomie. Nemusíte si vyčítať, prečo som len ja na to kašlala 🙂

    "Výsledky klinických štúdií zameraných na liečbu strií nie sú celkom optimálne, presne stanovený postup zatiaľ neexistuje. Bol skúmaný preventívny účinok kakaového masla alebo olivového oleja, u oboch štúdií s negatívnym výsledkom. V inej štúdii sa skúmal u predisponovaných žien preventívny vplyv krémov s extraktom Centella asiatica, vitamínom E a hydrolyzáty elastínu / kolagénu s priaznivými výsledkami, potrebné sú však ďalšie výskumy," vysvetľuje MUDr. Alena Stumpfová z Kožného oddelenia Masarykovej nemocnice v Ústí nad Labem.

    Sú tu, tak čo s nimi?

    "Možeš sa natrieť aj motorovým olejom a nepomôže ti to, aj tak sa objavia. Tvoja koža je taká, že má "blbú elasticitu," jednoducho tu hrá rolu genetika, hormonálne zmeny v tehotenstve, atď. Je možné ich len zmierniť, aby neboli take viditeľné, ale úplne odstrániť sa nedajú. Časom vyblednú. V dnešnej dobe ,,ideálnych krások z fotošopov" je to hotová pohroma. Ale ja osobne to už neriešim. V tom popraskanom bruchu boli tri krásne, zdravé deti, takže asi tak. Je to v hlave, o našom nastavení, ako o sebe rozmýšľame," hovorí svoju skúsenosť so striami mamička vo Fóre.

    Strie sú reálne problémy reálnych žien. Aj svetovo známe ženy sa rozhodli podporiť ostatné mamičky, zverejnením svojich nedokonalých brušiek na Instagrame. Napríklad  austrálska Plus Size modelka Robyn Lawley, či speváčka Alicia Keys. 

    Mamičky robia častú chybu, že ak sa im strie objavia, jednoducho rezignujú. Vo všeobecnosti platí, že strie sú vlastne jazvy. Správnou starostlivosťou o ne môžete úspešne zmierniť ich viditeľnosť. Je to dlhodobý proces a čím skôr s ním začnete, tým lepšie sú dosiahnuté výsledky. Úplne však nezmiznú nikdy.

    Pomoc nájdete u špecialistov

    MUDr. Kateřina Klauzová (Klinika a institut estetické medicíny, Praha) poukazuje na možnosť odovzdania sa do rúk odborníkov. Pri ošetrovaní strií sa odporúča použitie pulzných laserov. Veľmi dobré skúsenosti sú s ošetrovaním strií frakcionovanými ablačnými či neablačnými lasermi. V literatúre sú popisované tiež dobré výsledky s použitím chemického peelingu trichlóroctovou kyselinou spojenú s Dermabráziou.

    • ABLAČNÉ LASERY - "Zlatým štandardom" sa stal po dlhé roky výbrus CO2 alebo laserom. Efekt zákroku bol reprodukovateľný, odhadnuteľný a dobre ovplyvniteľný na rozdiel od dermabrázia. Toto efektívne ošetrenie so sebou nesie aj riziká v podobe pretrvávajúceho opuchu, bakteriálnych či vírusových komplikácií, hyper či hypopigmentácia až po vznik plošných jaziev. Vykonáva sa v celkovej anestézii a doba rekonvalescencie sa počíta na týždne. Ťažko sa ošetrujú oblasti s tenkou kožou ako je oblasť v okolí očí, dekolt, a pod. Bola preto snaha o nájdenie nových metód, obdobne efektívnych, ale s menšími rizikami a kratšou dobou rekonvalescencie. Tieto všetky požiadavky spĺňajú frakcionované lasery.  Laserový lúč je rozštiepený do mnohých tenkých lúčov, ktoré sú schopné prenikať hlboko do kože a vytvárajú tu stĺpce termálneho poškodenia, ktoré sa v literatúre označujú skratkou MTZ (Microscopic thermal zones). V okolí MTZ je ponechaná oblasť nepoškodeného tkaniva, čo veľmi výrazne urýchľuje hojenie. Táto technológia priniesla minimálnou dobou hojenia s minimálnymi rizikami.
    • NEABLAČNÉ LASERY  - k remodelácii jaziev sa užívajú aj neinvazívne metódy, ktoré takmer nepotrebujú žiadnu rekonvalescenciu. Nevýhodou je nutnosť opakovaní, veľmi pozvoľne nastupujúcej efekt.  

    Aká je vaša skúsenosť so striami? Podeľte sa s ňou aj vo WIKI. Stačí kliknúť sem. Nenávidíte ich alebo len s nostalgiou pripomínajú to najkrajšie, narodenie dieťaťa. Podeľte sa s fotografiami a podporte tak aj ostatné mamičky. 

    Zdroj foto: Instagram

                        Pixabay.com

    nelinkabublinka
    21. júl 2017    Čítané 471x

    POZOR! Salmonelóza má sezónu!

    V minulom roku bolo na Slovensku hlásených 263 epidémií salmonelóz. Zdrojom nákazy sú predovšetkým vajcia, výrobky z nich a taktiež kontaminované a nedostatočne tepelne spracované mäso. Veľmi dobre prenikajú do sliznice čreva, môžu sa dostať do krvného obehu a u oslabených osôb spôsobiť infekcie kostí, kĺbov, mozgových obalov, alebo sepsu.

    Prvé príznaky

    Na vznik akútneho bakteriálneho hnačkového ochorenia sú vnímavé všetky vekové kategórie, najčastejšie sa vyskytuje u detí v predškolskom veku a u starších ľudí. Inkubačný čas (kým sa od skonzumovania nakazenej potraviny prejavia prvé príznaky) je v priemere 12 až 36  hodín. Priebeh môže byť rôzny, od ľahkého až po závažný. Pacienta potrápia horúčky, kŕčovité bolesti brucha a hnačky z prímesou krvi, zvracanie.  Stolica je zelená, opakuje sa aj 10x denne, takže veľmi často môže dôjsť k dehydratácii, ktorá môže v najťažších prípadoch skončiť až zlyhaním obličiek s nutnosťou dialýzy. Preto je často nutná hospitalizácia na infekčnom oddelení a podanie infúznej liečby.

    Kde na nás číha nákaza?

    Salmonelóza patrí k tzv. antropozoonózam (ochoreniam prenosným z zvierat na človeka). Prvotným zdrojom baktérií salmonel sú hlodavce a vtáky, ktoré svojimi výlučkami môžu nakaziť krmivo pre hydinu, ale i nesprávne skladované koreniny alebo mak. Tieto sa stávajú rizikovými za predpokladu, že sa už ďalej tepelne nespracovávajú.

    "Salmonelóza sa najčastejšie prenáša nedostatočne tepelne upraveným kontaminovaným mäsom - kuracím, morčacím, bravčovým, mletým hovädzím, marinovaným, ale aj tepelne neupraveným mliekom a mliečnymi výrobkami, ďalej tepelne nedostatočne upravenými slepačími vajcami a výrobkami z nich a tiež pokrmami, do ktorých sa často pri domácej príprave pridávajú surové vajcia, ako sú majonézy, krémy do zákuskov a podobne. Okrem použitia kontaminovaných surovín a nedodržiavania správnej technológie býva pri príprave jedla príčinou nákazy aj nedodržiavanie osobnej hygieny, zanedbanie pravidiel hygieny pri používaní pracovných pomôcok, nedostatočné čistenie pracovných plôch, nesprávna manipulácia so surovinami a jedlami, ako aj ich nesprávne skladovanie," varuje Odbor hygieny výživy, bezpečnosti potravín a kozmetických výrobkov Úradu verejného zdravotníctva SR.

    Kedy ísť k lekárovi?

    • ak je pacient malátny, slabý, 
    • hnačky neprechádzajú ani po 2-3 dňoch
    • je prítomná vysoká teplota

    U malých detí je potrebné sledovať aj nasledujúce príznaky?

    • dieťa je smädné, nereaguje bežnýn spôsobom, letargické alebo naopak podráždené
    • dieťa málo ciká, telo si zadriava tekutiny a hrozí dehydratácia. Sledujte počet precikaných plienok, bábätká mäžu mať vpadnutú fontanelu, suché pery či zvráskavenú kožu 
    • vykonajte test s kožnou riasou: uchopte kožu na brušku, alebo predlaktí dieťaťa medzi palec a ukazovák. Ak sa vytvorená kožná riasa vracia naspäť pomalšie, pozvoľna, treba ihneď zahájiť rehydratáciu.

    Ako sa chrániť?

    • Salmonely v potravinách majú schopnosť sa množiť.  Prežívajú aj pri chladničkovej teplote, dokonca i v mrazených potravinách. Ničí ich teplota 70 stupňov, pri varení sa vždy presvedčte, či ju jedlá dosiahli. Na zničenie salmonel vo vajíčkach stačí, ak ich pri teplote 70 stupňov varíte desať minút. Šťava správne pripraveného mäsa a hydiny musí byť číra, nie ružová. 
    • Úplne alebo čiastočne rozmrazené potraviny znovu nezmrazujte
    • Dôkladná hygiena rúk pred prípravou jedla, ale aj pri varení 
    • Majte vyhradené zvlásť kuchynské pomôcky spracovanie mäsa. Zabráňte styku medzi surovými a uvarenými pokrmami. Podložky na porcovanie hydiny nepoužívať na krájanie salámy, zeleniny, ovocia.
    • Udržiavajte v čistote pracovnú dosku a kuchynské náčinie
    • Po varení dôkladne umyte drez a všetky pomôcky, kuchynský drez a pomôcky na umývanie riadu
    • Zeleninu a ovocie dôkladne poumývajte pod tečúcou vodou
    • Používajte iba pitnú vodu
    • Chráňte jedlo pred hmyzom

    Liečba

    Infekcia sa zisťuje odberom stolice a následnou kultiváciou baktérie. Ak by mal lekár podozrenie na výskyt salmonely v krvnom obehu, môže navrhnúť aj odber krvi.

    MUDr. Helena Ambrožová, Ph.D. uvádza 3 základné kroky liečby tzv. letných hnačiek:

    1. REHYDRATÁCIA 

    Na rehydratáciu môže byť použitá nesýtená minerálna voda bez príchuti, čiery čaj a veľmi vhodné sú aj rôzne rehydratačné roztoky s obsahom minerálov a glukózy.

    Čítaj viac o Rehydratačnom roztoku. 

    2. DIÉTA

    Ďalším krokom v liečbe hnačky je protihnačková diéta, ktorá spočíva predovšetkým v obmedzení tukov. Vhodné je staršie pečivo, sucháre, zemiaky, ryža a kaša z nich pripravené, banány, strúhané jablká, banáné a jablčné výživy, neskôr aj biele mäso a nízkotučné mliečne výrobky. Dojčené deti do 1 roka sa neodstavujú, pred dojčením je možné podať ryžový a nad šesť mesiacov aj mrkvový odvar.

    3. PROBIOTIKÁ

    Probiotiká sú definované ako živé mikroorganizmy, ktoré pri podaní v dostatočnom množstve vykazujú priaznivý účinok na zdravie človeka. Pomáhajú obnoviť rovnováhu črevnej mikroflóry pri hnačkových ochoreniach, skracujú či zmierňujú príznaky hnačky. Ide o rôzne "dobré" črevné baktérie z rodov Lactobacillus, Bifidobacterium, Enterococcus, Escherichia, Streptococcus a Bacillus, veľmi účinná je aj kvasinka Saccharomyces boulardii.

    Čítaj viac o Probiotikách.

    Antibiotická liečba sa indikuje iba vo veľmi závažných prípadoch, približne u 5% nakazených. Niekedy sa mamičky obávajú umiestnenia svojich detí späť do kolektívu. Ak už dieťa nevykazuju príznaky akútnej infekcie, jeho stav je stabilizovaný a je zdravé, môže ísť do škôlky či školky aj napriek tomu, že kontrolný výter bol pozitívny. 

    MUDr. Anna Popracová vysvetľuje: "Nie je dôvod aby vaše dieťa do škôlky nechodilo. Výter z konečníka môže pretrvávať pozitívny aj polroka, pokým dieťatko nemá akútne problémy, kľudne môže chodiť do škôlky, samozrejme s dodržiavaním hygienických pravidiel."

    Potrápila aj vás či vaše deti salmonelóza? Ako ste zvládli toto ochorenie. Podeľte sa so svojimi skúsenosťami vo WIKI a pomôžte tak ostatným mamičkám.

    nelinkabublinka
    18. júl 2017    Čítané 241x

    Odolávame nástrahám leta!

    Každé ročné obdobie so sebou prináša špecifické situácie, ktoré si vyžadujú zvýšenú opatrnosť. Trvdiť, že leto je nebezpečnejšie ako iné mesiace by bolo zavádzajúce. Úpal, utopenie či teplom pokazené potraviny sú momentálne v kurze, no tiež je pravda, že pravdepodobne vás nepotrápia omrzliny.

    Aké sú tie letné nástrahy?

    1. POZOR NA PITNÝ REŽIM

    Počúvate to s každej strany, nie je to nič nové. Viete o tom. Ale ruku na srdce, kto z vás vypije denne aspoň tie potrebné 3 litre tekutín. So zvyýšenou námahou sa aj zvyšuje potrebné množstvo. Odrátajte si kávičky, presladené limonádky, pivečko (aj to nealko) či radlerík.  Ak hovoríme o deťom, tak sa nerátajú malinovky či sirupy. 

    Piť by ste mali v malých dávkach a pravidelne. Keď už cítite smäd je neskoro. Váš organizmus znižuje obrátky a spúšťa núdzový režim. Vyhýbyjte sa aj studeným nápojom. Taká domáca limonáda s množstvom ladu je síce super a na prvý pohľad aj osviežujúca. No aby mohla vaše telo skutočne ochladiť, tým že sa kožou odparí, telo ju musí poriadne zohriať a teda sa zase len zbytočne prehrieva.

    Čítaj viac o: Pitný režim bábätka

    2. ĽAHKÁ STRAVA

    Oj, tie letné grilovačky, opekačky. Štavnatý napácovaný steak s dobrým dresingom. Vôňa dymu sa nesie naďaleko. Pozná to asi každý. Pričom strava má byť v letných mesiacoch ľahšie stráviteľná, vyvážená a pestrá, s nižšou energetickou hodnotou, súčasne však musí poskytovať dostatok výživných látok, ako sú vitamíny a minerály, enzýmy, vlákninu.  V lete je priebežné dopĺňanie vitamínov a minerálnych látok stravou potrebné, pretože  slnečné žiarenie   spotrebúva antioxidanty v organizme. Ide najmä o nasledovné antioxidanty, ktoré môžeme doplniť stravou -  vitamíny A (resp. betakarotén- provitamín A) ,C a E. Vitamín A sa nachádza napr. v mrkve, paradajkách, malinách, marhuliach, masle, rybách.., vitamín C v ovocí (čierne ríbezle, jahody, citrusové ovocie, kivi, maliny, černice), zelenine (paprika, karfiol, kel, kaleráb, paradajky), zemiakoch a vitamín E v rastlinných tukoch a olejoch, zelenine, orechoch, obilných klíčkoch. Veľmi účinným antioxidantom je však aj lykopén (paradajky, červený melón).

    Opatrnosť zvýšte aj pri kupovaní, skladovaní a spracovaní potravy. MUDr. Iveta Trusková, PhD., vedúca odboru hygieny výživy, bezpečnosti potravín a kozmetických výrobkov ÚVZ SR upozorňuje: „Vzhľadom letné obdobie a z toho vyplývajúce podmienky spracovania potravín, ktoré sa v lete stávajú z hľadiska trvanlivosti rizikovejšie pre rast a množenie mikroorganizmov, je potrebné dodržiavať zásady hygieny. Zabrániť kríženiu pracovných plôch a použitého kuchynského náradia pri manipulácii ako aj spracovaní potravín, napríklad pri surovom mäse a dodržiavať správnu teplotu aspoň nad 70 °C pri tepelnom opracovaní potravín do pokrmov."

    Čítaj viac o: POZOR! Salmonelóza má sezónu!

    3. ZVÁŽTE, KDE SA OKÚPETE

    Možno si poviete, že sa to dnes preháňa. Vyrástli ste na zelenej bačorine, vypili ste z nej pri ponáraní na litre a ste tu. Ono máte možno pravdu. Aj ja mám podobné spomienky. No z tých bačorín už nejaká voda odtiekla, viac septikov a trativodov pritieklo, pribudlo pár čiernych skládok a znečistených podzemných vôd.  A tak, ak sa chcete vyhnúť zvtočným komplikáciám, odporúčame navštevovať len tie prírodné či umelé kúpaliská, ktoré sú pod stálou kontrolou. ÚVZ SR pravidelne počas letnej kúpacej sezóny vykonáva monitoring kvality vody. Aktuálne výsledky zverejňuje v piatok na svojej internetovej stránke.

    4. POZOR NA TEPLO

    Extrémne vysoké až tropické teploty prinášajú rad zdravotných rizík, ktoré môžu spôsobovať vážne kolapsové stavy, za istých podmienok vedúce až k prípadným úmrtiam osôb chorých najmä na kardiovaskulárne ochorenia, vysoký krvný tlak, termoregulácie a závažné hormonálne ochorenia. Záťaž teplom môže viesť k poklesu výkonnosti, zvýšenej únavnosti a môže spôsobiť až prehriatie organizmu so zvýšením telesnej teploty, malátnosťou, ospalosťou, bolesťami hlavy, závratmi, nevoľnosťou až zvracaním.

    Vyhnúť sa tzv. úrazom z tepla môžete aj použitím klimatizácie. 

    Čítaj viac o:   Ako správne používať klimatizáciu

                            Príčiny, príznaky a prvá pomoc pri úrazoch z tepla

    5. SLNENIE S ROZUMOM

    Možno ste hnedokožec a vždy vám stačil Nubian 2ka, ale viete aké sú tam dnes diery?! 

    Slniečko je síce potvora, ale Déčko, ktoré nám „dáva“ získame len keď budeme na slnku okolo obeda. Max však 15-30 min, podľa fototypu pokožky a mali by sme mať odkrytých 40% tela. Určite netrávte obedňajšie hodiny opaľovaním. Či s krémom, či bez. Odborníci odporúčajú sa od 10. do 16. hodiny vyhýbať priamemu slnečnému žiareniu. Pred slnkom sa okrem tých pár prospešných minút musíme chrániť.  Na to slúžia opaľovacie krémy. Tie sú mnohé poriadne jedovatý koktejl a mali by sme sa trošku zaujímať o ich zloženie. Pred slnkom sa dá chrániť aj inak, ako krémom, napríklad aj vhodným oblečením. Pri pobyte na slnku treba chrániť aj naše oči a používať prikrývky hlavy. 

    Čítaj viac o: Opaľovacie krémy

    nelinkabublinka
    10. júl 2017    Čítané 314x

    Pozor na nástrahy pieskovísk

    Bez pieskovísk by si horúce letné dni nedokázali predstaviť ani deti, ani rodičia, ktorí si môžu vďaka zaujatosti potomkov na chvíľku vydýchnuť. Prvé kamarátstva, aj prieky o hračky. O tom všetkom je "piesková sezóna". Ak však nemáte pieskovisko vlastné, počas vašej neprítomnosti prekryté, dobre si skontrolujte, čo v ňom na vaše dieťa číha.

    Vedúca odboru hygieny detí a mládeže Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky docentka  Mgr. MUDr. Jana Hamade, PhD., rodičom radí: ,,Pri návšteve otvoreného pieskoviska zriadeného v rámci občianskej vybavenosti si všímajte jeho celkovú úroveň, či nie je poškodená obruba, ale aj hrubé znečistenie,  vrátane biologických exkrementov. Zdravotné riziká pre dieťa môžu byť mikrobiálne a mechanické. V rámci mikrobiálneho rizika sa pri nedostatočnej hygiene môže na  pieskoviskách nakaziť rôznymi bakteriálnymi, parazitárnymi a vírusovými ochoreniami  ako toxokaróza, toxoplazmóza, giardióza, salmonelóza, helmintózy. Pokiaľ ide o mechanické poškodenia, rizikové bývajú najmä poranenia injekčnými ihlami alebo rozbitým sklom, voľne pohodenými v pieskovisku,“ zdôrazňuje docentka Jana Hamade.

    Aké sú povinnosti prevádzkovateľa?

    Prevádzkovateľ pieskoviska (väčšinou obec) je podľa vyhlášky Ministerstva zdravotníctva povinný viesť záznamy o čistení, prekopávaní, prehrabávaní a polievaní pieskoviska pitnou vodou alebo vodou zodpovedajúcou požiadavkám na kvalitu vody na kúpanie najmenej raz za dva týždne počas sezóny ( od 1.marca do 30.novembra).

    Komu sa sťažovať v prípade neplnenia povinnosti?

    Ak máte podozrenie, že si zriaďovateľ svoje povinnosti neplní, či je pieskovisko nebezpečné, môžete podať podnet na prešetrenie. Ak ide o verejné pieskovisko, je potrebné adresovať ho zriaďovateľovi ihriska s pieskoviskom. Vo väčšine prípadov je to samospráva, resp. obec. V prípade pieskoviska, ktoré je súčasťou vonkajšieho areálu zariadenia pre deti a mládež, adresujte podnet príslušnému Regionálnemu úradu verejného zdravotníctva SR, ktorý v danom zariadení vykonáva štátny zdravotný dozor. Zákonom stanovená lehota na vybavenie podnetu je 30 dní.

    Salmonela aj fekálne streptokoky

    Každý regionálny úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky má vypracovaný plán kontrol, do ktorého spadá aj kontrola pieskovísk. Kontroly sa robia priebežne podľa plánu, ďalej podľa podnetov od občanov a raz za dva roky sa robia tzv. cielené kontroly podľa pokynov Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.


    Prítomnosť Salmonelly sp. a geohelmintov (vajíčka, larvy) vlani zistili v piatich prípadoch v Bratislavskom kraji, jeden prípad v Košickom kraji,  dvadsaťpäť v Trenčianskom,  osemnásť v Banskobystrickom a  štyri v Trnavskom kraji. Všade bol vydaný zákaz používania pieskoviska až do času odstránenia nedostatkov.

    Z celkového počtu 648 odobratých vzoriek piesku nevyhovelo v roku 2016 z dôvodu mikrobiálneho a parazitárneho znečistenia 53 vzoriek piesku.

    Viac o nástrahách Salmonelózy si môžete prečítať >>tu

    Čo ak sa dieťa poranilo?

    Ak sa dieťa na pieskovisku poraní napríklad znečistenou injekčnou striekačkou, je nevyhnutné ranu ošetriť, dezinfikovať a ihneď informovať pediatra, ktorý rozhodne o ďalšom postupe,  prípadnom očkovaní proti hepatitíde typu A a B, pravidelných sérologických vyšetreniach, resp. o sledovaní zdravotného stavu dieťaťa počas šiestich mesiacov.  Nebezpečné sú aj ostré predmety, úlomky skla či hrdzavé predmety.

    Rodičia by ani pri hre v pieskovisku nemali stratiť ostražitosť. Aj keď dieťaťu nehrozí priame nebezpečenstvo pádu, úrazov, zlomenín, konzumovanie pieskovej bábovky priamo z formičky môže mať za následok nakazenie ktoroukoľvek z vyššie spomenutých infekcií.

    Aký je váš vzťah k pieskovisku? Navštevujete verejné pieskoviská alebo skôr to doma na záhrade? Priniesli ste si domov z pieskoviska zranenie alebo infekciu? Podeľte sa o svoju skúsenosť vo WIKI. Stačí kliknúť sem.

    nelinkabublinka
    19. jún 2017    Čítané 749x

    Aby klimatizácia nebola strašiakom

    Kedysi vymoženosť prímorských letovísk, dnes samozrejmosť v autách a čoraz častejšia súčasť moderných príbytkov. Pri prerábke domov a bytov ľudia začínajú zohľadňovať neustále sa zvyšujúce priemerné teploty a nezabúdajú na montáž klimatizácie.

    Čo je to klimatizácia?

    Klimatizáciou označujeme proces úpravy teploty, vlhkosti, čistoty a distribúcie vzduchu. 

    Zariadenie nasáva vzduch, filtruje ho a podľa aktuálnej teploty v interiéry buď ohrieva alebo ochladzuje, poprípade zvlhčuje, vysušuje a rozvádza.  

    Ak ju máte správen nastavenú, viete ju vhodne využívať a dbáte na pravidelnú údržbu, je v horúcich dňoch útočiskom pred rozpáleným okolitým svetom a pomáha zmierniť negatívne dopady vysokých teplôt na ľudské zdravie a vyhnúť sa tzv. úrazom z tepla.

    >>Aké sú príčiny, príznaky a prvá pomoc pri úrazoch z tepla?

    Pozor na teplotný šok!

    Pri extrémnych výkyvoch teplôt dochádza k celkovému oslabeniu organizmu. Je jedno, či sa rozpálení vraciate z prechádzky do vyklímovaného bytu alebo naopak opúšťate prílišne klimatizované pracovisko a sadáte do rozpáleného auta, vlaku, autobusu. Teplo ktoré musí váš organizmus spracovať spôsobí, že sa prehreje a vy sa cítite unavení, ospalí, bolí vás hlava, chatáte závraty či dokonca môžete aj zvracať.  Následné rýchle ochladenie môže ťažkosti ešte prehĺbiť. 

    Pre koho je používanie klímy rizikovejšie?

    Prudké zmeny teploty horšie znášajú predovšetkým tí najmenší a najstarší, keďže je známe, že u nich termoregulačné mechanizmy nie sú tak účinné. Pri častých a dlhodobých teplotných výkyvoch musia ísť na plný výkon a organizmus sa vysiľuje.  

    Čo nám hrozí ak to budeme s klímatizáciou preháňať?

    Reakcia na klimatizáciu závisí aj od vnímavosti jedinca, odolnosti organizmu, celkového zdravotného stavu a imunitného systému. Vplyv má aj stravovanie, pravidelný pohyb či otužovanie. Najhoršie je, že negatívne účinky sa neprejavia hneď na zdraví, ale až po dlhšom čase.

    "Ak v interiéri udržiavate konštantnú teplotu, bez ohľadu na vonkajšiu, môžete mať v horúcich dňoch problémy. K najčastejším ochoreniam patria bolesti hlavy, hrdla, prechladnutie, môže sa oslabiť imunita i celkovo organizmus,“ hovorí Mgr. Michal Jajcaj, vedúci odboru hygieny životného prostredia Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky. ,,Príliš nízka teplota v interiéri môže byť síce osviežujúca, ale prechod do vonkajšieho horúceho prostredia je pre zdravie rizikový. Chladný cirkulujúci vzduch môže vyvolávať dýchacie problémy, spôsobiť nachladnutie, angínové bolesti v krku, pocit upchatého nosa, bolesti dutín, hlavy, chrbtice,  kĺbov, alebo vyvolať astmatický záchvat.  Ak máte chladný prúd vzduchu nesprávne nasmerovaný  do tváre, vysušuje vám kožu, oči a prispieva k opakovaným zápalom očí, uší, prínosových dutín, aj k bolestiam zubov a trojklaného nervu,“ upozorňuje Mgr. Michal Jajcaj.

    Správne využívanie klimatizácie

    1. Teplotný rozdiel medzi vnútorným a vonkajším prostredím max. 5 - 7 stupňov Celzia - inak by mohlo dôjsť k teplotnému šoku.  Na to, aby si telo zvyklo na vysokú teplotu ovzdušia je potrebný istý čas na prispôsobenie sa, nastavenie a spustenie termoregulácie.
    2. Klimatizácia vždy vyžaduje aklimatizáciu - pri prechode z vychladenej miestnosti do teplého vonkajšieho prostredia chvíľu zotrvať v neklimatizovanom priestore napr. chodbe a až potom ísť von. V aute vypneme klimatizáciu pár kilometrov pred cieľom. Nepriaznivé následky zmiernime aj tým, ak sa pred odchodom von napijeme, nie príliš chladného nápoja.

    3. Nezabúdajte aj na vetranie - Klimatizácia môže správne fungovať len vtedy, ak sú okná zatvorené. Z času na čas je však vhodné klimatizáciu vypnúť a byt dôkladne vyvetrať.
    4. Čistenie a výmena filtrov - Ak už investujete do klimatizácie, nezabúdajte aj na pravideľné čistenie. Inak môžu byť liahňou pre baktérie a plesne. Darí sa im v potrubí, filtroch, nádržkách zvlhčovačov. Celý klimatizačný systém si dajte raz ročne skontrolovať v servise. Súčasťou bežnej údržby má byť aj pravidelná dezinfekcia výparníka klimatizačnej jednotky.

    5. Auto nie je výnimkou - ak sa chcete  problémom vyhnúť, dodržiavajte pri používaní klimatizácie v aute podobné zásady ako v uzatvorených priestoroch. Klimatizáciu púšťajte maximálne na 10 – 15 minút v priebehu hodiny. Chladný vzduch nesmie fúkať priamo na posádku. Inak si koledujete o vysušenie pokožky, očnej rohovky, rezanie a pálenie očí či ľudovo povedané seknutie v krku.

    Aké sú vaše názory na klimatizáciu? Využívate ju doma či v aute? Vyhľadávate klimatizované priestory alebo sa im radšej vyhýbate? Aké zásady máte pri jej využívaní?Podeľte sa o vašu skúsenosť vo WIKI.

    nelinkabublinka
    14. jún 2017    Čítané 708x

    Príčiny, príznaky a prvá pomoc pri úrazoch z tepla

    Extrémne horúčavy už dávno nie sú vymoženosťou prímorských krajín. S ich čoraz častejším výskytom v našich končinách sa aj zvyšuje frekvencia výskytu tzv. úrazov z tepla - prehriatia a úpalu. 

    Prehriatie je v podstate následkom dehydratácie.  Pri dlhšom pobyte v prostredí s extrémnymi horúčavami nie je naše telo schopné sa efetkívne ochladzovať, vytvára si viac tepla ako je schopné odovzdať do okolia. Ak dôjde k zlyhaniu termoregulácie hovoríme o úpale. V takomto prípade končí všetka sranda. Hrozí zlyhanie orgánov a postihnutie centrálnej nervovej sústavy.

    4 spôsoby ochladzovanie organizmu 

    1. Vedenie tepla

    Predstavuje priamy kontakt s iným povrchom. Je to najmenej efektívny spôsob. Tvorí približne 2% z celkového odovzdávania tepla do okolia.

    2. Sálanie

    Ochladzovanie prostredníctvom prechodu tepla do vzduchu. Organizmus takto reguluje asi 10% tepelných strát. V horúcich dňoch sa tento spôsob stráca. Ak je teplota vzduchu vyššia ako teplota tela, naše telo teplotu naopak získava.

    3. Vyžarovanie

    Telo stráca rozhorúčenosť pomocou elektromagnetického vlnenia. Ak je teplota tela vyššia ako vzduchu, tvorí tento spôsob až 65% z odovzdávania tepla to okolia. Pri teplote vyššej sa vyžarovanie zastavuje a strácame ďalšiu z možností ochladzovania. 

    4. Odparovanie

    Organizmus sa ochladzuje premenou tekutín z povrchu tela do plynnej fázy a teda potením. Pri extrémych vonkajších teplotách je to jediný spôsob ochladzovania organizmu. Telo sa snaží o chladenie presunom krvi z centrálnych častí do kože a následným potením. Ale pri vlhkosti ovzdušia sa zastavuje aj vyparovanie a organizmus stratí poslednú možnosť ochladzovania. Nasleduje zlyhanie termoregulácie. Teplo z centrálnych častí nie je odvádzané, teplota stúpa a vzniká úpal.

    Je úpal nebezpečný?

    Ak už telo prišlo o všetky spôsoby ochladzovania, prehriatie spôsobí opuch mozgu a zvýšenú náplň mozgových ciev – dochádza k vzostupu vnútrolebečného tlaku a následnému poškodeniu centrálnej nervovej funkcii. 

    Na jeden milión obyvateľov sa v strednom podnebnom pásme odhaduje približne 2 až 20 úmrtí ročne. Úmrtnosť sa zvyšuje oddialením liečby o viac ako 2 hodiny a dosahuje od 10 do 70%. 

    V štatistikách sa neuvádzajú rozdiely medzi pohlaviami. Medzi rizikové skupiny však patria deti a seniori. Deti ešte nemajú vyvinutý systém termoregulácie a seniorom môžu komplikovať priebeh pridružené ochorenia. 

    Príznaky úrazov spôsobených teplom

    Prehriatie

    • príznaky podobné chrípkepodobať horúčkovitému ochoreniu - chrípke
    • únava a slabosť
    • nevoľnosť, vracanie
    • bolesti hlavy a svalov
    • závrate
    • svalové kŕče a bolesti
    • podráždenosť
    • zmeny tlaku krvi a rýchlosti tepu pri postavení, bušenie srdca
    • teplota do 41 st. C 

    Tepelný úpal

    • príznaky ako pri prehriatí
    • poruchy vedomia s náhlym nástupom u viac ako troch štvrtinách pacientov
    • bizarné správanie, halucinácie, zmeny duševného stavu, zmätenosť, dezorientácia, bezvedomie
    • potenie; zastavenie potenia je charakteristické až ako neskôrý príznak pre tepelný úpal.
    • Suchá koža je prítomná u polovice pacientov, typicky pri úpale z nadmernej námahy

    Prvá pomoc pri úrazoch z tepla

    • preniesť postihnutého do chladného prostredia,
    • uložiť do ležiacej alebo pololežiacej polohy, byť v telesnom a duševnom kľude,
    • začať s chladením akýmkoľvek spôsobom
    • potierať vlažnou vodou a ovievať na urýchlenie odparovania. Studená voda nie je vhodná, spomaľuje vydávanie tepla kožou vyžarovaním.
    • vložiť vrecká s ľadom zabalené do uteráka ku krku, do podpazušia a slabín.
    • prikryť postihnutého vlhkou plachtou.
    • Podávať hypotonickú nesladenú a neprichutenú minerálnu vodu riedenú vodovodnou vodou 1:1 po dúškoch v takom množstve, aby moč mal len slabo žltú farbu a bol bez zápachu. Tmavší moč svedčí o nedostatku tekutín. Tekutiny podávať tak, aby nebola nevoľnosť.
    • Ak sa ťažkosti nezmiernia po 30 minútach, je nutné kontaktovať lekársku pomoc
    • Pri zmätenosti, alebo bezvedomí volať službu prvej pomoci.

    >>Ako si doma pripraviť rehydratačný roztok?

    Prevencia

    • Pite tekutiny už 24 hodín pred ohlásenými horúčavami, začať už od rána (po nočnom potení a smäde).
    • Vyhýbajte sa studeným nápojom. Prvovplánovo vás síce osviežia, no teplo telo musí najprv musí zvýšiť ich teplotu a až potom sa odparujú).
    • Používajte vejár. Nie je to módny výstrelok, zvyšuje účinnosť odparovania sa pri potení. V miestonosti môžete použiť aj ventilátor.
    • Vyhýbajte sa priamemu slnku v čase jeho najvyššej intenzity.
    • Ak nemáte klimatizované priestory, vetrajte  len skoro ráno alebo neskôr večer.  
    • Varenie a následný pobyt v kuchyni skráťte na minimum. 
    • Obmedzte alkohol a veľmi sýte jedlá.
    • Preferujte ľahký vzdušný odev svetlých farieb. Nahota nechráni pred teplom, vrstva vzduchu pod odevom áno. 
    • Používajte priedušné pokrievky hlavy. 
    • Krátke sprchovanie vo vlažnej vode, aj 2-3 krát denne pomôže udržiavať tepelnú rovnováhu.

    Máte aj vy skúsenosť s úrazmi z tepla? Podeľte sa o svoju skúsenosť vo WIKI.

    nelinkabublinka
    11. jún 2017    Čítané 2959x

    Pozor na uštipnutie hmyzom!

    Leto, aj keď nie to kalendárne, je už v plnom prúde. Čoraz viac času trávime v prírode. A tak sa pravdepodobnosť uštipnutia hmyzom zvyšuje priamo úmerne s blížiacimi sa prázdninami. Pre niekoho môže byť pohryznutie včelou bezvýznamné a vrcholom liečebnej terapie je rozkrojená cibuľa priložená na mieste vpichu, hneď potom, ako otecko vysal žihadlo ústami. Niekoho to môže stáť život.

    Anafylaktická reakcia alebo aj tzv. anafylaktický šok prichádza náhle. Môže sa skončiť fatálne so smrteľnými následkami aj u ľudí, pre ktorých je aj obyčajná alergia tabu.

    Výskyt týchto akútnych reakcií kolíše podľa rôznych štatistík. Uvádzaný je jeden z dvetisíc ošetrení záchranármi alebo aj 30 pacientov zo sto tisíc v priebehu roka. Do týchto štatistík sú však zahrnutí aj tí pacienti, u ktorých bol anafylaktický šok spôsobený nevhodným zásahom zdravotníkov. Tvoria asi 50 %. Druhú polovicu spôsobí hmyz, potravina a iné faktory.

    Ako ho rozpoznať?

    Jedným z prvých príznakov začínajúcej alergickej reakcie býva opuch tváre, jazyka, krku, svrbenie kože a žihľavka. Objaviť sa môže aj opuch rúk a nôh; dychčanie; chrapľavosť; nevoľnosť; vracanie; žalúdočné kŕče a v niektorých prípadoch aj strata vedomia. Zákernosť tohto ochorenia spočíva v nevyspytateľnosti. Nie je v našich silách predpokladať, či sa reakcia zastaví alebo sa bude zhoršovať až po závažné problémy.  Odborníci preto neodporúčajú čakať, ale naopak, začať s liečbou čo najskôr podľa prevažujúcich príznakov. 

    Neskorý zásah môže mať za následok zástavu dýchania z opuchu dýchacích ciest, opuch pľúc, nedostatok kyslíka v organizme, zníženie celkového množstva krvi, nízky tlak až zástavu srdcovej činnosti. K tej môže dôjsť aj do 10 minút až po hodinu. 

    Vyskytnúť sa môže aj bez evidentného dôvodu. Príčinou môžu byť lieky, potraviny, oriešky, uštipnutie hmyzom ale aj napríkald pivo, telesná námaha či dotyk s alergénom.

    Čo robiť?

    Lekári sa zhodujú, že v iných ako nemocničných podmienkach nie je podstatné čakať na rozlíšenie obyčajnej alergickej alebo anafylaktickej reakcie. S liečbou je treba začať čím skôr a netreba čakať na šokové stavy. Ide doslova o minúty.

    Ak nie je poruke zdravotník, ktorý by mohol podať medikamentíznu liečbu a máte podozenie na anafylaktický šok, volajte linku prvej pomoci. 

    Svoju skúsenosť s anafylaktickým šokom po uštipnutí sršňom má aj mamička malého Maťka, ktorá ju popisuje vo Fóre: "Každý rodič môže byť akokoľvek teoreticky pripravený. Môj Maťko bol už niekoľkokrát uštipnutý včelou bez reakcie. Neverili by ste, akou rýchlosťou sa vám dieťa mení pred očami. 112-ka doletela, viezli sme sa dvoma záchrankami s húkačkami z okresu do okresu. Na polceste si ho prehodili zo sanitky do sanitky a rýchlo na detské ARO. Môžete mať porobené kurzy prvej pomoci, pokiaľ nepodáte adrenalín, kortikoidy, infúzky, ide o život za pár minút. Behom prevozu mal Maťko veľmi nízky tlak (60/35) a potreboval kyslík. Rodičia neváhajte a ihneď volajte 112. Radšej zbytočne raz ako raz nepomôcť."

    Kým príde pomoc, postihnutého uvedieme do vodorovnej, tzv. protišokovej polohy, s dolným končatinami zdvihnutými 30 cm nad podložku. Ak má pocit sťaženého dýchania alebo nedostatku vzduchu, polohujeme pacienta v polosede.

    V minulosti boli liekmi prvej pomoci antihistaminiká a kortikoidy. V súčasnosti je prvou voľbou podanie adrenalínu. Pacienti, ktorí o svojej akútnej reakcii vedia a prekonali už niekedy anafylaktický šok by mali pri sebe nosiť adrenalínové pero - tzv. EpiPen

    Čo je EpiPen a na čo sa používa?

    EpiPen je sterilný roztok v naplnenom pere na vnútrosvalovú injekciu  v prípade naliehavého stavu.  Používajú sa na naliehavú liečbu závažných alergických reakcií (anafylaxie) spôsobených alergénmi napr. jedlom, liekmi, žihadlami alebo uštipnutím hmyzom, ako aj stavov vyvolaných námahou alebo z neznámych príčin.

    Autoinjektory EpiPen sú určené na okamžité podávanie pacientom, u ktorých je zistené zvýšené riziko anafylaxie vrátane osôb, ktoré v minulosti prekonali anafylaktické reakcie.

    Liečivo v autoinjektore (pere) je adrenalín, ktorý má adrenergný účinok.

    Pôsobí priamo na kardiovaskulárny (srdce a cievy) systém a respiračný (pľúca) systém tak, že znižuje možné smrteľné účinky anafylaxie rýchlym stiahnutím krvných ciev, uvoľnením svalov v pľúcach, a teda následným zlepšením dýchania, zmiernením opuchu a zrýchlením tepu.

    Stretli ste sa aj vy s anafylaktickým šokom? Podeľte sa o svoju skúsenosť s ostatnými mamičkami vo WIKI

    nelinkabublinka
    24. máj 2017    Čítané 290x

    Najvyšší čas vybrať letný tábor

    Do konca školského roka zostáva mesiac aj pár dní. Zaslúžený prázdninový oddych sa deťom blíži a rodičia si pomaly začínajú lámať hlavu, ako ich počas voľných dní zmysluplne zamestnať. Počet dní dovolenky na výplatnej páske nepustí. Nie vždy sú po ruke starí rodičia a tak sa rozumnou alternatívou javí letný tábor.

    Ako zistím, či je dieťa dostatočne zrelé?

    Väčšina táborov je určená pre školopovinné deti. Povahu svojho potomka však poznáte najlepšie sami. Ak dobre nezvláda ani víkend s babičkou a po večeroch vám plače do telefónu, že mu je smutno, je namieste si krok dlhšieho odlúčenia od rodičov premyslieť.

    Povahové rozdiely a stupeň socializácie dieťaťa sa odlišuje prípad od prípadu a niekedy je "ostrielaný" šesťročný krpec samostatnejší ako deväťročný mamičkin synáčik.

    Jedným z ukazovateľov je schopnosť nadväzovať priateľstvá s rovesníkmi a spolupracovať s autoritami, v tomto prípade vedúcimi tábora.

    Dieťa by taktiež malo byť do určitej miery samostatné. V takom prípade je možné predpokladať, že si s určitou dávkou voľnosti poradí. Ak za neho doma robíte všetko vy, je pravdepodobné, že bude bez rodiča bezradné, stratené a odkázané na pomoc. Ľahko sa tak stane terčom výsmechu a je na najlepšej ceste odniesť si z tábora namiesto pekných letných zážitkov traumu.

    Alternatívou môže byť aj tzv. denný tábor. Organizované sú často v mieste bydliska a dieťa je každý večer doma. Po oťukaní sa si ďalší rok môžno trúfnete aj na ten klasický, so všetkým, čo k tomu patrí.

    Všetko neznáme so sebou prináša strach

    Deti sa prirodzene boja neznámeho. Preto je dôležité sa o všetkom v pokoji porozprávať. Vysvetliť im, ako to tam chodí, priblížiť im režim, okolnosti, zvyky. Ak máte možnosť, choďte sa do nejakého tábora spolu pozrieť.

    Vhodné je pripraviť dieťa aj na možné nepríjemnosti. Aby sa nebálo ozvať a so všetkým sa obrátilo na svojho vedúceho. Slová voľte opatrne, aby ste dieťa zbytočne nevystrašili, ale aby v nich mohlo nájsť oporu a riešenie v kritickej situácii.

    Rodičia sa často boja šikany. S tou sa však môžu stretúť aj na iných miestach ako je tábor. Pripraviť dieťa na takýto zážitok nie je otázkou jedného rozhovoru. Dieťa musí mať natoľko silné sebavedomie, ktoré mu umožní sa brániť. Musí poznať svoju hodnotu a mať dôveru k svojim rodičom, učiteľom, autoritám, ako aj napríklad vedúci v tábore. Malo by chápať, že ak sa mu nepáčia urážky, ktoré môžu byť adresované jeho osobe, nie je problém v ňom, ale v autorovi hlúpych poznámok, výsmechov či činov.

    Dôležitý je správny výber

    Úzkostlivejší rodičia majú niekedy problémy zmieriť sa s predstavou, že ich dieťa bude vydané týždeň či viac dní napospas usudu. Predstavujú si zdivočené deti, bez hygieny, v tom istom spodnom prádle po celý čas. Popíjajúcich vedúcich, prvé bozky, cigarety či alkohol za táborovu chatkou. Nočné skúšky odvahy so zatúlanými zverencami. Je pravda, že tábor určité riziko so sebou nesie, no najlepší spôsob, ako mu predchádzať je nenechať výber na poslednú chvíľu a zaujímať sa do detailov, kam sa chystáte dieťa poslať.

    Ako teda správne vybrať detský tábor?

    1. Dobré referencie
    2. Dlhodobá prax usporiadateľa
    3. Osobné zoznámenie s vedúcimi tábora
    4. Záujem o podrobný program pripravený pre deti
    5. Vyberať tábor spolu s dieťaťom podľa jeho záujmov
    6. Vypraviť dieťa s kamarátom z domova

    Neposlať dieťa do tábora len preto, že máte strach by nebolo správne. Je to skúsenosť na nezaplatenie. Deti si rozvíjajú svoju osobnosť, učia sa samostatnosti, ohľaduplnosti aj tímovej spolupráci. Okúsia určitý pocit slobody, ktorý pri rodičoch nezažijú.

    Aký program zvoliť?

    Čím vhodnejší program k jeho veku a záujmom vyberiete, tým vyšší predpoklad, že tábor bude pre neho jedinečným zážitkom, o ktorom bude rozprávať ešte dlho po návrate. Ak už vaše dieťa bolo v tábore, aké dojmy si prinieslo? Čo bolo pre neho top a čo menej zaujímavé? Berte na to ohľad a jeho skúsenosti premietnite do výberu ďalšieho tábora.

    Ak máte doma malého vedca, ktorý sedí nad knižkami, detským mikroskopom a máte pocit, že sa málo hýbe, neznamená to, že ho máte prihlásiť do tanečného tábora. Každý si zábavu predstavuje inak. Je to jeden z dôvodov, prečo je ponuka táborov taká široká. Pripravuje sa so zreteľom na to, aby zohľadňovala rozličné záujmy a zručnosti detí. Pri rozhodovaní o tábore by malo zohrávať rolu, k čomu dieťa najviac inklinuje a čo ho baví. Výber je naozaj od výmyslu sveta. Od príbehových s tématikou rozprávky, mystiky či dobrodružstva cez športové, jazykové a kreatívne, až po zážitkové. Stačí trošku prelúskať internet.

    Aj so smútkom treba počítať

    K odlúčeniu patrí odjakživa aj smútok. Je pravdepodobné, že dieťa v niektorom okamihu pocíti smútok za rodičmi a môžu sa objaviť aj slzy. Je to prirodzené a pokiaľ je to iba chvíľková "slabosť", je to úplne v poriadku.

    Predovšetkým menšie deti by mali byť s dieťaťom počas tábora v kontakte. Nevyvolávajte dieťaťa však príliš často. Návšteva nie je šťastným riešením. Zbytočne by ste upútavali pozornosť na odlúčenie. Ak dieťa plače a pýta sa domov, odborníci to neodporúčajú. Predčasný odchod domov by malo byť posledné riešenie. Je už úlohou vedúceho, aby deťom vymyslel natoľko zaujímavý program, odviedol ich pozornosť iným smerom, aby ich smútok nedržal príliš dlho. Pomôcť by mohla aj obľubená hračka, ktorú mu nezabudnite pribaliť. Je to spojítko zo svetom, ktorý opustil a ktorý mu chýba.

    Aké máte skúsenosti s letnými tábormi vy? Podeľte sa s nimi vo WIKI a pomôžte tak ostatným mamičkám pri rozhodovaní.

    nelinkabublinka