nelinkabublinka
11. jún 2017
2966 

Pozor na uštipnutie hmyzom!

Leto, aj keď nie to kalendárne, je už v plnom prúde. Čoraz viac času trávime v prírode. A tak sa pravdepodobnosť uštipnutia hmyzom zvyšuje priamo úmerne s blížiacimi sa prázdninami. Pre niekoho môže byť pohryznutie včelou bezvýznamné a vrcholom liečebnej terapie je rozkrojená cibuľa priložená na mieste vpichu, hneď potom, ako otecko vysal žihadlo ústami. Niekoho to môže stáť život.

Anafylaktická reakcia alebo aj tzv. anafylaktický šok prichádza náhle. Môže sa skončiť fatálne so smrteľnými následkami aj u ľudí, pre ktorých je aj obyčajná alergia tabu.

Výskyt týchto akútnych reakcií kolíše podľa rôznych štatistík. Uvádzaný je jeden z dvetisíc ošetrení záchranármi alebo aj 30 pacientov zo sto tisíc v priebehu roka. Do týchto štatistík sú však zahrnutí aj tí pacienti, u ktorých bol anafylaktický šok spôsobený nevhodným zásahom zdravotníkov. Tvoria asi 50 %. Druhú polovicu spôsobí hmyz, potravina a iné faktory.

Ako ho rozpoznať?

Jedným z prvých príznakov začínajúcej alergickej reakcie býva opuch tváre, jazyka, krku, svrbenie kože a žihľavka. Objaviť sa môže aj opuch rúk a nôh; dychčanie; chrapľavosť; nevoľnosť; vracanie; žalúdočné kŕče a v niektorých prípadoch aj strata vedomia. Zákernosť tohto ochorenia spočíva v nevyspytateľnosti. Nie je v našich silách predpokladať, či sa reakcia zastaví alebo sa bude zhoršovať až po závažné problémy.  Odborníci preto neodporúčajú čakať, ale naopak, začať s liečbou čo najskôr podľa prevažujúcich príznakov. 

Neskorý zásah môže mať za následok zástavu dýchania z opuchu dýchacích ciest, opuch pľúc, nedostatok kyslíka v organizme, zníženie celkového množstva krvi, nízky tlak až zástavu srdcovej činnosti. K tej môže dôjsť aj do 10 minút až po hodinu. 

Vyskytnúť sa môže aj bez evidentného dôvodu. Príčinou môžu byť lieky, potraviny, oriešky, uštipnutie hmyzom ale aj napríkald pivo, telesná námaha či dotyk s alergénom.

Čo robiť?

Lekári sa zhodujú, že v iných ako nemocničných podmienkach nie je podstatné čakať na rozlíšenie obyčajnej alergickej alebo anafylaktickej reakcie. S liečbou je treba začať čím skôr a netreba čakať na šokové stavy. Ide doslova o minúty.

Ak nie je poruke zdravotník, ktorý by mohol podať medikamentíznu liečbu a máte podozenie na anafylaktický šok, volajte linku prvej pomoci. 

Svoju skúsenosť s anafylaktickým šokom po uštipnutí sršňom má aj mamička malého Maťka, ktorá ju popisuje vo Fóre: "Každý rodič môže byť akokoľvek teoreticky pripravený. Môj Maťko bol už niekoľkokrát uštipnutý včelou bez reakcie. Neverili by ste, akou rýchlosťou sa vám dieťa mení pred očami. 112-ka doletela, viezli sme sa dvoma záchrankami s húkačkami z okresu do okresu. Na polceste si ho prehodili zo sanitky do sanitky a rýchlo na detské ARO. Môžete mať porobené kurzy prvej pomoci, pokiaľ nepodáte adrenalín, kortikoidy, infúzky, ide o život za pár minút. Behom prevozu mal Maťko veľmi nízky tlak (60/35) a potreboval kyslík. Rodičia neváhajte a ihneď volajte 112. Radšej zbytočne raz ako raz nepomôcť."

Kým príde pomoc, postihnutého uvedieme do vodorovnej, tzv. protišokovej polohy, s dolným končatinami zdvihnutými 30 cm nad podložku. Ak má pocit sťaženého dýchania alebo nedostatku vzduchu, polohujeme pacienta v polosede.

V minulosti boli liekmi prvej pomoci antihistaminiká a kortikoidy. V súčasnosti je prvou voľbou podanie adrenalínu. Pacienti, ktorí o svojej akútnej reakcii vedia a prekonali už niekedy anafylaktický šok by mali pri sebe nosiť adrenalínové pero - tzv. EpiPen

Čo je EpiPen a na čo sa používa?

EpiPen je sterilný roztok v naplnenom pere na vnútrosvalovú injekciu  v prípade naliehavého stavu.  Používajú sa na naliehavú liečbu závažných alergických reakcií (anafylaxie) spôsobených alergénmi napr. jedlom, liekmi, žihadlami alebo uštipnutím hmyzom, ako aj stavov vyvolaných námahou alebo z neznámych príčin.

Autoinjektory EpiPen sú určené na okamžité podávanie pacientom, u ktorých je zistené zvýšené riziko anafylaxie vrátane osôb, ktoré v minulosti prekonali anafylaktické reakcie.

Liečivo v autoinjektore (pere) je adrenalín, ktorý má adrenergný účinok.

Pôsobí priamo na kardiovaskulárny (srdce a cievy) systém a respiračný (pľúca) systém tak, že znižuje možné smrteľné účinky anafylaxie rýchlym stiahnutím krvných ciev, uvoľnením svalov v pľúcach, a teda následným zlepšením dýchania, zmiernením opuchu a zrýchlením tepu.

Stretli ste sa aj vy s anafylaktickým šokom? Podeľte sa o svoju skúsenosť s ostatnými mamičkami vo WIKI

#zdravie #anafylakticky_sok #bodnutie_hmyzom #alergia

Tak mne po uštipnutú včelou ( vystupovala som v sandálkach z auta na trávu a tam bola potvorka) noha opuchla na týždeň a očernela na dva týždne, bolelo a svrbelo nepredstaviteľne, o dva týždne som stúpila na osu, ktorá nám cez strešné okno vpadla do huňatého koberčeka pri WC, ráno som si ju nevšimla a štipla ma do tej istej nohy ako včela😂, tak som ďaľšie 2 týždne mala " veselé". A v Chorvátsku na promenáde pri palacinkách uštipla malého do krku veľká hnedá včela akoby čmeliak a krvi by sa mi nedorezal, vbehla som oproti do reštiky pre ľad a cibuľu😂, poratovali nás a našťastie to mal len trochu začervenané, žiaden opuch. No neprajem nikomu zažiť ten stres. Tue adrenalínové perá sú asi ken na predpis, však?🤔

11. jún 2017

Mna raz v lese postipal srsen, ani neviem akou rychlostou som dobehla domov, lebo palec na ruke som nevedela ohnut, tak mi spuchol a doma uz zacala zimnica, tak sme hned bezali na pohotovost, kde mi pichli injekciu do zadku a dovecera som potom spala. Takze ja mam odvtedy hrozny strach z hmyzu

11. jún 2017

mna zasa postiplo nieco doma v byte pocas spanku, noha spuchla tak, ze si ludia mysleli, ze mam dvojitu frakturu, nasledoval vikend - o tri dni ma brala sanitka (jedna z najhorsich bolesti mojho zivota) a lekar iba povedal: modlite sa, aby zabrali antibiotika, v opacnom pripade pridete o nohu ... 😨 takze odvtedy nepodcenujem ziadne ustipnutie - inak pozor na kombinaciu ustipnutie vcelou a kratko nato zjest krajec chleba s medom 😲 to potom vznikne paradna alergicka reakcia

12. jún 2017

@dtinuskad Ahoj, môžem pridať tvoju skúsenosť aj do WIKI? Ďakujem.

19. jún 2017
19. jún 2017

Začni písať komentár...

Odošli