nelinkabublinka
14. nov 2017
2432 

Ako urýchliť hojenie pôrodných rán

Pôrodné zranenia (natrhnutie hrádze, krčka maternice alebo lekárom vykonávaný nástrih - epiziotómia) nie sú ničím nezvyčajným. Epiziotómia patrí medzi najčastejšie pôrodnícke operácie. Vykonáva sa na konci druhej doby pôrodnej k rozšíreniu pôrodných ciest a ako prevencia pred roztrhnutím pri priechode plodu. Na Slovensku nastrihnú až 70 % rodičiek, zatiaľ čo vo svete len 10%. Ak sa pomalý blíži váš termín pôrodu, prečítajte si pár rád, ako urýchliť hojenie pôrodných rán. 

1. Dôkladná hygiena

Alfou a omegou je oplachovanie rany, minimálne po každom použití toalety. Zabránite tak množeniu baktérií a uľavíte si od bolesti a opuchu. A nezabúdajte, vetrať, vetrať, vetrať.

2. Repík lekársky

Repík je liečivá rastlina so žltými kvetmi, ktorej protizápalové účinky poznali už starí Egypťania.

  • Na vonkajšie použitie treba pripraviť silnejší čaj. Dve polievkové lyžice repíka povaríme v 0,2 l vody asi 1 minútu a necháme ho ešte polhodinku zapariť. Do záparu namočíme gázu alebo čisté plátno, ktoré priložíme na ranu aspoň na dve hodiny.  Ak ešte krvácate, roztok z byliniek je vhodnejší, ako sedavé kúpele. V bojových podmienkach pôrodnice si môžete preliať čaj do fľaše so "sosáčikom" a po každej návšteve toalety ranu obliať repíkom, ktorý nechajte voľne uschnúť. 
  • Ak už nekrvácate, doma si môžete pripraviť  repíkový kúpeľ - 250 gramov sušeného repíka zalejete v hrnci dvoma litrami vody. Zmes necháte lúhovať 30 minút a následne tento odvar vlejte do vane s teplou vodou pripravenou na kúpeľ. Takýto kúpeľ s repíkom nielen pomáha hojiť rany, ale aj uvoľňuje telo. 

3. Dubová kôra

Zázračné účinky dubovej kôry na nehojace sa rany či tlmenie bolesti poznajú všetci, ktorí sa už vo svojom živote stretli s hemeroidmi. Po repíku je druhou najvyhľadávanejšou "prírodnou" voľbou pri hojení pôrodných poranení. Okrem iného, má aj sťahujúci účinok, keďže zužuje cievy, vďaka čomu ľahšie ustúpia zápaly. Lyžicu dubovej kôry zalejte 3 dcl vody, 10 minút povarte a ďalších 10 minút nechajte lúhovať. Po precedení je odvar pripravený na obklady alebo na omývanie rany. Niektoré mamičky si odvar dajú zamraziť a ľadové kocky si zabalené do látkovej vreckovky prikladajú na ranu. K liečivým účinkom dubovej kôry sa pridá aj upokojujúci chladiaci efekt. Pozor, roztok veľmi silno farbí.

4. Pomoc hľadajte v lekárni

Pomocnú ruku v boji s pôrodnými zraneniami nájdete aj v lekárni. Mamičkám pomohli dezinfekčné prostriedky, spreje a roztoky (najčastejšie skloňované sú Rosalgin, Cicatridina, Chlorophylový sprej a Betadin). Ak jej veríte, za vyskúšanie stojí aj homeopatia

5. Biolampa

Polarizované svetlo dodá bunkám v tkanivách energiu, ktorej mali nedostatok a tým prirodzene aktivuje samoliečbu organizmu a obnovuje funkciu tkanív. Biolampa po pôrode potláča bolesť, znižuje opuch a začervenanie. Dôležité je, že sa pri nich nevyužíva tepelný faktor, pretože teplo na zápal nepôsobí dobre. Aplikujte svetlo na celú plochu jazvy 3 krát denne po 10 minút zo vzdialenosti 1 – 2 cm. 

Všetky rady sú však iba na urýchlenie hojenia rán. Je potrebné mať na zreteli, že ak sa rany nehoja ako by sa mali, trápia vás veľké bolesti, zápal, či sa vám rozchádzajú stehy, zabudnite na internetové rady a urýchlene nasmerujte vaše kroky k lekárovi.

Aké sú vaše skúsenosti s pôrodnými zraneniami? Podeľte sa s nimi vo WIKI. Stačí kliknúť sem a pridať skúsenosť. Pomôžte tak ostatným mamičkám. 

Začni písať komentár...

Odošli