nelinkabublinka
18. júl 2017
241 

Odolávame nástrahám leta!

Každé ročné obdobie so sebou prináša špecifické situácie, ktoré si vyžadujú zvýšenú opatrnosť. Trvdiť, že leto je nebezpečnejšie ako iné mesiace by bolo zavádzajúce. Úpal, utopenie či teplom pokazené potraviny sú momentálne v kurze, no tiež je pravda, že pravdepodobne vás nepotrápia omrzliny.

Aké sú tie letné nástrahy?

1. POZOR NA PITNÝ REŽIM

Počúvate to s každej strany, nie je to nič nové. Viete o tom. Ale ruku na srdce, kto z vás vypije denne aspoň tie potrebné 3 litre tekutín. So zvyýšenou námahou sa aj zvyšuje potrebné množstvo. Odrátajte si kávičky, presladené limonádky, pivečko (aj to nealko) či radlerík.  Ak hovoríme o deťom, tak sa nerátajú malinovky či sirupy. 

Piť by ste mali v malých dávkach a pravidelne. Keď už cítite smäd je neskoro. Váš organizmus znižuje obrátky a spúšťa núdzový režim. Vyhýbyjte sa aj studeným nápojom. Taká domáca limonáda s množstvom ladu je síce super a na prvý pohľad aj osviežujúca. No aby mohla vaše telo skutočne ochladiť, tým že sa kožou odparí, telo ju musí poriadne zohriať a teda sa zase len zbytočne prehrieva.

Čítaj viac o: Pitný režim bábätka

2. ĽAHKÁ STRAVA

Oj, tie letné grilovačky, opekačky. Štavnatý napácovaný steak s dobrým dresingom. Vôňa dymu sa nesie naďaleko. Pozná to asi každý. Pričom strava má byť v letných mesiacoch ľahšie stráviteľná, vyvážená a pestrá, s nižšou energetickou hodnotou, súčasne však musí poskytovať dostatok výživných látok, ako sú vitamíny a minerály, enzýmy, vlákninu.  V lete je priebežné dopĺňanie vitamínov a minerálnych látok stravou potrebné, pretože  slnečné žiarenie   spotrebúva antioxidanty v organizme. Ide najmä o nasledovné antioxidanty, ktoré môžeme doplniť stravou -  vitamíny A (resp. betakarotén- provitamín A) ,C a E. Vitamín A sa nachádza napr. v mrkve, paradajkách, malinách, marhuliach, masle, rybách.., vitamín C v ovocí (čierne ríbezle, jahody, citrusové ovocie, kivi, maliny, černice), zelenine (paprika, karfiol, kel, kaleráb, paradajky), zemiakoch a vitamín E v rastlinných tukoch a olejoch, zelenine, orechoch, obilných klíčkoch. Veľmi účinným antioxidantom je však aj lykopén (paradajky, červený melón).

Opatrnosť zvýšte aj pri kupovaní, skladovaní a spracovaní potravy. MUDr. Iveta Trusková, PhD., vedúca odboru hygieny výživy, bezpečnosti potravín a kozmetických výrobkov ÚVZ SR upozorňuje: „Vzhľadom letné obdobie a z toho vyplývajúce podmienky spracovania potravín, ktoré sa v lete stávajú z hľadiska trvanlivosti rizikovejšie pre rast a množenie mikroorganizmov, je potrebné dodržiavať zásady hygieny. Zabrániť kríženiu pracovných plôch a použitého kuchynského náradia pri manipulácii ako aj spracovaní potravín, napríklad pri surovom mäse a dodržiavať správnu teplotu aspoň nad 70 °C pri tepelnom opracovaní potravín do pokrmov."

Čítaj viac o: POZOR! Salmonelóza má sezónu!

3. ZVÁŽTE, KDE SA OKÚPETE

Možno si poviete, že sa to dnes preháňa. Vyrástli ste na zelenej bačorine, vypili ste z nej pri ponáraní na litre a ste tu. Ono máte možno pravdu. Aj ja mám podobné spomienky. No z tých bačorín už nejaká voda odtiekla, viac septikov a trativodov pritieklo, pribudlo pár čiernych skládok a znečistených podzemných vôd.  A tak, ak sa chcete vyhnúť zvtočným komplikáciám, odporúčame navštevovať len tie prírodné či umelé kúpaliská, ktoré sú pod stálou kontrolou. ÚVZ SR pravidelne počas letnej kúpacej sezóny vykonáva monitoring kvality vody. Aktuálne výsledky zverejňuje v piatok na svojej internetovej stránke.

4. POZOR NA TEPLO

Extrémne vysoké až tropické teploty prinášajú rad zdravotných rizík, ktoré môžu spôsobovať vážne kolapsové stavy, za istých podmienok vedúce až k prípadným úmrtiam osôb chorých najmä na kardiovaskulárne ochorenia, vysoký krvný tlak, termoregulácie a závažné hormonálne ochorenia. Záťaž teplom môže viesť k poklesu výkonnosti, zvýšenej únavnosti a môže spôsobiť až prehriatie organizmu so zvýšením telesnej teploty, malátnosťou, ospalosťou, bolesťami hlavy, závratmi, nevoľnosťou až zvracaním.

Vyhnúť sa tzv. úrazom z tepla môžete aj použitím klimatizácie. 

Čítaj viac o:   Ako správne používať klimatizáciu

                        Príčiny, príznaky a prvá pomoc pri úrazoch z tepla

5. SLNENIE S ROZUMOM

Možno ste hnedokožec a vždy vám stačil Nubian 2ka, ale viete aké sú tam dnes diery?! 

Slniečko je síce potvora, ale Déčko, ktoré nám „dáva“ získame len keď budeme na slnku okolo obeda. Max však 15-30 min, podľa fototypu pokožky a mali by sme mať odkrytých 40% tela. Určite netrávte obedňajšie hodiny opaľovaním. Či s krémom, či bez. Odborníci odporúčajú sa od 10. do 16. hodiny vyhýbať priamemu slnečnému žiareniu. Pred slnkom sa okrem tých pár prospešných minút musíme chrániť.  Na to slúžia opaľovacie krémy. Tie sú mnohé poriadne jedovatý koktejl a mali by sme sa trošku zaujímať o ich zloženie. Pred slnkom sa dá chrániť aj inak, ako krémom, napríklad aj vhodným oblečením. Pri pobyte na slnku treba chrániť aj naše oči a používať prikrývky hlavy. 

Čítaj viac o: Opaľovacie krémy

Začni písať komentár...

Odošli