Čo od ukončenia RD do nástupu dieťaťa do škôlky?

janamed
28. jan 2010

Ahojte mamičky,
chcem sa spýtať, mne sa končí RP 29.3. 2010, kedy bude mať dcérka 3 roky. Lenže do škôlky mi ju nezoberú od 30.03.2010, nakoľko majú nadstav, takže dieťa mi (možno) zoberu až v septembri.
Ako ste to riešili maminky vy, čo im dieťa nevzali do škôlky, dieťa nemali kde či ku komu dať opatrovať, aby ste mohli vy nastúpiť do zamestnania? Ja síce som ešte evidovaná ako zamestnanec vo firme, kde som pracovala pred MD a RD, ale kedže dieťa nemám kde umiestniť, počas nástupu späť do práce, t.j. 30.3.10, neviem čo by bolo pre mňa najvýhodnejšie riešenie.. Dať výpoveď u zamestnavateľa? od toho dňa si platiť sama poistné ? (a kam?), alebo môžem požiadať o predlženie neplatenej RD do septembra s tým, že poistenie bude za mna dalej platiť štát, aj ked som papierovo evidovaná ešte v bývalej robote ako zamestnaná?? prosím poraďte mi, ak máte niektorá skusenosti...

manka
28. jan 2010

ahoj janamed. ja som na tom podobne. a zobral by ta tvoj zamestnavatel od septembra?

janamed
autor
29. jan 2010

ahoj manka, no už sme dve, ale riešenie stale nemame...:(

zamestnavateľ asi ano, ale určite nie na tu pracu kde som robila iba asi čo kde bude treba...neviem si to predstaviť ...

gapa
29. jan 2010

u zamestnávatela nemáte nárok na dlhšiu RD ako do 3och rokov, ked nejde o dieťa s dlhod.nepr.zdr.stavom. Môžete však požiadať o neplat.volno, no to vám nemusí poskytnúť je to na nom. Potom bude musieť platiť za vás zdrav.poistenie z minima (za firmu aj zamestnanca), ktoré by si od vás asi pýtal preplatiť a ktoré by sa vám aj zamestnávatelovi vrátilo cez dobrovolné roč. zúčtovanie ZP.

Do ZP by potom predpokdlaám bolo treba nahlásiť, že ste poistencom štátu nie ako osoba poberajúca rodič.príspoevok, ale ako osoba osobne celodenne a riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov.

V SP by ste boli nadalej dôchodk. poistené ako osoby riadne sa starsjúce o dieťa do 6rokov. PRedpokldám prihlášku máte podanú a odhlášku by ste dali až nástupom do zaemstnania resp. nástupom do škôlky, čo by nastalo skôr.

(nie je rovnaká definícia riadnej starostlivosti o dieťa v oboch zákonoch)

Ak nebude zam.-l súhlasiť s nepl. volnom, tak jedine sa dohodnúť na ukončení PP, resp. dať výpoved ak nebude súhlasiť s dohodou. Potom treba na ZP ísť do 8dní.

manka
29. jan 2010

dakujeme gapa /ako vzdy/ 😉

janamed: ja mam ist do prace na stretnutie s riaditelom, ale do telefonu mi povedali, ze ziadne miesto neobsadzuju. ale dalsia vec je, ze keby aj, tak nastupit zrejme nebudem moct. takze rozmyslam sa potom nahlasit na UP. podla noveho zakona by sme mali mat pol roka narok na podporu. je tu o tom jedna tema zalozena...

janamed
autor
29. jan 2010

dakujeme gapa.

manka - ved ja sa bojim toho, ja nemam naozaj dať kam malú, jedine vlačiť so sebou do roboty... aj to neviem ako by mala zvladala, kedže tam nie je na to prostredie, čo by so mnou sedela v otvorenej kancelarii pre niekolko osôb? -.. asi ťažko, by tam bola v poho a ja tiež...

takže, mám mastúpiť akože toho 30.3.2010, normalne do prace a o par dni dať sama výpoved? to na UP budu brať, kedže budem davať vypoved z vlastnej strany? napriklad budem zamestana 7 dni a potom alebo mam zavolať že nech mi nachystaju vypoved dnom nastupu po RD? ako to potom je, s tými dokladmi sa hlasiť na UP? iba tam? či znova isť na ZP, SP...
mam v tom jeden veľký guláš, neviem sama čo bude, a vôbec sa v tom kocurkove zvanom urady nevyznám...

a ešte keby nas na urade zaevidovali, to by sme potom museli chodiť na podpis každý týžden a davať orazit tie papiere, že nás akože nikde nechcu?? si neviem predstaviť ako s malou budem chodiť po firmách a prosiť o potvrdenie že nemožem nastupiť do prace...hm..

manka
30. jan 2010

idealne je so zamestnavatelom sa dopredu dohodnut. ak by ta napr. "velmi chceli" /ako mne sa raz stalo/ mozu ti robit pri odchode problemy a budu chciet, aby si tam zostala este 2 mesiace - vypovedna doba. ak by si im az tak nechybala /ako to zatial vyzera so mnou teraz/, mohli by suhlasit s ukoncenim PP dohodou §60 k urcitemu datumu.
vtedy je aj narok na podporu. ibaze ak budu vediet, ze chces po tyzdni odist, ani ta nemusia zobrat...

neviem aky je paragraf vypoved zo strany zamestnanca ani ci vtedy je narok, to nam uz musi niekto poradit

a tie urady, z toho som tiez jelen. ale dochodkove a nemocenske je na tebe, ci si budes platit. zdravotne bude platit stat /asi bude treba ist nahlasit zmenu/ a socialne to nam prosim niekto poradte 🙂

gapa
31. jan 2010

spôsob skončenia PP nie je podstatný pre nárok na podporu. T.j. je jedno, či dáš výpoved ty alebo ti ju dá zamestnávatel.

mirkaval
21. feb 2010

Ja mám podobný problém: RD mi končí 27.5.2010. Dcérku chcem dať do škôlky od 2.3. s tým, že zruším poberanie rodičovského príspevku, ale ja ostanem doma do 27.5.
Viete mi poradiť, kde to mám nahlásiť? /zdravotná,sociálna poisťovňa..../

zanetak
21. feb 2010

ahojte, ja tiež riešim niečo podobné a ešte mi nikto neodpovedal. Chcela by som dať dcéru do školky od 2,5roka a začať hľadať prácu. Chcem sa spýtať, ak si náhodou pár mesiacov nenájdem prácu a malá bude v školke, tak mám sa zaregistrovať na úrad práce? a dostanem nejakú podporu, alebo nedostanem nič? Pred rodičovskou a materskou som pár rokov podnikala.