Musím ukončiť pracovný pomer pri odchode na predĺženú rodičovskú dovolenku?

saxana1
22. mar 2010

Ahojte maminky,
chcem sa spýtať, či neviete niektorá, končí mi rodičovská dovolenka v aprili, a chcela by som si predlžiť rodičovskú dovolenku, nakoľko mi malú bezoberu ešte do škôlky. aspon do toho septembra, kým mi ju zoberu, by som chcela ist na predlženú rodičovskúm ako matka starajuca sa dobrobolne o dieťa do 6 rokov. Ale. ja som ešte evidovaná aj u zamestnavateľa, ako zamestnanec, no s ním som sa dohodla a súhlasil, že ešte do septembra na mna počkajú, len si mam zistiť ako je to potom s poistením. teraz ked som na rodičovskej, platí za mna štát do poisťovní, a od nastupu by mal zamestnavatel. Musim ukončiť riadný pracovný pomer? lebo zamestnavateľ samozrejme platit nebude, ked nebudem pracovať, a ja nebudem mať z čoho si platit dobrovolne poistne, nakolko pri predlženej RD nie je žiadny príjem... Prosim Vás poradte mi čo mam spraviť, ukončiť PP ku dnu nastupu, alebo akože odpracovať aspon týžden a potom dať prerušenie PP, a isť na urad (aký?) nahlasiť predženie RD... Som z toho jelen, vôbec sa v tom nevyznám, tak Vám budem za každú radu vďačná...

edita84
22. mar 2010

saxana skús zavolať do zamestnania a tam sa porad čo máš robiť 😉

gapa
22. mar 2010

ak ti hned po RD poskytne zamestnávatel neplatené volno z dôvodu starostlivosti o dieťa, tak za teba musí platiť zdravotné poistenie z minima (za zametsnanca 4% za zamestnávatela 10%). To asi bude chcieť od teba preplatiť. V SP môžeš byť nadalej poistená dôchodkovo, ak nepracuješ, t.j. nemusíš si dať odhlášku.
Za rok 2010 si podáš dobrovolne ročné zúčtovanie zdravot.poistenia a v nom sa vráti zdravotné poistenie aj teba 4% aj zamestnávateleovi 10%.
Ale samozrejme sú to papiere a platenie navyše.

Ak ukončíš PP, tak sa môžeš ale nemusíš evidovať na UP. Ak sa budeš evidovať na UP ako "uchádzač o zamestnanie", tak by si mala mať nárok na podporu, ak si zamestnaná počas celej MD+RD.

saxana1
autor
23. mar 2010

dakujem Vám za odpovede,
a ako je to s tou dobrovolnou RD, čo su iné maminy, nie su na urade ale dobrovolne sa staraju o dieťa, nie su zamestnané, kto za ne platí odvody?
ja neviem čo je pre mňa výhodné spraviť. Zamestnavateľ nebude isto suhlasiť s platením odvodou na neplatenom voľne, bude chcieť nech to nejde papierovo cez zamestnavateľa. tak asi bude najvýhodnejšie ukončiť PP ale zase si nechcem platiť sama žiadne odvody...

gapa
23. mar 2010

nemusíš si platiť nič a ani na UP do evidencie uchádzačov sa nemusíš hlásiť, ale samozrejme nič nebudeš dostávať.

ak máš prihlášku na sP podanú, tak nadalej ti bude platiť, t.j. budeš nadalaje dôchodkovo poistená štátom ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov.

zájdeš na ZP, zober si RL dieťaťa, doklad o ukončení poberania rodič.príspevku, alebo najlepšie zistiť vo svojej ZP, čo budú chcieť od teba, nie su rovnaké postupy. Budeš zdravotne positená štátom ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov a asi budeš niečo na ZP podpisovať.

žiadne iné poistenie štát za teba nebude platiť. A ani od ukončenia PP nebudeš poistená v nezamestnanosti.

saxana1
autor
24. mar 2010

dakujem pekne gapa, ale nepochopila som to, že ked sa nahlasim ako dobrovolne starajuca matka do 6 rokov, musim ukončit PP, že? neexistuje niečo take ako prerušenie prac.pomeru? takže ak chcem byť na rodičovskej neplatenej dalej, ukončim pomer ku dnu nastupu 1.dna do prace, a na druhy den sa pojdem nahlasiť na SP a ZP že budem nadalej doma, sa starať o dieťa, ano?