Neplatená rodičovsá alebo úrad práce

mandarinka1985
29. jan 2018

Neviem si rady..
10.2 ma drobec 3 roky,mám nastúpiť do roboty,lenže momentálne mi to nevyhovuje (do škôlky ho zobrali až v sept.). Moja firma sa o 3.mesiace sťahuje do ineho mesta,takže nebudem tam môcť ani nastúpiť. Mam dať už teraz výpoveď a isť na neplatenu rodičovsku, alebo na úrad práce,mala by som nárok na podporu?
Ako by ste ro riešili vy?
Ďakujem

luciapelakova
29. jan 2018

ahoj, moj ma tiez 10.2 tri roky, on zasa chodi do skolky, ale bouzial je vkuse chory, cize mne sa ani neoplati nastupit do prace. On je tri dni v skolke a cely mesiac doma. Takze to nema zmysel a nastupujemna neplatenu rodicovsku. Este som to neriesila, ale podla mojho nazoru je to lepsie ako UP.

tropkica
29. jan 2018

tak pokial vam tie peniazky nebudu chybat tak asi radsej neplatena rodicovska ako urad prace, aspon nebudes musiet riesit nejake kontakty popripade nosit potvrdenia, ze si hladas pracu.

petagal
29. jan 2018

Pokiaľ sa firma sťahuje na inú adresu, ako máš v pracovnej zmluve, ty s tým musíš súhlasiť, čo z toho, ako píšeš, nebudeš. V tom prípade môžeš dostať výpoveď a máš nárok na odstupné. Takže dostaneš nejaké peniaze, čo je asi lepšie ako ostať na neplatenej rodičovskej bez haliera, nie? Alebo, ak je tvoj zamestnávateľ normálny, dohodni sa s ním, že nenastúpiš, do dochádzky ti dajú 11.2. dovolenku a k 12.2. skončíš pracovný pomer dohodou. Potom sa choď hlásiť na UP, dostaneš podporu a lepšiu ako keby si hneď po rodičovskej šla na UP. Konkrétne čísla ti povedia aj úradníčky na UP. Podľa mňa je lepšie sa hlásiť na UP ako ostať bez príjmu. Nepoznám tvoje majetkové pomery, ale zasa na druhú stranu, keď si pracovala a odvádzala peniaze do systému, prečo si ich nevziať späť?

rucka77
29. jan 2018

Súhlasím s petagal, pokiaľ je tvoj zamestnávateľ normálny a bude s sním dať dohodnúť tak to sprav tak ako písala, nech dostaneš aspoň niečo

evittam
29. jan 2018

@mandarinka1985 Dohoda o skončení PP k 12.-13.2., ostatnu dovolenku preplatit=max.podpora t.j. cca 900Eur/mesiac pocas pol roka. To všetko za predpokladu,ze si nevycerpala dovolenku medzi MD a RD a nemala zdanitelny prijem pocas RD.

classymom
29. jan 2018

hmmm....mne vypocitali podporu z rodicaku. bez ohladu na to, ako dlho a v akej vyske som platila odvody. skratka poslednych 270 dni ci kolko som bola poistenec statu a z toho to vypocitali. vychadza to priblizne rovnako ako rodicak.

evittam
30. jan 2018

@classymom Tak z RP ti určite podporu nepocitali. Nemohli-RP je nezdanitelny prijem,z ktorého sa neodvadzaju odvody na PvN. Takže ak tomu nerozumieš nepíš hluposti. Ak ti podpora vysla približne rovnako sko RP tak tvoj VZ musel byt cca 440Eur/mesiac.
Btw.ako ti skončil PP,kedy, kedy ti skončila RD, aky zdanitelny prijem si mala pocas 2rokov predchádzajúcich pred žiadosťou o podporu?

evittam
30. jan 2018

@classymom A ako poistenec štátu mas len dôchodkové, ziadne NP a ostatne poistenia. A co ma spolocnych nejakých 270dni dochodkoveho poistenia ako poistenca statu s podporou?

nikuska265
30. jan 2018

Ja som to tiež tak mala. Dcérka mala v apríli 3 roky,ale do škôlky až v septembri. Keďže pracovný pomer mi stále trval,mala som nárok na podporu. Takže po RD som dala výpoveď a prihlásila sa na ÚP a poberala podporu. A kedze je chorlava ,tak aj keď potom nastúpila do škôlky,ja som sa vrátila na predĺženú RD,ale neplatenu. Na ÚP mi to takto poradili,že je lepšie si vybrať podporu, a ak,tak až potom ísť na RD predĺženú,aby sa náhodou nestalo,že mi zanikne medzičasom nárok na podporu.

mandarinka1985
autor
30. jan 2018

Dievčatá velmi pekne ďakujem.
Po vašich radach som sa rozhodla využiť teda tu podporu.
V pondelok sa Chystam do práce,vraj sa neak dohodneme. Tak dúfam že budú ochotný pomôcť.

classymom
30. jan 2018

@evittam prosim, nemusis hned tak utocit. sama som sa tomu cudovala. nebudem tu pisat, aky som mala prijem. ale bolo to urcite viac ako 440 eur. to mi ver.

evittam
31. jan 2018

@classymom Neútočím. Pisem fakty a to čo som napísala plati. Nemohla ti SP vypočítat vysku podpory z RP. To totiž nie je mozne. Ty uved fakty a odpovedz na moje otazky a určite sa dopatrame k tomu preco si mala nizku podporu.

usmiateslniecko
2. feb 2018

Ahojte kedze aj mna sa zacina tykat tato tema tak sa sem pripletiem... zrovna dnes som bola v praci preberat s veducim co dalej po skonceni RD. Dcerka bude mat v aprili 3roky, caka nas zapis do skolky a ak ju zoberu(co dufam ze ano) tak by som ju chcela dat od septembra. Viete mi prosim poradit ako najvyhodnejsie pre mna vykryt ten cas od skoncenia RD po nastup malej do skolky? Ci dat vypoved dohodou a prihlasit sa na UP(mam v takom pripade narok na podporu?) alebo ake ine riesenie ?? Navrat do prace mi az tak nevyhovuje kvoli pracovnej dobe-nadcasom. Dakujem

evittam
2. feb 2018

@usmiateslniecko Vycerpat 1-2dovolenky, ostatnu preplatit=max.podpora, teda ak si pocas posledných dvoch rokoch nikde nepracovala.

usmiateslniecko
2. feb 2018

@evittam a ak dovolenku uz nemam? Veduci mi to este zisti v priebehu buduceho tyzdna u mzdarky. Nakolko som pred nastupom na MD bola cca rok na pnke tak uz si nepamatam ci mi nejaka dovolenka zostala...

barbye
2. feb 2018

@usmiateslniecko za MD ti patri pomerna cast dovolenky takze by si mala mat

babatkoo
2. feb 2018

Ja riesim to iste. Idem poziadat o neplatene volno

barbye
2. feb 2018

@evittam ahoj, prosim Ta ked som si to pokaslala preplatenim dovolenky jun/jul 2016 tak ak odrobim jeden den s najvyssim vymeriavacim a pojdem na urad od augusta 2018 uz mi vyjde navjvyssia podpora? Ze teda pockat aby to bolo dva roky? Rodicak konci az novembri ale chcela by som od augusta do konca roka cerpat podporu. Neviem ci tomu dobre chapem. Dakujem

evittam
2. feb 2018

@barbye Toto neviem presne. @zalka 🤔

zalka
2. feb 2018

@barbye a zamestnávateľ s tým súhlasí? lebo dovolenku už nemáš? a áno ak to posunieš na augusť napr. že PP skonči 31.7.
tak budú skúmať na výpočet podpory obdobie od 1.8.16-31.7.18

barbye
2. feb 2018

@zalka ano zamestnavatel suhlasi. Dovolenku nemam uz. A mozem prosim Ta odrobit napr.jeden den teraz vo februari a hned dat vypoved a pokracovat RD do konca jula, potom prepisat RP na muza a ist na UP a ziadat podporu ano? Vdaka

barbye
2. feb 2018

@zalka lebo zamestnavatel asi v marci konci firma

zalka
2. feb 2018

@barbye áno ale potrebuješ mzdu cca 60 eur na den v hrubom ...

barbye
2. feb 2018

@zalka super vdaka este raz 💙 ale predsa este posledna vec prosim Ta ak som predtym mala nizky plat a teraz tam budem mat za jeden den 60e treba mi daky dodatok k zmluve o zmene platu alebo to nikto skumat nebude?

zalka
2. feb 2018

@barbye no skúmať môžu, preto sa to rieši dovolenkou a preplatením zvyšku .. to navýši základ, ak to bude odmena môžu sa vypytovať zamestnávateľa ... môže to byť odstupné ...

barbye
3. feb 2018

@zalka keby toto viem nedam si ju cerpat po MD no co uz. Ale tak ked sa ja ,,dohodnem" so zamstnavatelom na 100e ma den leno ma proste surne potrebuju 😊 mam si to osetrit dakym dodatkom pre istotu teda? Ci netreba a ked budu skumat tak povieme ze no co nemal kto robit tak ma zavolali a ja som chcela tolko tak mi dali

zalka
3. feb 2018

@barbye ved môže zamestnávateľ dať odstupné a netreba dodatok

stanka2612
30. okt 2018

@evittam ahoj môžem otázku?z tém tu na MK vidim,že ovládaš túto tematiku...v marci má malý tri roky,druhé bábo zatiaľ nevyšlo.do škôlky ho vezmú až v septembri.PP mi stále trvá,som na rodicaku.ak dám v práci výpoveď a pôjdem na úrad práce,môžem vyčerpať aj všetku dovolenku a potom výpoveď a úrad,aby som mala tú max.podporu?Alebo iba jeden-dva dní a zvyšok preplatiť?veľmi pekne ďakujem za odpoveď

luliu
30. okt 2018

@stanka2612 nemôžeš ju vyčerpať celú, len 1-2 dni a ostatok preplatiť

evittam
30. okt 2018

@stanka2612 Ak chces max.podporu tak ako vsade piseme,dohoda o skončení PP tak ze vycerpes 1-2dni dovolenky a zostatok preplatia. Inak žiadna max.podpora.