Som v 7 týždni a rozmýšľam, ako sa budem starať o bábo

leria
7. mar 2012

Ahojte baby.Som prvorodička, som zatial v cca7týždni. Odkedy viem,že som tehula,tak mi v hlave víri milion myšlienok,otázok a situácii.Najviac mám asi obavy ako budem zvládať prvé dni a týždne po pôrode.S bábätkami nemám absolútne žiadne skúsenosti.Nebude mi mať ani kto pomôcť.Síce moj partner bude so mnou,kedže on pracuje z domu.Moja mamka je chorá a sama potrebuje pomôcť a partnerova je nonstop v práci a sama má toho tiež dosť.Ja vlastne ani nechcem aby mi niekto pomáhal,len mám strach či tú starostlivosť o dieťa zvládnem.Ako ste boli na tom vy? 😉

traktor
7. mar 2012

kazda ma pri prvom dietatku obavu..ci to zvladne, ake to bude..aka bude mama..neboj..ked budes drzat babo v naruci, naraz budes vediet co mas robit..bude to take prirodzene a ani si neuvedomis, ze to vlastne nic nie je..zvladnes to..ako kazda z nas 😉

feb13
11. mar 2012

No s tou pomocou je to take... zavisi to aj od toho akej povahy bude tvoje dieta, ci bude naozaj len papat a spinkat ako sa to pise v ucebniciach, alebo bude spat 2x za 24 hodin a medzitym sa mu musis intenzivne venovat ako bolo u nas... a ake budes mat poranenia po porode, ako sa to bude hojit, ako dlho budes krvacat... ci nebudes mat nejake problemy s dojcenim, lebo to je velmi narocne aj fyzicky aj psychicky... a teda dojcenie celkovo je velmi vycerpavajuce. Ja som po porode fyzicky velmi fit nebola este dlho a mala som velmi narocne dieta, od 5. dna po prichode z nemocnice som bola s nim sama doma, neprajem to nikomu. Zvladnut sa to dalo, ved cloveku nic ine nezostane, ale odniesla to moja psychika a trvalo to cca. do 10 mesiaca kym som sa dala dokopy. Pokial naozaj nemas pomoc v domacnosti, tak sa priprav na to (a priprav aj svojho partnera) ze v prvych tyzdnoch nebude ziadne upratovanie (zachod nech si kazdykrat vycisti za sebou a 1x do tyzdna ho mozes poprosti aby povysaval, a to staci, nebud maximalistka), popros ho aby v tom obdobi nosil prevazne take veci ktore netreba zehlit, a predovsetkym vopred priprav plnu mraznicku hotovych alebo polohotovych jedal aby si varenim nemusela travit viac ako 15 minut denne, pretoze zarucene to nebudes stihat a este aj to sa pripecie kym si odbehnes nakojit dieta ktore sa akurat zobudilo velmi hladne.
S takymi vecami ako prebalovanie, obliekanie dietata, kupanie... sa netrap, na to mas matersky instinkt aby si to zvladla, za par dni v tom budes urcite zrucna aj ked nemas predchadzajuce skusenosti. 😉

anet111
11. mar 2012

@leria urcite to zvladnes, nicoho sa neboj, vsetko pride samo a bude to uzasne, uvidis . Mysli iba na pekne veci, byt maminkou je uzasne a bol by v tom cert aby sme to nezvladli 🙂) vela stastia !!!! 😉

fialkaa
11. mar 2012

@leria zvladnes 🙂

opisem ti, ako to bolo u nas. a chcem ti poradit jednu vec, ktora sa mne osvedcila: po porode sa setri, setri, setri, mysli len na seba a svoje babo. mne to poradila pribuzna, vtedy som to nechapala, ale po porode som sa podla toho riadila. mala som stastie, ze moj syn bol ukazkove babo a hoci v nemocnici to vyzeralo, ze budem mat maleho krikluna, od nasho prichodu domov to bolo prikladne babo, ktore pekne spinkalo, po troch hodinach sa zobudilo, zamrncalo, dostalo cistu plienku, najest a spalo dalej. ja som robila len nutne prace v domacnosti, rano som spala s nim aj do 10.00 a popoludni som si s nim tiez isla lahnut. spanok ma liecivu moc, po porode som bola komplet rozbita, a trvalo mi cele 6nedelie, kym som sa dala dokopy.
ja som cele tehotenstvo pripravovala muza na to, ze ked sa maly narodi, bude musiet zabrat, vzdat sa casti svojich konickov, nedostane sa tak casto von s kamaratmi. da sa povedat, ze nic z toho sa nestalo, napriek tomu veci zvladame celkom v pohode. rodicov mame obaja 200 km od miesta, kde byvame.
prve dva tyzdne bol sice so mnou doma muz, ale velka pomoc to teda nebola. asi 2krat nieco uvaril, trochu povaroval maleho, ale inak nic. treti tyzden som bola s malym sama, navyse ma vtedy seklo v krizoch, ale zvladli sme to uplne v pohode. stvrty tyzden k nam prisla na tyzden moja mama, ale to bolo skor preto, lebo ona chcela. potom chodil muz domov cez obednu prestavku akoze mi pomahat, ale to bolo o nicom, pretoze maly spal, takze vlastne velky sa prisiel iba najest (pre mna to znamenalo, ze kym prisiel domov, musela som mat obed navareny)
mas velku vyhodu, ze ti muz pracuje z domu, takze na to budete dvaja, ak nie je taky motak ako moj. ja som s malym stale sama a ked napr. zabudnem nieco kupit a chcem pocas jeho obedneho spanku nieco varit, tak som skoncila, hoci mam obchod pred domom.
co sa tyka starostlivosti o dieta, to ti naskoci same. my sme po par dnoch obaja presne vedeli, ci place kvoli hladu alebo preto, ze ma mokru plienku. na tvojom mieste by som si pocas tehotenstva nastudovala problemy, ktore ta mozu postretnut, aby si na to bola pripravena a nemusela potom zhanat informacie.

simi251
11. mar 2012

Ahoj. Neboj sa urcite to zvladnete. Spolu vy dvaja. To je hlavne ze mas priatela po svojom boku. Stare mamy ti na to netreba. Je to sice velka pomoc ked su poruke ale nie je to nevyhnutne. Stare mamy sa ti zidu az neskor pri vacsom dietatku. Moj pripad bol podobny ako tvoj az na to, ze cela nasa rodina bola od nas vzdialena 1800km. A k tomu sme boli v cudzej krajine, vsetko bolo treba riesit v cudzom jazyku no proste hroza. Ale zvladli sme. Boli sme na to dvaja a to stacilo. Pre starostlivost o babatko to uplne staci. A este budes rada, ze ti nikto do toho nekecia a nedava ti rady zo starej skoly. 😀 Ale nie...teraz vazne. samozrejme ze je super ked ma me pr sebe maminu aby poradila a pomohla ale neboj sa, da sa to zvladnut aj bez toho. hlavne je aby ti pomahal partner. Pri prvom babatku sme boli na vsetko sami dvaja cele prve tri mesiace, potom sme isli na SK na dalsie tri mesiace a potom opat do FR a znovu sme boli na vsetko sami. Teraz ked sa mi narodilo druhe babo tu bola aj moja mamina prve tri tyzdne ale ked bolo treba pomoct tak skor tak, ze zabavila toho starsieho. s babatkom nemusela pomahat.

fialkaa
11. mar 2012

aha a este som chcela, keby sa to dalo cele zopakovat, hned by som do toho isla znova, pretoze to bolo krasne.

mircalla
11. mar 2012

Ono nechcem sa moc rozpisovat, ale ono to nejako pride samo....prirodzene.....skratka to zvladnes, je pochopitelne, ze mas milion otazok....vsetko sa naucis, vsetky informacie si tiez zistis, aj casovo to zvladnes....skratka to pride automaticky.

adapo
12. mar 2012

Ahoj leria, aj mňa napádali podobné myšlienky a predstavovala som si materstvo ako poriadnu fušku. Nevravím, že nie je, závisí to aj od tvojho prístupu. Ja som sa bála, že nebudem môcť kojiť, lebo pred tehotenstvom som brala lieky, ktoré sa pri kojení brať nemôžu a čuduj sa svete, kojila som 13 mesiacov, aj to sa malý sám odstavil. Týždeň po pôrode som mala štátnice, takže celú dobu v pôrodnici som sedela pri skriptách.......Je toho veľa, ale sme to zvládli. Ak sa teraz zaoberáš tým, či to zvládneš, tak určite to zvládneš, ono to samo príde. Mňa doslova každý " strašil ", že sa mám pripraviť na nevyspatosť a podobné veci spojené s materstvom, ale ono to nie je až taký strašiak ako to vyzerá. Jasné, že budú aj krízy, ale keď je dieťatko zdravé, budeš brať starostlivosť ako samozrejmosť, všetko má svoj čas.......

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre