Ešte som ani neporodila a už sa každý stará

10. jan 2023

Ahojte,
mám dosť veľký problém a ja fakt neviem ako to vyriešiť. Som v 36.týždni tehotenstva, väčšinu času som sama, nakoľko manžel je väčšinu času v zahraničí. Mne to zatiaľ takto vyhovuje. Trávim čas rada sama, s kamoškami, mame zatiaľ 2i byt, tak veľa prace tu nie je - teda žiadna práca tu nie je :D Veci pre malú mám už dávno nachystané, všetko pripravené. Už som aj zbalená do pôrodnice. Jedine čo tak si po sebe poupratujem, jedlo si objednávam, takze nemám momentálne ´žiadnu robotu”. Venujem sa teraz sama sebe, prechádzkam, čítam knihy, oddychujem.
Minuly týždeň mi svokra zriadila izbu v ich dome, kde budem s malou. Keď som sa jej opýtala načo to robia, tak vraj že keď to nebudem zvládať, tak aby som mala všetko prichystané, aby som tam mohla bývať. Tak som jej len povedala, že ďakujem, ale verím, že to zvládneme.
Dnes mi volala moja babka, že ona k nám príde budúci týždeň a bude až do pôrodu (a možno aj po pôrode). Vraj aby som nebola sama. Že ona mi pomôže. Keď som jej povedala, že mne pomoc netreba, tak ostala zaskočená. A aj tak dodala, ze príde budúci týždeň. Býva 200km od nás.
Bud so mnou Lomcujú hormóny a ja to veľmi prežívam alebo fakt nevedia pochopiť, že ja to zvládnem? A že nepotrebujem zatiaľ ich pomoc? Veď keby som potrebovala, tak poviem.
Ako by ste to riešili?
Prosím nekomentujte tie, ktoré nemáte žiadnu pomoc a že si to mám vážiť a podobne… ja si to vážim, ale nechcem.

zmrzlinka2021
10. jan 2023

Vaz si takých ľudí a nemaj problém prijať aj pomoc.

loginexistuje
10. jan 2023

v ziadnom pripade proste jej zavolaj a povedz nie nepridete ak nevies ty povedz muzovi alebo tvoja mama jej nevie povedat ?

autor
10. jan 2023

To tu ešte nepíšem o nevyziadanych radách ohľadne kojenia a starostlivosti, ktoré som si už teraz vypočula a počúvam. Mna to už teraz nebaví. Veď ako oni môžu už teraz vedieť , či budem kojiť , aké budem mat bábätko, koľko denne bude spat. A reči typu veď ju necháš vyplakať , nemôžeš ju rozmaznávať a učiť na ruky, nemôžeš byt stále s ňou… musíš ju dávať pravidelne druhým ľudom, aby si zvykla. tak načo som si ju potom robila aby som ju potom nechávala v izbe zavretú alebo dávala kade tade druhym.

gabika128
10. jan 2023

Ani ja som pri prvom dieťati nechcela, potrebovala som byť sama, všetko som zvládala a bolo mi tak najlepšie. Pri druhom dieťati mi veľmi veľmi pomáhalo, keď staršie niekto zobral a zabavil. Takže rodine vysvetli, že chceš byť sama a keď budeš potrebovať pomoc tak sa ozveš 😁

sovica
10. jan 2023

Poďakuj sa a povedz im (babke aj svokre), že momentálne si myslíš, že to zvládneš sama. Ak by realita bola iná a potrebovala by si pomoc, tak že o ňu potom požiadaš.

autor
10. jan 2023

@loginexistuje no a keď som jej povedala, že ako mi asi teraz pomôže, keď by aj bolo treba ísť do nemocnice, tak ani nemá vodičák. A ona že aspoň budem s tebou.
Manžel sa tiež čuduje, ako sa chcú všetci starať. A pritom my sme úplne okej. Ja som s tým pred tehotenstvom rátala, že budem na všetko sama. Veď to bábätko bolo plánované.. :D a sme dospeli ľudia. Ja som už z nich zúfalá. Cítim sa ako nesvojprávna.

nila31
10. jan 2023

Asi to nebudu len hormony, lebo aj mna by taketo reakcie dvihali zo stolicky 🙈

xjakubikovak
10. jan 2023

Povedz babke že ďakujes ale chces si to najprv skúsiť sama a keby je toho na teba veľa tak jej určite dáš vediet ale teda že zatiaľ určite chodiť nemusí. A svokra je len pripravená keby si potrebovala pomoc. Začiatky vedia byť ťažké, ja teraz ľutujem že som bola taká hlúpa a hrala som hrdinku ale my sme mali trochu problémy na začiatku čo nemusí byť tvoj prípad.

loginexistuje
10. jan 2023

podakuj a povedz jej napr ze musis byt v izolacii kvoli porodnici a chripkovej epidemii
ako pred porodom mas oddychovat byt v klide a vyspat sa a nie obskakovat navstevy

autor
10. jan 2023

Babka toto urobila aj mame, keď bola po operácii kolena. Chcela byt sama, babka sa tu dotrepala, potom boli obidve ako na ihlách, lebo babka sa nudila a mama chcela kľud. Hotová komédia. A toto iste čaká aj mňa od pondelka…

loginexistuje
10. jan 2023

tak ju nepusti dnu ak nechape hadam ste svojpravny

lalala94
10. jan 2023

Ja som osobne ako bezdetná nikdy nechápala, prečo majú všetci potrebu dotrepať sa k žene po pôrode domov na niekoľko dní a pomáhať jej. A úprimne ani teraz, keď už dieťa mám tomu nerozumiem. 😀 Chápem, že keď je žena po ťažkom pôrode, možno tú pomoc potrebuje, ale ono to fakt nie je rocket science, keď má žena jedno dieťa. Ja by som im poďakovala a povedala, že žiadnu pomoc momentálne nepotrebujem. Ak niečo bude treba, ozvem sa. Bodka. Koniec. Tá pomoc je podľa mňa fajn vtedy, keď má žena viac detí s malým vekovým rozdieľom a potrebuje postrážiť staršie, ale pri jednom? Jediné pozitívum je, keď ti niekto donesie jedlo! To bolo super. 😀 Babku by som poslala preč, zavolala by som jej ešte cez víkend, nech naozaj nechodí. Nerozumiem takýmto vtieravým osobám.

lunademonica
10. jan 2023

Nech to urobis akolkolvek, nedovol aby sa ti do bytu nasilu natrepala babka, mama, svokra hocikdo a znechutil ti tie najkrajsie okamihy s malou. A mas muza predsa.

anjelicek26
10. jan 2023

Ludia to robia, lebo ta maju radi. Za rady podakuj, povies, ze to s malou funguje/nefunguje, pomohlo/nepomohlo alebo klasicke"skusim, uvidime".

Muza mas v zahranici, preco ti to prijde divne, ze si robia - starosti?
Ze ti chcu prijst po porode pomoct?
Alebo ta zobrat par dni k sebe/dojst ku tebe?

Narodi sa ti kludne pokojne babo - dojdes k babke na kavu alebo povies babkam, necho donesu na vareny obed a pozriet vnuca a konec.

Narodi sa ti nespiaci vrestiaci jedinec a budes rada, ked par dni u svokry ci maminy dospis alebo dojdu k tebe a pojdu von kocikovat a ty zalahnes.

Naaadych, vydych... nepokaz si vztahy... o par tyzdnov zacnu uplne ine skusky a co bude sa este len ukaze... jo a babku a jej planovany "mesacny vyjazd" vypoklonkuj, podakuj, uisti ju, ze ked budes potrebovat, je prva, ktorej zavolas...

kvetinka75
10. jan 2023

Autorka jednym uchom dnu a druhym von. Moja svokra si tiez chcela brat dovolenku tyzden ze bude u nas kazdy den. Zrusila som ju. Muz mal cely tyzden dovolenku chcels som svoje sukromie a nie aby mi tam ona pobehovala.

zuzinka888
10. jan 2023

Babku zrus. Asi si mladucka a ma pocit ze to nezvladnes. Prameni to z ich mladosti- nemali pristup k informaciam, online nakupom, domaskou jedla, jednorazovym plienkam. Mali to fakt tazke. Mohli sa spolahnut len na pomoc a rady od mamy/ svokry. Vsetky blbe rady ignoruj - jednym uchom dnu a druhym von.

selest
10. jan 2023

Ja som nemala pomocnpri prvom synovi a teda by minto extra vadilo. Povedz im nech si setria energiu, ze babatko zvladnete s muzom sami. Pomoc budete potrebovat ked bude mat dieta 2-3 roky. To uz sa ale k trucujucemu dietatu nikto az tak nehrnie..

zorkahorka
10. jan 2023

Ja som mala doma svoju mamu,ale vobec som ju nepotrebovala.mozno ako spilocnika a podporu. Svokra mi nosila obed,to zasa bolo super,nemusela som si varit a mohla som pospat...
Ale ony v tvojom pripade to nemyslia zle.zrejme to je prve vnuca?

maryetta
10. jan 2023

Ber to tak? Že chcu ti dobre. Chcu ti pomoct. Minimalne tie ženy ktore spominaš same rodili a vedia čo ťa asi čaka.
Ja som mala prvu sekciu. Tak prišla mamina na 3dni ku mne. A ozaj aspon ked pomohla okupat alebo chvilku vziat maleho. Uvarit polievku. Tak som bola rada. Nakoniec keď išla preč som chytila taky zapal prsnika ze o jedenastej v noci som skoncila na chirurgii a synčeka sme nechali u susedy.
Ozaj chcu ti dobre 😉

paulinkad
10. jan 2023

Normálne povedz, že nie. Keď chcú, nech ti donesú navarené, medzi dverami im podáš plienky nech ti vyhodia. Nevyziadanych rád sa nezbavíš už asi nikdy, nech budeš mať detí koľkokoľvek a v akomkoľvek veku 😁. A teraz naozaj - nenechaj sa nahovoriť na návštevy keď ich sama nechceš. Po prvom pôrode som 18 hodín po návrate z nemocnice robila kávu manželovej babke a núkala koláče hanbiac sa, že sú kupované. Myslela som si, že musím na oplátku, že sa zaujima o moje deti. Už je to viac ako 4 roky a stále si na to niekedy spomeniem, že čo som si to urobila. Navyše bradavky ma tak boleli, že aj dotyk podprsenky bolel porovnateľne s kontrakciami, najlepšie mi bolo hore bez. A budem aj trochu prasa, kvôli šitiu ma bolelo sedacie svaly sťahovať a bola som rada, keď som si mohla v klude poprdkávať kedy sa mi zachcelo 🙈

mirunkad
10. jan 2023

Chapem ta... Citila som to pri prvom dietati rovnako, chcela som absolutny pokoj a sukromie, bohuzial nebolo mi to dopriate (dvojgeneracny dom) a dostala som z tych permanentnych nakukovaciek silnu poporodnu depresiu. Akonahle dieta zaplakalo, ostala som uplne stuhnuta, kedy sa uz otvoria dvere a niekto vojde pytat sa co sa deje a co treba pomoct. Tesim sa, ze si teraz pri druhom uz uzijem sestonedelie vo vlastnom a v klude, tak dlho, ako budem potrebovat.

0silvia0
10. jan 2023

Babku rozhodne zrus, aj ja som babku zrusila. Vsetko som v pohode zvladla, neznasam cudzie elementy v mojej domacnosti.
Pri synovi sme boli doma s muzom, zvladali sme, pri druhorodenej dcere som zvladala aj sama. Mne navstevy robia dusevnu nepohodu, a kedze nechcem dusevnu nepohodu, nechcem ani nevyziadane navstevy doma. Ak si niekto vie uzit komornicku v dome v podobe babky, tetky, mamy, super. Ale nie sme vsetky rovnake.

danieladeley
10. jan 2023

Jednoznacne im vsetkym dorazne oznam, ze si nezelas, aby niekto chodil...teraz mas dokonca aj kopec dobrych vyhovoriek, ako ze sa chces chranit pred koronou, chripkou, virozami 🙂 Pred mojim porodom bolo toto iste, vsetci riesili co a ako kedy pride, o nas bez nas, tesne pred som im oznamila, ze ziadne pomoci sa konat nebudu, ze mam na to manzela. Niktori sa zduli, ale ako sa zduli, tak sa odduli. Nie je v tychto chvilkach nad sukromie, das si sprchu kedy chces, prdnes kedy chces, hore bez, dole bez, dojcis kedy chces, bez publika, bez pripomienok 🙂 Inak, o rok a pol som mala dalsi porod a konalo sa presne to iste, takze sa rad a starnia sa nezbavis, ani ked to zvladnes, ani ked budu deti uz velke 🙂

autor
10. jan 2023

Ženy ďakujem, to som si myslela, že som jediná “nevďačná” v tejto skupine 😀 áno, aj mna momentálne stresujú takéto návštevy..
moja mama chodí neohlásene, ale aspoň mám istotu, že za 2 hodiny sa vráti domov. S babkou to bude horšie, musím to nejako vymyslieť.

tinka_1807
10. jan 2023

Myslím, že si vyrovnaná a odhodlaná. Ak cítiš, že by ťa streosvalo s niekým byť, tak určite odmietni. Mne bolo po pôrode najlepšie iba s manželom. Tiež som nechcela nikoho iného k sebe. Nukali sa mi na pomoc, ale odmietala som a som rada. Mali sme klud. 🙂

h2
10. jan 2023

Ahoj, ja som presne jedna z tých, ktoré si prosila, nech nekomentujú. Ale aj tak napíšem, prepáč.
Hneď v úvode píšeš, že máš dosť veľký problém. Nehnevaj sa na mňa, ale nemáš. Máš bezproblémové tehotenstvo, byt, nič extra na práci, všetko nachystané, robíš si, čo chceš... A ako to už býva, kto nemá problémy, tak si ich začne vymýšľať tam, kde nie sú. To, že ti svokra nachystala izbu pre každý prípad, sa ťa nijako netýka. Je to jej iniciatíva. K ničomu ťa to nezaväzuje. A je veľmi pravdepodobné, že k svokre niekedy pôjdeš aspoň s mužom na návštevu, tak ti možno ešte dobre padne, keď tam budeš mať všetko. Babka možno s tebou chce stráviť nejaký čas, kým ho ešte máš. Keď sa ti narodí dieťa, už ho mať nebudeš. Ak si jej návštevu vyslovene neželáš, treba jej to povedať.
Dúfam, že si naozaj len precitlivená z hormónov. Lebo, ver mi, toto nie sú žiadne problémy. A veľké už vôbec nie.

deti95060810
10. jan 2023

zatiaľ to isto zvládaš - však ako píšeš veľa roboty nemáš, ale skús napísať tak o pár mesiacov...možno budeš za pomoc svokry ďakovať...

zuzka102
10. jan 2023

Urcite si stoj za svojim a nenechaj sa ovplyvnit len preto, aby si bola za super milu a "lebo sa to patri", babke jasne povedz, aby k tebe teraz nechodila, resp. urcite nie na mesiac preboha (ked pises, ze od 36.tt. az do porodu chce byt) 😨 No a k svokre a izbe.. vsak nech si chysta, asi nic ine nema na praci, ale urcite ak sa nebudes po porode citit tam ist, tak tam nechod (povedz svokre nech ti po porode donesie zo 2-3x do tyzdna navarene jedlo, odovzda pri dverach a pojde, to ocenis asi najviac 😅 ). Podla mna je cloveku a specialne zene po porode najlepsie doma, vo vlastnom prostredi. A bez neziaducich osob a navstev, hlavne neohlasenych.

ankare
10. jan 2023

Keďže pomoc zatiaľ nepotrebujes, slušne ich odmietni. Mne po pôrode robilo najväčší problém variť, ale Ty si jedlo objednávas, takže si to vieš poriešiť. Uvidíš,ako na Tom budeš po pôrode, vtedy možno budeš potrebovať pomoc, tak si ich nepohnevaj. 😁
Teraz oddychuj a spi čo najviac!
Držím palce!

denisa0504
10. jan 2023

Potrebuješ mať kľud. Zo stresu môžeš prísť o mlieko, alebo mať popôrodnú depresiu atď atď. Neviem prečo sa bojíš povedať, že si babku u seba momentálne neželáš. Buď si veľmi mladučká, alebo si taký poddajny typ ktorý robí to, čo mu kážu. Teraz je práve ten čas, myslieť len na svoje dobro a dobro svojho dieťaťa. Ak ťa ktokoľvek čímkoľvek stresuje, rob s tým niečo. Nie, že nejak vydržíš alebo možno niečo vymyslíš. Proste nechceš, tak im povedz že nie a trvaj na tom. Držím palce aby si to zvládla, lebo dieťatko bude potrebovať harmonické a kľudné prostredie, nie vystresovanú maminku ktorá sa musí ešte zaoberať aj inými ľuďmi ❤️ ja som v tomto typ ako ty, ani teraz pri treťom dieťatku si nikoho neželám mať v dome a nepotrebujem pomoc aj keď každý s tým otravuje. Viem aký som človek a čo zvládnem a čo nie

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre