Zvládnem starostlivosť o novorodenca sama?

kacicka1123
13. sep 2021

Zdravim mamičky , je tu niektorá v takej situácii /alebo bola ,že po narodení bábätka zostala sama? Priatela mám ten má momentálne Mesiac volno a do pôrodu mám necelé 3 týždne ...Kedže pracuje v zahraničí tak budem na naše dieťa sama ,dochádzať by mal po 10 dňoch na chabé dva dni ..a niekedy sa to vyšplhá aj na dva týždne ...Mám strach a aj hnev že budem na všetko sama ohľadom starostlivosti ...Kedže som otehotnela mladá ,potrebujem si dorobiť momentálne maturitný ročník a aj autoškolu ,neviem ako to sama zvládnem ,podpora babky dedkov je ,budú ochotní raz za čas postrážiť ,no sami majú toho vela ...S priatelom som zvažovala aj robotu tu na SK ,no jeho rodičia s tým absolútne nesúhlasia a zbytočne nám znepríjemňovali život tým ako to finančne neutiahneme ...Že muž má pracovať a chcú aby zarábal na stavbu nášho domu ,ktorý chceme max o 5/10 rokov ...A že ako žena a matka to sama ževraj budem musieť zvládnuť ...Mám dosť veľký strach ako to všetko zvládnem a či vôbec ...

nikpa
13. sep 2021

@kacicka1123 samozrejme že to zvládnes, začiatky možno budú ťažké ale mysli, na to že to nepotrvá večne a budu obdobia kedy budeš mať viac času a kľudu. Keď ti aspoň raz za čas postrážia rodičia tak si môžeš oddýchnuť, poprípade urobiť čo treba. A čo sa tyka svokrovcov netreba ich brat vo všetkom vážne a poslúchať ako keby to čo povedia bolo sväté. Budete rodina a spravte si podľa seba nie podľa toho čo vám kážu ostatni, je to váš život.

pondelok01
13. sep 2021

@kacicka1123 zvladnes to aj sama, hlavne ak mas rodicov, ktori su ochotni obcas na 1-2 hodiny prist, nech sa mozes v klude osprchovat a najest. Daj si ako prioritu dieta, potom seba, a vyupratovana domacnost nech je uplne nedolezita. Ked nestihas varit, daj si doniest. Ak mas vybavenu domacnost s prackou, susickou a umyvackou tak vsetko v pohode zvladnes. Mne svokra dost vnucovala pomoc, aj ma stale trapila tym, ze ved urcite som si mamu zavolala byvat k nam na prve tyzdne 🙄. No to urcite, nebolo vobec naco. Ked obcas svokra prisla, tak zrovna babo spalo tri hodiny, ktore som ja mohla vyuzit napriklad spankom, takto som ich premrhala na zdvorilostnu navstevu. Najma v noci a vecer bude partner chybat, ked ta ma kto prestriedat, je to velka pomoc. Ale ked nema, tak nema, das to aj tak. Za prve, lebo musis, a za druhe, lebo sa to da.

mima1
13. sep 2021

Najlepsie nepocuvat mudre hlavy. A hlavne treba si povedat svoj nazor co a ako chcete vy a nech pocuvaju svokrovci a vasi nie vy ich. Skolu a autoskolu mozes urobit postupne nie. Najskor jedno potom druhe. Zaklad aby ste mali kde byvat dom pride tiez ci uz o 5ci10r. Vsetko sa moze zmenit uplne inak ako planujete.

aylinn
13. sep 2021

@kacicka1123 ono v podstate novorodenec prespí aj 15 hodín denne , teda aspoň môj tak spal 😃 takze určite to zvládneš, vždy keď zaspí pospi si sním a zas novorodenca nemusíš nahanat po byte a zachraňovať skakajuceho z gauca takze das ho do kolísky pekne trosku si porobiš navaris , rýchle jedlá. A všetko bude okej ☺️ Ak teda nebudeš mat sekciu, po tej budeš určite niekoho potrebovať

anjelicek26
13. sep 2021

@kacicka1123 samozrejme, ze to zvladnes aj uplne sama... autoskola pocka, skola pocka, kym male pojde na par hodin denne do jasli, v zahranici (neviem kde si), je to uplne bezne uz rocne deticky dostanu miesto, ty dorobis, co potrebujes, bude tam len nevyhnutny cas. Dovtedy babo do satky a povybavovat, poriesit, nakupit, ja viem, ze to nie je med lizat, ale tiez sme v zahranici, muz sice nedochadza - ale od 7-7 robi, takze je mi v podstate na dve veci co sa tyka organizacie pocas dna... neporovnavaj s inymi co maju pomoc babiek, dedov - ti im zas do vsetkeho kecaju a vsetko "vedia lepsie", ono to ma aj svoje vyhody byt na vsetko sama...

darkswan
13. sep 2021

@aylinn da sa aj po sekcii, ak musis🙂 a to je ako sen 15 hodin spiaci novorodenec🙂

choco6
13. sep 2021

Zvladnut sa da vsetko ale ja osobne by som nedopustila aby moj muz nevidel vlastne dieta vyrastať a nebude mat ziadny vztah, neprebali ho nenakrmi a potom budes vypisovat ze ho nechce na hodinku postrazit lebo ty si chces daco vybavit a ze nepomaha. Bohuzial moj otec je kamionista, nikdy sme nemali super vztah, vzdy bolo posvätné co povedala a rozhodla mamka a otec len tak do počtu, proste ako s nejakym vzdialenym pribuznym. Ani mojmu synovi nehovorim ze je to jeho dedko, absolutne mi to nejde na jazyk 🤷‍♀️
A ani my nebyvame sami, sme s rodicmi v dvojgeneracnom dome, je to na nervy raz bude vlastne byvanie ale ziadne prachy mi nevynahradia ten pohlad ako sa moj syn s manzelom zboznuju a hraju. Ale to je len moj nazor 😉

evica17
13. sep 2021

Ak muz zvazoval pracu tu, aby bol s vami, bolo by to super. Mne bybto bolo luto, ak muz by nevidel svoje dieta vyrastat, alebo raz za cas na par dni, a aj ro bude unaveny z roboty. Peniaze nie su vsetko, vykaslala by som sa co si myslia rodicia. A myslim ze zvladnws aj vsetko sama, ak ti budu oni pomahat.

evica17
13. sep 2021

@pondelok01 preto vypinam zvoncek, mobil ked ide maly spat, aby som s nim mohla spat a nemusela sa nikomu venovat. Ale u nas sa dopredu nik neozve, iba pridu a to ja neberem. Po porode mi tak prisli, zobudili ma, potom aj maleho, ze ho chcu vidiet a iba nervny bol a odisli a nechali mi ho takeho . A ja som po porode bola riadne vycerpana, ze fakt som vela spala, tak som toto zacala robit, a tvarit sa ze som nepocula zvoncek, tvrdo sme spali.

simca06022011
13. sep 2021

Ano zvladnes, preco nie? ved babatko sa naje, prebali, umyje a spi... a takto dookola. Hlavne bud v klude. Prinajhorsom autoskolu odlozis trochu... skolu mas nejaky individualny plan alebo ako?

Ja som z md aj rd pracovala z domu, vtedy som dokonca nemala este anis susicku ani umyvacku a pradlo som chodila vesat o 3 poschodia nizsie :D uplne vpohode. Este aj lepsie bolo ked sme boli same, lebo presne som vedela program nalinajkovat, kedy ideme von, kedy jeme, kedy sa kupeme, ked mala zaspala pracovala som, alebo som spala s nou a pracovala som vecer do noci a tak. sama si to podla mna budes vediet zorganizovat (nakupis na prechadzke, doma si sprav trvanlivych veci zasobu, ked je tato doma a nemusis trepat potom nic extra, starostlivost zvladnes). LEN NESTRESUJ, NEPANIKAR, babatka aj citia nervozitu maminy a potom su z toho tiez nervozne. Ja som este aj revala cestou z nemocnice, co ja budes s malou sama robit, nevedela som ju ani obliect a sama som s nou mala byt od dalsieho dna. Moj chlap chodil domov okolo 19-20tej kolkokrat malu akurat tak videl, ked som ju vytiahla z vanicky a podala mu medzi kupelnovymi dverami. A fakt to bola uplna pohoda.
Jedine na to by som hladela, ci si otec nechce vidiet babatko vyrastat, nebude mu to chybat? pokroky vidiet...

@evica17 tiez tak, mala sa mi narodila, zvonceky som odpojila. Navstevam som zavelila sa hlasit. Ale raz sa stalo, ze som riadila byt, vsade v chodbe savo citit z kupelne/wc... mala v spalni spala a neohlasenu navstevu som poslala do kuchyne, ze sorry, upratujem, obsluzte sa... no viac uz neohlaseni neprisli. Malu som im zakazala budit :D Este tieto pomoci so strazenim a navsetvami boli pre mna horsie ako ked nikto neprisiel tyzden... ked tak kocikovat napr poobede s nami, pokecat, na kavu sadnut, to bola pre mna taka socializacia. Aj lekara som si s kludom vybavila aj s malou a bez auta. A mozno 2-3sa stalo ze som sa objednala presne na cas, a dohodla strazenie na 2-3hod max.

kristina1001
13. sep 2021

@kacicka1123 určite to zvládneš aj ja mám partnera v zahraničí niekedy aj celý mesiac začiatky sú ťažké či budeš alebo nebudeš mať doma partnera ale neskôr keď si na seba zviknete tak už to pôjde lepšie

trolinkaa
30. okt 2021

@kacicka1123 neboj sa zvládneš. Mne manžel pracuje tiež v zahraničí a tým, že malá prišla skôr na svet tu ani nebol. Netvrdím bolo to niekedy veľmi ťažké.
Ja som vodičák mala, ale som roky nesoferovala,začala som keď som bola tehotná. Poháňala má malá v brušku, že musím. A najlepšie je aj tak keď si sama nájdeš s drobcom vlastný režim.Ale všetko zvládneš. My ženy sme veľmi silné stvorenia.

ovladzena
21. júl 2023

@kacicka1123 Neboj sa...určite to zvládneš. Ja som doma na tri deti sama, lebo muž tiež robí v zahraničí.