Neuropatia - skúsenosti, liečba

katka2854
25. mar 2024

Ahojte, dnes som prišla od obvodnej s potenciálnou diagnózou neuropatie. Trápia ma už 1 a pol mesiaca (miestami dosť intenzívne) pálivé bolesti v oblasti chrbta, hlavne pri jeho útlaku. Objavilo sa mi to asi mesiac po prekonaní covidu. Bolo mi povedané že mám ešte počkať taký mesiac-dva, že to mozno prejde samo. Pýtala som sa ci sa to nemôže zhoršiť na co mi bolo povedané ze môže a nemusí, že ak cítim bolest tak to je ten lepší prípad, horšia je vraj necitlivosť. Máte s tým prosím niekto skúsenost? Je prípadne niečo co môžem urobiť aby som predišla tomu aby sa to zhoršilo? Nechcem si potom vyčítať že som len vyčkávala, ale práve to mi bolo poradené.

nevenka
25. mar 2024

@katka2854 neviem, ocino ma neuropatiu kvoli cukrovke, on stale citi akoby chlad, je mu zima, pritom nohy ma dobre prekrvene, teple. Je to hnusna diagnoza a moc veci na to nie je. On bral istu dobu Lyricu tusim, ale ci to riesi pricinu, asi skor nie...
Covid poskodzuje aj nervove tkanivo. Nie je to taky ten klasicky soplikovy virus, bohuzial...
Ale ako sa niekomu vie obnovit cuch po istej dobe, tak aj toto moze prejst, ...mala Ta poslat na neurologiu, ak ma na tuto dg. podozrenie. Este si pozri mozno Milgammu, to by si mohla skusit.

eestimlha
25. mar 2024

odporucam uzivat Remyelin NSAI, je urceny aj na neuropatiu, utlak nervov, atd https://www.adc.sk/databazy/produkty/detail/rem...
REMYELIN NSAI je vhodný pre ľudí s neuropatickými ťažkosťami (rúk, karpálu, chrbtice, v krížoch, nôh) alebo útlakom nervov (vyskočená platnička, ischias), pri neurologických následkoch po herpesoch alebo borelióze. Teda všade tam, kde dochádza k úbytku obalov (myelínu) periférnych nervov a preto môže byť kľúčová ich výživa. Obsahuje biologicky pôsobiace zložky pre výživu (remyelinizáciu) a funkciu periférnych nervov, palmitoyletanolamid (mikronizovaný), uridín, vitamíny B1, B6, B12, folát a baikalín. Baikalín môže aj výrazne ovplyvniť tvorbu špecifických látok (derivátov kyseliny arachidonovej), ktoré pôsobia zápalovo.