Trojročná dcéra sa nevie sama hrať

30. jan 2022

Baby pomoc sme s manželom zúfalí !! Máme 3 ročnú dcéru ešte nechodí do škôlky, od mala bola stále s nami, nevedela sa s ničím zahrať, ale teraz je to horor. Napríklad nič nemôžem spraviť je stále pri mne. Nemôžem isť sama na WC, či do kúpeľne, nemôžem nič variť, proste nič robiť. Ale keď sa s nou chceme hrať napríklad zoberem lego a skladám si ho ona sa začne po mne vešať, nechce sa hrať, manžel skladá puzzle zasa začne po ňom skákať, alebo skáče po gaučí zasa ju puzzle nazaujímajú. Zoberiem knižku čítam jej, začne skákať po posteli, knižka 0 bodov nezaujem. Bábiky nič, nepohrá sa. Jedine kde sa hrala tak to bolo ihrisko vonku toto ju zaujímalo, alebo kolobežka, bicykel. Doma sa nudí s ničím sa nepohrá hračiek ma veľmi veľa ale nič, alebo ak aj áno tak iba 10 minút viac nie. Ešte ju trošku zaujíma telka ale fakt možno 15 minut viac nie a trošku kreslenie ale tiež s nou musím kresliť ja, tak isto aj telku pri nej musím pozerať aj ja. Myslíte že je to normálne ? Dieťa v takom veku sa s ničím nepohrá, nič ju nezaujíma? Ja som bola celkom iná, vedela som sa zahrať sama.

hederamonstera
30. jan 2022

A nevari s tebou? Neupratuje? Mozno nechce robit tie detske hry ale veci co robite vy

autor
30. jan 2022

@hederamonstera Vieš to je ťažko lebo my máme menšiu kuchynskú linku a to sa tak nedá aj variť a aby tam bola aj ona sa bojím aby na seba niečo horúce nevyliala.

pribinak
30. jan 2022

Ale veď ona sa chce jasit, bláznit a nie skladať Puzzle ako 80 ročný senior.
To chce nejakú partacku, kamosku.

luccija
30. jan 2022

Áno sú také deti.Moja chcela všetko, ale iba so mnou🙂samu ju to nebavilo.Kup jej niečo nové nálepky, daj jej strihať, lepiť...možno ju hračky nebavia

nikdenikto
30. jan 2022

Aj náš k všetkému potrebuje asistenciu a to chodil od 1,5roka do jaslí a teraz je už v škôlke má 3,5roka. Moja chyba že som sa mu toľko venovala stále. Teraz keď ho posielam sa hrať povie poď so mnou, pod si so mnou kresliť, skladať atď. Kamoška malého nehovorím že zle vychovávala, ale žiadne caviky dala do ohrádky od malička kde mal hračky a ona si robila svoje. Teraz sa jej krpec prehra celé dni v izbe sám s autíčkami ide za ňou len keď je hladný 😂 ešte nemá ani 3 roky

mauduska
30. jan 2022

Paradox je, že čím viac hračiek dieťa má, tým menej sa s nimi hrá 🙂

Skúste aj kreatívne/ pohybové hry, napr. kreslenie, lepenie, strihanie, varenie, zametanie, skladanie prádla, dávanie vecí do práčky, utieranie prachu... 3 ročné dieťa už toho zvládne v domácnosti veľa, stačí ju zapojiť.

Hlavne ju treba naučiť, že má byť aj sama.. má poobedný spánok? Možno ju dať spať s tým, že ak nechce spať, tak nemusí, môže sa aj hrať, ale musí ostať v izbe. Treba jej ukázať, že sa určite vie zahrať aj sama a byť trpezlivý, inak bude ako niektoré deti čo poznám, že v 10tich rokoch žerú doma nervy s tým, že sa nudia a jediné čo chcú, je pc alebo telka.

elizabet173
30. jan 2022

skús niečo u montessori doma, to deti zaujme. Ale nečakaj, že sa sama prehrá hodinu, to je skôr ojedinelé. No neexistuje, že nemôžeš ísť na WC, nemôžeš variť, to už je rozmaznanosť. Asi ste jej robili animátorov od rána do večera. Ukáž jej na hodinách, kde bude veľká ručička, do kedy budeš variť )zo začiatku 10-15 minút, môžeš jej to aj nakresliť, kým sa ona zabaví sama. Nedaj sa vydierať jej pišťaním. Hračky zredukuj. veľa hračiek vôbec neznamená, že sa dieťa prehrá samé, skôr naopak. Nad škôlkou si nerozmýšľala?

gleep1
30. jan 2022

Nasleduj záujem dieťaťa.
Ponúkate a vyberáte jej hračky a aktivity namiesto toho aby ste sledovali čo ju momentálne zaujíma. Jasne že nebude ma rozkaz citat knihu a stavať lego keď nemá na to chuť.
A ako bolo povedané, nemala by mat veľa hračiek, čím viac hračiek tým horšie.
A daj si zistiť či nemá ADHD keď nikdy pri ničom nevydrží.

alexk12
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
syslik81
30. jan 2022

moja bola taka ... zmenio sa to malo ked zacala v tom veku do skolky ... ale hrala sa len s kamaratkami vonku alebo u nas doma .. sama nie .. stale somnou spavala v postely /nemam partnera rak mi to nevadilo ... kazdopadne po 7 roku uz som ju ci chce al nie nahnala do izby povedala ze som unavena a potrebujem si aj oddychnut a zacala sa hrat .. teraz o nej ani neviem .. s beznymi hrackami sa nehravala ... vymyslla len blbosti to jej ostalo dodnes je skor na technicke hracky ... nie kazde dieta je na hranie .. treba jej najst nieco co ju bude bavit -kruzky a podobne ..

luccija
30. jan 2022

@gleep1 3 r dieťa málokedy vydrží pri niečom dlhšie.
@nikdenikto sú aj také deti, ktoré sa chcú hrať samé, alebo im nič iné nezostane🙂Ja, keď som strážila susedovho syna vyháňal ma, že sa chce hrať sám.Doma mal súrodencov a užíval si, že má všetko pre seba

autor
30. jan 2022

@elizabet173 rozmýšľala ale v januári mala 3 roky a skôr nám ju nechceli zobrať a teraz od januára už mali plno takže až v septembri :/ takže musím čakať.

elizabet173
30. jan 2022

do septembra nie je ďaleko, dovtedy jej doma stanov približne rovnaký režim, ako je v MŠ, bude pre ňu ľahší nástup. Nedaj sa obmäkčiť jej plačom a vešaním sa na teba, nemá rok. To, že musí počkať, je pre ňu nesmierne dôležité, v škôlke aj v ďalšom živote to bude potrebovať. Snaž sa byť s ňou veľa vonku, veľa pohybu, môžete aj doma cvičiť, tancovať, niektoré deti to potrebujú vo väčšej miere ako iné.

cawes
30. jan 2022

@gleep1 hej v 3 rokoch nevydrzi uplne normalne urcite by som nedavala zistovat ADHD

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zuzikak
30. jan 2022

no je to male dieta a kedze ma po ruke len vas, tak je jasne, ze sa vesia len po vas. Vydrz a skus ju zapajat do domacich prac. Skuste spolu nejako varit, davat prat, vesat pradlo, spolu si sadnite a pohrajte sa troska. Jasne, chapem, ze je to unavujuce a vycerpavajuce ale je to uplne normalne. Maloktore dieta sa vie zahrat same.....v skolke bude mat rovesnikov, bude sa mat s kym hrat.

1gabriela13
30. jan 2022

Áno ,je to úplne normálne,poväčšine prípadov. Ani moju nezaujímajú hračky,kreslenie len so mnou,a telka alebo rozprávky ju vôbec nebavia,miluje byť na ihrisku,hrať sa s deťmi,doma robiť to čo ja,keď zehlim ,aj ona chce žehliť,keď varim aj ona chce variť,upratovať,umývať dlážku. Dokonca ako 4 ročná mi sama umyje riad aj utrie a pouklada 🤭🤭pritlaci si stoličku a ide nato. A ja mám o kopec práce ušetrené 😆potom sa rada hrá na skrývačku,alebo na doktora,ale musíme sa jej naplno venovať ,lebo sama nechce. A nie preto že je rozmaznana,niekedy sa zahrá sama,ale to tak že si tam niekoho predstavuje a sama sebe dáva odpovede na otázky iným hlasom,respektíve si tam domysli niekoho 😁vtedy mi príde tak ľúto,že ona by sa aj pohrala keby mala napr súrodenca,ani by sme o nej nevedeli že existuje. Ak je v spoločnosti deti,tak aj celý deň ako keby sme ju ani nemali ..no inak ja si toto obdobie užívam ❣️

marzuz89
31. jan 2022

@pribinak ale no zas, moj ani nie 3r syn sklada puzzle, ma rad spolocenske hry, sklada lego aj vlacikove drahy a vobec nemam pocit, ze je 80 rocny senior 🙈

@autorka, skus zmenit pristup k dcere. Prepac za uprimnost, ale ani ja by som sa nechcela s vami hrat. Preco manzel sklada puzzle? Preco ty skladas lego? Preco to nerobite s nou? Preco ju nevtiahnete hned od zaciatku? Ukazte jej to, zavolajte ju, naucte ju hrat sa. Taketo hry je schopna hrat sa asi od roka, neviedli ste ju k tomu?

Prirodzene ze chce s tebou varit, prat, citit sa uzitocna, pomahat, kopirovat ta. Ty jej to nedovolis. Preco? Ze mate mensiu linku? To nie je prekazka, ale vyhovorka 🤗 daj jej zodpovednost, pocit vynimocnosti, dovol jej pomahat. Nemusi sediet iba medzi hrackami.

A co sa hraciek tyka, treba to tie deti naucit. Aj my sme nasho syna ucili hrat sa. Od "babatka" ukazovat, co sa s hrackami robi, ako sa spajaju puzzle ci dieliky stavebnice. Vsetok investovany cas sa nam vratil a syn sa od 2,5r dokaze prehrat sam aj hodinu, hra role, rozprava za postavicky, sklada lego, postavi rozne auta a stroje, z dupla, ale podoba sa to realite. Vytiahne si plastelinu, hra sa 20min s nou, potom ju uprace. Radi sa s muzom hrame s nim, vela sa mu venujeme, ale ked potrebujem nieco porobit, prehra sa sam. A velmi rad asistuje, ale my mu dovolime od malicka.

Skus zmenit pristup a zmeni sa ti aj dieta ❤️

littleslovak
31. jan 2022

Menej hraciek a viac zapajat do toho co robis ty. To ze sa bojis v kuchyni a podobne, to je len vec cviku, ved zacni s nou nieco robit ked nevaris naozaj ale len trenujte a ked budes varit uz bude vediet aj on a aj ty co od nej ocakavat. Ja ked malemu poviem aby nechytal ze pali, tak posluchne. Ale valkat a vykrajovat cesto ho necham aj sameho. Rad miesa a podobne. Rad so mnou upratuje. Ano je to s nim na dlhsie vsetko a casto po nom este dorabam ci prerabam ale inak sa to nenauci. A presne to ze ked sa mu nakopi viac hraciek, nic ho nebavi. Polovicu som odniesla do pivnice a krasne sa zahráaj sam. Skusaj. Ale niektore deti potrebuju viac pozornosti ako ine. A niekedy je to len obdobie.

tramtada31
31. jan 2022

@cawes nemyslím si, že je to úplne normálne. Mám 20 mesačného syna a ten sa pekne vie sústrediť, citat knizku, čo sa samozrejme odzrkadľuje na tom, že už vie rozprávať vo vetách a pod. Starsia dcéra je ako dieťa autorky. Tiež sipim, či tam nebude nejaký problem, lebo sa absolútne nevie koncentrovať a keď mám druhé dieta, tak už konečne vidim to, čo do mna hucala mama, že dcéra neobsedi 5 minut a nie je to v poriadku.

asia83
31. jan 2022

Aj moja dcéra bola stále pri mne, doteraz je taká. Sama sa nezahrá. Syn má dva a pol a ide na poschodie, kde sa hrá hodinu a pol sám. Potom to ideme spolu poupratovať. Čiže povahy sú rôzne, introverti, extroverti, toto nezmeníte. Trpezlivosť.

popoluskaxy
31. jan 2022

Keď budeš variť, daj jej prázdny hrniec, varechu, nejaké cestoviny, fazulu, cedník a špagety alebo slamky (bude ich tam strkať), daj jej malú metlu a lopatku, kúp jej drevené náradie (panvičku, nôž, ovocie, zeleninu so suchým zipsom na krájanie). Keď pojdes prať, nechaj ju dať veci do pracky, keď budeš vysávať, nechaj ju, nech to skúsi. Vykasli sa na hracky.

popoluskaxy
31. jan 2022

Ešte dodám, že náš syn v štyroch rokoch aj sekeru chytil do ruky, srobovak, pílku, kladivo (lúskal tak orechy na sklenenej flaši), hoblik… skratka, deti potrebuju reálny život 🙂

pribinak
31. jan 2022

@marzuz89 Mein Gott, ja nepíšem, že je to na 100% pri každom dieťati, ale tejto slecne tato aktivita tak proste pripadá
Niektoré deti sú take a iné zas onaké.

marzuz89
31. jan 2022

@pribinak slecna len mozno nevie, co je to za aktivitu, mozno a inym pristupom by ju bavila, ktovie. Ale pobavila som sa pri predstave vlastneho syna ako starceka nad stavebnicou a puzzlami 🤣

pribinak
31. jan 2022

@marzuz89 tvoju radu si tu slečna neprečíta, skús ju napísať mame, možno bude mat úspech

pribinak
31. jan 2022

@marzuz89 ja tiež nie som fanúšik Puzzle, ale skladať lego milujem 🤗🤗🤗🤗

marzuz89
31. jan 2022

@pribinak mame som napisala, ale uspech veru mat nebudem 😉

pribinak
31. jan 2022

@marzuz89 tak skúsila si, no nevadí

lu_t
31. jan 2022

Moj je taky isty 🙂 neboj, to prejde casom. Obcas, ked to potrebujes mu povedz, ze potrebujes byt aj sama, oddychnut si, nieco spravit. Hoc aj 5 minut a po uplynuti casu by som podakovala, ako to zvladol a mozte sa hrat dalej. Ale ja mu tiez denne opakujem, nech sa pohra aspon chvilku sam. Je veeelmi aktivny a uz ho idem dat aspon na pohybovy kruzok