5-ročné dieťa sa nevie - nechce hrať samo

15. dec 2023

Ahojte dievčatá ako to máte vy? Mám 5 ročnú dcéru, skoro stále je chora, takže je doma a mne treba robiť pratať, variť a ona sa nevie s ničím zahrať sama. 10 minut kreslí, 20 minut telka, s hračkami vôbec. Ako to máte vy? Stále ma potrebuje ku všetkému, sama sa nehrá. Puzzle somnou tiež ju nebavia. Som zúfala, mam pocit že sa jej treba venovať 24 hodin v skuse poraďte niečo.

januska12323
15. dec 2023

Keď sa nevie hrať sama nech ti pomáha. Utierať prach, pozametat podlahu, krájať zeleninu... Ľahké veci zvládne.

mikadooo
15. dec 2023

U nás najlepšia zábava bola (vždy v kuchyni, pri mne) - plastelína - vyrábala mi koláčiky, párky, rožteky, perníky, ja som vždy zjedla mňam mňam a vypýtala si niečo ďalšie. Ďalej farby na sklo - tam hlavne bacha na oblečenie, treba dať niečo staré na seba. Ďalej veľmi rada maľovala s temperkami - detto staré veci. Posledná vec, ktorá ju veľmi bavila bol kinetický piesok, len z toho bol moooc bordel, tak to som sa snažila moc nevyťahovať. No a potom pomáhať pri tvojich činnostiach, presne ako radia baby predomnou - nakrájať mrkvičku, pomôcť vešať prádlo, alebo štipcovať, ako áno, všetko dlhšie trvá, na druhú stranu, ona sa inak nudí 🤷🤷🤷. Nie každé dieťa sa vie hrať samo, ja mám len jedno z 3, ktoré toto vedelo. Ideálne všetko nejak vhodne pokombinovať. Tak aby si aj ty aspoň čosi spravila (nechci od seba 100% výkon!!!) a ona aby sa nenudila, resp. v najhoršej chvíli zapneš tú telku na tých 20 minút.

autor
15. dec 2023

Ďakujem baby, ale ja som už tak z nej vyčerpaná proste som si myslela, že ked bude vačšia tak sa jej nebudem non stop venovať ale mýlila som sa. Práce v kuchyni ju tiež vôbec nebavia, ju lákaju iba somariny, alebo ju nič nebaví.

rfrd12
15. dec 2023

Asi si si ju tak naučila. Ja som sa teda s deťmi nikdy nehrávala.

sasitimi17
15. dec 2023

Ja viem, mám to isté, ibaže spoločenské hry, puzzle a také ju baví so mnou. Ale aby sa sama zahrala s niečím tak to málokedy. Ešte občas lego ju baví že si stavia domčeky.

deedol
15. dec 2023

@rfrd12 to je celkom smutne. nasi sa so mnou hravali a mam na to pekne spomienky 🙂

autorka, minule tu bola debata o podobnom probleme a zaujal ma prispevok jednej mamicky, ktora ma viac ako jedno dieta a pisala, ze je to podla nej o povahe, ze ked je dieta spolocenskejsie, tak vyzaduje spolocnost aj pri hre, a ked je introvertnejsie, tak sa zahra samo. (parafrazujem jej slova.)
ja mam inak 5,5r syna a tiez je najradsej, ked sa mu niekto venuje. vie sa zahrat aj sam, ale nie dlho. mne to vsak vacsinou nevadi 🙂

scorpionflower1
15. dec 2023

my to mame rovnako, tiez je doma stale chora a nechce sa hrat sama, ona sa vie hrat sama, vymysla naozaj vseliake hry, ale len ked chce ona alebo dostane nejaky napad, vacsinou mi strka do ruky dinosaura a chce, aby som viedla dinosaurie rozhovory a prepozicala hlas nejakemu mosasaurovi alebo plesiosaurovi :D mne to ide tiez na nervy, ale co s nou? Je to uplne normalne, potrebuje akciu, mne tiez stoja vsetky prace, nemozem robit do prace nic...my sme uz na nervy z tych jej chorôb, je chora skoro nonstop.

stanislavicenka
15. dec 2023

@autorka
Nemozes porivnavat svoje dieta s inymi. Kazde je ine. Tvoje ta viac potrebuje. a ked je chore, chce byt s tebou urcite viac, pre pocit bezpecia, aby sa lepsie citilo. Mam 5 rocneho syna, ten sa vie hrat Sam hodiny, ma uzasny fantaziu. Ale aj napriek tomu sa vzdy tesi, ked sa mozeme hrat spolu.
Neporovnavaj. Ak sa citis v casovej tiesni, zapoj ju do cinnosti, ktore su doma potrebne. Moj syn rad pecie, takze tam je vzdy, povysava, ked potrebujem, niekedy robi aj to, co nemusi😁

deedol
15. dec 2023

@scorpionflower1 pozdravujem, my mame za sebou take dva mesiace, ze bol stale niekto z nas troch chory, najviac syn (doma 5 tyzdnov s prestavkami), muz 2 tyzdne a ja tak pomedzi to, ked som si to mohla "dovolit". tiez to bolo niekedy uz prilis, tak len dufam, ze na tento rok stacilo.

zuzinka888
15. dec 2023

Daj jej casovy limit- na zaciatok 10 minut- nech sa hra sama- ak ma velke mnozstvo hraciek nevie si mozno vybrat a rozhodovanie ju vycerpava- vyber jej pat moznosti- a trenujte a stanoveny cas vzdy dodrz a postupne predlzujte. Ja som si takto nasla cas na citanie. Teraz budem citat kym rucicka nebude na 5. Ty si mozez bud tisko citat svoju knihu alebo si v izbicke skladat lego, ci hrat s babikami, alebo len tak lezat. Samozrejme, ze sa snazila putat pozornost, no tu su dolezite hranice. Len som jej pripomenula, ze musi byt trpezliva a pockat kym nebude rucicka na 5. Teraz dame aj 30 minut, niekedy aj dlhsie. Drzim palce.

scorpionflower1
15. dec 2023

@deedol no my s tymto bojujeme uz dlho, bola doma prakticky cely november, isla v decembri na par dni do skolky a uz ju mame zas doma s neklesajucimi teplotami a velmi skaredym kaslom, takze asi dalsie ATB. Uz nas riesia na ORL, brali jej krv, ale vysla jej tak dobre, ze doktorka povedala, ze nas nema s cim poslat na imuno-alergo lebo, nema vôbec znizenu imunitu ani podozrenie na alergiu, krvny obraz ma vyborny. Asi to robi nosna mnadla. Z choroby do choroby. A uz to tak bolo aj minuly rok, vtedy bola prvy rok v skolke, no na jar som ju odtial zobrala, lebo uz sme boli z toho na nervy. To som este robila na HO, ale teraz uz mi ziaden HO nehrozi a ani ju nechcem nechavat doma viac ako je potrebne, lebo jej chyba kolektiv. Ale je to pre nas nocna mora. Na jednej strane dakujem, ze jej nie je nic vazne, ale na druhej strane nas to uz tak obmedzuje, ze sme z toho totalne vycerpani. Ked nastane tych zopar vzacnych dni, kedy ja aj muz ideme v klude do roboty a dcera do skolky, to je nefalsovane stastie a radost v nasich tvarach.

autor
15. dec 2023

@scorpionflower1 no u nás to bude tiež ta nosna mandľa, že je stále chorá a vy dávate malej tu mandľu vybrať či nie?

scorpionflower1
15. dec 2023

Zatial nam na ORL dali kortikoid do nosa a Aerius sirup, berie to tri tyzdne, ziadne zlepsenie. o vyberani na ORL reč nebola, mame ist na kontrolu vo februari. Ja ale pochybujem, ze sa to zlepsi. Vo mne vyvolava najviac pochmurnych myslienok to, ze nevidim svetlo na konci tunela, lebo aj ked nas poslu vyberat mandlu vo februari, tu v BA je cakacia doba na vybratie mandle min. 3 mesiace, a to pred tym este chcu trapit decko hadickou do nosa a pod. Takze akoby nestacia tie vecne choroby, to behanie k lekarke kazdu chvilu, pred ktorej ambulanciou uz mozeme stanovat, ale este aj torturu okolo tohto. Plus, my s muzom sme na to realne sami, my nemame po ruke babky, tetky a kamošky, co postrazia, ked je chora. Takze realne riesenie tejto situacie pre nas nastane kedy? Mozno o 6 mesiacov a ona je chora kazde dva tyzdne, takze tych chorôb este bude musiet asi prekonat vela, lebo do skolky chodit musi a velmi chce, lebo je to uz vlasnte uvodny rocnik skoly pre nadane deti, ona je vlemi sikovna a akcna a potrebuje byt medzi spoluziakmi. Je mi jej luto, lebo stale musi sediet so mnou doma, aj ked nechce ani ona ani ja.

deedol
15. dec 2023

@scorpionflower1 och to ma mrzi, uplne sa viem vcitit. ja uz som z toho taka mimo, ze len ciham na dalsie choroby, syn sa mi zda stale teply, furt mam chut mu merat teplotu, skusam mu celo... no proste otravna som.

my sme boli aj u imuno-alergo, lebo syn ma pelove alergie, ale dr povedal, ze takato chorobnost je este ok, lebo to sa berie za cely rok a ked sa to zrata, tak je to stale v norme. (a atb mal raz v zivote, unho su to stale virozy.) tak uvidite, ako nakoniec dopadnete vy.

inak nechapem, co sa deje tento rok, lebo syn je uz predskolak, v skolke teda treti rok, a ano, prvy bol hrozny, ale druhy uplne v pohode, a teraz v tomto tretom hroza. on pri kazdej chorobe strasne horuckuje, cize ja potom nespim, lebo ho treba stale kontrolovat, ci uz nema nad 40, a potom samozrejme ja z toho ochoriem, lebo som vycerpana.

nasa pediatricka sa inak venuje aj cinskej medicine a odporucila nam take cinske gulicky s roznymi hubami a bylinkami (nieco ako nas imunoglukan). ja teda na tieto alternativy moc nie som, homeopatikam a pod. neverim, ale o tomto konkretne som si nieco googlila a dopatrala som sa aj k nejakym zahranicnym studiam. tak skusame teraz toto, ci to aspon trocha nepomoze.

autorka, prepac, ze sme ti takto "ukradli" temu, uz som ticho 🙂

scorpionflower1
15. dec 2023

@deedol mna zo vsetkeho najviac stvu tie cakacie doby, keby mi doktorka povie vo februari, ze jej mam dat mandlu vybrat, tak sa idem objednat a idem to dat urobit. Lenze cakacia doba 3 mesiace v sukromnej klinike a 6 mesiacov v statnej...dovi dopo.Paradox je , ze moja mama cely zivot robila na ORL pri operaciach nosnych mandli, ale nie v BA, ale v jednom okresnom meste a tam uz ostal len jeden doktor, ktory to operuje a ten ma 85 rokov, inak tam cele ORL zrusili.
Ja homeopatikam neverim vobec a tiez tieto alternativy su pre mna dost pochybne. Uz som do vitaminov a kadecoho vrazila vela penazi a nic z toho. Je to stale rovnake.

zorkahorka
15. dec 2023

@rfrd12 to je blbost. S prvym synom som sa hravala pomerne dosť a vie sa krasne prehrat sam. Pri mladsom uz nemam tolku energiu, spoliehala som sa na to, ze sa prehraju spolu, ale prd. Nevie sa prehrat sam. Teda - ako nastupil do skolky, zacina sa to menit. Je to o povahe dietata.

zitaje
15. dec 2023

@rfrd12 to je somarina. Ja mám štyri deti a len to posledné sa nevie zahrať. Staršie boli iné povahy, táto najmenšia stále potrebuje nejakú riadenú aktivitu.

majlo1234
16. dec 2023

@zorkahorka ani mi nevrav, ja sa spolieham, ze o dvoch ani vediet nebudem😂😂😂 tiez ma nebavi hrat sa, ale neda mi to, ved co ma robit taky maly clovek. Tiez som sa rada hravala s nasimi

zorkahorka
16. dec 2023

@majlo1234 moji sa nedokazu velmi pohrat ani spolu. Po par minutach si skocia do vlasov 🙈

ivangeline
16. dec 2023

Je extrovertna zjavne a spolocenska...tak ju zapoj do cinnosti a robte veci spolu. Moja 3r ocisti zemiaky,cibulu,vsakovaku zeleninu,aj nakraja.. Vytriedi pradlo a da do pracky,zlozi gatky a ponozky.. povysava..pomaha odkladat umyty riad na odvkapkavac...ocisti si topanky...moznosti je mnoho.........hl zjavne spolu. Potrebuje mat naplnenu potrebu po spolocnosti. No a treba vediet kao motivovat. My mame harmonogram. Ked urobime toto,bude toto. Dnes si mi nadmieru pomohla bude ciarka na chladničke (za 10 je prekvapko). A pod.

wiccawicca
16. dec 2023

Moja bude mať 8 a tiež sa sama nehrá, to už musí byť že niekedy málokedy, musím sa s ňou ja hrať a tiež mám inú robotu ale snažím sa jej venovať, lebo ak nie ja tak nikto. Proste ju to samu nebaví aj keby mala neviem aké super hračky. Keď bola menšia tak mi pomáhala v domácnosti, teraz ju už s tým nezabavím. Niekedy jej zavolám kamarátku alebo ide ona k niektorej, ona je veľmi spoločenský tvor ja zas nie.

scorpionflower1
16. dec 2023

@ivangeline no ale toto nechcu robit vsetky deti, aj moja to obcas spravi, ale ona nechce, aby som jej davala ulohy, ona ich chce davat mne 😁 ma tiez 5 ako autorkina.

ivangeline
16. dec 2023

@scorpionflower1 ...ved preto sa ma striedat hra s pracou. Pre deti je i to hra. ;D Dokoncime obed,budeme sa nejako hrat. Ako by si sa chcela? Kam by si chcela von po odpocinku? Atd.