Trojročná dcéra sa nechce sama obliekať, s ničim sa nezahrá, skáče a vystrája. Len s ňou bojujem

6. máj 2022

Ahojte baby ja neviem ako ďalej som s nervami na konci. Mám 3 ročnú dcéru ktorá mala v marci 3 roky, do škôlky ešte nechodí. Počas tehu som mala zdravotné problémy, dieťa sa narodilo s nízko pôrodnou hmotnosťou. Do jej 3 rokov to bolo celkom dobré dieťa, síce sa nikdy nevedela zahrať sama, ale to sme neriešili. No od kedy dovršila 3 roky je to hrozné. Celé dni s ňou bojujem či ja alebo manžel. Nechce sa sama obliekať, vymýšla čo si vezme. Ak je už oblečená tak asi 30x opraviť ponožky, opraviť vlasy, opraviť tričko. Proste toto isté dookola. Hrať sa s ničím nezahrá, možno pol hoďku s mobilom. Keď sa s ňou chceme hrať nemá záujem, radšej skáče po gauči a vystrája. Žiadne lego, skladačky, ešte trošku maľovanie, kreslenie ale viac nič. Keď sa jej niečo pýtam tak neodpovedá, ale ak poviem chceš čokoládku tak jasné hneď počuje, akoby odpovedala iba nato na čo ona chce. Tak isto pri kúpaní rev, nechce sa kúpať potom nechce isť von z vody. Celé dni s ňou bojujem. Mám vyhľadať odborníka alebo je to normálne také chovanie?

mabenn
6. máj 2022

na case zaviest vychovu a pravidla...ono, deti sa vychovane nerodia, je to dlhodoby narocny proces

anjelicek26
6. máj 2022

Tak prestan bojovat... na co jej pre pana 30x upravujes tricko? Tak nech je rozgabana - u trojrocnej to nie je absolutne ziadna drama... nebavi ju lego, skladacky, kreslenie? Nuz minimum trojrocnych...ano su taki anjelikovia, ty mas doma motoricky nadane a aktivne torpedo... tak to proste vyuzi... ber ju von, chodte na kruzky, cvicte spolu...

Nauc sa - byt flegmaticka velryba... neopravuj kazdu jej chybu, deti s toho poraza, ked ich niekto skoriguje sto krat do hodiny. Dovol jej robit chyby. Zasahuj len ked je to fakt dolezite. Odbornika nepotrebujes, ale proste ist o dva kroky dozadu v tom, ze chces mat "funkcne" dieta. Poslusne dieta. "spravne" sa hrajuce dieta.

Ona dobre vie, ze ty chces jedno a ona druhe, mate s toho stres obe strany... idealne je hovorit veci dopredu, vsetko co povies dodrzat, pravidlo tri krat a dost - dosledne, ano znamena - aj za cenu odviezt dieta do skolky v pyzame, odijst od nedojedenej zmrzliny v cukrarni ci ist prec s navstevy kamarata...

Doslednost - ano. Stale korigovanie - nie. A hlavne prisposob vas rytmus v zivote jej... a nehrot to, nechci privela... ty a manzel ste s toho na nervy, lebo mate strasne vysoke ocakavania na trojrocne dieta. Ja viem, ze vo vasich ociach je uz "velka", lebo je vasa najstarsia...az dalsimi detmi clovek zisti, ake "male a blbe" este take trojrocne dieta pri vsetkej laske je...

autor
6. máj 2022

@anjelicek26 ja jej nechcem to tričko opravovať ale ona príde a začne opraviť tričko a ak poviem nie všetko je ok, tak sa hodí o zem a plače.

loliki
6. máj 2022

Z názvu témy vychádza, že problém máš Ty. Dcéra sa správa klasicky a ko normálne 3 ročné dieťa. Neviem, či je ona zúfalá z teba. Ak si zúfalá ty, potrebuješ pomoc. Ak potrebuješ s ňou k psychológovi, tak choď, poradí, ale priprav sa, že ty si tá dospelá, ktorá môže veci zmeniť. Odfoť ju, alebo natoč, ako sa hádže o zem. Vyrastie z toho, nebude to robiť do svadby, neboj sa.😉

0silvia0
6. máj 2022

Nevsimajte si jej hysaky, skus zachovat pokoj. Ked chce, nech si tricko opravi sama. Ked sa plesne o zem, odid do vedlajsej miestnosti.

annamurco
6. máj 2022

Ako keby som citala o svojej dcerke. Okrem toho ze ona lubi lego, malovanie, lepenie, atd. Tiez rada vystraja na gauci, tiez ma nepocuva a na to co ona chce pocuje, tiez sa nechce umyvat, cesat a ked ma vrkoc tak 100X probit, 5x se prezlecie, chce aby som ju oblekala iba ja aj ked to vie sama, ma takmer 4 rocky a do skolky nechodi, lebo ma este rocneho brata, v skolke mesicac proplakala cele 4 hodiny a potom mala flaky po celom obliceji, tak som si ju nechala doma, ved aj tak som doma, zahra sa sama az od vtedy, co som sa jej ozaj nemohla venovat, lebo som sa musela venovat babatku, resp prisla som na to ze treba si spravit priority a ako bolo povedane - pravidla. Ma kalendar, kde ma napisane kedy si myje vlasy, si veci, ktore sa robia aj ked sa jej to nepaci (napr cistenie zubov) a cim viac rutiny (najm v neoblubenych cinostiach) tim viac pohody. Nechavam ju treba sa aj nudit aj ked sa stazuje alebo pisti, ze sa nudi, proste navrhnem co moze robit a nebo nech si sama najde 🙂 vse v klidu a v pohode…veru deti nas ucia trpezlivosti a som pysna na sebe ze som si ju vybudovala za ty 4 roky na velmi vysoku uroven, sama sa divim 😅 drzim pesti a prajem pevne nervy

autor
6. máj 2022

@lelab01 a máš s tou knihou aj skúsenosti?

sono2
6. máj 2022

Normálne! A to nemáš dve.
Obdobie. Stanoviť hranice. Dodržať. Vysvetľovať.

lelab01
6. máj 2022

Áno mám ju doma, je plná ilustrácii a príkladov ako predchádzať konfliktom a výbuchom hnevu...Na začiatok mi pomohla, ale na FB tiež sledujem stránku Nevýchova a aj mnoho ďalších stránok, ktoré mi pomáhajú riešiť rôzne situácie pri výchove detí...nik učený z neba nespadol. A do tých 5 rokov je to psychicky dosť náročné obdobie- si myslím...chcem deťom rozumieť, preto si o ich vývoji aj niečo naštudujem...

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
6. máj 2022

@zoro9836 my sme jej to ukazovali, sadli sme si k nej a vybrali kocky, skladačky, lego a ona začala skákať po nás a potom po gauči proste ju to nezaujímalo.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
dagmarovita
7. máj 2022

kup si knihu..Ako prezit rodicovstvo. Tam presne najdes návod 100%.

nevenka
7. máj 2022

Toto dieta mi pripada, ze bude (alebo uz je) perfekcionista.
To, ze Ty jej to tricko napravas kolkokrat si ona povie, lebo potom place a hadze sa o zem, tak ona s Tebou manipuluje. Treba nastavit hranicu. Dodrz aj tu, max. 3x, to by som dala. Vysvetlit, ked bude kludna, ze tricko tolkokrat napravat netreba, ze nabuduce napravime raz, dvakrat, kolko si urcis Ty. A dodrzat, nech sa hadze o zem, vystraja. To ju prejde. Nasa revala aj pol hodinu, mala na tvaricke petechie, co jej zilky od nervov popraskali a vyzerala potom, ako keby sme ju mlatili, mala z toho potom take zliate podliatiny akoby. Nepovolili sme. Toto dieta je pohybovo nadane, treba ju dat na nejaky tanecny, gymnasticky kruzok, nech sa vyskace tam. Unavit, znicit fyzicky.
Je to taka zivelna povaha a musis to krotit. Lebo ona uz vie, ako na Vas. Ked vie, ze to tricko jej budes 30x napravat, tak to bude vyzadovat a veci sa budu len zhorsovat.
Nasa ma uz 6,5 roka, sem tam chyta hysak za voloviny, ale pomaha, ze ma mladsieho surodenca a prirovnam ju k babatku, co este veci nechape a hned sa napravi a prestane. Vysvetlovat, ked je v klude, nie ked ma hysak. Dovolte jej prejavit emocie. Ona sa ich nauci spracovat. Len neustupovat ako rodic.
Ano, bol to boj, ale dovolim si tvrdit, ze sme to zvladli a mame dalsi projekt, 16,5 mesacne ide do vzdoru 🙃😅.
Priznam sa, nie vzdy som bola dosledna, velakrat sme ostali doma, alebo som cakala so starsim na chodbe v bytovke vychystani vonku a ona vrestala v izbe. Ale velakrat sme sli aj bez nej a ostala s ockom doma, to bol trest jak hovado, lebo ona strasne chcela vsade chodit s bratom 🙂. Niekedy som aj posunula tu hranicu, ked sme fakt potrebovali stihnut autobus, lebo sme mali termin u doktora a na ten sme dlho cakali, tak som to nesilila. Ale ked neslo o taketo veci, tak sme boli jak cirkusanti.
Raz som povolila, ked mala uz 5 rokov a mali sme drobceka, tak ho strazila vonku a ja som sa jej vratila po kabelku, ktoru si zabudla v chodbe. A suseda hned, neskor si ma zobrala bokom a ze viete, dobre Vam chcem, nepovolujte, lebo Vam bude skakat po hlave. Mala pravdu. Ale toto bola situacia, ze uz si dala vysvetlit a naozaj len zabudla. Aj ja sa vraciam obcas po veci, co zabudnem. Som jej to potom vysvetlila, ze sa ma snazit si veci zapamatat. Odvtedy nezabudla 😁.

lienka9
7. máj 2022

Je to normalne.nas mal presne to iste zacalo to asi v 2,5r. A taky pol rok kriticky,ale preslo to.stale mavame obdobie vzdoru,ale je to o dost lepsie.a asi s tym nebojovat,ked chce byt rozgajdana nech je..ked nechce jest,nenutit ale nedat sladke..proste nastavit hranice na com trvas,za to nepustit a s ostatnym nebojovat..mne velmi pomohlo ked som nieco chcela klaknut si k synovi a hovorit mu z oci do oci.vtedy naozaj vnima..krik a 100x opakovat aj tak nezaberalo :D

janickacrazy
7. máj 2022

Máš úplne normálne dieťa, moji sa tiež nechceli sami obliekať. Keď pôjde do škôlky, bude to lepšie. Keď ju nebavia hračky, tak choďte veľa von, odrážadlo, bycikel, preliezačky, atď. Čo sa týka oblečenia, tak kľudne ju nechaj, nech si vyberie napr. aké tričko, tepláky chce. Bude mať pocit, že aspoň o niečom môže rozhodnúť sama. Máš príliš veľké očakávania, dieťa nie je stroj, nebude robiť to, čo si ty predstavuješ. Skús pozrieť Nevychovu. Tam sú dobré rady.

nwnw
7. máj 2022

Ved nech si place na zemi. Ked budes mrtvy chrobak, pochopi ze mama sa neda vydierat. Ma ruky, nech si napravi sama. Vlasy urob a ked sa jej nelubi ukaz fotku ako ju das na kratko ostrihat a nebude treba napravat.
3 rocna piska a vy skacete jak opice🙈

jankasamulko
7. máj 2022

Mozem vediet ake si mala zdravotne problemy v tehu?