Plodné a neplodné dni - výpočet

malia18
25. jan 2021

Ahojte baby 🙂 som popravde trocha zmätená zo všetkých tých čísel a výpočtov a už sa mi nad tým ani nechce premýšľať ale vŕta mi to v hlave. Mala som v decembri ms 16.12.- 22.12. mávam vždy 7 dňovú. Po tejto ms mi prišla ďalšia na 22. deň cyklu a mala som ju od 7.1.- 13.1. (Keď som si teraz prezrela kalendár spätne do júla zistila som že nemám upravenú ms pravidelne už sa mi to isté obdobie aj ustálilo aspoň som si to myslela ale raz mi prišli na 18. DC inokedy na 22., 25., dokonca aj 28. a 30. DC) vyzerá že je pekne nepravidelná. Posledné cykly som však mala 22 dňové. Preto moja otázka znie: Keď mi 13.1. skončila ms a 24.1. sme išli naplno, mohla som otehotnieť 7 dní pred očakávanou ms? Je to možné? Nikdy som neriešila snaženie výpočty teplota atď pretože sme tomu dali voľný priebeh ale chcela by som porozumieť ako to funguje. Na nete je toho dosť ale v prípade otázok by mi nemal kto odpovedať a tak dúfam že sa medzi vami nájde niekto kto sa v tom vyzná a bude ochotný mi k tomu niečo viac povedať, vysvetliť. Viem že takýchto diskusí je tu veľa, ale buď sú staré čiže aj neaktívne alebo len s pár odpoveďami a týmpádom sa to nedostane k viacerým ľuďom a mám menšiu šancu dostať odpoveď tak ma neukameňujte prosím. Ďakujem

anjelicek26
25. jan 2021

V prvom rade by si si asi mala dat do poriadku cyklus, kym sa zacnete naplno stacit. Ak mas prvu cast cyklu normalne dlhu a potom ti druha skace a to aj o osem dni hore dole, moze byt problem v progesterone, zacala by som pit caje na upravu cyklu, alchemilku alebo gynex. Neuskodi ti to, ale moze pomoct. Ono si treba predstavit, ze po ovu sa babo uhniezduje v maternici na 6-10.den, a ako to ma u teba babo "stihnut", ked ty uz teoreticky na siedmy den menstruujes? To akurat ho vyplachne von blbo povedane. Plodne dni sa vyratat u teba rozhodne nedaju, ale pomoze ti meranie bazalnej teploty a sledovanie plodneho hlienu, skus si to poriadne nastudovat, plus ovulacne testy (easy home a im podobne su lacne a kvalitne, plus je k nim premom appka, ktora ti ich vyhodnoti)... bez toho sa to pri takychto sialenych skakajucich cykloch neda. A hlavne teda dat spravit odbery na hormonalny profil, tipujem, ze progesteron bude asi trochu problem... btw. kto ma nad tym premyslat, ked nie ty? Ano najlepsi je spontanny sex, ked je chut a cas a nesnazite sa este dlho, ale tie hormony rozhadzane nerobia dobrotu v cykle - nebudu robit dobrotu ani v tehu... preto to treba zrovnat.

any_soj
25. jan 2021

@anjelicek26 prosím ťa, kde píše niečo takéto? "Ak mas prvu cast cyklu normalne dlhu a potom ti druha skace"? Že či som si nevšimla.... Lebo ona ovulaciu nikde nespomína, netuší, kedy ju má.

sense
25. jan 2021

@anjelicek26 ona ovulaciu niksw nespomina, aj ja mam kratke cykly 23-24dni ale Lutealna faza je vzdy rovnako dlha, lwn ovulacia nastupuje skorej...
Toto moze byt aj "problem" zakladatelky temy...

anjelicek26
25. jan 2021

@sense Menstruacia v rozpati 18-30 dni skor hovori o probleme s progesteronom, ale tak to je moj laicky nazor. Vajicko proste tu fazu dozrievania ma relativne stabilnu. Bez lekara toto tazko, bezne to vobec nie je mat to takto rozhadzane.

sense
25. jan 2021

@malia18 7 dni pred ms je mala pravdepodobnost otehotenia kedze lutealna faza (doba od ovulacie po ms) byva vzdy rovnaka 12-14dni....teda za predpokladu ze nemas hormonalny problem....
Ak by si chcela vediet kedy mas plodne a nwplosnw dni musela by si si merat bazalnu teplotu , sledovat ovulacny hlien, pripade testovat ovulacnymi testami..
A spytat sa mozes aj gynekologa pri prehliadke

any_soj
25. jan 2021

@malia18 ahoj 🙂 tak teda - rôzne dlhý cyklus je spôsobený väčšinou tým, že telo rôzne dlho "premýšľa" kedy a či spustiť ovulaciu. Áno, sú prípady, ako píše pani vyššie, že je príliš krátka lutealna fáza (to je od ovulácie po ms), vtedy sa preventívne po ovulácií nasadzuje progesterón, aby sa dieťa stihlo uhniezdit. Ale z tvojej spravy tomu nič nenasvedčuje.
7 dní pred očakávanou ms môžeš otehotnieť úplne kľudne, aj deň pred - ak nemáš v tom cykle odsledovanu ovulaciu, netušiš, či už bola, a teda netušiš, či ms príde vo vypočítaný deň. Všeobecne - výpočty sú nanič, pokiaľ ide o plodné a neplodne dní. Aj ak má žena cyklus ako hodinky, vždy sa môže stať (a aj sa stava) že vplyvom stresu, choroby, čohokoľvek sa v niektorom cykle ovulácia posunie. A tak si je povedzme istá, že veď mám vždy rovnako dlhý cyklus, už mám určité tesne pred ms, plodná už nemôžem byť - a samozrejme môže. Spoľahnúť sa dá len na to, keď máš ovulaciu odsledovanu, že prebehla. Ak by si si to chcela len skusmo nejaký cyklus sledovať, nepotrebuješ riešiť ani výpočty a ani pravidlá, podľa ktorých sa v jednotlivých metódach určujú plodné a neplodne dní - to môžeš riešiť neskôr, ak budeš chcieť. Mne najviac vyhovuje symptotermalna metóda a kľudne, ak ti nejde o istotu nepočať, ale len o odsledovanie ovulácie, si ju môžeš zjednodušiť takto - meria sa bazálna teplota (to znamená v ústach alebo v pošve - v jednom cykle vždy len buď v ústach alebo len v pošve. Po aspoň 4 hodinách spánku. Hneď po prebudení, ešte v posteli. V približne rovnakom čase (plus mínus pol hodina).) Potrebuješ teplomer, ktorý zachytáva 2 desatinne miesta (v lekárni majú, stojí pár eur.)
Keď je teplota 3 dní po sebe vyššia, ako 6 predchádzajúcich po sebe idúcich dní, a aspoň jedna z tých vyšších je aspoň o 0,2°C, ovulácia prebehla.
(čiže napriklad najvyššiu zo 6 dní máš 36,21 a potom prídu 3 dní - 36,26 36,43 36,40 - ovulácia prebehla).
Ak chces ešte kus viac info - v princípe - spoločná plodnosť páru je 5 dní pred ovulaciou (toľko dokážu spermie počkať na vajíčko) a cca 48 h po ovulácií (toľko vajíčko prežije). Keďže môže dôjsť ku dvojitej ovulácií, ale len do cca 48 h od prvej, a to vajíčko bude zas žiť 24 hodín. (Neskôr nie, lebo hormonálne procesy už zastavia dozrievanie ďalších vajíčok, hoci pripravených môže byť oveľa viac).

sense
25. jan 2021

@anjelicek26 ak ma kazdy nesiac inak tak moze mat problemy ak ma stabilne napr ako ja cyklus kratsi tak ziaden problem byt nemusi ale tiez nie som odbornik

any_soj
25. jan 2021

@anjelicek26 práveže lutealna fáza je stabilnejšia, ovulácia môže byť aj úplne na začiatku cyklu. 18 dňový cyklus môže byť úplne v pohode - ovu na 5.den, 13 dní lutealna... Áno, môže byť porucha lutealnej fázy, preto by si ale musela ona odsledovať ovulaciu, ona netuší, kedy ju má. Bez toho, aby sa vedelo, kedy má ovu, sa absolútne nedá hovoriť, ktorú fázu má ako dlhú, či má problém s lutealnou.

anjelicek26
25. jan 2021

@any_soj ovu na piaty den je vlastne este pocas MS...len spekulujem... kazdopadne merat bazalku pomoze a ist k lekarovi odsledovat cyklus a hormonalny profil by bolo tiez fajn. Predsalen na to tam gynekolog je.

any_soj
25. jan 2021

@anjelicek26 áno, ms je potenciálne plodné obdobie, pretože ešte za 1.pri symptotermalke nie je odsledovanych dosť dní a za 2.krv môže prekryť plodný hlien. Preto keď sa niekto vyhýba pomocou týchto metód počatiu, ms sa považuje za plodné obdobie (potom, keď už je odsledovanych dosť cyklov, sú presne pravidlá, kolky deň cyklu ešte možno považovať za neplodny)

malia18
autor
25. jan 2021

@anjelicek26 Nemyslím, že nepravidelný cyklus je hneď zdravotný problém. Od 13-tich mávam nepravidelný cyklus. Dokonca vtedy prvé dva roky mojej menštruácie som mávala každé 2-3 týždne menzes. Mala som krátke cykly odjakživa. Ten 30 dňový cyklus som mala asi iba raz za život, možno som to zle vyjadrila ale myslela som to tak že keď som kukla do menštruačného kalendára spätne tak tam boli takéto čísla. Takže nemyslím si že je to problém a nechcem si nejako liekmi alebo tak upravovať menzes mne na tom nezáleží či chodí ako švajčiarske hodinky alebo príde raz tak raz onak. Ak by to predstavovalo problém myslím že aj gynekológ by si to všimol, ale na prehliadky chodievam pravidelne takže si nemyslím, že by si nič nevšimol avšak toto je asi aj tak hlbší problém ktorý len tak na sone neuvidí takže si mi dala trocha brouka do hlavy. Pri najbližšej návšteve by som sa ho na to spýtala určite či je to okej. Väčšinou sa cykly pohybujú v rozpätí 22-28 dní neviem prečo vtedy prišiel menzes na 18DC a potom na 30DC. Ale mohlo to byť spôsobené aj stresom alebo inými vplyvmi ono je to veľmi citlivé na takéto veci a každé telo je iné. Tie bylinky by som mohla vyskúšať alternatívna medicína ma celkom fascinuje ako si niekto môže pomôcť bylinkami a prírodnou cestou to sa mi pozdáva určite sa na to mrknem. Keď som pozerala na nete videla som veľa príspevkov aj tu od žien na MK, ktoré písali, že práve vďaka takémuto cyklu (krátkemu a nepravidelnému) mali ovuláciu častokrát posunutú a že otehotneli aj 2-3 dni pred MS a tak som sa nad tým pozastavila, že ako to telo vlastne funguje. Nemyslela som to tak že ma to nezaujíma nad tým vôbec premýšľať, ale že keď vidím to množstvo informácii a všade trvdia inak, nechce sa mi to riešiť a stresovať sa keď sa vlastne nič nedeje. Nepotrebujem zúfalo otehotnieť nechali sme to akoby "na voľnej nohe", že ak sa zadarí tak sa zadarí a nie plánovať si milovanie atď aby sa náhodou nestalo že sa zo sexu z chuti stane mechanická činnosť na robenie detí. Neodsudzujem také viem že niektoré majú veľké problémy a viem že túžba po dieťatku vie byť až moc silná a do psychiky to veľmi veľa zasahuje. Len hovorím, že som v takej fáze, že ak by sa zadarilo budem šťastná a ak nie budem šťastná aj tak. Viem, že to príde keď to bude mať prísť. Takže netlačím na pílu a preto nerobím všetky tie veci ako meranie BT a tak. Ale chcem spoznať svoje telo a asi aj začnem aby som mala prehľad o tom čo sa deje.

malia18
autor
25. jan 2021

@any_soj Ďakujem za takúto obšírnu a vyčerpávajúcu odpoveď a vysvetlenie. Moc ma teší, že som narazila na takéto ženy, lebo tu to vie byť občas pekne kruté. No asi si vyskúšam teda merať tú teplotu aby som mala prehľad aj keď tomu nechávame voľný priebeh možno je to fajn mať prehľad v takýchto veciach ak by sme sa chceli už vyslovene snažiť. Ovulácia teda prebieha práve počas tých dní keď je teplota zvýšená? Alebo zvýšená teplota naznačuje že už ovulácia NEPREBIEHA ale PREBEHLA? Koľko dní vlastne plodné dni trvajú? 7 dní? Tak som čítala niekde že najčastejšie ( pri 28-dňovom cykle) bývajú na 9.-17. DC

jakoma
25. jan 2021

@malia18 zena konretne je plodna len par hodin, ale spermie preziju niekolko dni, takze "cakaju" v tele zeny. to, kolko dni je zena plodna, zavisi podla mna od zivotnosti spermii partnera 🙂 velmi odporucam merat si BT, ja som zacala asi v novembri a mam ovela lepsi prehlad (vidim podla grafu priblizne 2 tyzdne pred MS, ze kedy cca pride) ak mas cykly kratsie ako 28 dni (napr. tych 22), podla BT uvidis, ci mas kratsiu prvu alebo druhu fazu cyklu (druha faza je so zvysenou teplotou).. ak mas druhu fazu kratsiu ako cca 12 dni, mozes mat problem otehotniet, lebo sa vajicko nestihne uhniezdit a asi to treba riesit..

malia18
autor
25. jan 2021

Tak prezrela som si infošky nejaké a skúsila skrz môj kalendár čo si vediem aspoň sčasti pochopiť môjmu telu. Čítala som že približne 6 dní trvá spermiám kým sa dostanú kam treba a kým oplodnia vajíčko. A taktiež že ak je luteálka kratšia ako 10 dní vtedy to môže byť problém. Spätne v kalendári som zistila že u mňa luteálna fáza trvá 12 dní. Teda presnejšie povedané menej ako 10 som nikdy nemala ale ani viac ako 12 drží sa to teda v číslach od 10-12. Nikdy nie viac nikdy nie menej. Mám kratšie cykly takže som zistila že plodný deň mi kalendár zaznačuje už od 8 dňa cyklu čo je teda u mňa deň po menštruácii. A plodné dni podľa appky trvajú v priemere 4-5 dní a potom luteálna fáza 10-12 dní. Mám sa teda obávať že je niečo v neporiadku?

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre