Skúsenosti s vonkajším obratom plodu

julie19
7. nov 2022

Ahojte, mám slečnu v bruchu otočenú KP hlavou dole ešte doteraz nebola a aj keď mame ešte nejaký čas (som 34tt) chcela by som vedieť či tu je niekto kto ma osobnú skúsenosť s vonkajším obratom plodu v bruchu maminky, pripadne prirodzeným pôrodom KP. Veľmi by som sa chcela vyhnúť sekcii pokiaľ to bude aspoň trochu možné. Prvá dcéra sa narodila prirodzene a celý čas som sa na podobný scenár pripravovala ale posledné dni keď malu v bruchu cítim stále ako ma hlavu pod rebrami tak sa trhám zo sna že sa uz neotoci 🙈

nique
7. nov 2022

Este mas kopec casu. Moja sa tocila este aj tyzden pred porodom. Narodila sa v 42tt. Pred porodom som v nemocnici 5 dni kvoli nestabilnej polohe plodu. Fakt, ona bola kazdy den inak. Vacsinou tiez hlavickou pod pazuchou. Az den pred porodom sa otocila. Pri nej som mala potom porod zazitok. Vsetko uplne prirodzene podla nej. Od prasknutia vody, potom par kontrakcii a bez nastrihu bola za 2 hod von. (3850g, 53cm). Hod. po porode som stala na nohach, ziadne hemoroidy, ziadne poranenia. Akoby som vobec nerodila. A inak ta povaha jej zostala. Vsetko chce robit sama a podla seba.

julie19
autor
7. nov 2022

@nique ďakujem 🙂 ja dúfam že sa umúdri ale prvá dcéra bola od 22tt dole hlavou a pekne spolupracovala tak čím som bližšie k termínu tým viac mám stres… aj keď môj prvý pôrod nebol ideál zvládla som ho krásne bez epiduralu, síce s nastrihom ale vôbec som ho necítila a hojenie bolo veľmi rýchlo, žiadne hemoroidy, ziadne problémy s návštevou wc 🤷‍♀️ Preto by som aj teraz chcela rodiť prirodzene lebo to zotavenie bolo naozaj rýchle oproti kamoškam co išli cisárskym a dávali sa dlho dokopy

sirka9
7. nov 2022

Ja som bola na obrate v 39 týždni. Netrvalo to ani 2 minútky, mňa osobne to nebolelo, aj keď čítala som aj, ze niektoré baby to bolelo. U mňa to bolo iba trošičku nepríjemné, ale veľmi rýchlo bolo po. Celý čas na monitore, potom stále sledovali, na druhý deň som išla domov

nekonecna_katastrofa
7. nov 2022

@julie19 Bola som v 40.týždni na obrat (3 dni pred TP). 4Trvalo to max 5 min, všetko pod kontrolou (prístroje + lekári). Podarilo sa. Ešte som ostala noc na pozorovanie, na druhý deň ráno ma poslali domov a večer som sa vrátila porodiť (bol to rýchly a v pohode pôrod). Obrat nebol bolestivý, len trošku nepríjemný (ale v 40.týždni je nepríjemné už snáď všetko 😂). Tiež som nechcela sekciu a KP som sa bála, tak som skúsila toto.

julie19
autor
7. nov 2022

@sirka9
@nekonecna_katastrofa
A ak sa smiem spýtať kde ste boli? Ja googlim ale v Žiline to zrejme nerobia najbližšie tak mám Trenčín ale rodiť by som chcela v Žiline, bola nejaká podmienkach potom rodiť tam kde vám robili obrat? Akože v zásade je mi jedno ísť aj inam ale pôrodnicu tu v Žiline mám 5 min od domu a do Trenčína by som to mala cez hodinu (podľa dopravy) a tiež aj záleží kedy to príde lebo nie celý deň mám doma k dispozícii auto a šoféra 😅

sirka9
7. nov 2022

@julie19 no ja som bola v BA v Ružinove u Dr. Zahumenskeho. So Žilinou ti nepomôžem. Ale čo viem, veľa lekárov to na SK nerobí, nechce robiť. Ale určite nie je podmienka rodiť tam, kde to robili. Len musí byť porodnik informovaný. Aj tak predsa na poradne chodíš k svojmu a potom väčšinou tam kde ideš rodit

sisaka
7. nov 2022

Obracanie je rizikové, ohrozuješ ním dieťa, osobne by som to neriskovala a v najhoršom porodila cisárskym. Bola som u kamošky, keď jej volala lekárka aby sa dohodli na ďalšom postupe, upozornila ju na všetky riziká, kamoška sa nakoniec rozhodla proti, dieťa sa síce neobrátilo, ale mala bezproblémový cisársky.

majki_ki
7. nov 2022

@julie19 ahoj, aj ja som to podstúpila v Ružinove, mám podobne skúsenosti ako dievčatám skúsili 2x malý sa zaprel nohami, neotocil sa, prebiehalo všetko absolútne na úrovni a bezpečne, dieťa celý čas sledovali na usg, niekoľkokrát som bola na pásoch, po samotnom zakroku tiež. Zákrok má v sebe minimálne rizika. Ja osobne som bola nastavená tak, že to je posledná možnosť, ktorú skúsim a ak sa nepodarí, tak sekcia.

petronellla87
7. nov 2022

@julie19 ahoj skusenosti nemam ale najdi si na instagrame profil mojeporodniasistentka, su na to aj cviky🙂

majki_ki
7. nov 2022

@julie19 ešte doplním, že malý bol KP celý čas, vôbec nezmenil polohu a to osm sa mohla aj na hlavu postaviť - doslova 🙂 skúšala som aj spomínané cviky, homeopatiká, všetko možné dostupné, lebo som veľmi chcela rodiť prirodzene, ale absolútne nič nezabralo. Ešte mi napadlo, že Ružinov je v obratoch topka, neviem či to vykonávajú aj inde, na tvojom mieste by som napísala doc. Zahumenskemu a kvôli obratu by som do Ba aj vycestovala.

nekonecna_katastrofa
7. nov 2022

@julie19 Bola som v Ružinove u Prof. Záhumenského. Dopredu ma o všetkom informovali, aj sama som si hľadala info, riziko je vždy ako pri každom zákroku, ale minimálne, ale pre mňa tisíc krát lepšie ako sekcia či pôrod KP. Aj tu na MK som o tom našla info, takisto som si písala s pár ženami, čo to podstúpili. Musíš spĺňať isté kritériá, hocikomu to nespravia (napr. robí sa až na konci tehotenstva, záleží od veľkosti bábätka, nesmie byť placenta praevia, nesmie byť problémové tehotenstvo atď). Mne sa malinká vôbec neotáčala, snáď od 27.týždňa bola stále rovnako uložená. Keď som bola ja na obrat, tak v ten týždeň boli ešte 3 ďalšie ženy, u jednej sa ten obrat nepodaril, ostatným to vyšlo a porodili bez problémov. Mňa okolie odhováralo, pritom info a skúsenosť nikto nemal. A som rada, že som sa rozhodla podľa svojho rozumu a intuície.
@sisaka Mýliš sa, riziko je tak 6%, že napr začne pôrod, je nutnosť cisárskeho atď. A preto je tam aj pripravená "čata", aby začali rodiť, keby sa to spustilo.

nekonecna_katastrofa
7. nov 2022

@julie19 https://www.modrykonik.sk/rodim/obrat-vonkajsimi-hmatmi/
Je tam aj video z YouTube, ako to asi prebieha.

julie19
autor
7. nov 2022

@nekonecna_katastrofa dakujem za odkaz určite to pozriem keď mi dcéra večer zaspí… ja to beriem tak že jednoducho pokladám za väčšie riziku sekciu, čo je naozaj že operácia, veľká operácia… nez pokus o obrat a samozrejme viem že ak niečo nebudem spĺňať ak bude niečo čo to neumožní tak mi to jednoducho nespravia 🤷‍♀️… tehotenstvo zatiaľ bezproblémové a placenta je vzadu ale samozrejme sú tam aj iné podmienky ktoré neviem či splnam napr úplne presná poloha bábätka, neviem kde ma nohy, neviem kde ma pupočnú šnúru ale predpokladám že od toho sú tam doktori aby si najskôr toto všetko overili pomocou sona … už som raz rodila prirodzene a rada by som aj teraz, samozrejme ak iná možnosť pre mňa nebude pôjdem aj na sekciu, nemôžem predsa to dieťa nechať len tak v bruchu 😅 ale tak pre mňa je sekcia posledna možnosť

nekonecna_katastrofa
7. nov 2022

@julie19 Mňa prijali v utorok, porobili všetky vyšetrenia, kontrolovali bábätko. V stredu ráno som bola na sono, dostala som niečo na upokojenie, urobili obrat a potom ešte noc pozorovali. Vo štvrtok skontrolovali, či sa neotočila späť a pustili domov. Večer som sa vrátila rodiť. Tiež mi prospelo, že som bola druhorodička, dcérka bola menšia, ja som mala v podstate len brucho ako pavúk, čiže aj pekne ju vedeli nahmatať cez brušnú stenu. Za mňa menej rizikové ako sekcia či KP.

sisaka
7. nov 2022

@nekonecna_katastrofa mýlim sa v čom? Že je tam riziko? Pre niekoho je 6% nič, ja by som poškodenie môjho dieťaťa neriskovala, našťastie sa každá môže rozhodnúť podľa seba.

nekonecna_katastrofa
7. nov 2022

@sisaka Ale veď pri cisárskom je tiež veľa rizík ako pre matku, tak aj pre dieťa. Aj pri pôrode KP, aj pri normálnom pôrode. Všade sú riziká.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre