Ročné dieťa vymýšľa s jedlom

24. okt 2023

Už som zúfalá, nechce mi nič jesť. Jedine čo zje je polievka, kupovaný prikrm alebo suchý chleba, jogurt a chrumky. Môžem sa ja drbať sa raňajkami, obedom keď to nezje. Čo robiť aby konečne moje dieťa normálne jedlo? Veď je choré, že mu tu pomaly švédske stoly robim a on zje suchý chleba a všetko ostatné vypľúva. Žiadne ovocie, zeleninu, vajíčka, pomazánky, syry, iný obed ako polievka môžem snívať.

zuza265
24. okt 2023

Vitaj vo svete materstva😂 je to normalne a robi to viac deti nez si myslis🙂 niektore by zjedlo aj kona a ine zje 3 jedla a haslo. Moja skusenost: skusit ponukat postupne (najma take zakladne jedla) a cakat kym sa rozpapa🤗 pripadne este moze papat vela mliecka (neviem ci este papa)… ale vobec si z toho nerob tazku hlavu🙂

jesenzima
24. okt 2023

Odporúčam zmieriť sa s tým 😃 moja bola taká istá, ochutnávať nové veci začína až teraz ako pomaly 6 ročná.. tiež vyrastala na kuracom vývare, varenej mrkve a suchých cestovinach.. je zdravá a silná .. neboj sa, všetko bude fajn 🙂

zorkahorka
24. okt 2023

Nerob svedske stoly. Rano daj jedno jedlo, ak nezje, ma smolu. Do obeda mu NiC nedavaj, od hladu ti nezomrie. Hlad je najlepsi kuchar

amelia89
24. okt 2023

Ved je to absolutne normalne.. dieta sa meni,raz mu rastu zuby raz vadi textura,raz ma velky apetit raz maly.
Netreba sa stresovat ani frustrovat. Stale ponukat, nie je to nikoho chyba,je to uplne prirodzena vec. On jest bude a aj veci ktore teraz nechce,chce to čas a klud

blondie333
24. okt 2023

Je to len obdobie 🙂 stara znama veta ale fakt pravda. Moj syncek mal tiez take obdobie, par tyzdnov mi nechcel zjest nic okrem husteho bieleho jogurtu a kupovaneho prikrmu (tiez len konkretni znacku). Trapila som sa pre to velmi, vymyslala jedla, ponukala - nechcel ani len ochutnat. Tak som rezignovala a davala mu jest aspon to co bol ochotny zjest😀 a prezili sme to vsetci😂 neboj sa, neumrie na podvyzivu😁prejde to. Skusaj ponukat (ale neprehanaj to lebo nebude chciet vobec) a raz sa to zlomi 🙂 teraz ma syncek 2 roky a pekne sa vie napapat, zje takmer vsetko. Tak sa neboj a nestresuj. Prejde to 🙂

autor
24. okt 2023

@amelia89 lenže tu nie je zmena apetítu, od začiatku príkrmov nechce nič poriadne zjesť. Vidí ovocie, zeleninu a vytočí hlavu do neba. Natriem niečo na chlieb, vypľuje to. Biely jogurt mi maximálne o hlavu môže hodiť, jedine čo zje je jogobella. Keď si uvedomím koľko som už toho navarila a vyhodila, mohla som začať kŕmiť nejaké dieťa z okolia, ktoré by za to aj vďačne bolo 🥲

@zuza265 nikde som nepočula o probléme, že nič vážne nič nezjedia. Položíš pred nich tanier a vo veku môjho dieťaťa to zjedia ešte aj sami. Tu sa má niečo jesť sám, chytí nervy, rozhádže to a začne kričať. Už som to hovorila aj partnerovi, že buď niekam na týždeň odidem sa vyvetrať alebo jednoducho tak vybuchnem na malého, že sa na mna nikdy už nepozrie. Človek ma istú mieru trpezlivosti a tu sa ten pohár trpezlivosti už prelieva. Niekedy mi je ti ľúto keď vidím tie bezproblémové deti a potom moje, kde sa trápim pri všetkom s ním a už mám pocit, že toto mi bolo naschval nadelené aby som sa psychicky totalne vydeptala.

@blondie333 je super, že u teba to trvalo pár mesiacov, bohužiaľ u nás je to odkedy začal jesť. 8 mesiacov mi ako obdobie nepríde 😞

tosomja
24. okt 2023

Ročné dieťa sa učí spoznávať chute a už si vyberá. Buď rada, že ti zje, čo si vymenovala. Moja najstaršia do 3 rokov píla len mlieko, aj to v noci. Cez deň absolútne nič. Už aj moja mama plakala. Keď som ju niekedy nechala postrážiť, že toto dieťa nič neje.
A žije už 13rokov. Neboj, prežije 😃
Keď mal syn 1 rok, zjedol už všetko. On zase už aj jaternice, plnenú kapustu jedol, teraz na 3,5r nechce nič, len sladké. V škôlke, ale je pekne.
A najmladšia je všetko zaradom, slaninu, polievky, mäso, cestoviny, aj suchý rožok.
Ponúkaj, ale nedaj na výber z 10 jedál. Keď má rád polievky, tak var polievky, veď aj v nej môže mať rôznu zeleninu, mäso, cestoviny.
Keď má rád hotové prikrmy, tak mu ich dávaj. To si ho naučila, tak sa teraz nečuduj, deťom to chutí, aj keď pre nás je to na grc. Kúp mu výživky do ruky, alebo v skle, daj tam piškóty. Jogurty ti zje. Tak čo viac chces od ročného dieťaťa?

martinkatinka
24. okt 2023

To si na tom dobre, moj v roku zjedol iba jogurt a vypil mlieko 😆

januska12323
24. okt 2023

Do polievky môžeš nahádzať všetko možné a prikrm keď zje tak má komplet obed. Neviem z čoho sa rúcaš.

autor
24. okt 2023

@januska12323 ak ti príde polievka a kupované boh vie čo ako plnohodnotná strava z ktorej ma mať dieťa nejaké vitaminy tak neviem. Ja si obed predstavujem trocha inak, čerstvé maso, príloha, nejaké cestoviny s omáčkou, šalátik a iné a na olovrant nejaké jabĺčko nakrájané či iný druh ovocia a nie zas nejakú hlúposť len aby najedený bol ale výživové hodnoty 0,0%

autor
24. okt 2023

@tosomja normálne jedenie ako jedia všetky deti v jeho veku ktoré poznám? Ktoré keď vidíš uhorku, predajku neutekajú preč. Ktorému, ponúknu melon, mandarínku, jablko a pochutnaju si nie to vypľuju a už neotvoria ústa. Hocikam ideme pozerajú na mňa ako na trafenu, že nezje nič normálne, len samé hlúposti. Už sa cítim ako totálne neschopná matka.

denkabemommy
24. okt 2023

Do 2 rokov som nevedela do dieťaťa dostať dokopy nič 😅 maximálne suchý rožok, ryža a cestoviny a občas čučoriedky s malinami 🙈. Po 2 roku som mala zrazu dieťa ako vymenené a zjedol všetko. Prešla som si frustráciou, pocitom zlyhania, mysliac si, že moje dieťa snáď zomrie na takej strave ale netlačila som naňho, akoby tie deti potrebovali dozrieť na to, že začnú jesť viac.

stanislavicenka
24. okt 2023

Podla mna to nie je ziadna katastrofa, som matkou dvoch nejedakov. Teraz maju 5 a 7 a zjedia vsetko, kazdy ma nieco, co mu nechuti. Mne pomohlo len vydrzat. Hlavne, nie som restauracia, ak si zvyklo, ze mu aj tak das to, co chce, jest inw veci nebude. Este mi pomohlo, ze co im nechutilo, tak som to vzdy urobila inym sposobom. Syn nema rad karfiol, ci brokolicu, ale polievku s nasekanym karfiolom zje, rovnako polievku z mixovanej brokolice s hraskom. Ja som hladala vzdy nieco nove. A este beodmenujem dieta za to, ze zjedlo nejake jedlo. Jedlo same je dar, a stastie, ze ho mame, a nie mu davat najavo, ze zjes ""toto zle" a ja ti dam potom "to dobre"

diewcatqoo
24. okt 2023

Tiez som si myslela, ze take deti snad neexistuju, ale vlastne dieta ma vyviedlo z omylu. Nepomahalo nic - nechcelo jest vobec nic, ale ze vobec. Co som sa ja naplakala, ze mi dieta umrie hladom... 🙂 mal obdobia, kedy bol cely den na suchom rohliku. Skusali sme vsetko, jedli sme spolu, motivovali, davali odmeny, citali knizky o jedle, pozerali videa, hrali sa pri tom.. nic. Postupne som aj znizila naroky na to, aby malo jedlo nejaku hodnotu, pretoze zelenina ble, ovocie ble, maso ble, polievky ble, prilohy ble, vsetko ble.
Vies, co pomohlo? Prestat si to vsimat a prestat riesit jedlo. Ked som uplne rezignovala a prestala to riesit, vtedy aspon nieco zjedol. Nachystala som mu obed, nechala na stoliku a chodil si oddobkavat. Ked potom videl, ze vidim, tak truc znovu 🙂
Doteraz nie je velky jedak, uz chodi do skoly. Ale uz ma aspon par oblubenych jedal a neboji sa ochutnavat aj nieco nove.

tosomja
24. okt 2023

Asi žiješ v divnom svete, lebo nepoznám dieťa ktoré pekne sedí a je v roku. Mám tri deti, ani jedno nezjedli všetko, ani neochutnalo všetko, ani nejedli samo. Ani nebolo ticho pri jedle. A veľakrát to bolo všade, len nie v ústach.
A nie len tie moje, ale aj v okolí, v rodine, veľa známych a aj cudzích ľudí deti nejedia tak, ako to ty prezentuješ.
A keď nemáš nervy, tak proste daj uhorku, nechce, reve, tak nedaj nič. Možno sa uspokojiš a o tri dni dáš aj niečo iné, len aby ti dieťa nehladovalo.

petamich
24. okt 2023

tak to teda neviem ake zazracne deti mas vo svojom okoli 🙂 lebo tie v mojom okolo 1-1.5 roka paradne vymyslali a poriadne nejedli a uz vobec nie same a moj maly ma pomaly 2.5 roka a zo zeleniny vezme na milost len uhorku, ovocie dlho odmietal a to pred tym, ked sme zacali s ovocim mu velmi chutilo, mali sme obdobie, ze jedol len kasu (kupovanu), suche cestoviny a ryzu a prezili sme to, neumrel od hladu, nie je podvyziveny, nebyva chory, nic mu ku stastiu nechyba

a teraz zasa zacalo nove obdobie, napr. mi z lyzicky vyhadzuje jeden den hrasok, druhy den mrkvu a takto dookola, jeden den zje dva taniere polievky a druhy den mi na nu povie, ze ble 🤷‍♀️ a vacsina deti a rovesnikov v jeho okoli mala tu trajkektoriu velmi podobnu, je to na palicu ale nie je to rozhodne na rucanie len by si sa mala vzdat svojej predstavy dokonaleho dietata, ktore krasne je co pred neho polozis a obcas holt aj tie nutricne ne/optimalne jedla su riesenie aspon na chvilu (co ale napr. za mna niektore kupovane prikrmy nie su a su uplne v pohode)

najvacsi problem je tvoja predstava vs. realita, odkedy som zacala brat dni ako idu, je u nas podstatne mensi stres - a tak to bolo so spankom, jedlom, .....nebojujem akceptujem ale ty evidentne nechces pocut, ze je to relativne bezne sudiac podla tvojej reakcie a zazracnu radu nemam

letfenixa
24. okt 2023

@autorka prišla si sa hádať so ženami, ktoré ti píšu, že je to normálne?
Môj syn má 7 a keď sa stane, že z niečoho vracia, už to nikdy nezje, takže skôr uberá ako pridáva.

ivangeline
24. okt 2023

Prestan sa snazit.

autor
24. okt 2023

@letfenixa hádať? Nie. Ale nepríde mi to normálne ako oni píšu a priesvedčaju ma. V rodine nemame jedno dieťa, žiadny problém nebol. Stačí mi pozrieť na deti známych, otvoriť si skupinku príkrmov čo mame a tam jedna radosť na raňajky spraskajú napríklad praženicu z dvoch vajec a k tomu paradajky, desiata jogurt a vločky, obed krémovú polievku a rizoto, olovrant nejaké ovocie a večera kaša/varené či chlebík s pomazanku a zeleninou. Skúsim to ja a hľa, z celé dňa mi zje len obed a desiatu. Potom sedím, rozmýšľam čo robim zle nehovoriac o tom, že som v kontakte s matkami deti ktoré sú narodené približne ako moje a ani jedna nerieši to čo ja. Chcem aby mal výživné stravu, aby prospieval ako ma a nie aby tlacil suchý chlieb a keď prídem s niečim iným začne vymýšľať. Nepríde mi v pohode aby ročne dieťa fungovalo na takej strave, veď sa hovorí sa sme to čo jeme. Chcem aby mal základy nejaké. Nemame problém len v jedle, keby to bolo len to mávnem rukou. Ale vidieť že rovesníci vedia všetko a niektorý 2x viac ako majú a to moje nešťastie malé sa nechytá ani míľovými krokmi. Potom si vravím či bude mat plnohodnotný život, ak zaostáva už v takom rannom veku. Ak sa nevie naucit či je to psík ako sa naučí v škole 20-5? Cítim sa ako totálne neschopná, že som pravdepodobne niečo urobila počas tehotenstva zle, nejak ovplyvnila to, že moje dieťa je takéto.

deedol
24. okt 2023

mas od neho nerealne ocakavania (ma rok, nie styri) a este ho aj porovnavas s ostatnymi. chudak dieta. daj mu vydychnut, neporovnavaj. niektore deti nespia, ine nerozpravaju do 3r, ine nechodia samostatne do 1,5r, niektore nejedia... kazdy mame to svoje a mali by sme ho lubit take ako je, nie sa ho snazit prerobit podla nejakeho nasho idealneho obrazu, co si nosime v hlave. uprimne, mozno je z teba v strese a preto neje/nevie sa naucit, ako robi pes/atd. - v strese sa mozog ucit odmieta.

amelia89
24. okt 2023

fuuuuuha, ty sa extremne potrebujes ukludnit,prestat porovnavat a zacat si studovat veci lebo samu seba presviedcas o veciach ktore nie su pravdou. Ak si v zivote nepocula o dietati extremne vyberavom v jedle treba zacat citat, poslala som ti link na instagram. Tam mozes zacat.
A ze nevie v roku psika tak ako bude vediet 20-5. Dufam ze si troll alebo mas nejaky breakdown lebo toto je extrem. Keby som mala ja svojich synov takto porovnavat a pochybovat o nich lebo ine dieta vie to ci ono alebo ze nejde ako Janko a Anička od susedov tak amen tma.

selest
24. okt 2023

Povedala by som ze celkom dobre je 😅 niektore rocne dieta zje len suchy rozok alebo chrumku

petamich
24. okt 2023

ty sa potrebujes poradit s odbornikom, lebo evidentne na seba a svoje dieta kladies nerealne naroky a akoby schvalne ignorujes, ze to co popisujes nie je standard a teda ja nepoznam skutocne nepoznam rocne dieta, ktore by jedlo tak ako pises 😵‍💫 ved to by som za den nezjedla ani ja, nie rocne dieta

naozaj bez snahy rypat by som ti odporucila prestat porovnavat, proste to brat ako obdobie, lebo ono to naozaj je obdobie a fakt tam nie je ziadna paralela medzi tym, ze nevie psika a 20-5 a tym aky bude alebo nebude v skole 🥴

zuzinka888
24. okt 2023

Davaj mu to co ma rado co zje + davaj ochutnavat z tvojho jedla. Mne deti bezne vyhedavalu z mojho taniera. Jednoducho im to chutilo viac ako ich porcia aj jed mali presne to iste. Ked som im prstala som im pucit zemiaky maso krajat na mikrokusky mixovat zeleninu a servirovala "normalne" jedlo tak sa rozpapali. Aj ked niektorym detom to ostane az do puberty( potom zjedia vsetko,co nezje ich)

zuza265
24. okt 2023

Asi som necakala, ze ta realita tak rozohni. A mam pocit, ze mas v okoli a sledujes bud “nebezne” deti (ano je vela deti co zje vsetko a vela a rovnako je vela deti co nezje dokopy nic) alebo sledujes aj take, kt nie vzdy prezentuju pravdu. Napisat “ukludni sa” prileje do ohna. Mas tu tolko komentarov o realite s detmi - ze naozaj je vela deti, co otoci par jedal a tym to skoncilo a aj tak prezentujes realitu ako keby vsetky deti okrem tvojho jedia vsetko a posluchaju na slovo a je to s nimi jednoduchsie. NIE, NIE JE TO TAK🙂

zuza265
24. okt 2023

Apropo napadla ma prave nutri terapeutka na instagrame, kt mala rovnaky problem s dietatom a tiez cakala (toto myslim v dobrom) ako to dieta bude jest a bude mu varit tie najvyzivnejsie veci. Realita nas niekedy prefacka a vsetci sme len ludia. A prave ona skludni podla mna taketo mamky ako ty, ze tie deti proste hold niekedy nejedia🤷🏼‍♀️ ta zena vie o jedle viac nez skupiny, kt spominas a aha

diewcatqoo
24. okt 2023

Prosim ta, ukludni sa. Bud rada, ze mas zdrave a usmievave dieta. To, ze neje vyvazene ako chces ty, je ok. To, ze nevie, co je psik, je tiez ok. Dieta nie je babika, ktora nas bude vo vsetkom kopirovat a robit to, co mu prikazeme. Kazde dieta je original, ma vlastny rozum, vlastnu povahu a vlastne tempo vyvoja. Ak si teraz nestastna a zufala z toho, ze dieta neje nutricne vyvazene ako chces ty, tak obdobie vzdoru ta coskoro totalne prevalcuje.
Preco si myslis, ze kvoli tomu, ze tieto veci neovlada v roku, bude mat v zivote automaticky problem? Nemaj od neho prehnane ocakavania, neporovnavaj a ani nehladaj diagnozy. Uzivaj si cas straveny s dietatom, lebo to tak strasne rychlo ubehne... potom ti bude luto, ze si si toto obdobie neuzila, ale riesila si kraviny. Vypni internet, prestan pocuvat dokonale matky, ktore maju zazracne deti a uzivaj si pritomny okamih. A ak si nutena to pocuvat v rodine, ze my sme taki neboli, my sme jedli vsetko, sedeli v 3 mesiacoch, v roku boli bez plienok, v dvoch rokoch rozpravali plynule a v troch uz citali Shakespeara v originali, tak svokru/mamu/babku zrus a neries to.

petraj122456
24. okt 2023

Úplne normálne nemusíš sa cítiť zle ja sama mám take dieťa a sú dni keď som rada že mi zje zemiaky s nugetkami ;)

fiafia
24. okt 2023

Takto "psychicky na dne" si po pár mesiacoch? Moja dcéra má 6,5 roka a ešte nezačala "normalne" jest