Ahojte.mam na vas taku otazocku ze ako dlho potrva ked je dieta trosku samostatne.nemyslim ze sa samo oblecie naje to az okolo 3rokov ale tak ze sa samo zahra nech mam aspon trosku oddychu.moja mala ma 8mesiacov no je velmi aktivna.vkuse s nou treba nieco robit len by na rukach bola a nosila sa.ak si s nou trochu sadnem zacne plakat nechce sediet len aby som chodila a ju na rukach mala ked lozi tiez musim byt velmi opatrna lebo hned je na konci postele atd...som velakrat z nej uz vystavena.babka mi povedala ze to do roka s detmi najtazsie potom coraz lahsie a sesternica zasa ze ked zacne chodit potom to bude najnarocnejsie.tak chcem vediet viac nazorov.dakujem za odpovede
nechaj ju loziť po zemi, nebude mať odkial spadnuť. A ked chce isť na ruky, daj ju do šatky alebo nosiča a môžeš popri tom robiť, mala bude sledovať a učiť sa od teba do buducnosti.
Deti su rady sučasťou diania, sučasťou fungovania rodiny, netreba sa sa hrať rodičovi celý den na animatora (toto tu nikdy nebolo, nebol na to čas) ale dovoliť dieťaťu pripojiť sa k aktivite rodičov, či už pasivne kým su malé sledovaním, alebo neskôr aktívne pomáhaním.
dieta je v kazdom obdobi narocne - vzdy inym sposobom 😀
nie vsetky deti su rovnake, niektore sa uz cca okolo 2r prehraju ako tak same, niektore vyzaduju pozornost rodica, "spoluhranie" aj v 4r....
kym "lozi".. je to velmi jednoduche ... mozes nechat lozit po zemi, nastrazit jej tam mnohe hracky aby ju podchvilou zabavili, ak je typ dietata ktore vyzaduje neustale pozornost aj tak ju bude stale pytat a budes k nej pribehovat kazdu chvilu 😀 😀 😀 ale v zasade sa jej nema co stat na zemi, takze aj keby hned chvilku plakala, nic sa nedeje. ked zacne behat to bude ina sranda - to uz bude dieta doslova vsade a budes jej musiet byt v patach...
nepozeraj sa na to ako na "narocne" nieco - tes sa z toho,ze tvoja dcerka je zdrava, ze chce tvoju pozornost/spolocnost, nauc sa vykaslat na poriadok v domacnosti a pod. veci, a tiez ze aj ked chvilu place tak svet nespadne....
tiez deti zaujima dianie v domacnoti, chcu sa "zapojit"... pamatam moj starsi takto chcel vsetko so mnou ... takze uz od 8m robil vsetko so mnou vo vysokej stolicke - klepala som rezne, klepal aj on, piekla medovniky - capal formicky do muky 😀 😀 😀 nechaj ju robit aj taketo aktivity. "preprogramuj" sa a jednoducho sa z nej tes 😉
zhruba do 300 mesiacov a potom odidu z domu - v tom lepsom pripade 😀
Dcérka má rok a je to úžasné sama chodí veľa sa blázni aj sa sama zahrá v podstate len dávam pozor aby si neublížila. Keď mala 8 mesiacov čakala som len na toto 🙂 a teraz má trápia oveľa dôležitejšie otázky ako to kedy sa zahrá sama a to ci vo výchove robím dobre čo robím 🙂 áno je to samé nechoď tam nerob toto nemusíš sa hádzať kvôli tomu o zem a podobne. A chýba mi to kocikovanie 2-3x za deň v každom počasí 🙂
Ako to je......človek chce vždy to čo nemá 🙂
A trošku oddychu ako vidím pri iných deťoch budeme mať v ideálnom prípade o 10 rokov inak až keď odídu z domu 🙂
Naučila si ju na chodenie a máš problém.Ja som mala deti v kuchyni v ohradke,videli ma,mali hračky a ja som varila a robila čo bolo treba a dieťa bolo v bezpečí.Jasné,že aj na rukách boli aj na deke sme sa hrali,ale nie nonstop.Mala som dve deti po sebe,to treba režim a "výchovu"- najhoršie je od cca 9 mes.do troch rokov,to už behá kdekade,berie všetko a rozumček ešte nikde,treba nonstop strážiť ,ale nie tak,že vždy na rukách a vždy sa mu niekto prihovára.
@krasnanevesta s 10.ročným budeš diktáty písať,anglinu drviť,na krúžky behať a spomínať na zlaté časy,keď ste sa "len"hrali 😉
@slnecnica333 radsej si zvyknut, nez cakat na nejake "zlepsenia". Rodicovstvo nie je jednoduche, ale je krasne. Predstav si, ze ma dvojcata 😀 . Pri mojich dvojcatach sa mi ulavilo, ked zacali samostatne chodit, aj ten program sme mohli mat bohatsi hned. Ale aj predtym som ich vzala aj na cvicenie pre deticky, aj plavanie, aj do herne...Ono je vzdy nieco, ako sa hovori, male deti male starosti, vacsie deti vacsie starosti. A teraz mam tretie dietatko, ma 20 mesiacov a uzivam si to 😉 A nepouzivala som ohradky ani pavuky. Dietatu priprav bezpecny byt a nechaj ho objavovat same. Potrebuje volny pohyb, dostatok podnetov, zaujimave predmety - najradsej maju tie dennej potreby, napriklad kuchynske potreby, plastove flasticky...kukni aj montessori hracky....a kurzy pre deticky a mamicky v okoli rozneho druhu. Bavte sa!
5 ročný je už akotak samostatný, ani už netrucuje, vie sa sám zahrať .. ale to už pomaly začínajú skolske povinnosti
Neboj bude horsie 😆, pride obdobie vzdoru. Niektore deti sa vedia hrat same ine nie. To nie je o veku,to je o dietati.
Moj najmenší má 3 vie sa pekne zahrať sám ale treba okolo neho behať dosť. Najstaršia má 8 samostatná ale zase učenie, krúžky. Stredná má 6 a je asi najnáročnejšia zo všetkých.
@slnecnica333 ja som pri prvej dcere, ktora bola veeelmi ziva a prvy rok aj dost placliva vnimala , ze ked mala 2 roky nastal zlom a konecne som mala pocit, ze mam aj trochu klud pre seba ,alebo ze proste je taka samostatnejsia, ze uz nemusim stale pozerat, co robi, lebo zacala byt taka rozumna uz.. a posledny rok materskej mi prisiel taky vegetnejsi uz tym padom....
ale kazde dieta je ine, niektore je take, ze musis mat na nom stale oci aj dlhsie. tiez je niekedy rozdiel chlapec a dievcatko...ja som sa snazilad dceru co najmenej obskakovat, aby sa naucila cim skor tej samostatnosti.. ci ist na WC, zobrat si pit, hracku a pod...
takze tazko povedat.
@janinah nemusi byt vobec... s mojou dcerou som sa nikdy nemusila ucit, ani diktaty pisat, iba prvacku samozrejme pismo ucit a citanie, ale aj to vacsinou si presli uz v druzine a doma len tak zbežne, bola nastastie sikovna..
Ale poznam rodicov, co sa ucia este so siedmakmi, deviatakmi! nepovazujem to za spravne.. teda nie, ak je to pravidelne ako zvyk..Ine je, ak treba vysvetlit jednotlive ucivo, ak nebolo pochopene, alebo pri jazykoch, tam to beriem, osviezi sa aj rodicovi pamat a slovicka, ale inak neuznavam prilisne ucenie sa s detmi, je to skor na ich skodu. Mali by sa cim skor naucit pripravovať a ucit same.... raz za cas cvicny diktat OK, ak ma s nim problemy, ale plosne sa ucit denno denne s nim nie je dobre..a bohuzial, dost to vidim okolo seba, deti nesamostatne, cakaju kedy ich rodic bude skusat a nevedia sa vlastne ani ucit tym padom.
@janinah argument : pisomny prejav je vizitka cloveka by mu malo stacit :D.. ostatne je nepodstatne, preco?
No lebo aj ked frajerke napise SMS s chybami tak ho nebude chciet.. ( vela bab je takych, aj ja... a moze mat tucne konto, krasny usmev,alebo v hlave aj encyklopediu, ked sa takto bude prezentovat, skoncil :D)
a tiez raz nebude vediet skontrolovat pri uceni svoje deti, ked to on sam nebude ovladat :D ale to ho este teraz netrapi...
Za mna bolo ulavou obdobie ked dcery zacali aktivne komunikovat a mohla som zacat vyjednavat 🙂 u prvej 15m u druhej skoro 2r 🙂
Pre mna je najtazsie obdobie do toho roka 🙂
@janinah ja mam doma 6tacku ale na absurdne argumenty a preco.....? Lebo moj chlieb jes a pod mojou strechou byvas a moj internet pouzivas 🙂 pri tom tretom uz len gula ocami a robi co treba ;) inak dcera je knihomol a nastastie sme nikdy diktaty neriesili kedze ma napozerane.ale absurdne co by som teda od slecinky necakala a to osobnu hygienu .no hruuuuza.
Cca do roka budes cakat na zlepsenie. A potom si zvyknes :D
Do roka bolo fajn, ked zacal chodit, potom to bolo este Len zaujimave. 😉
@slnecnica333 moja ..do smrti? Kazdy vek ma svoje uskalia...ked ti nechce polroxne spat a stale ta budi,tak si na nervy a ked ma 4 a nevies ho dolapit a hadze sa o zem len co zbada varenu mrkvu zas s laskou spominas na to ked mal pilroka a nasla si ho presne tam kde si ho polozila ...nehovoriac ked sa to dostane do puberty a zacne odvravat,trieskat dverami a tvarit sa strasne nad vecou zas spominas na tie 4roky ked najvacsi problem bola ta varena mrkva.. Nehovoriac o tom ze ked ma 17 tak nevies uz vobec co sa deje, ci ma bulimiu,anorexiu,huli travu alrbo sexuje ...a vtedy z laskou spominas na tych pubertalnych 13 ked sa ofucalo dietko ak nedostalo hned co chcelo...
@puklica13 toto je tak super výstižné 👌
Nebolo nic lepsie ako to, ze zacal chodit. Konecne JA vystreta, ziadna bolest krizov. DIETA konecne islo za svojimi cielmi a snami. Ja som ho len nasledovala.
Ked zacne chodit oddychnes si este menej ... Deti sa zvyknu zaujinat o pracku o elektriku budes mat vsade vsetko vysypane budes behat kade tade za dietatkom🙂 kazdy vek ma nieco svoje cim potrapi 🙂
@puklica13 jo, mam to doma. ale nestazujem sa. ten masaker este len pride. a veru, vzdy aj deckam poviem, ze jaaaaj vy moje lasky milovane, take ste boli dobrucke babatka, tai ste boli chrumkavi, ked ste boli malinki. teraz? 😀 😀 sediviem z nich. ale nevymenila by som ich ani za boha 😵
@puklica13 17r.je ešte okvek ,to ho vidíš aspoň raz za 24 hodín..ale pôjde do sveta,aj cez pol zemegule, frajera ti predstaví cez skype,rozmýšľa kedy vôbec priletí domov..a ty si môžeš akurát tak pískať..
@slnecnica333 užívaj si,kým ho máš doma v kočiariku a robí,čo mamka povie 😉
Pre mna najhorsi vek od roka do 3. Nevysvetlis nic, len nahanas, upozornujes, vyhrazas sa, no mam dve a teda staci. Navyse maly ma tri a vkuse ho musim zo vsadial strasat. Nonstop vylezeny