Ahojte, prosím vás, viete mi poradiť, čo mám spraviť keď mi moja šéfka oznámila, že nemá pre mňa miesto v práci? Som na rodičovskej do 17. 9. 2016.. Mám nárok na podporú? Ak áno čo mi treba k vybaveniu podpory? Ďakujem zatiaľ 🙂
Aha no to chápem, že na úrad sa mám ísť zaevidovať, ale prečo mám prehodiť rodičák na manžela? A potrebujem k tomu na úrade aj nejaké papiere?
@andulka246 lebo nemozes poberat 2 davky naraz.. potrebujes zo soc. poistovne ze manzel nepobera matersku. A vyplni sa zmena rodicaku. Ja to teraz riesim tiez ..
jáj ale ked mi končí v septembri rodičák a potom si to budem vybavovať, tak už nebudem ten rodičák poberať, či to nechápem ? 🙂
@andulka246 nie nie chapes .. tak super budes to mat jednoduchsie
No neviem... ved normalne ukonci rodicovsku dovolenku, dohodni sa zo sefkou, ze 18.9. Cerpes dovolenku jeden den a od 19.9. Ukoncenie pracovneho pomeru a pojdes za zaevidovat na urade prace...zvysis si maximalne vymeriavaci zaklad z preplatenej dovolenky, dostanes max. podporu na pol roka.....aspon doteraz to tak fungovalo....ak mas stale platnu pracovnu zmluvu pocas celej doby materskej a rodicovskej dovolenky, nemala si popri tom iny prijem, mala by ti vyjst max podpora.... nevidim dovod prehadzovat rodicak na manzela....je tu aj skupinka kde baby radia...nastup do prace materskej...ci ako sa vola...urcite k tomu najdes viac info....
@tobnuf aha, takže musím ísť potom v septembri ked mi to skončí na ten úrad ? A teda potrebujem tam niečo?
@andulka246
ale nespoliehaj sa, ze sefka do septembra vydrzi a neprepusti Ta skor...., mne sa to tak stalo, som na rodicaku az do 22.9.2017 a od 1.5. tohto roku ma prepustili z roboty a urobila som presne to ako Ti radia vyssie..., prehodila rodicak na muza a isla poberat podporu na polroka a som evidovana na Urade prace...
@andulka246 ahoj..zrejme budem v podobnej situácii...moje miesto je už obsadene, a ponukaju mi iné ktoré mi však nevyhovuje, tak zrejme rozviažeme pracovný pomer dohodou...tým pádom máš narok aj na odstupne, aj na podporu...teda dúfam, že som správne pochopila zákony 😝
presne ako píše
@liz_lemon prepustiť nemôže, ale žiaľ, ak tam majú náhradu ( zastupovanie) a sú s ňou spokojní, tak sa Vás budú snažiť preradiť na inú prácu, a budú dúfať, že ju nebudete chcieť vziať a odídete aj sama....
Tu je úplná odpoveď:
Žena, ktorá sa chce vrátiť do zamestnania z materskej alebo z rodičovskej dovolenky, je v zmysle ust. § 166 ods. 3 povinná písomne oznámiť zamestnávateľovi najmenej jeden mesiac vopred predpokladaný deň skončenia alebo prerušenia rodičovskej dovolenky.
Rodičovská dovolenka trvá až do troch rokov veku dieťaťa. Ak sa zamestnankyňa vráti do práce po skončení rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 2 Zákonníka práce, zamestnávateľ je povinný zaradiť ju na pôvodnú prácu a pracovisko. Ak zaradenie na pôvodnú prácu a pracovisko nie je možné, zamestnávateľ je povinný zaradiť ju na inú prácu zodpovedajúcu pracovnej zmluve.
Matka má po nástupe do práce viaceré výhody, o ktorých návrhoch by sa mala porozprávať so zamestnávateľom. V prípade, ak to charakter práce umožňuje, zamestnávateľ je povinný umožniť matke dieťaťa mladšieho ako 15 rokov skrátený pracovný čas. S tým však potom súvisí adekvátne nižšie mzdové ohodnotenie. Zároveň je zamestnávateľ povinný poskytnúť matke prestávky na dojčenie, ktoré sa zarátavajú do pracovného času. Ak sa matka stará o dieťa mladšie ako 3 roky (v prípade osamelého rodiča – dieťa mladšie ako 15 rokov), môže mu zamestnávateľ nariadiť nadčasy a pracovnú pohotovosť len s jeho súhlasom.
Ak sa Pokiaľ u zamestnávateľa existuje pôvodná práca a pôvodné pracovné miesto, musí zamestnankyňu po návrate z rodičovskej dovolenky na takéto miesto zaradiť. Iba v prípade ak by takéto miesto neexistovalo t.j., ak by sa už práca nevykonávala alebo ak by nebolo možné ani zaradenie zamestnankyne na prácu podľa pracovnej zmluvy a zamestnankyňa odmietne prijať ponúknutú inú vhodnú prácu, zamestnávateľ môže skončiť pracovný pomer výpoveďou z tzv. organizačných dôvodov podľa § 63 ods. 1 písm. b) Zákonníka práce, keď sa zamestnankyňa v dôsledku organizačných zmien u zamestnávateľa stala nadbytočnou.
@bianka0111 pozor na ukoncenie PP dohodou, lebo narok na odstupne tam nevznika zo zakona, samozrejme sa da dohodnut, ale treba si na to dat pozor, aby bolo odstupne, resp. nejaka forma odmeny vyslovene uvedena v dohode o skonceni PP
Baby viete mi poradit?rodicak mi konci 5.1.2017,, 6.1 je sviatok a kedze v praci koncim koli nedostatku prace kt.mi uz teraz je avizovana,,,,ako to ma byt spravne,na ten sviatok si mam dat dovolenku alebo to je normalne platene a az 7meho dat dovolenku a k 8memu vypoved ?
@bianka0111 ked dohodou, tak to musi to odstupne tam byt pisomne uvedene
@sandey Na odstupnom sa dá aj dohodnúť. A treba zvážiť aj to na aké odstupné má nárok a či sa jej vôbec oplatí - lebo ak to spraví tak ako píše, tak jej vyjde 6 mesiacov max.podpora.....Všetko má svoje za aj proti a možno sa môže "vykašlať" na nejaké mesačné odstupné ak dostane 6 mesiacov max.podporu. 😒
Este ma zaujima ak sa do januara nic nezmeni a ozaj mi daju vypoved a budem na soc.chcela by som nejaky rekvalif.kurz to soc.sama posiela ci si musim o to ziadat a budem mat na to vobwc pocas tych 6m.narok?
Počkajte, takže ak ja počkám do septembra, keď bude mať už malý 3 roky, tak nemám nárok na tú podporu? Musím to skôr riešiť?
@liz_lemon ano samozrejme na to si dám pozor 🙂 ...a vieš mi aj poradit prosím ta.....čo som sa dočítala, že matka starajúca sa o dieta mladšie ako 15 rokov može požiadat o skrátenie pracovnej doby...toto sa týka len slobodnej mamičky? alebo možem aj ja, aj ked som vydatá? v práci mam končit o 20:30 čo pri dvoch detoch velmi nechcem...tvoj názor? dakujem
@andulka246 Nárok na podporu v nezamestnanosti máš do 364 dní od skončenia pracovného pomeru, potom ti tento nárok zaniká. A to či má tvoje dieťa 3 roky alebo nemá s nárokom na podporu nemá nič spoločné.
@bianka0111 zamestnavatel ti moze vyhoviet, ak mu v tom nebrania zavazne prevadzkove dovody, takze je to v podstate na nom, ci ti vyhovie alebo nie
@liz_lemon dakujem...to som tam čítala, len som nevedela, či o to može žiadat aj vydatá matka...dakujem pekne, prekný den
Ahojte, prosím vás viete aj niekto, koľko percent sa počíta z platu na tú podporu?
Ahoj ak si bola zamestnana 2 a viac rokov narok na podporu mas ale len 1 rok od ukoncenia prac. pomeru. Musis prehodit rodicak na manzela(priatela) a zaevidovat sa upsvar ako uchadzac o zamestnanie.