Ahojte chcem sa spýtať mám cystu a vraj aj myom dá sa otehotnieť aj tak či už môžem zabudnúť na 2 dieťa?🥺mám po menzese a na kontrolu mám prísť o 2 mesiace či by sa to podarilo alebo nie... doktorka vravela keď dostanem menzes tak mi to praskne a nič máte skúsenosti dakujem
@veronika01992 S myomom som otehotnela 3x, raz to bolo aj v kombinacii s cystou. Myom mi vzdy pocas tehu mierne narastol a v obdobi medzi tehotnostami sa mi naspat vratil cca na 2cm.
Cystu mi nasla dr nahodne ultrazvukom na prevencii a hned mesiac na to som otehotnela. Na prvom tehotenskom ultrazvuku uz cysta nebola, takze sa niekedy medzicasom sama vstrebala, ani neviem kedy.
Co sa tyka myomu, uz bolo vyssie spomenute, ze su viacere druhy myomov. Ja som na tom dobre v tom, ze myom mam akoby zvonku maternice, predstav si ho ako brmbolec na zimnej ciapke. Mne konkretne v otehotneni a priebehu tehotenstva zjavne nebrani. Su aj verzie, ze napr. myom je vnutri maternice alebo visi na stopke ako ceresna, tam tipujem je riziko, ze sa embryo uhniezdi na/pri takomto utvare, co teda asi casom nedopadne dobre.
@veronika01992 veľa žien má myomy a cysty a ani o tom nevedia.Ja mám veľa drobných 2mm myomov okrem silnejšieho menzesu žiadny problém.Problemy s otehotnením robí endometrióza čokoládová cysta, ktorá už nezmizne, ale to by Ti asi povedala, že je ono ..pravdepodobne máš normálnu cystu buď praskne, alebo zvyknú dávať b vitamíny injekčne
Všetko záleží kde ich máš....
@luccija povedal doktor že to vyzerá na čiru cystu a ten myom ani neviem kde mám nikde pri tej ceste lebo bola cysta a vedľa toho to vyselo...robil mi ultrazvuk z vnútra a nie som ho necítila že tam je Niako že hlboko tak asi je niekde na začiatku ale tak...no cystu mám na ľavom vaječníku
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
Vseobecne zhrnute - da sa, nieje to rozsudok. Ak sa o tom budes bavit so starsou generaciou tak ich nepocuvaj, kedysi sa myomy riesili hlavne hysterektomiou co je uz davno zastarany pristup.
Pri myome velmi zavisi od velkosti typu a polohy, ale da sa. Ak rastie smerom do volneho priestoru maternice, tak moze niekedy branit embryu sa uhniezdit, ale nemusi. Ak rastie smerom do steny maternice tak tam moze byt ten isty problem alebo aj nemusi. Proste vela premennych. V dnesnej dobe ti vedia vela myomov aj odstranit ak su dobre podmienky.
Pri cyste to iste, co to je za cystu - neprasknuty folikul? cokoladova cysta? Je mala, velka, aktivna, neaktivna? Aj cystu sa daju odoperovat ak robia privela problemov alebo su velke.
Ak doktorka z toho nerobi velke halo a vravi ze sa to moze vyriesit aj samo tak to nechaj na nu. Asi nieje taka velka ze ju treba riesit a jej prasknutie ore teba nepredstavuje riziko. Ak by ti cysta robila velke problemy tak smer pohotovost.