Ahoj práve som sa dozvedela, že by sa ryža, mäso a pod malo zapisovať v surovom stave. Ale ja akosi tomu nerozumiem. To v takom prípade ma to jedlo po úprave inú kalorickú hodnotu, tak podľa čoho sa teda mám riadiť? Ak dám do tabuliek 150 g surovej ryže tak ale reálne zjem dajme tomu 300 g uvarenej ryže tak som zjedla vlastne kaloricku hodnotu v 150 g surovej ryže? To iste mäso. Ak ma v surovom stave napr kurací steak 150 g nejakých 160 kcal ale po upravení už môže mať mäso viac kalórií tak ako je v takom prípade? Som z toho úplný jeleň
Dúfam, že ste pochopili čo tým myslím. Budem rada ak mi to niekto vysvetli
Varím len pre seba
Aj hmotnosť sa uvarením dosť líši. Môžeš si tam jedlo aj vytvoriť napr.svoju ryžu, mäso na prírodno atď. A vždy keď ho budeš variť rovnako ,tak tam už nahodíš z tvojich jedál
@danielad9 ja si všetko vážim za surová. Aj keď varím pre rodinu. Napríklad tu ryžu. Dám do pekáča (ja ryžu pečiem) 250g surovej ryze,20ml oleja, 10ml soľ, 600ml voda. To si zapíšem ako svoje jedlo v KT. Po upečení si odvážim prázdnu misku a do nej si tu upečenú ryžu presypem. Celá tá ryža ma dajme tomu 1500kg tak si to zapíšem do toho môjho jedla ze to je 1500porcii. A keď si idem nabrať tak si nájdem moje jedlo a napíšem si napríklad ze si z toho dám 150g = 150porcii. Vtedy vieš ze to máš zapísané presne. Rovnako pri kuracím ste akú odvážim si surové prso a ma 200g to s zapíšem do KT a idem ho upraviť, ak ho robím ako steak ze tam dám trochu oleja tak si zapíšem koľko 1pl alebo tak. Lebo reálne to mäso po tepelnej úprave už nebude mať 200g alebo len 150g napríklad.
@danielad9 pretože 100g surovej ryze ma dajme tomu 200kcal ale 100g uvarenej ryze ma len 100kcal - pretože 100g uvarenej ryze sa rovná 50g surovej ryze.
@lucinka12356 jaj takto. Ďakujem za vysvetlenie už som tomu pochopila 🙂
@lucinka12356 ďakujem ;) budem o niečo múdrejšia
@danielad9 Môžeš si zapísať surovú ryžu, aj uvarenú. Tak isto mäso, zemiaky atď. Dokonca, keby sa ti nechcelo presne písať úplne všetko, pokojne si uvarené jedlo nájdi v zozname a zapíš, napríklad guláš, ako hotové jedlo, nemusíš pracne zapisovať, koľko presne je v ňom mäsa, cibule, zemiakov atď. Tento môj názor tu nie je populárny, dostala som argumenty, že to nie je presné. No a? Nepotrebuješ to mať úúúplne na kalóriu presne. Ja som to robila presne takto (ináč by som sa zrejme na celé zapisovanie veľmi rýchlo vykašľala) a aj tak som schudla cca 10kg.
@h2 lenže pri tom gulasi je rozdiel ci si naberiem 5 ks mäsa a zvyšok šťavu, alebo 15 ks mäsa a len pokvapkam šťavou. 🤔
@kavasmliekom A to je práve to, pre čo nemá veľmi zmysel vážiť každú ingredienciu, lebo vo výsledku aj tak závisí na tom, čo si človek naberie. Jedine, že by si ten guláš varila len pre seba. Tie hotové jedlá zo zoznamu, predpokladám, vychádzajú z nejakej strednej, priemernej porcie.
@janai1 tak ja neviem. Ja som si dnes spravila morcacie takmer na suchej panvici, dala som fakt 2 kvapky oleja, hotove som to zvazila a zapisala ako morcacie na prirodno. Podla mna tam nemoze byt zasadny rozdiel a ako pise h2, nepotrebujem to mat na kaloriu presne. Podliezla som stanoveny denny prijem o 300kcal, takze pohoda.
@h2 áno, preto by si na začiatku mapa variť len pre seba. Neskôr už bude mať v oku, koľko si ma asi nabrať.
@kavasmliekom ved pise vo svojom prispevku na konci, ze si vari len pre seba
@nina004 a ešte sa opýtam. Ak si zapíšem recept do kolónky moje jedlo tak mi tabuľky gramáž jedla už vypočítajú samé z hmotnosti surových produktov a zároveň vypočítajú aj kcal na 100 g. Tomu môžem tiež veriť? či musím jedlo odvážiť až keď bude hotové a napísať tam gramaž už uvareného jedla a zapísať aj porcie aby mi vyhodnotilo znova už presnú hodnotu jedla na 100 g?
@danielad9 no ak uvaris 150g tak áno zjedla si hodnotu 150g ryže + olej, soľ (záleží ako ju varíš). Voda nemá kalórie.
Ako môže mäso mat zrazu viac kalórií keď nepoužiješ žiaden tuk, nič? Stále ma rovnakých 160 kcal