Kalorické tabuľky - moje jedlo

14. jan 2023

Prosím, vysvetlí mi to niekto ako pre debila? Keď chcem robiť mäso na šťave s mrkvou a hráškom, pre celú rodinu, nahodim si suroviny klasicky ako moje jedlo, ale potom čo keď si dám náhodou menej masa alebo mrkvy? Či to mam radšej variť zvlášť aby to bolo čo najpresnejšie?
A čo taký domáci kvaskovy chlieb, ako ho nahodím aby to bolo čo najpresnejšie?
Ja potrebujem schudnúť, kalorické tabuľky ovládam ale toto moje jedlo je pre mňa horor

ckocka
14. jan 2023

To presne nikdy nespočítaš. Beriem kalorickú hodnotu priemernej porcie.

autor
14. jan 2023

@ckocka takže asi najlepšie bude ozaj spraviť si jedlo zvlášť že? Chcela som si to zjednodušiť ale mam smolu 😂

ckocka
14. jan 2023

Aj keď si spravíš zvlášť a bude to viac porcií tak problém zostáva. Nebudeš mať vždy všetky porcie úplne rovnaké.
Až tak do detailov by som to neprežívala, s určitou odchylkou vždy rátam - napr. tuky nikdy nevážim, max. meriam na lyžice.

majamat
14. jan 2023

porazi ma, mala som rozpisanu odpoved,a kos a to da prisla som o to. no skusim znova.

majamat
14. jan 2023

no je to komplikovane. uvediem ti priklad.

napr mas 700g masa, 250g mrkvi a pouzijes 10ml oleja.
jedlo pred uvarenimma inu hmotnost ako po uvareni, anvyse tam mozes pridat vodu, tkroa sa ciastocne vyvari.

pred varenim musis mat teda dovazene vsetky suroviny a aj hrniec.

napr pred uvarenim toto vysetko ma 960g, ale po uvareni to ma 1230g. najlepsie je vypocitat si, kolko kalorii mas na 100g. cize z celeho jedla si prepocitas, kolko 100g porcii mas. to je 1230:100 = 12,3
cize mas 12,3 porcii po 100g

teraz vsetky suroviny vydelis tymto cislom 12,3.
(trosku zaokruhlim vysledky )

700:12,3 = 60g masa v 100g porcii
250:12,3 = 20g mrkvi opat v 100g porcii
10:12,5 = 1ml oleja v 100g porcii

a tieto vysledne cisla si zapises do jedla. vznikne ti 100g porcia, no tychto surovin ti vyjde len 81g, ize ak by si chcela napisat vacsiu porciu, bolo by to komplikovane, preto musis vyplnit ten priestor, tkory ti chyba do 100g. chyba 19g takze napises tam este 19ml vody. teda neviem, ale asi 1ml vody zapisuje snad ako 1g.
a takto si to jedlo ulozis.

takto mas 100g porciu a potom uz len zapises kolko si zjedla, kludne aj 138g.

no presne to uplne nebude, lebo podiel tuhych zloziek vzdy nemas rovnake. mas to podla toho., ako sa ti podari nabrat.

kacernakokse
14. jan 2023

Ja som to zvykla robiť tak, že som si jedlo keď som ho navarali rozdelila na akoby moje porcie takže som získala počet porcií to som tam zadala do počtu porcií a potom som už len pri zapisování zapísala tu jednu porciu. Neviem či je to pochopiteľné, keď chceš tak mi kľudne napíš aj osobne. Chleba som nepiekla, ale tiež by som postupovala tak že by som si zratala koľko zhruba porcií ma ten jeden pečeň. Ja som zvykla okolo 70g pečiva jedávať takže by som si proste zvážila ten chleba a vydělila 70 popripade rovno narezala a urobila si porcie na dva tri dni. S týmto mojim jedlom je to také, že nikdy to nebude úplne presne a najpresnejšie je robiť si po jednej porcií každý deň zvlášť. Ale mne tento spôsob fungoval a schudla som. Zase musíš aj tie kalorické tabuľky vnímať relatívne. To že tam má jablko xy kalórií neznamená, že aj to tvoje bude mať toľko. Môže tam byť viac cukru a už to má viac. Počúvala som taký podcast a že pri presnom fakt že striktnom počítání kalorií je odchýlka 20% od skutočnosti. To by sme museli byť v laboratóriu aj my aj potraviny merané na prístrojoch aby to bolo presne. Veď skús dodržiavať to čo si si nastavila a keď sa ti bude zdať po dvoch týždňoch že váha sa nepohla, uber. Pozor však na to aby si nemala úplne málo kalórií. Neviem koľko merias vážis a koľko máš rokov, ale aj pri redukcii by tvoj príjem mal byť vyšší ako bazalny metabolizmus. Keby bol nižší, malo by to opačný efekt a ty by si nechudla ale skôr priberala. Alebo by si možno aj schudla, ale vydržala by si to krátko a potom by si to nabrala aj s úrokmi plus s pokazeným trávením, zlou pleťou vlasmi nechtami a rozhádzanou menštruáciou.

majamat
14. jan 2023

@kacernakokse fuha, 20% je cekom dost.

majamat
14. jan 2023

@kacernakokse inak aj vaha nemusi byt presna.

kacernakokse
14. jan 2023

@majamat je to priemer zo štatistík ono to môže byť 2 ale aj 40 a v tej analýze boli aj ľudia, ktorí nemali absolútne šajnu o tom že keď si dám lyžičku alebo kopcom lyžičku orechového masla, tak to urobí sakra rozdiel. Ale napríklad aj také kuracie mäso. Môže byť z dobrého chovu a je tam viac tuku, celkový podiel mäsa a môže to byť nejaký šunt zo supermarketu čo už na pohľad vyzerá vyblito a pri pečení sa stratí polovica a už tie kalórie na 100g surového mäsa sú iné. Pretože to prvé obsahovalo menej vody.

sollita9
17. jan 2023

Ahoj 🙂 Ak mozem poradim ti. Ja som schudla v priebehu cca roka 9 kg..a to uplne bez diet a pocítania akýchkoľvek kalorií. Jedalnicky, pocitanie kalorií nikam nevedie, akurat vas to ešte viac stresuje a ničí psychicky. Hlavnou príčinou toho, že mame kilečka navyše a vobec obezity je porucha metabolizmu, cize procesu latkovej vymeny. Ak k tomu pridáme vnutorne znečistenie toxínmi a prekyslenie, tak máme oslabene endokrinne zlazy, ktore sa v prvom rade podielaju na našom spravnom metabolizme. Mozte mať upchatú a následne oslabenú štítnu žľazu a nadobličky. Ak chcete schudnuť natrvalo, určite by ste sa mala najprv očistiť komplexne od toxínov, nánosov hlienov, usadenín, hlienov a alkalizovať sa upravou svojej zivotosprávy 🙂 s prevahou živej surovej stravy ( nejde o žiadne diéty). Kedze príčinou nadvahy su hlavne kyseliny, musite sa alkalizovať cize zbaviť sa kyselín, ktore su obalené v tukoch 🙂 Týmto spôsobom som presne chudla ja, slo to uplne samo a až ludia si začali všímať , že som chudšia :D Na začiatku som mala 63kg, teraz mám 53kg. A už vobec nepotrebujem toľko jesť ako predtým. Moje telo si pýta jesť menej často, jem cca 3x do dňa. Užasné na tom celé je, že je to schudnutie natrvalo bez jojo efektu. To je znak , že ide o prirodzený ubytok váhy s trvalým efektom, kde sa zmena zivotosprávy stane vašim zivotný štýlom a to je na tom úžasné!
Ak chcete poradím presne aj Vám, aby ste dosiahli svoju vysnívanú váhu aj Vy.
Je to jednoduché ;)

pekný deň

majamat
17. jan 2023

@sollita9 jedalnicky a pocitanie kalorii sice nie je nevyhnutne, ale pomaha a vobec by som netvrdila, ze to nikam nevedie, elbo s tym schudlo az prilis vela ludi.
a nie, psychicka to mna, ani inych co to pouzivaju nenicilo. psychicky nici nedodrziavanie spravneho stravovania, nei pocitanie kalorii, ále s tym sa da pracovat. jednoducho sa clovek nesmie trestat,a j ked nahodou nezvladne stravu a urobi nejaky prehresok.

pricinou obezity nei ej porucha metabolizmu, teda su aj take, le rozhodne ju nema kazdy obezny. to akoze polovica ludstva ma poruchu metabolizmu?
a mozno ano, ak je poruchou metabolizmu maskrtenie, pripadne aj uzkostne stavy ktore riesime jedlom.

kazdy toxin, co sa do tela dostane, sa telo snazi odburavat, preto sa potime, mocime a chodime na velku a aj dychame. tymito sposobmi odchadzaju von tieto toxiny. nas organizmus vie s nimi pracovat a s tymi co nedokaze, s tymi si dietou nepomoze, to uz je skor na dialyzu.

prekyslenie organizmu? to je dobry blud. organizmus ma viacere mechanizmy, ktorymi PH udrziava v medziach normy. ak dochadza k vykyvom PH a staci mala odchylka, tak dovod su vazne ochorenia a zlyhanie tychto mechanizmov, taky clovek je v tak tazkoms tave, ze konci na ARE, alebo JIS. PH sice kolise, ale len minimalne a rychlo sa vracia do normalu. na dlhu dobu sa nemeni. inak by nas organizmus zlyhal.

zlazy s vnutornym vylucovanim pri nefungovani sposobuju tiez zavazne ochorneia a teda taka sitka sa da velmi lahko odkontrolovat a mnohi ju aj odkontrolovanu maju a funguje im dobre aj napriek nadvahe.
nehovoriac o tom, ze stitka,a ni nadoblicky nie su potrubue, nemozu sa uchat.

h2
17. jan 2023

Vieš čo, ja sa vôbec s týmito mojimi jedlami netrápim, tuším len raz som si takto písala, ale je to úplne zbytočné. Normálne si zo zoznamu jedál v kalorických tabuľkách vyberiem to, čo je čo možno najpodobnejšie tomu, čo som varila ja a to si tam zapíšem. Veď to nemusí byť úplne úplne presne. Ešte mám takú fintu, že keď sa mi nedá nájsť úplne vyhovujúce jedlo, začnem ho písať po česky a keď ani to nepomôže, tak po anglicky. Databáza jedál v tých tabuľkách je taká obrovská, že vždy sa podarí nájsť niečo vhodné.