Môže si svokra súdom vynútiť stretávanie s vnučkou?

27. mar 2024

Ahojte, prišla som si sem po radu.

S manželom mám 9 ročnú dcéru, ktorá má silnú alergiu na roztoče. V podstate celý chod domácnosti sme prispôsobili jej alergii. Mávala veľmi silné alergické reakcie, niekoľkokrát sme boli na pohotovosti. Alergologička nám odporúčila mimo antihistaminík prať na vysoké teploty, sušičku a všetko čo malá nosí aj žehliť. S manželom žehlíme aj všetko naše oblečenie, obliečky, bytový textil. Je to veľa roboty ale odkedy to robíme, tak sa malej veľmi zlepšil stav.
Ale k problému. Raz za čas si ju zoberie "na stráženie" moje svokra. Je to vždy víkend, v piatok po škole ide tam a v nedeľu príde späť. Dcérka má alergiu zistenú tretí rok. Vždy keď tam dcéra ide prízvukujeme svorke aby jej vyprala povliečky a vyžehlila. Rovnako uteráky. Ona na naše "reči" proste kašle a myslí si, že si to proste vymýšlame, že malej nič nie. Myslela som si, že sa jej to len nechce robiť tak manžel navrhol, že teda keď tam malá pôjde zabalíme jej aj povliečky aj uteráky nech s tým nemá robotu.
Naposledy keď tam bola už to zašlo ďaleko. Manžel bol pre ňu a už keď ju nakladal do auta tak dcéra totálne opuchnutá hlava. Išiel s ňou rovno na pohotovosť, lebo v aute začala hovoriť, že sa jej zle dýcha. 4 dni v nemocnici. Keď sa vrátila domov mali sme seriózny rozhovor s manželom. Ja som sa malej spýtala ako bolo u babky. Malá má s nami veľmi dobrý vzťah a uvedomuje si svoju situáciu. Vyliezlo z nej, že si sama musela obliekať periny, lebo že to je zbytočné. Nezdalo sa mi to ale ja tak. Tak nakoniec mi malá povedala, že jej babka zakázala dať tabletky, že to je len "placebo". Manžel potom volal s mamou, že teda toto neprichádza do úvahy, že už viackrát odignorovala naše pravidlá a teraz doslova vystavila našu dcéru ohrozeniu života a že bez našej prítomnosti tam už dcéra nepôjde a na noc už vôbec nie. Na to sa začala oháňať tým, že ona nás dá na súd, že jej musíme umožniť stretávanie.

Môže niečo také urobiť?

kvietok2012
27. mar 2024

Veď stretávať sa moze, ale iba vo vašej prítomnosti.

iritka
27. mar 2024

Sa len vyhraza. Ved stretavanie umoznene ma, spat tam nemusi. Dovod si obhajit viete.

kitycat
27. mar 2024

Vsak nech vyrukuje pred sud s tym, ze zanedbava zdravie vnucky 😅

petrao2
27. mar 2024

No nech sa paci nech da na sud
Myslim ze kazdy normalny clovek pochopi kde je chyba
Dceru by som tam uz nikdy nedala

oslo1
27. mar 2024

Ked na na sud , tak dajte na nu treatne oznamenie za ublizenie na zdravi. Lebo ona to urobila umyselne.
A toto by som dala aj do vyjadrenia, presne datum a cas, keby doslo k sudu.
Moj syn ma alergiu na arasidy, raz dosiel zo skoly s tycinkou Sneakers, lebo spoluziak Mal narodeniny. Si mala vidiet, Ake boli fukoty v skole a co som materi spoluziaka povedala.

ibatanecnica
27. mar 2024

môže to urobiť, ale súd, po zvážení dôkazov nemusí jej žiadosti vyhovieť.
@oslo1 ale toto si má ustriehnuť triedna, tá mama spolužiaka nemusela vedieť, že sú tam alergici. Ľuďom nedochádzajú takéto veci, pretože to neriešia, nemajú to v rodine.
A pri väčších deťoch si to deti musia ustrážiť samé. Alebo si myslíš, že sa s orieškami už v živote nestretne?

lucia13022023
27. mar 2024

Ja by som tam svoje dieťa bez mojej alebo mužovej prítomnosti nedala, nikdy. Nech vás len dá na súd, ona nie je zákonný Zástupca, nemá právo na vašu dcéru.

oslo1
27. mar 2024

@ibatanecnica
V skole maju strictly non peanuts policy. Sme v UK, kde v kazdej jednej tried je dieta alergicke na oriesky.
Triedny sa mi ospravedlnil, ale toto ani do skoly nemalo prist. Nastastie syn je mudry a vzdy sa opytaj, ci ma nieco oriesky.

ibatanecnica
27. mar 2024

@lucia13022023 právo na dcéru nemá, ale právo na stretávanie sa áno. Jasné, záleží na situácii

ibatanecnica
27. mar 2024

@oslo1 tak to je potom iné. To som nevedela. U nás to funguje úplne inak. Nijako. Buď informuješ učitela alebo dieťa musí vedieť, čo môže a čo nie.

martul
27. mar 2024

Ty si tu už raz písala, keď nie tak to bola tvoja dvojníčka.
Môže dať svokra návrh na súd a ten určí stretávanie.

lucia13022023
27. mar 2024

@ibatanecnica je na to nejaké súdne právo?

lucia13022023
27. mar 2024

@ibatanecnica alebo skôr sa tak spýtam, že môže určiť súd aby sa starý rodič stretával s vnučkou? Dat starej mame nejaký stanovený čas kedy sa môže vidieť s vnučkou?

martul
27. mar 2024

@lucia13022023 samozrejme, súd určí stretávanie starej mamy s vnučkou a rodičia sú povinní to dodržiavať. Tak isto ako keď sa manželia rozvedú a súd určí stretávanie.

autor
27. mar 2024

@martul Takže sa reálne môže stať že súd povie že tam musí chodiť bez našeho dozoru?

gejb
27. mar 2024

@lucia13022023 môže. Ale to by ho nemohla ohrozovať ako táto babka. Tej súd dieťa nedá. Ak maximálne za prítomnosti rodiča. Ale neverím ze bude riskovať také pokazenie vzťahov...mňa keby dá mama na súd v živote s nou už neprehovorim.

oslo1
27. mar 2024

@ibatanecnica
Tu maju kazdy jednu alergiu zaznecenu, epi pen plus antihistamines nachystane.
Ja tiez musim mat anaphylaxis kit so mnou, ked chodim po pacientoch.

Ale naspat k autorke. Nedala by som tam dceru. V 21 storoci sa Bude umierat na alergie, nepotrebujes, aby dcera zvysila pocty.

ibatanecnica
27. mar 2024

@lucia13022023 áno môže,

matullienka
27. mar 2024

Neviem koľko rokov má tvoje dieťa aké ak vy predložíte pred súd dôkazy v akom stave išla vnučka od babičky tak dosť pochybujem, že nejaký sudca, ktorý je pri zmysloch je takéto stretávanie umožní. Druhá vec je, že by som sa spýtala dieťaťa či tam chce chodiť a nech by babke sama povedala, že tam ísť nechce

ibatanecnica
27. mar 2024

autorka - nemusí, on môže stanoviť stretávanie sa ale ak budete argumentovať tým, že dieťa je ohrozené po zdravotnej stránke môže nariadiť stretávanie sa mimo domu, v prítomnosti rodiča. a pod.
vonku, u vás atď...

simca06022011
27. mar 2024

No v tomto prípade by som so svokrou viac nediskutovala. O návštevách vnučky u nej, prespavani absolútne. Nech jej manžel.oznami ze ak chce vidieť vnučku, môže prísť na návštevu = vybavene.
Nech ide na súd, na lamparen, kamkoľvek... nie je nikde prikazane ze ja ako rodič musím niekomu dieťa poskytovať.
A roztoče... ak nezehli, meprezlieka prádlo atď, roztočov ma plne aj matrace atď.
Minimálne dieťa mobil a kontrolovať branie liekov atď.

lucia13022023
27. mar 2024

@gejb
@ibatanecnica fuha tak to som nevedela teda. Ale máte pravdu, tieto okolnosti sú hrozne, to pochybujem ze by nejaký súd povolil keď zámerne nedala lieky svojej vnučke, ved to je ublíženie na zdraví.

alenah31
27. mar 2024

V zmysle zákona o rodine ust. § 25 ods. 5 Zákona o rodine:

Ak je to potrebné v záujme maloletého dieťaťa a ak to vyžadujú pomery v rodine, súd môže upraviť styk dieťaťa aj s blízkymi osobami(starý rodič, súrodenec dieťaťa - brat, sestra, súrodenec rodiča - strýko, teta a i.).

Vždy to musí byť v záujme dieťaťa - v tomto prípade to v jeho záujme nebude. No stará mama si návrh na súd podať môže.

autor
27. mar 2024

Malá má 9 rokov. Manžel jej presne toto ppvedal, že stretávať sa môže ale len s našou prítomnosťou a ona sa na to začala vyhrážať súdom.

ibatanecnica
27. mar 2024

@lucia13022023 vieš čo, normálny nie. Ale sledujem stránku vymazaní rodičia a to, čo sa deje v našom štáte - neskutočné. ale zase predpokladám, svokra nemá také páky. Takže určite nejako neuspeje alebo len v prítomnosti rodiča

ibatanecnica
27. mar 2024

autorka- ktožvie, či by mala na to gule. Možno skúša vyhrážkami. A ak áno, podniknete protikroky.

gejb
27. mar 2024

Raz tu už tato téma bola a napíšem to co aj predtým.
Babka nech sa zmieri s návštevou vo vašej prítomnosti alebo nebude malú vidieť vôbec.
Pohrozila by som, ze ak to dá naozaj na súd, podám na ňu ja trestné oznámenie za ohrozenie zdravia alebo ublíženie na zdraví a kontakty prerusime.

matullienka
27. mar 2024

Byť na mieste tvojho manžela tak jej poviem, nech podá a, že on ide rovno podať TO na ňu, že ohrozuje zdravie a život vášho dieťaťa.

ibatanecnica
27. mar 2024

@gejb presne tak. Kristepane, čo je toto za ľudí

januska12323
27. mar 2024

Napíšte jej do mailu alebo sms (aby ste mali písomný dôkaz) že súhlasíte so stretávanim u vás, vonku alebo inde vo vašej prítomnosti. Vzhľadom ku ohrozeniu života dňa XY dieťa nepustite z dohľadu. A môže sa aj pokrájať.