S čím umývate zem?

denkatn
10. feb 2024

na umyvanie zeme pouzivam mopy, chlpate, ktore sa pripnu na dlhu rucku. mam ich 5. po upratovani som ich davala prat na 30 min so silnym pracim praskom. vsetko by bolo v poriadku, keby sa nam 2krat nepokazila pracka, ze kamienok zastavil vrtulu a muz potom rucne musel vytiahnut vodu, hladat kamienok, robota na 2-3 hodky, spinava robota. Tym padom mi zakazal prat tie mopy v pracke. kedze su chlpate, rucne ich urcite nevyperiem tak dobre.
vlastne ani neviem ci ten kamienok v pracke bol z mopu. co robit? prat aj dalej mopy a hadat sa s muzom? ked som bola mlada, utierala som zem s vyradenou textiliou a potom som ju zahodila. ale teraz nemam cas triedit, a mame vacsiu plochu. vzdy ked idem upratovat, potrebujem rychlo zotriet. ako to robite vy?

1ryba
10. feb 2024

Savá handra z DM, čo nepúšťa chlpy na metlu, klasické vedro. Umývam v rukaviciach. Mala som kadejakē mopy a vždy som sa vrátila k starej metóde. Handru neperiem. Keď sa zničí, vyhodím, kúpim novú.

jjanulienka
10. feb 2024

Swiffer

la_dolce_vita
10. feb 2024

Mam kvalitny mop, po upratovani tu textiliu preperiem v ruke a ked je uz nepekna, kupim novu. Casto pred tym este povysavam alebo utriem nasucho prachovkou doslova kazdy kut, kam sa mopom nedostanem, cim sa zbavim vela necistot. Az potom namokro. Som alergik ☹

babulkomale
10. feb 2024

@denkatn ze si robis srandu, ze? 🙏🙏🙏

thereisabear
10. feb 2024

A keby si ich dala do sieťky na pranie?

denkatn
autor
10. feb 2024

@babulkomale preco? chcem sa poradit. ty sa s kamoskami nebavis o upratovani?

denkatn
autor
10. feb 2024

@thereisabear ale to by aj tak vypadol ten kamienok podla muza, mozno z podlahy na chodbe, ci? nejde o tie chlpy ale on tvrdi ze ked je to chlpate vzdy sa tam nejaky kamienok zapletie medzi chlpy a pokazi pracku. tie vrecka sluzia na to aby sa neznicila textilia, nie?

babulkomale
10. feb 2024

@denkatn vyplachas ten mop predtym vo vani, v odtoku ktorej mas sitko? A potom vyberies necistoty zo sitka a vyhodis do kosa?
Nejde mi do hlavy ze das mop spinavy aj s kusovymi necistotami do pracky.

denkatn
autor
10. feb 2024

@babulkomale mame sprchovaci kut, nemam vanu. a odtok je vo forme dlhej mriezky, ktora sa tiez tazko cisti. tiez to robi muz a tiez nam nadava, ze vlasy...

viestta
10. feb 2024

@denkatn nikdy som strapcovy mop neprala. Vyplachala som ho, ked uz bol moc "zodraty", tak som vymenla za nove strapce. Pouzivam strapcovu viledu a som s nou maximalne spokojna. Tento https://www.vileda.sk/mopy/strapcove-mopy/viled...

bibina32
10. feb 2024

@denkatn Tak si kúp iný mop, nie ten strapcový.

mirage
10. feb 2024

@denkatn ved si kup vileda mop, plochy, ten oper, ale nie strapcovy.

babulkomale
10. feb 2024

@denkatn ok, otazka.bola, ako to robime my.
Takze pouzivam ten plochy mop "cervikovy".
Pocas umyvania si ho preplachujem pod tecucou vodou a namacam vyzmykany do vody s pripravkom.
Nakoniec ho preperiem pod vodou, v odtoku mam sitko cize zachytim necistoty a mam pinzetu dlhu ktorou to vyhodim do kosa ( aj po umyvani a cesani vlasov to tak robim).
Nasledne ho prevesim aby uschol a ked ich mam viac, dam ich prat na 60 bez avivaze, nedavam do susicky.
Nemozes ho vytrepat vonku na dvore, aby si kusove necistoty nedavala do pracky?

babulkomale
10. feb 2024

@denkatn našla som, ze červíkový mop sa volá ženilkový 🙂

ahhola
10. feb 2024

Najlepsi system na svete, bez toho, aby si macala ruky. Mop ma nizky vlas, takze ziadne sutre. 💯%

svokrinjazykmonika
10. feb 2024

@denkatn šlapacia vileda. Také procedúry ako tu niektoré popisujú, by ma ani vo sne nenapadli. Normálne umyjem podlahu ajaxom, potom vyčmágam mop v čistej vode, vyšlapem zvyšnú vodu vo vedre a odložím het. Keď sa zoderie alebo je hnusný, tak vyhodím.

filili
10. feb 2024

V nejakom starom vedre to najskôr preper v ruke, tak zmyješ tie najväčšie nečistoty + kamienky a vylej tú špinavú vodu do WC. Až potom dávaj mopy do práčky.

euka210
10. feb 2024

@denkatn aj ja mam mop, taky jednoduchy, hlavne nech setrim chrbat. Nikdy som to neprala v pracke, preperiem rucne v umyvadle a dam susit.

euka210
10. feb 2024

@denkatn no ako neviem aka pracka, ale mne sa pri beznom prani manzelovho pracovneho oblecka stane, ze na dne bubna najdem maly kamienok. Je taky malicky, ze prejde cez tie dierky v bubne?

marianeta
10. feb 2024

@denkatn a to čo máš za práčku ,že tam máš nejakú vrtulu ktorú kamienok zadrie? Kúp si plochý mop, a máš pokoj. Ja handru na mop v práčke neperiem.. Keď poumyvam podlahy napustim horúcu vodu do umývadla dám trochu takého oxi prášku+ prášok na pranie,nechám ju tam cca 20 min. preperiem v rukách, oplachnem a je ako nová. Na umývanie podláh používam aj kapsulu do umývačky riadu, handra zostane čistá a špina vo vedre. Potom zmyjem ešte raz s niečím čo je na podlahy ( AJAX,Sanytol, atď.)

babulkomale
10. feb 2024

@denkatn tiez nechapem to s tou prackou, aka vrtula...
Bezne mame kamienky, skrutky, klince, gastany, mince, pracka mi to vyhodi do okienka na tesnenie ako tringelt, tam si to najdem. V zivote nam nic pracku nezastavilo.

zuzkaa1991
10. feb 2024

@1ryba viete.mi poslať. Foto ako vyzera obal?

Tak.ako vravite tiez som vsetko mozne vyskúšala a vrátila som.sa.k handre kedze vzdy šmuhy mi ostavali

babulkomale
10. feb 2024

@zuzkaa1991 smuhy su, ked navalis vela pripravku na umyvanie alebo ked das studenu vodu.

denkatn
autor
10. feb 2024

@euka210 ano asi taky malicky bol ze presiel cez tie dierky v bubnke. neviem ako je to mozne. predtym sme mali ine pracky, ale aj mensie dieta, nenosilo na topankach kamene a pod. takze neviem kde je chyba, v pracke, na chodbu na utretie ciziem lepsiu podlozku? najrychlejsie teda vyriesim zmenou mopu na nechlpaty teda. dakujem za super tipy zatial.

zuzkaa1991
10. feb 2024

@babulkomale nedavam vela pripravku ale to bolo velmi davno odkedy pouziva. Handru tak nemam smuhy ;)

betulinka1
10. feb 2024

@denkatn pred vytieranim vzdy povysavat. Ale inak ja davam do pracky aj muzove veci, ked robi okolo domu, aj handry, aj topanky. A este sa mi to nestalo, ze by kamienok zadrel bubon. To bola iba blbá nahoda podla mna. Teraz mam kamosa roboticky vysavac, ktory ide kazdy den. Ale raz za dva tyzdne vysavam riadnym, na vytieranie viledou ako tu bola fotka. Taku pouzivam uz aspon 20 rokov. Ked sa pokazi, zase sa k nej vraciam.

vanilkovazmrzka
10. feb 2024

Pokial nezvyknes na dlazku servirovat obedy tak tym mopom bohate staci oprat ich rucne vo vani.

babulkomale
10. feb 2024

@denkatn jedine teda dobre povysavat predtym a zmenit mop.

babulkomale
10. feb 2024

@viestta vyzrra dobre a mas plavacku aj dlazbu?

denkatn
autor
10. feb 2024

@vanilkovazmrzka praveze to mam nejake predsudky len v rukach tie mopy, lebo utieram aj wc a kupelnu, aj kuchynu, sice nie tym istym mopom naraz, ale ked ich dam do pracky, tak mam lepsi pocit z hygieny, ze lepsie sa aj preplacha aj na vyssej teplote. nejako sa mi to zdalo malo len v rukach. okrem toho este aj macky nam niekedy prebehnu dovnutra aj ked su vonkajsie ale niekedy to nerešpektuju🙂 a kludne mi prebehnu po podlaje. tak som chcela utierat tak aby to aj zabijalo bakterie, nie len na pohlad ze nie je prach.