Je večerné pitie piva už alkoholizmus?

7. máj 2023

Takmer kazdy vecer ked deti zaspia, si dame s muzom pivo, ja jedno, on dve. Mam pocit, ze obaja to berieme ako "odmenu" resp.sucast oddychu po narocnom dni. Myslite, ze je to ok, alebo uz sa to da povazovat za alkoholizmus?

nikolka1986
7. máj 2023

Nevidím dôvod to robiť každý deň, ak by ste si jeden deň nedali a chýbalo by Vám to, tak je tam si návyk, či nie?

reanda
7. máj 2023

na zdravie 🙂 .. ja by som to pivo pre istotu obcas zamenila za vino 😀 .. netreba hned za vsetkym, co nam robi radost, hladat problem..

simona20201309
7. máj 2023

Presnú odpoveď ti neviem povedať, ale čo sa stane ak si to pivo večer nedáte? Chyba vám?
Ak áno, je to zle.
Ja by som sa asi bála, že sa mi to môže vymknut z rúk. Nepila by som každý večer. Hlavne ženy spadnú do alkoholizmu oveľa rýchlejšie ako chlap.

anonymanonym
7. máj 2023

Neviem, ci uplne alkoholizmus, ale ja by som si na to vytvaranie asociacie s odmenou pri takychto veciach dala pozor... Kopec zavislosti funguje na principe "odmeny". Aj fajciar si chodi za "odmenu" zapalit, prip. este pred cinnostou na "posilnenie" a po cinnosti "za odmenu". Je to casty jav. Nehovorim, ze z toho treba robit hned vedu, ale proste pri takych vaznych veciach ako je alkohol treba byt obozretny a radsej to stopnut v zarodku. Dala by som si aspon na mesiac s alkoholom pokoj a uvidela by som ake pocity mi to vyvola.

thoughtfulweirdo
7. máj 2023

Ja by som si dala veľký pozor na odmeňovanie sa alkoholom. Inak, či je to u vás problém, zistíte jednoducho. Povedzte si, že si mesiac nedáte ani kvapku. Začne vám chýbať? Každopádne, ja by som si radšej vytvorila zdravšiu rutinu večerného relaxu, lebo závislosť môže vzniknúť aj mentálna, nielen fyzická.

thoughtfulweirdo
7. máj 2023

@anonymanonym tuším píšeme skoro rovnako 😄

denithestrange1993
7. máj 2023

30 piv pre zenu a 60 pre muza mesacne rozhodne nie je malo. Nepoviem,ist sem tam na pivo/cez vikend sa uvolnit,ale kazdodenne ? To mi zavana problemom. Je len otazkou casu kedy jeden z vas nadobudne zavislost.

maxalla
7. máj 2023

zdravy navyk to zrovna nie je, takze nemozem povedat s cistym svedomim, ze je to ok. Na druhej strane, ja si tiez dam casto vecer pohar vinka, alebo obcas nejaky drink.

tramtada31
7. máj 2023

Ja som dobrovoľný abstinent, napriek tomu si vravím, že kvôli tým mojim deckám už asi sj ja začnem pit😀 tým som len chcela povedat, že chapem, aké je to rodicovstvo vyčerpávajúce. A Ano, asi začínate mat problem, lebo už si neviete vecer bez piva predstavit, stalo sa vám rutinou. Skus to nahradiť inou odmenou

marca12
7. máj 2023

Toto povazujem za alkoholizmus. Kazdy vecer popijat je cesta k alkoholizmu a je otazne,ci este len kracate alebo uz ste tam.

nelca0510
7. máj 2023

Áno,pravidelne popíjanie je alkoholizmus. Nezáleží na množstve.

juliet86
8. máj 2023

zamyslela by som sa kedt sa tento zvyk stal kazdodennym. kopki rokov mali deti. ci mali vasi rodicia alebo niekto z rodiny problem s alkoholom cize vasa predispozicia. tiez ze ake silne pivo pijete a ako dlho trva kym h ovypijete. kedy si muz zvysil z jedneho na dve. ako by ste riesili napr nocny zachvat laryngitidy ak mate obaja vypite. mozte miesto piva skocit spoli do sprchy ci vane a potom na seba?

andreatytler
8. máj 2023

Alkoholizmus to nemusi byt, ale je to nebezpecne.
Pouzivat alkohol ako pomocku na odburanie stresu, alebo celkove ako pomocku pri problemoch je prvy krok k alkoholizmu. Lebo zatial je to iba jedno pivo, ale co ak nastanu u vas vacsie problemy? Potom jedno pivo nebude stacit a budes potrebovat 2.
Alkohol je navykova latka a tak ho nikdy nepouzivaj ako liek negativnych stavov.
Ja sa riadim tymto:
Nikdy nepijem ked mam problem - smutna, unavena, nemozem spat, nervozna...
Nikdy nepijem sama.

buberova
8. máj 2023

Skúste to vymeniť za nealko, či sa vám to bude priečiť.. ak ide o chuť piva tak by vám mohlo stačiť aj toto. Ak vám ide o ten alkohol tak to smrdí

nikinikiniki8
8. máj 2023

Podľa mňa si za odmenu dajte sex, vyplavy to tiež podobne hormóny a nebudete ani alkoholici :D

mirkava
8. máj 2023

Keď bol syn malý tiež som si dala jedno pivko večer. Neskôr som s tým prestala, ale tak ze ani neviem prečo. Nechýbalo mi. Aj teraz si dám raz za čas. Podla mňa to alkoholizmus nie je. Všetko ci dokážeš ovládať nie je závislosť.

rhodesian
8. máj 2023

Aj my si dáme 🤷‍♀️ partner zvykne vypiť jedno, ja sa zmohnem max na pohárik 2dcl piva. Niekedy je to 3 dní po sebe, niekedy si poobede povieme ze večer si dáme pivo a nasledujúce 3-4 dni zaspíme ešte skôr ako to pivo stihneme otvoriť 🤣🤷‍♀️ proste 2 deti sú vyčerpávajúce (+ dom, záhrada, pes, mačka, činčila atď.)
Pokiaľ sa to množstvo nezvyšuje nevidím v tom nejaký problém, a hlavne pokiaľ doma to pivo nemáte, necítite nutkanie utekať do obchodu a kupovať (u nás sa X krát stalo ze proste nebolo a nechcelo sa ani jednému sadnúť do auta a ísť pren 🤷‍♀️)

micusa2222
8. máj 2023

@mirkava raz za čas..o.k..ale každodenné popíjanie v akomkoľvek množstve zaváňa alkoholizmom...

andreatytler
8. máj 2023

@nikinikiniki8 😀 Ale tam hrozi ze ak budu kazdy den sexovat budu mat dalsie dieta a budu este viac unaveni.😀

jesenzima
8. máj 2023

Aj my si dáme s mužom večer pivo, niekedy jedno na polovicu, niekedy si dáme pohár vína. Absolútne mi je jedno, čo si o tom kto myslí, a nemyslím, že sme alkači,alebo k tomu smerujeme.. pokiaľ sa vám cez deň netrasu ruky, aby už ste si mohli vypiť, tak neries ...

modrykonik33
8. máj 2023

V takom Taliansku je bežné si dať každý večer k jedlu 2 dcl vína, človek dokáže vtedy normálne fungovať, určite to nie je alkoholizmus

derdia
8. máj 2023

Ono skor ide o to ako to vnimate pschicky...
Ci sa na to cely den tesis, ci si nevies bez toho predstavit vecer...
Ja osobne nemam rada ake kolkolvek aktivity, ktore vzbudzuju v cloveku "musim"
(podvedome musim si dat, lebo...)
Ja si sem tam zapalim, s kamoskou, niekedy aj sama. Ale drzim to velmi pevne v rovine, len ked ja chcem. Pretoze moj mozog mi sem tam da radu "zapal si" ale nie ja nejdem... Pretoze si nechcem vybudovat zavislost a nechcem aby mi zivit hocijaka zavislost riadila....Tak snad mi to vydrzi do konca zivota.

doriiis
8. máj 2023

Ak to potrebujete robiť každý večer tak áno....ste alkoholici.
Mňa inak zaujíma iné ....doma máte deti.Ak by sa niektorému niečo stalo a potrebujete letieť na pohotovosť.Nebudete môcť,lebo by ste nafúkali.Stoji to za to?

goodidea
8. máj 2023

Takže milá autorka smer predná hora :D ...si alkoholička ..predsa zasadlo miestne fórum odborníčok z nadnárodnej organizácie modrýkonik a diagnostikovalo ťa... Ale ak by si náhodou váhala mohla si si sama vyhľadať odbornú definíciu alkoholizmu- https://beliana.sav.sk/heslo/alkoholizmus

goodidea
8. máj 2023

https://dennikn.sk/2277558/ako-zistite-ci-ste-z...

Podľa odborníka ak si teda dávate dve pivá denne, ste relatívne v bezpečí.

som_realistka
8. máj 2023

Otázka je či by vám chýbalo keď si ho nedáte. Ak ho vynechate a pociťujete potrebu a nutkanie si dať pivo, signalizuje to problém.

som_realistka
8. máj 2023

Mám kolegyňu, angažuje sa v protialkoholickom hnutí, ta vyhlasuje že akékoľvek pravidelne popijanie je alkoholizmus, tak jej hovorím, vždy na Vianoce robievam varené víno, a to sme počas vianočného obdobia popíjali so svokrom takmer tri krát do týždňa. Každé Vianoce spravím vajecnak a vypijeme ho, a každú veľkú noc si doprajem baileys, som alkoholické? A ona, no, ak je to pravidelnosť tak áno😊😊😊😊

autor
8. máj 2023

Ahojte, dakujem za vsetky nazory a postrehy, pokusim sa odpovedat hromadne a doplnit potrebne info. Ak pivo doma nemame, nik prenho nebezi do obchodu, proste si nedame aj viac dni. Spomeniem si, ale nechyba mi. Za seba mozem povedat, ze ja si ho davam vecer za odmenu kvoli chuti, cez den pijem len cistu vodu. Ale padol tu fajn nazor, skusim ho vymenit za nejake chutnejsie nealko 🙂 a skusim prehovorit aj muza. Ak su deti akutne chore, tak samozrejme to berieme do uvahy a podla toho sa zariadime. Inak sme pracujuci ludia, nefajcime, nemame zavislosti, len teda to pivo si doprajeme. Pravda, mam obavy, aby sa to z dlhodobeho hladiska nejak nezhorsovalo, preto som aj sem napisala, aby som videla nazory inych ludi. Viete, na jednej strane, ano chapem, je to alkohol, riziko na navykovost je vysoka, ale na druhej strane si clovek uz nemoze vsetko odopierat...

som_realistka
8. máj 2023

Aj alkohol je pre ľudí, a ak je to s mierou a príležitostne tak je to ôk. Treba si dávať pozor na to ci to už "potrebujete a musíte mať".

fireman666
8. máj 2023

Není to alkoholizmus, neboj🙂