Je to alkoholizmus?

28. jan 2024

Je podla vas alkoholizmus, ked si clovek da denne jeden pohar vina alebo jedno pivo?
Nizsie do komentarov pridavam moznosti ANO alebo NIE.
Dakujem.

autor
28. jan 2024

ANO

autor
28. jan 2024

NIE

vyrovnanaosoba
28. jan 2024

Ja nevidím dôvod si dávať každý večer povinné pohár vína, ani piva, pokiaľ ho nepotrebujem. A ak ho potrebujem, považujem sa za alkoholika.

vroni
28. jan 2024

Ak si ho dokáže dlhšiu dobu nedať bez zmeny nalady, tak nie. Ak si "musí" dať kazdy den, tak áno.

basulaak
28. jan 2024

Nie

dharmasanata
28. jan 2024

Alkoholik pri jednom asi neostane ..

doriiis
28. jan 2024

Ak si nevie večer bez toho piva a vína predstaviť tak áno,má problém s alkoholom

vyrovnanaosoba
28. jan 2024

@dharmasanata zostane, ale potrebuje

mikadooo
28. jan 2024

Nedá sa to podľa popisu povedať. Ak si vie dať pauzu povedzme mesiac a je to pre neho úplne ok (nie že "musí to nejako vydržať"), tak nie je alkoholik. Ak mu ten alkohol chýba, tak môže to byť závislosť, ale tiež to môže byť len zvyk 🤷 - napr. držať ten pohár, vyložiť nohy, mať pohodu... v tomto prípade treba skúsiť nealko verzie, či to tak postačí. A až vtedy, ak to nebude dostačujúce, tak áno, vtedy je to závislosť.

mabenn
28. jan 2024

Ano...nejde o mnozstvo ale o tu potrebu a pravidelnost

dharmasanata
28. jan 2024

@vyrovnanaosoba no čo som mala možnosť si pár ľudí zažiť, čo mali ozaj problém boli práve tí ktorí pri jednom neostali, vždy trebalo dopiť celú fľašu, prípadne celé zásoby 😅 ja zas nevidím problém ak si človek čo pracuje ťažko, dá pivo večer v kľude 🙂 ja som to milovala, bol to taký môj relax po práci 🙈 poznám ľudí alkoholikov čo sa trasú kým nevypiju, ale potom idú hlava nehlava kým niesu k.o. a čo majú doma to vždy dopiju všetko a na ďalší deň si zas kúpia

modraslamka
28. jan 2024

a ked si dam kazdy den jednu cigaretu? tak som uz fajciar nie?

tykat
28. jan 2024

Takto...ak sa chce uistiť, že nie je alkoholik, tj. nie je na nom zavisly tak nech vzdy tyzden vynecha, ak s tym bude mat problem tak uz ma nabeh na alkoholizmus.

vroni
28. jan 2024

@modraslamka, fajčiar byť môžeš, ale nebudeš závislá od nikotínu. Tak isto ako človek, ktorý príležitosť pije alkohol je síce konzumentom alkoholu ale nie je alkoholik.

lucia.t
28. jan 2024

Ťažko povedať. Závisí od toho, ako dlho si dáva ten pohárik, či vie ostať pri tom jednom a nezvyšuje tie dávky, od toho, akú má sebadisciplínu.

simsalabim
28. jan 2024

Tazko povedat, skor nie, ked je to iba jeden poharik… je to mozno ako zvyk si dat jednu kavu po obede? Niekto si ju iba tak pre chut a pocit pohody. Problemom je, ak to musi byt a navysuje sa mnozstvo

tanyan
28. jan 2024

Možno by nemal abstinenčné príznaky ako pri fyzickej závislosti, ale určite je tam psychická závislosť.

andrejka1974
28. jan 2024

Ak vie fungovať aj bez tak alkoholik nie je ak nevie a ma už aj tuky že nevie fungovať bez alkoholu vôbec tak potom už je

sella38
28. jan 2024

Tu je to potom sama alkoholicka 🙂 Verim, ze si pamatate casy, ked bola velka moda pridavat sem vecernu fotku s poharom vina, lebo matka po celom dni potrebuje... 😉

dadka1997
28. jan 2024

Mojmu dedkovi to bolo odporucene, kazdy vecer si dal pohar vina, alkoholik z daleka nieje

tenerifka
28. jan 2024

Nie.
Dolonca dat si pohar kvalitneho sucheho vina denne je zdraviu prospesne.
Ak si niekto musi dat kazde rano salku zeleneho caju, tak je co?

elenatomasova
28. jan 2024

Nie

vyrovnanaosoba
28. jan 2024

@sella38 no napríklad môj brat musel mať každý deň pivo, bez neho chodil ako dilino po byte, nevedel sa sústrediť, keď sme sa ho pýtali, či mu nestačí pohár vody, tak nie, lebo pivo ho ukludnuje , vypil a už aj spal, aj jedol, aj sa smial. Jedno. Nikdy z neho nebolo cítiť alkohol ani na ňom nebolo vidieť že vypil. Ale musel, lebo až sa mu ruky triasli. Tiež hovoril že po ťažkom dni si musí dať. A po 5 rokoch keď nastúpil do inej práce, kde robil aj nočné, pochopil, že je alkoholik, lebo prišla určitá hodina a on bol úplne mimo, nemal svoju dávku, svoju rutinu.

vyrovnanaosoba
28. jan 2024

@dadka1997 aj mne bolo odporúčané, dokonca v tehotenstve, ale odolala som. 😃

lalu_sk111
28. jan 2024

@mikadooo alkoholik dokaze nepit aj mesiace ..a stale je alkoholik. je to zradne

mikadooo
28. jan 2024

@lalu_sk111 nuž, alkoholik si hlavne musí sám uvedomiť, že má nejaký problém. Darmo mu bude celé okolie vtĺkať do hlavy, že podľa nich je alkoholik, ak to on tak nevníma. To, že alkoholik môže nepiť aj celý život a aj tak ostáva alkoholikom (abstinujúcim), je mi jasné. Čiže ten návod čo som písala - kľúčové je, či tá dotyčná osoba vnútri cíti, že jej ten alkohol naozaj chýba, alebo to berie úplne v pohode a ten alkohol jej naozaj nechýba. Len niekedy to môže byť na vážkach kvôli tomu "zvyku" a pritom dotyčná osoba nemusí byť alkoholik.

kristina2412
28. jan 2024

Kamarátka mala uja, každé ráno vypil za štamperlík domácej slivovice. Nikdy nie viac. Nikdy ho nikto nevidel opitého. Dožil sa 95 rokov. Alkoholikom nebol.

annm81
28. jan 2024

A ten jeden pohár si dá napr. aj keď má dieťa vysokú horúčku a je možné, že ho bude musieť viezť v noci na pohotovosť? Alebo to bez problémov, nervozity a hľadania vyhovoriek oželie? Nemá problém dva týždne nemať ani kvapku, ak berie lieky? Zvládne oslavu bez alkoholu, keď ostatní pijú, ale on má v nasledujúci deň dôležité povinnosti? Alkoholizmus nemusí byť ani o množstve ani o frekvencii, ani o dôvodoch pitia, ale najmä o tom, že bez svojej dávky nedokáže 100% fungovať tak, ako keď si alkohol dá.

dadka1997
29. jan 2024

@vyrovnanaosoba tak v tehotenstve by to bolo asi blbe, .. ale normálne, ked si clovek da vecer pohar vina, nerobi to z neho alkoholika

derdia
29. jan 2024

Ak ma nervy, a nedokaze travit vecer bez toho, aby si to dal, je v napati, tak tammoze zacinat zavislost. Taka ako na cigaretach.