Výchova pubertiaka

19. apr 2024

Syn ma 13, zacinajuca puberta. Robil teamovi sport, zostal chory 2-3 mesiace a viac nechce pokracovat. Vraj ho to uz nebavi. V skole sa zhorsil. Je to s nim ako na hojdacke stvorky striedaju jednotky. Bojim sa ze ked skonci so sportom bude to horsie. Ma tam disciplinu a trener je super. Ked ma ist na trening vkuse ho nieco boli. To iste aj skola. Kazde rano nieco, boli ma bruch, noha… Nema ziadnych dobrych kamaratov v triede, mal aspoon par na tom sporte. Ale su mimo nasej stvrte. Ked ho nechame, cele dni hra hry, je na telefone…ale obmedzujeme mu to. Snazim sa ho zamestnavat. Ale nespravi vzdy co mu kazem. Stale sa vyhovara ze preco nie. Su dni kedy je super ale viac dni kedy je to s nim len sama hadka, klamstva, Ignoruje a porusuje pravidla ktore mu davam. Napr telefon v noci. Tak som mu ho zobrala na noc. Pozeranie nepristupnych filmov,…. Skryvam vsetko sladke, lebo co neskryjem zje za jeden den. Samozreme mu dam ale on zje napr celu nutelu za poobedie, nastastie nie je obezny ale byva mu z toho zle ked sa preje sladkeho. Mam pocit ze som ako gestapo, stale mu nieco zakazujem, beriem… ale ked mu dam doveru, sklame vzdy dohodu porusi. Nema ziadny ciel co by ho motivoval. On aj ked nieco chce, nic preto nerobi. Ziarli na mladsieho surodenca ktory je presny opak. Chodi na sport kde sa mu dari ale len preto ze maka na sebe. Otazka je, mam ho nutit do toho sportu a cakat ze zase nabehne alebo ho mam nechat nech skonci. Iny sport tazko zacne, v okoli skoro nic nie je alebo uz v jeho veku od zaciatku tazko zacne. Trener povedal ze ma potencial ak bude makat ale on nemaka. Len sa stazuje ze preco to nejde. Stale ma vyhovorky. Ak skonci teraz uz cesty spat nie je.

aurinia
19. apr 2024

Ty nemas toho našho? Ja uz som tiez v koncoch. Chvala bohu to neeskaluje ze by som musela kricat, snazim sa dohovarat. Ja ked chcem aby sa naucil, nieco urobil, tak som nonstop nadohlad. Viem ze to nie je riesenie. Ale ide do obchodu, nakupi plny sakel sladkeho, zje to, potom mu je zle az na vracanie. Znamky to iste. Akurat sa zlepsil v spravani. Nie je taky trucovity. Skor si da povedat, vysvetlit. Mam pocit ze pocuva. A sem tam to aj spravi. Mensi je uplny opak. Toho ani neviem ze mame. S doverou u starsieho je tiez problem, klame kedy bola pisomka a pod. Nechape ze vstupim do ziackej knizky a vsetko vidim, nemusim sa ho ani pytat kedy bola, vidim od A do Z. Aj tak oklame.

jumama
19. apr 2024

Tuto je pekne video: https://psychologie.cz/proc-dospivani-boli/ Je to rozhovor s Peter Pothe, on je detsky psycholog a toto je rozhovor o puberte - mozne aj ako ju ako rodic prezit 🙂

gajdosovci
19. apr 2024

Úplne ako u nás doma 😂 Pevné nervy nám želám..

arasidka123
19. apr 2024

Sme na Tom podobne..za chvíľu 12 ročný syn má teda všetko pekne na háku...učiť ho nebaví...do školy chodiť ho nebaví ..mobil to by bol aj nonstop...myšlienka, že rok strednej školy potom stačí tak je top...lebo veď povinná školská dochádzka je 10 rokov...chodí na akordeón, učiteľ ho chváli, že mu to ide, ale problém je že cvičiť nebude ani za milión....najhoršie je, že od ex má podporu asi takú, že on mal aj horšie známky..a keď pokričím, tak hneď volajú ex a sťažujú sa...

marsmykkok
19. apr 2024

Treba stanoviť jasné hranice, ale v dôležitých veciach a nie stále ho komandovať. Teda dať mu na výber, bud riadne škola na jednotky, aby vyštudoval alebo sa riadne bude venovať športu a môže mať aj trojky. Skús poukázať na to, že na športe má kamarátov, tréner vidí v ňom potenciál, koľko má stade zážitkov, skúseností, ak to skončí, príde o to. Občas je to drina, ale určite má aj pekné spomienky. Ale také kraviny ako že zje nutelu celú by som pri 13ročnom neriešila, to nie je ročné decko, on má vlastný rozum, puberťáci sú ako kyselina, oni majú proste také záchvaty prejedania, jemu bude zle, nie tebe. Rovnako tie rôzne nevhodné filmy a také, to k tomu veku patrí, každý chlapec to skúšal pozerať. Ako sa hovorí, zakázané ovocie najviac chutí, kašli na to, príde mu to wau možno, lebo je to nové, ale prestane ho to baviť a vykašle sa na to.

dzejn80
19. apr 2024

mam velmi podobnu situaciu a chyta ma z toho depresia 🙃 stale rozmyslam, co z tych chalanov bude … totalny nezaujem, alebo aspon trosku nejakej zodpovednosti

akvi
19. apr 2024

Vobec sa mu necudujem. Doteraz len plnil prikazy. A stale plni, minimalne v tej skole. On vnima, ze nema absolutne ziadnu kontrolu nad svojim zivotom, vsetko ma nalinkovane a tvoje ocakavania ho drzia v tych linajkach bez moznosti cokolvek ovplyvnit. Davat "trochu slobody" nikam nevedie. Bud sa moze sam rozhodovat alebo nemoze. Ty sa bojis mu tu zodpovednost prenechat. Nema doveru z tvojej strany. A to vedie presne k tej rebelii, ktoru teraz predvadza. Sadni si s nim, pomenujte to. Zamysli sa, co dokazes ty sama pustit. Na rovinu mu povedz co pustit nevies a budes na tom trvat. Pracuj na sebe, uc sa doverovat a pustat. Uc sa prenechavat zodpovednost. Bud uprimna k synovi. komunikuj mu coho sa bojis. Preco lipnes na niektorych veciach. A necakaj zazraky na pockanie, dovera sa buduje pomaly.

stvura
19. apr 2024

Vies co, bud rada ze mas len jedno dieta doma v puberte - ja mam TRI! Moj 15r chalos, dcera 13r a najmladsi Kubo bude mat 12r a tym to asi najviac trieska. Dakedy mam nervy v kybli, a to som velmi "nemilosrťdna gestapacka matka" ako mi vravi moj najmladsi. Nemilosrdne kontrolujem upratane izby, striedanie sa pri vybere umyvacky, pomoc so separaciou, krmenie zvierat. Dokonca som si dovolila im kontrolovat i pocet hodin ktore sa hraju na telefone a nutim ich chodit na sport a von. Akoze? Tato doba max zmenila a stale meni nase deti.
Moji vsetci traja boli vykonnostni sportovci - rozumej dril a kazdy den minimalne 3-6h v pripade dcery v telocvicni a chalani na plavarni (chalani zavodne plavali a dcera robila gymnastiku). Po Korone - koniec. Rezim padol, zaujem padol, zivot padol, sny padli. Ako tak sa dcera spamatala - robi zavodne teraz parkur, no chalani sa uz nevratili k urovni co boli - starsi vobec, mensi mal nejake pokusy este prist spat, ale uz len rekreacne. Takze teraz som ich nanutila - ano, nanutila aby aspon chodili do posilky 2x do tyzdna a nejake vychadzky so psom, na bajku. Proste nic sa im nechce. Presedeli by pri pocitaci aj hodiny. So skolou nemame problem - pri dvoch starsich, ale co bude s mladsieho neviem - on je tak lenivy ze to je des. Ja sa velmi bojim co bude dalej, ake to bude ked bude vacsi.

tilly
19. apr 2024

Nič výnimočné 😅. To sa stáva. Ak má niekto návod, ako sa to dá zvládnuť bez ujmy, sem s ním 🤣🤣.
Bez srandy, pri tej nalozi hormónov sa nečudujem. Každú chvíľku iné pocity, telo sa mení, hlas sa mení, každý to zvláda inak. Moji dokázali doslova zožrať 6 kíl sladkostí za týždeň. Jeden síce maká ako drak čo sa športu týka, ale druhý tiež vymýšľa s tréningom, resp tréningy má rád, ale na zápasy nechodí.

caroline_
19. apr 2024

@akvi to je super odpoveď 🙂

vikinka007
19. apr 2024

@stvura Nezávidím 3 pubertiakov, moje staršie deti (teraz 21 a 18) tým prešli ani neviem ako. Dcéra s občasným odvravanim, syn sa viac uzavrel do seba. Teraz ale 11-rocny začína pubertu a je to podobné ako tvoj najmladší - lenivosť nadovšetko. Sama neviem, ako ho motivovať. Akoby všetky deti stratili v sebe zvedavosť a detskost a už ich vie zabaviť len nejaký Youtuber a nikto iný.

tilly
20. apr 2024

@vikinka007 presne si to vystihla

dadis
20. apr 2024

Syn mal tiez takuto krizu, s otcom sa dohodol, ze ak na konci roka bude mat same jednotky, tak so sportom konci. Na konci mal jednu svoju (89,7 tusim % a ucitelka mu nedala jednotku, ani ked prosil o preskusanie). Som s nim potom hodila rec a vravim, ze pre mna to su ako same jednotky, nech sa netrapi. A on, ze uz prestat so sportom nechce. Vtedy mal tusim 14. Teraz ma coskoro 17 a stale sportuje, za co som vdacna. Niekefy treba to rozhodnutie iba oddialit.. btw on nikdy nebol v tom sporte vynikajuci, v tyvh 14 byval vacsinou posledny na pretekoch, sme sa tesili, ked aspon jedneho predbehol. Ale on je jednoducho pracant a timovy hrac. Trener ho ma rad, lebo trenuje poctivo a taha aj tych lepsich, ktorym sa casto nechce. Teraz sa vykonnostne velmi posunul, uz davno nebyva na konci.

akvi
20. apr 2024

@dadis mňa nesmierne štve, že dnes sa nedá robiť snáď žiadny šport len čisto rekreacne. Myslím v klube, po vlastnej linke sa samozrejme dá, ale dieťa potrebuje byť s inými deťmi, ktoré zdieľajú tú vášeň k niečomu. Ja si pamätám seba, keď som bola dieťa, dalo sa prísť na akýkoľvek šport, vyskúšať a kľudne ho robiť len pre radosť. Vlastne si pamätám, že tréner si vybral pár talentovaných detí, tie potom mohli chodiť na viac tréningov a na súťaže a tie ostatné deti normálne trénovali, nik ich netlačil do výkonu, čisto pre radosť to robili, maximálne sa spravili klubové preteky, ale tým to haslo. Ja som si takto skusila asi 4 športy, kým som si vybrala. A obzvlášť v puberte decká vnímajú veľmi citlivo, keď zaostávajú. A často je to aj kvôli vývinu, v niektorých športoch má na vrch ten, kto skôr dospeje, v niektorých zase opačne. A nečudujem sa, keď to potom frustruje niektoré deti. Takže tá nechuť k športu sa často vyvinie aj z toho tlaku a porovnávania. Môj tiež prestal, keď mal 12. A to mal šťastie na taký klub, ktorý podporoval aj tid deti, ktoré nechceli súťažiť. Lenže boli čoraz ťažšie nájsť skupinku, kde by mohol syn trénovať, keďže nešiel na výkon, rovesníci mu utekali a s mladšími zase nechcel byť. Tak skončil 😕

dadis
20. apr 2024

@akvi Nasi maju vyborneho trenera. Trenuju aj lepsi aj horsi spolu, maju rovnaky treningovy plan ci je v repre alebo nie je. Trener setri chvalou, ale zase ked pochvali, tak to tie deti vynesie do nebies 🥹. Trenuje aj dcera, ktora je viac talentovana a zbiera medaile. Ale my sme nikdy neporovnavali, syn sa vzdy uprimne tesi, ked sa jej dari, alebo aj jeho kamaratom. Vzdy sa velmi povzbudzuju. Su dobra partia, zaziju vela zazitkov, tesia sa z vysledkov a vedia, ze nie vsetci mozu byt dobri. A krizu mal len vtedy jednu, po korone, predpokladam ze to suviselo aj s tym, ze si odvykli od trenovania. A teraz si podla mna ani nevedia predstavit zivot bez toho.

irusa
20. apr 2024

My máme rovnaké dieťa???

akvi
20. apr 2024

@dadis tak to je super, že máte tiež také šťastie. Lebo čo počúvam v okolí, tak veru žiadna sláva. Kamošov syn chodil na plávanie a prvé dva roky všetko ok a potom ho začali tlačiť na dvojfázové tréningy a to on nechcel, tak doslova ho vyhodili, že proste buď alebo preč. Tak tiež skončil. V ďalšom klube dieťa kamošov zase nechce chodiť na súťaže, tak mu už bolo naznačené, že to tak proste nepôjde. A to je smutné tiež.

dadis
20. apr 2024

@akvi Moj trenuje dvojfazovo, ma individualny studijny plan. Vynechava prvu hodinu. Ma 9 alebo 10 treningov do tyzdna. Ale ako pisem, je to jeho zivot, miluje co robi. Nastastie sa skole nemusi tolko venovat, ide mu dobre aj bez ucenia. Ja som rada, ze maju moje deti takyto zivot, su v dobrej partii, poznam ich kamaratov, ich rodicov, nemaju cas ani energiu robit hluposti.