Náhrada za sladkosti s cukrom

evitka83
14. feb 2017

Ahojte, prosim Vas viete poradit zdravu rychlu nahradu sladkosti bez cukru? Niekedy mam neovladatelnu chut na sladke a neviem to ovladnut. Mozem sa snazit oblbnut ovocim a vel pit, ale aj tak si nakoniec sladke dam. Drzim doma iba horku cokoladu, ale dokazem zladovat pol balenia, ked to na mna pride. Zdravo sa stravujem, prakticky cukor nepouzivam ani pri peceni. Sladim steviou, peciem zo spaldovej muky a pod. Ale skratka potrebujem mat nieco rychle sladke, s chutou cokolad po ruke. Ak poznate nejaky zazrak, budem vdacna, ak sa podelite 🙂

alexandraalexandrova
14. feb 2017

Teraz celkom nechapem..chces nieco uplne bez cukru, teda nechces v strave prijimat ziaden cukor, alebo ako?

kamilkka
14. feb 2017

podľa mna si troška sladkeho treba dať, ale maškrtí sa doobeda 😉

nyusika
14. feb 2017

@kamilkka niekedy sa to neda, ked je potreba vylucit cukor zo zdravotnych dovodov.

ja radim len jedno - vydrzat, nesnazit sa hladat nahrady.
zavislost na cukre je silna, ale po case prestanes mat chut na sladke 🙂
com viac nahradzas, tym tazsie si odvyknes.

eveliaka
15. feb 2017

Keď budeš jesť len nizkoglykemicke. Potraviny nebude ziadna chuť na sladke, najviac je chuť na sladké po kombinovanom obede.pri nizkoglykemickych.nie je po obede chuť na sladké to su moje skúsenosti.

evitka83
autor
15. feb 2017

@eveliaka ok dik, narychlo som to pozrela, to je usefull rada pre mna. Asi pomenim trochu jedalnicek

lorela
15. feb 2017

@evitka83 Ja zase radím mať vyváženú stravu, t. j. prijímať počas celého dňa aj sacharidy (celozrnné) v optimálnom množstve , bielkoviny a tuky. Práve pri takomto stravovaní nebude v tele kolísať hladina glukózy, ktorá spôsobuje pocity "vlčieho hladu" alebo neodolateľnej chuti na sladké.
Takže ovsené vločky, celozrnný chlieb, cestoviny a ryža, zemiaky majú svoje opodstatnenie hneď z niekoľkých dôvodov.
Inak, náhrada sladkosti bez cukru asi neexistuje 😉. Iba ak náhrady za vysokokalorické nezdravé sladkosti, a to: kvalitná horká čokoláda, kus ovocia (čo si aj spomenula), ešte mi napadá napríklad biely jogurt s kakaom a nízkoenergetickým sladidlom + dia celozrnné piškóty.

bosoriak
15. feb 2017

@evitka83 Okrem toho vyhybania sa rychlym cukrom, co sposobuju vlci hlad si mozes dat napr. biely jogurt s hrozienkami, ovsene vlocky celozrnne, moje oblubene nastruhane jablko, pomlety mak a kulturisticke bielkoviny vanilkove - to je mnamka a cele jedno jedlo zaroven.

septemberkl
15. feb 2017

ja som raz dva týždne musela vydržať úplne bez sladkého zo zdravotných dôvodov. z ovocia len citrus a citron. ostatne jedlo v pohode všetko. tie dva týždne sa ale zvládnuť dali a potom som dokonca pociťovala aj menšiu chuť na sladké keď som si tak odvykla. no a na taký ten vlčí hlad po sladkom mi bolo odporučené aby som si kúpila kokosový orech a dala si trochu z tej dužiny. takže som mala v chladničke nachystanú dužinu z kokosového orecha a keď som dostala veľkú chuť na sladké kúsok som si zobrala. ale nesmie to byt struhany kokos, normalne taky ten hnedy rozbiť a vybrať tú bielu dužinu.

patricionella
15. feb 2017

chute sa Ti zmenia...vydrž tak dva týždne...mne to úplne prestalo chutiť, keď som musela urobiť dvojtýždňovú proticandydovú diétu...a potom ešte tri týždne na vitariánskej strave...teraz mi čokoláda rastie v ústach...nechutí mi to...normálne je mi z toho skoro až zle...

lorela
16. feb 2017

Nechcem odrádzať 😉 za pokus to určite stojí - taká 2 týždňová odvykačka od sladkostí 🙂, ale nutno povedať, že je to vec individuálna. Niekto sa po 2 týždňoch, aj po mesiaci či pól roku vrhne na sladkosti ako nikdy! 🙂