Intolerancia na laktózu a problémy s pleťou

3. máj 2020

Zistili mi intoleranciu na laktózu. Doktorka povedala, že to nie sú až také strašné čísla, že sa mám sledovať. No ja si dávam mlieko, jugurty, syry a podobne tak ako pred tým. Nie je mi zle ani nič, len som si uvedomila, že mám strašné problémy s pleťou. Máte niekto s intoleranciou na laktózu problémy s pleťou? Alebo si to už domýšľam? :D

00ivi00
3. máj 2020

ja mám intoleranciu ma kravskú bielkovinu a tiež som mala výsledky iba hraničné, ale robili sa mi neskutočné pupáky na lícach čo som nikdy nemávala a neskutočne dlho sa mi hojili, vôbec nie ako obyčajné akné..odkedy nejem nič mliečne tak sa mi nové netvoria ale ešte odteraz mám fľaky na lícach čo sa mi tá koža ešte stále nedala do poriadku🙄

katusiatenko
3. máj 2020

ja tak isto akné a fľaky

majamat
3. máj 2020

treba skusit dietu, v skutocnosti sa intolerancia laktozy z krvi overit na 100% neda. pozitivne vysledky poukazuju na kontakt s laktozou, nie problem s nou, ak su hranicne, tka to nemusi uz vobec nic znamenat este keby boli velmi vysoke, tak OK. tato dg sa skor potvrdi v pripade, ak su zaroven aj tazkosti.

pupaky mozu a nemusia byt prejav. preto treba skusit dietu a uvidis, co to spravi. otazne je ci skusis hned prisnu dietu,a elbo nie. ide o to, ze pokial nemas tazku formu intolerancie, tak potom ti staci vylucit hlavne niektore potraviny, tie co obsahuju vysoke mnozstvo tuku, pabycajne obsahuju malo laktozy ( laktoza je mliecny cukor ), cize klasicke maslo ma minimum laktozy, aj ked maslo nei je tak velky problem nahradit. tiez kyslomliecne produkty maju inu formu laktozy, preto nemusia byt tak rizikove.
pri laktozovej intolerancii je problem hlavne v creve, kazda zlozka potravy sa nejakym sposobom travi a v creve sa nam tvoria enzymy, ktore ju rozkladaju, tak je to aj s laktozou. pri lakt. intolerancii chyba enzym laktaza. cize v tych kyslomliecnych vyrobkoch je laktoza uz nastiepena a na jej spracovanie uz tolko lakazy netreba. mozno ani vobec ziadna, netusim, neovladam uplne detaily.

z toho vyplyva, ze maslo, jogurty, acidka, tvaroch a dpkonca aj tvrdy syr su potraviny ktore mozu byt lahko stravitelne aj pri lakt. intolerancii. su tazke formy lakt, intolerancie ( pripadne tam moze byt aj iny problem s mliekom - konkretne BKM ) a tam sa musi vylucit komplet mlieko.
no ak chces,a j sojove jogurtyAlpro su fajn. ja osobne pijavam koli zahe kavu s mliekom Alpro - so sojovym, lebo ma najviac bielkovin a viac kavu presyti mleikom a je fajn. pripadne su bezlaktozove produkty. tvaroh sa nahradit moc neda, tvrdy syr - uzu som jedla rastlinnu nahradu,a le nechutilo, este Tofu syr, ale na ten tiez nei vzdy mam chut. este ked je opeceny, celkom ujde. taveny syr asi vobec. ak chces vylucit mlieko uplne, tak pozor na kekse - mlecne plnky, ci susienky s obsahom mlieka a tiez mleicne cokolady.
a su viacere bezlaktozove produkty - smotany ( tie su aj sojove, ryzove a pod. )

dzina007
3. máj 2020

ja mam intoleranciu kravskej bielkoviny a laktozy. ked si dam nieco scerveneju mi lica a urobia sa mi cervene pupaky.. nieje to akne... trav potom par dni ked sa to da do normalu... ked som na diete je po problemoch...

autor
3. máj 2020

Ďakujem za odpovede 😊 asi si to odsledujem a skúsim si kúpiť bezlaktozove výrobky a uvidím či mi to pomôže.

choco6
3. máj 2020

Ja som síce na testoch nebola ale stále.ma bolelo brucho z mlieka a kŕče, občas začervenaná pleť , no najviac som to začala riešiť keď som kojila malého a jeho taktiež bolelo bruško. Začali sme kupovať bezlaktozove mlieko v Kauflande majú aj syry, jogurty atd a odvtedy super ja a aj manžel. Aj keď občas krachujeme ale čo už 🙈😄

autor
3. máj 2020

@choco6 no skúsim sa aj ja po tom obzrieť.. Je to až taký cenový rozdiel? 😀😬

0silvia0
3. máj 2020

Moj syn mal take iste problemy ako
@choco6, zacali sme kupovat bezlaktozove mlieko, smotanu, jogurty a ovela lepsie. Cenovo je to je drahsie, ale nie az take strasne

autor
3. máj 2020

No tak nie je o čom, zajtra idem na nákup 👍

jana7843k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
krisbar
3. máj 2020

Nechapem jednu vec - zistia ti intoleranciu a ty nadalej do seba ten "jed" davas. Pisem jed, pretoze pre tvoje telo to naozaj jed je. A ako sa s tym vyrovna, ked to nevie stravit? Skaredou pletou.
Ano, tu plet mas presne z toho. Ja som to mala celu dospelost. V 30tke som mala plet hnusnu - same uhry, zapalene pory, vyrazky. Skusala som vselijake kremiky, masky. V 34 mi zistili intoleranciu. Dnes mam 40 a nedavam si na nu vobec nic. Resp. barsjaky krem chytim natriem sa a nema to ziadny efekt. Presne taky ziadny ako ked som si davala speci kremy. Zdravie pleti totiz nie je o tom, co si na nu davame, ale co si davame do seba. Ja bezlaktozove vyrobky na zaciatok "cistenia" neodporucam. Nie su totiz bezlaktozove. Je v nich pridany enzym laktaza, ktory telu chyba na travenie laktozy. A moze byt, ze ho tam nie je dost pre teba, cize na zaciatok by som sla PRISNYM vyradenim vsetkych mliecnych vyrobkov. Treba si davat pozor najma na skryte mlieko v sprocesovanych potravinach ako pecivo, sladkosti, atd.

krisbar
3. máj 2020

A este co mna intolerancia naucila je kvalitnejsie varenie a stravovanie. Ziadne balasty, hluposti a chobotiny v podobe sladkosti, rozpekaneho peciva, polotovarov s 10+ eckami.

danielahamar
3. máj 2020

ja nemám potvrdenú, stále vychádza negatívne, ale nemôžem mlieko- akné a kŕče v bruchu, nafúknuté brucho a inak môj mladší má intoleranciu lakt. a má hnačky, zatiaľ nič iné, aj ked už má 14

blob1
3. máj 2020

Intolerancia na laktozu sa prejavuje v creve. Ak mas problemy s pletou, tak mas pravdepodobne aj alergiu na kravske mlieko - mliecnu bielkovinu, kazein. Tiez som tak mala, problemy s pletou ako nejaky pubertak. Jedavali sme vela syrov a mliecnych vyrobkov.
Ak by si chcela naisto zistit, tak treba gastrofibriu.
Ak si ale aj alergicka na mlieko, tak Ti bezlaktozove nepomoze. Stale tam je kazein, musis potom vyradit vsetko, v com sa mlieko nachadza. Hlavne pozor na skryte mlieko (napriklad srvatka je vo vela veciach, o ktorych by si to ani nepovedala)

majamat
3. máj 2020

@krisbar neprehanaj, ani nie je iste, ci ju vobec ma.

kopirujem odtialto a su tam popisane spravne vysetrovacie metody, ako som pisala, ak ma niekto aj tazkosti ( rozhodne akne nestaci, lebo moze mat rozne priciny )
, tak potm sa takto moze uzavriet diagnoza,a le ak nema, tak je nepravdepodobne, ze ma lakt, intoleranciu - https://www.imuline.sk/laktozova-intolerancia

Jednorázové vyšetrenie zo vzorky na základe protilátok IgG, IgA nemá žiadnu diagnostickú výpovednú hodnotu. Žiaľ toto vyšetrenie ponúkajú laboratória a práve na základe tohto vyšetrenia je často pacientom vyslovená diagnóza intolerancie laktózy. Dokonca sa sa stretávame s vyšetrovaním špecifických IgE proti laktóze. Pri jeho „pozitivite“ je vyslovená „ALERGIA NA LAKTÓZU“. Táto klinická jednotka ani NEEXISTUJE, nakoľko laktóza je cukor, je to malá molekula oproti bielkovine a protilátky proti cukrom v triede IgE sa netvoria. Stanovovanie špecifických IgE, IgA,IgG proti laktóze nie je v žiadnom prípade relevantným diagnostickým vyšetrením.

autor
3. máj 2020

No ďakujem baby za typy, idem skúsiť bezlaktozovu stravu.. A uvidím. Mam ju, bola som na gastrofibroskopii a tam mi ju diagnostikovali. No asi som potrebovala ešte nejaký podnet aby som si uvedomila, že mliečne výrobky nemôžem a moja pleť sa začala burit nakoľko pred tým mi často chválili akú mám krásnu pleť a preto ma to mrzí ešte viac.. No idem to dat do poriadku, hlavne nech som zdravá 🙂