Rozprávanie a vyspelosť 15 mesačného dieťaťa

dusandavid000
15. júl 2015

dobri chcela bi som sa svami poradit mam 15 masacneho synceka a podla mna malo toho vie s porovnanim s toho co som sa docitala ked mal asi 5 mesiacov povedal prvi krat buva potom pripojil baba zacas vravel mama potom daj cici potom dado dudo ,havo a teraz vo velkom daj mi daj toto, co to je a dake hatlaniny este nechodime len lezie po stiroch a popri nabitku chodi ale s presuvanim problem nema dostane sa vsade .ked nieco po nom chcem nerobi to alebo poviem povec mama a on nic ucime sa zvieratka ale ziadna slava neukazuje len sa obzrie a natahuje a pochopim co chce ani na meno sa neotoci len ked chce aj to na 5 krat . a tie veci co vravel nerozprava ako bi ich zabudol . prosim vas poradte mi velmi pekne dakujem .

esterba
15. júl 2015

@dusandavid000 Dieťa je v pohode, vie toho dosť. Ale ak ti donesie v 5. triede päťku z diktátu, nebuď, prosím, prekvapená a nehreš ho.

katiehotmess
15. júl 2015

Ja mam skusenost, ze sa u nich neda na nic moc spoliehat. Nieco robia v nejakom obdobi, prestanu a zacnu robit nieco ine. Zrejme sa teraz sustredi na motoriku a za chvilku zacne chodit.
Mozno by bolo dobre dat mu skontrolovat uska, ale myslim si, ze by si si vsimla, ze zle pocuje takze to ze sa neotoci alebo nerobi co mu povies znamena, ze proste nechce a ignoruje.
Jedine co mi trosku zarezonovalo je, ze neukazuje prstom, to vobec?

liebling98
15. júl 2015

@dusandavid000 každé dieťa je iné, mám doma troch synov. Najstarší začal chodiť samostatne ako 13 mesačný, rozprávať začal (tak, že mu rozumeli aj cudzí) ako 2,5 ročný. Prostredný chodil ako 11 mesačný, hovoril keď ešte nemal 2 roky. Teraz má tri a recituje básničky. Najmladší začal chodiť sám ako 16 mesačný, je mimoriadne pohodlné a opatrné dieťa. Povie mama, pá pá, daj, ham a auto. Má 17 mesiacov. Ale rozumie.
Dôležité je, aby Ti rozumel. Zvieratá sú možno príliš abstraktné, skús veci, s ktorými prichádza denne do styku. Napríklad topánočky, plienka, nejaké hračky - aby Ti to podal. Potom časti tela, pri umývaní naučíš. Umyjeme rúčky, bruško, nožičky atď.
Neboj sa, všetko je OK. Ako píše @katiehotmess detičky majú rôzne fázy, kedy sa viac sústredia na osvojenie si jednej zručnosti a nám sa zdá, že to ostatné zabudli.

maminkasisa
15. júl 2015

ja si tiez myslim, ze sa nemusis obavat, urcite si chodila do poradne a doktorka by si nieco vsimla, asi si jej to vravela, ze mas nejake obavy, vsetko sa nauci, dobehne, odpozera od inych deti, mna sa vzdy pediatricka pytala na jemnu motoriku, ci dokaze uchopit malinke predmety, napr. smietku na zemi, listovat knizku, alebo uchopit stranu v casopise, chodenie nie je take podstatne, a ak sa popri nabytku posuva, to mu len treba nabrat odvahu, my sme malej kupili havinka na chodenie, to tlacila, lebo tiez sa bala pustit, a s tym lietala po byte, vsetky rohy poobijala 🙂 ked budete vonka, ukaz mu havo, vtacik, urcite si to vsimne a rozpravaj sa s nim, citajte knizky, tam je vela obrazkov a hlavne necitaj mudre knihy, co ma dieta kedy vediet, niekedy akoby to pisal niekto, kto ani deti nema.....haha

lussy666
15. júl 2015

@esterba :D 😅

rybka1985
15. júl 2015

Moj ma 14 mesiacov a sice beha ako sarkan ale tiez nerozprava, len par slovicok a taku tu jeho rec ale ja mu rozumiem,ukaze co chce. No a s tym ze zabudol,never tomu,moj tiez prestal robit niektore veci,napr.kyvat, dat rucku,tapuskat...ale ked chce tak to urobi,proste je taky svojsky ze nerobi na povel ale vtedy ked on chce,ked to uzna za vhodne,alebo ked je s niekym inym koho casto nevidi alebo s detmi. A deti vela veci obkukaju ked si to ani nevsimas a zacnu robit ked to necakas,napr.moj maly videl starku trhat zelinu v zahrade a teraz si sam vezme vedierko a ide do zahrady trhat zelinu 😉

siska53
15. júl 2015

@dusandavid000 jezis ved to je uplne normalne! A co by si od neho chcela? Moja mi tiez na vsetko kaslala,inak sa spravala ako starsi,ten mam pocit bol taky ony v tomto a teraz ma 3,otvoribsi knizky a co vie napsamat,si opakuje, pozna pesnicky,spieva,tancuje..
Syn bol podobny len v mensej miere,ten mal obdobia,kedy reagoval,ale nie stylom,ze ukaze vsetky zvieratka,len niektore a aj to skor k roku a pol..

Vsak pediatricka by ti povedala kebyze je daco zle... Nasa zaostavala v hrubej motorike,aj sme to riesili... Plavali sme,neskor chodili na babybalance..ma len hypotonus a hypermobilitu. Tot vsjo. A teraz to uz ani nevidiet.

P. S .obe deti zacaki rozpravat az v 2,5r.,syn sa vtedy aj odplienkoval,dcera az 2m.pred 3.r.
Syn bol tabulkovy,dcera vsetko na hranici. Kazde dieta ine..obe su v pohode.

Rob jak doteraz,on si to veeelmi dobre pamata,aj jed ten pocit nemas!

1008
16. júl 2015

no baby,moj ma skoro 4mesiacov,niesom sice ziadny bojko,ale uz sa aj ja trosku zacinam obavat,.moj chodi,prejde aj celu izbu,ale este sa ho bojim sameho pustat,ale za to vyvojovo sme na tom dost biedne...rozprava len mama,tata....a samozrejme splietka svoju rec,da dudu ,ked ho poprosim,zatlieska ruckami,ale to je asi vsetko...rozumie ked mu poviem pod ku mne,ale neukaze prstom ...a pri tom sa snazim citat mu,ukazovat,,,kde je sliepocka,ukaz prstekom,ako robi havo...ukaz kde mas brusko...vobec na to nereaguje zatial.............viem,kazde dieta je ine,ale v mojom okruhu znamich su deti este aj mladsie a su rozumnejsie...ako sa venujete dietatu vy??,

dusandavid000
autor
16. júl 2015

no dakujem za prispevky trocha som sa uspokojila a neukazuje vobec len sa natahuje a otaca sa co chce a tiez 1008 to iste mame mi doma s tou ignoraciou

laurika25
16. júl 2015

@1008
@dusandavid000 moj syn zacal ukazovat na obrazky az v 20-22m..kde je ocko to vedel ukazat skor na mackovi ale uz nic.Tiez som mala obavy😳zacali sme chodit na logopediu v 22m a logoped povedal,ze je stale v norme..vedel povedat nejakych 50 slov ale do toho sa ratali zvuky zvierat atd..na ukazovanie ma cas do 18m a niektore ukazuju aj neskor a su sikovne ako moj syn,ktory ma teraz 4 roky.
Inak aj nas toho vela pozabudal ,ignoroval nas ked sme ho volali,moc nerozumel ale ️vsetko dobehol.