Motorika a vývin 18 mesačného dieťaťa

masa000
17. okt 2015

dobrý den mamicky ,chcela bi som sa opytať mam 18 mesacneho synceka , ked mal asi tak 5 mesiacov povedal prvykrat baba potom pridal buva baba neskor mama , co to je , toto ,dudo, daj mi ,daj toto ,chcem , teraz vravy oco ,masa, mnam . a minuli mesiac zacal chodit predtym stvornozkoval a chodza popri nabitku ... na meno sa mu nechce velmi otacat az na niekolky krat , neukazuje neprinesie mi nic len ked poviem daj, da co ma vruke tak poda dajme tomu loptu nohu ruku ked ho volam pod pride sem tam robi papa , tapusky sam sa zahra . ale ked mu prikazem nieco nerobi to ani ucit sa mu nechce zvieratka sem tam povie havo . a co ma znepokojuje je to ze neukazuje neopakuje a nehovori mi mama ani tie spomynane veci ako bi ich zabudol teraz len masa ta rozpravka a nieje pri nej dlhsie ako 30 minut a mne sa zda ze nerozumioe vsetkemu. viem ze je este mali ale aj tak sa obavam . dakujem vam vopred.

zumasi
17. okt 2015

Ja na tom nic znepokojujuce nevidim. Normalne 18 mesacne dieta. Robi co ho bavi, uci sa co ho bavi. Co ho nebavi teraz, bude ho bavit neskor a nauci sa to neskor.

alchemilkazltozelena
17. okt 2015

nauc sa pravopis preboha, otras!!!!
@masa000

8291
17. okt 2015

@masa000 ono to je ťažko radiť,najlepšie je sa popytať pediatra.ja len z mojej skúsenosti:malá ma teraz 15 mesiacov,aleod 13 stich,ked je poviem Natalinka kde nas šerblik-donesie.čo si prosiš?ukáze napr čaj,loptu.alebo dones si knizku ideme pozerať zvieratka tak ide do izby a prinesie.ked poviem zvieratkovsku donesie zvieratkovsku.ideme stavať komín z kociek? Začne nosiť kocky.slovnu zasobu máme:,mama,baba,eee,ham,mňam,havo,bebebe hovorí ked vidí ovečku,ked niečo chce pýta si heeem heem,to je všetko.kazde dieťatko ma svoje tempo.konzultovala by som fakt spediatrom ten tie detičky najlepšie pozná

katkakovac
17. okt 2015

@masa000 každé dieťa je iné. Aj moj syn kopec veci pozabúdal a teraz ich znova objavuje. Hlavne pri rozprávaní. Predtym zacal celkom rozpravat, teraz sa mu nechce. Zvlášť chlapci sú na komunikáciu lenivší a všetko im dlhšie trvá. Neboj, kým pôjde do škôlky všetko dobehne. Ak máš nejaké obavy, obráť sa na svoju pediatričku. Insk včera sme zo susedou porovnávali našich synov, je medzi nimi týždeň rozdiel. Môj všade vylieza, je aktívny, rád počúva keď mu čítam knižku, ale nevie ukazovať zvieratká, nepozná zvuky ktoré vydávajú ( všetko je VAVO) nevie dať pusu, ani poslať božtek. Susedin syn je menej pohyblivy ( začal neskôr chodiť) ale zato vie pekne ukazovať, vie pomenovať zvieratká, pošle pusu a podobne. Každé dieťa je iné a skôr by som sa sustredila na to, čo tvoj syn vie ako na to čo nevie. Nič mu neutečie 😉

macko35
17. okt 2015

@masa000 no je to tažké porovnávať deti medzi sebou ale moja mala má teraz 15 mesiacov a vie toho akurát každé dieťa vyniká v ničom inom jedno v tom druhé v tom. Moja mala vie dat pa pa( zakrýva), tlieskať rukami, poslat pusinku, dat pusiku, ked spievame ked si štastný tak lúska prstami, buchne do kolien, dúpä nohami, vie ukázať mačičkou havka žabkou.., ked jej poviem dones mi ukázať bábiku ide medzi hračky a najde bábiku a donesie mi ju, na bábiku ukáže ocko nos ústa ruku, vie dat serus ked jej nastrčili niekto ruku, aj 5 vie dat alebo ako sa to hovorí, a najradšej číta knihu. Povedať mama, baba, ked je unavená a chce spinkať povie búva, ked chce čakať donesie nočník a napodobni zvuk, ďalej povie nana( to je jej staršia sestra natalka), alex( jej brat), ked sa jej spitat kde ide povie tata, ked nieco chce povie daj, ked niekto niekam ide alebo tak povie dej deš, chce aby sme nieco vydeli začne kričať vidíš , napodobni zvuk autá,kačička, žabky, havka, mamicky.., buď ked ona alebo niekto začne robiť nieco zle povie no no, no no. Ale hlavne je ze ona mi naozaj vsetko rozumie. A je strastne aktívna denne nabehá kilometre ona si na 1 min. Nesadne. Vylezie mi všade uz ju len naháňaj ale mozem povedať ze si pri nej navarím, upracem,.. Sice mi cely den lieta po byte ale sem tam najde aj hračku ktora ju zaujme, ide do izby dcéry a vytiahne milión kníh a zacne citát pri tom vydrží dlho,..Ale ako hovorím každé dieťa je ine niektore začne rozprávať skor niektore neskor. Každé dieťa je výnimočne a to je hlavne

8291
17. okt 2015

@macko35 presne som to písala vyššie.mame rovnako staré detičky.a naša Natálka kopec veci čov vie tvoja ešte neovláda

macko35
17. okt 2015

@8291 ono je to individuálne a moja zase nevie staviat kocky, alebo lego,.. Jednoducho ju to nezaujma. Ale veď majú este vela času a moja staršia dcérka sa tiež vola natalka😀

siska53
17. okt 2015

@masa000 opytaj sa pediatra. Mne to pride v poriadku. Moji v tom case ani necekli. To,ze sa podla teba ne hce nic ucit,je blbost. Ono to len vyzera,ze nic sa neucia,mas taky pocit (aj ja som mala). Ale tak to nie je! Vnimaju a nasavaju viac ako si myslis.

A telka ci rozpravky? Maly este ako-tak pozeral (bola som tehu a unavena,ked som.si potrebo ala oddychnut,tak som.mu zapla pesnicky,ale na viac ako polhodinu nie). Malu telka ci cokolvek ine obrazove nastastie nezaujimalo a aj teraz malokedy (ma 3.5r.),skor ju to nezaujima. Radsej ma pesnicky z cd ci citanie.
Nejake stavanie kociek - ha,vo veku,kedy by podla tabulky mal postavit 3-4kocky,nepostavil ziadnu. Vo veku,ked mal akoze postavit 8-10kociek,postavil omnoho vyssiu vezu.

Tabulky su orientacne a vzdy maju toleranciu. Kazde dietatko ma individualny vyvoj,je jedinecne a teda i tempo,ktorym napreduje.
Radsej si uzivaj dietatko robtr spolu aktivity,akoze ho uc,ale paneboze,nechci od neho hned pocitanie kvadratickych rovnic!
Syn sa zacal v 2r.zaujimat o pismenka,v 2,5r.ich vacsinu poznal. Do skoro 3r.strasne rad citala vydrzal pri knizke aj hodinu uz po prvom roku. Dcerku knihy ani pismenka vobec nezaujimali. Knizkam prisla.na chut az po 2,5r. A to mala obdobie,kedy jednu knizku citala naspamat.
Ale..obaja zacali rozpravat az po 2,5r., bez plienok je syn az v 2,5r,dcera v takmer 3r... Zaostavala motoricky (slabsi svalovy tonus),chodit zacala az tyzden po 18.m. Syn lietal uz v 11.m. Zbytocne riesis,kazde dieta vie nieco skor,nieco neskor. Oni to dobehnu. Len im treba dat cas a jasne,nejake tie podnety.. Maly neznasal kreslenie, aj ucka v skolke mi za to vynadala,lebo dostal sa.az ako 4,5r. Kreslili sme doma,ale skor temperkami ci vodovkami. Nechcela som.ho nutit,aby neziskal odpor. Skor mala sa tahala po 2.r.ku kresleniu a bola takyl tahunom.. Po 5.r.prisiel kresleniu na chut.

Ze nehovori slova,co uz vravel. Aj mojej sa to stalo. A naucila sa.rozpravat.

Fakt klud,neplas sa a uzivaj si jedno z najkrajsich obdobi. Preleti neuveritelne rychlo. Mam to za sebou uz druhykrat,takze viem,o com hovorim (aj ked aj toto obdobie je krasne,hoci mamobacs boli hlava,ked na mna obaja rozpravaju a pusiny sa nezastavia - cez 2,5r.boli takmer ticho 🙂 ).

Pravopis som sa snazila ignorovat.

vcielkamaja007
15. dec 2015
https://www.youtube.com/watch?v=PuPnVJb132k

knizka na rozvoj motoriky 🙂