Čo vyrastie z dieťaťa, ktoré šikanuje iné deti?

28. mar 2024

Zaujímalo by ma čo podľa vás vyrastie z detí, ktoré zažili šikanu či už ako obeť alebo násilník. Poznali ste také deti, ak áno, aké sú teraz v dospelosti ?

dominikamacakova
28. mar 2024

Niektoré skončili ako feťáci a niektoré sa majú ako prasce v žite

taisu
28. mar 2024

No veľa z toho, čo sme robili v škole, by sa teraz považovalo za šikanu. Väčšine narástli mozgy a empatia, prekonali svoje rôzne traumy a vyrástli z nich obyčajní ľudia.

k47
28. mar 2024

Jeden bývalý šikanovaný je CEO, jeden bývalý šikanátor je mestský poslanec, fakt to veľa nepredpovedá o budúcnosti človeka. Skôr to rodinné pozadie, z ktorého problémy vznikli.

mamamasama
28. mar 2024

Zažila som šikanu. Bola som obeť. Jeden spolužiak tiež. My sme úspešní ľudia. Podľa facebooku viem, že "násilníci" tak dobre nedopadli. Väčsinou bez zamestnania, jedna otehotnela v 15-tich, dala dieťa na adopciu a teraz sa len tak pretĺka. Nemajú práve najšťastnejšie životy.

deti95060810
28. mar 2024

čo ja poznám tak potom v neskoršom veku - napr. na učňovke dostali po "pysku" od iných .... a bolo po šikane.

tinqua
28. mar 2024

Niektori zle, niektori dobre...zenska co mi robila peklo zo zivota na prvom stupni zakladnej si napriklad ani nepamata ze ma sikanovala...sme sa raz tak stretli uz v dospelosti a bola hotova ked som jej povedala co vsetko mi sposobila...ono velakrat je sikana pre tie deti sranda a nechapu co robia, teraz je z nej uplne normalna zena, matka...

hederamonstera
28. mar 2024

Viditelne horsie dopadnu ti co sikanuju, su to vacsinou deti z horsieho rodinneho prostredia, sikanuju tych slabsich, sikovnejsich. Takito su vacsinou ozranci v krmach, na drogach alebo nizsie platenych miestach. Sikanovani, Ti vacsinou dopadnu dobre, s nejakymi traumami, ktore riesia pocas zivota.
Bola som sikanovana kvoli vahe, myslim, ze som uspesna ale s vahou bojujem cely zivot. Ti co ma sikanovali su vyvrheli

beronsche
28. mar 2024

Podla mna zalezi od situacie..
Ak dostane sikanovane dieta pomoc, podporu, vyrasta v laskyplnom prostredi, s traumou sa mu moze podarit vyrovnat a v dospelosti ho to ovplyvnovat nebude.
Ak nie, ponesie si to cely zivot. Bude to ovplyvnovat jeho usudok, sebadoveru, rozhodovanie..

Sikanujuce dieta to tiez nerobi z kratochvile.. vacsinou su to nestastne deti, deti bez hranic, deti s nenaplnenymi emocnymi potrebami, prip. su same sikanovane.. ak sa toto nezmeni, tiez si to ponesu cely zivot..

Ale zovseobecnovat sa tu jednoducho neda. Je tu prilis vela premennych, prilis vela posobiacich faktorov..

vyrovnanaosoba
28. mar 2024

Môj spolužiak bil a šikanoval chlapcov v triede, bol preradený na inú školu, potom bol v nejakom ústave, potom bol rok v poriadku, neskôr sme sa dozvedeli, že jeho doma tyrali rodičia. Nikto s tým nič nerobil. Až jedenkrát to riešila polícia a pracovníčky z úradu práce. Myslím to domáce násilie. Polroka na to vyskočil z okna. Rovno pred svoju mamu. Mama sa zrútila, ani ba pohrebe nebola. Bola na liečení, po liečení bola z nej úplne iná žena, ktorá pomáhala týraným ženám.
Veľmi smutný príbeh. Ja som sa nedokázala na ňu ani pozrieť, aj teraz keby som ju stretla, asi ju opľujem 😏

majlo1234
28. mar 2024

Moja sestra bola sikovana ako dieta, dost brutalne a dlho, kym sa na to prislo. Teraz ako dospela si to riesi na terapiach, inak zije normalny zivot

babkaland
28. mar 2024

Väčšina čo šikanovali, sú vo výkone trestu. V dospelosti sa pridali k podsvetiu (tam sa najviac vedia takí realizivať) a keď toho príliš veľa napáchali, skončili vo väzení. Niektorí skončili ako bezdomovci a feťáci. Ale zopár z nich sa stali šéfmi a vojakmi kde táto vlastnosť je práve potrebná. Pokial človek nemá hnusnú, bezcitnú, násilnícku povahu tak si v armáde ani neškrtne a šéf musí mať autoritu. Tam človek s dobrým srdcom nepasuje. Z niektorých sa stali zápasníci a boxeristi. Takže takých 20% vedelo tú agresívnu povahu zúžitkovať v povolaniach kde je to žiadúce a ostatní skončili horšie.

Ono je to o povahe. Ja som ešte grázla jednotkára nevidel. Síce sú takí ale oni šikanujú inteligentne že z nich vyrastú sociopati atď. Ale tí klasický šikanátori mali vzorce správania budúcich kriminálnikov. Učenie ich nebavilo, a tí čo sa dobre učili obvykle nešikanovali a nerobili zle všeobecne. Človek čo sa zle učil logické že IT-čkár nebude ale vedia sa uplatniť ako biletári, vymáhači, v podsvetí, športovci hlavne silové športy kde treba agresiu.

Zase človek čo vypočíta aj najťažššie matematické príklady, z toho by nebol dobrý biletár alebo vymáhač v podsvetí. Na to treba mať povahu a to či tie deti šikanujú robí povaha. S tým sa proste narodia a potom sa pridajú aj rodinné pomery a je to dokonané.

To že nieje to len o výchove ale aj genetika ukazujú aj dobré príklady ako keď z rómskej osady vyšli absolventi vysokej školy alebo odporúčam film z ulice na harvard. Tam sa dievča z totálne feťáckeho prostredia z asociálnej štvrte dostala na vysokú. Lebo proste nebola taká ako ostatní. Stále ju lákalo sa učiťa vzdelávať.

jana_eyre_2
28. mar 2024

Väčšina ktorá šikanovala som presvedčená ze mali doma ťažký život, alebo mali diagnózu.. bohužiaľ pár z takých ľudí čo šikanovali v mojom detstve dnes už nežije..

Ja som nebola nejako výrazne šikanovana, iba nejaké blbé posmešky, alebo podobne, ale nebolo to pravidelne.. mala som však spoluziakov čo boli pravidelne obete a najmä na jedného svojho bývalého spolužiaka niekedy myslím ako asi dopadol.. totiž veľmi ma mrzí že som nebola silná a nezastala sa ho, lebo už ako dieťa som vedela že to nemôže byť ok.. lenže na základnej som sa bála ozvať.. vlastne si z neho robili srandu aj učitelia, mal problémy s učením, bol maličký, ušatý... Keď si na neho spomeniem tak v ňom vidím mojho najmladšieho syna (vyzorovo)..

Ale minule som ho našla na FB a vyzerá že sa mu darí tak dúfam že to je naozaj tak...

liusa82
28. mar 2024

nemyslím že je o tom.Ja čo poznám u nás v triede čo boli takí machri posmešní, dokonca sa aj celkom dobre učili, tak teraz v živote nič moc.Robia robotníkov na stavbách niektorí v zahraničí.No myslela som si že sa lepšie uplatnia.Ale moc si ich už nepamätám to bolo iba na základke na druhom stupni.Dobre uplatniť sa v živote môžu obidve skupinky

beronsche
29. mar 2024

@babkaland tolko skatulkovania, predsudkov a bludov pokope..
Odkial vies, ako skoncila vacsina sikanujucich?
Deti nesikanuju, Len preto, lebo to maju v povahe. Proste nie. Je to omnoho, omnoho komplexnejsie a povahova predispozicia je len jedna cast obrazca.
Co je u teba grazel v tomto kontexte? Lebo ano, sikanuju aj prepadajuce deti, aj jednotkari.
Velmi casto su za sikanou smutne, nestastne deti. A taketo skatulkovanie nepomoze Ani im, Ani ich obetiam.

babkaland
29. mar 2024

Vlastné skúsenosti. A myslel som ťažkú šikanu kde boli bitky, vydieranie a pod. Osobne poznám dotyčných a vídavam ich. Postupne sa stali skinheadmi, potom prešli do podsvetia, niekto išiel k slovanistom ultras… Proste to majú v sebe. Láka ich násilie a bytky. Jeden čo sa mi vyhrážal ešte aj v dospelosti sa motá pri Tescu ako bezdomovec a zrazu sa už zdraví. Pred tým aké reči mal že ako ma rozbije, zmláti, a koho on všetko pozná atď. Ďalší sa mi bol osobne vyhrážať keď vyšiel z basy že kvôli mne 2 roky sedel (v podstate som ho udal za to čo mi robil, a odsúdili ho keďže sme viacerí boli na súde svedčiť). A ďalší zase z počutia viem že skončili v base.

babkaland
29. mar 2024

Všetci s ktorými som mal problémy aj v dospelosti ma poznali zo školy, tak to skúšali aj v dospelosti. Preto viem že sa nezmenili. Asi troch čo ma šikanovali som stretol neskôr aj v zamestnaniach kde to tiež skúšali, ďalších na ulici, a tiež to skúšali. Takže sa nezmenili a mysleli si že aj v dospelosti to môžu robiť. Ale zabudli že v dospelosti už obeť môže ísť na políciu a ja som ich vedel identifikovať lahko keď to boli moji spolužiaci. Keď si po nich prišla hliadka ešte aj vtedy sa vyhrážali a policajti ich muselu skľudňovať a tým pádom si ešte len pohoršili. Niektorí si myslia fakt že stoja nad zákonon.

beronsche
29. mar 2024

@babkaland nepopieram tvoje vlastne skusenosti, aj ked ma prekvapuje, kolko ich je.
Poznala si aj rodiny, z ktorych tie sikanujuce deti pochadzali?

Ja Len hovorim, ze sikanujuce deti to nerobia preto, ze to proste maju v sebe.
Zvycajne, ak tam nie je dg., tak ide o deti, ktorym nieco chyba - vychova, laska, bezpodmienecne prijatie, atd.
Nehovorim, teraz o dietati, ktore z frajeriny cosi "male" skusi a po zasiahnuti rodica/ ucitela mu dopne, ze toto nie. Hovorim o pripadoch odpornej tazkej sikany. Tam je vzdy za tym nieco viac, ako "maju to v povahe"!
A ze sa nezmenili Ani v dospelosti Len potvrdzuje, ze detske traumy sa nesu s nami cely zivot.

heleninamama
29. mar 2024

Výsledný život vždy závisí od osobnosti, intelektu, psychickej odolnosti a zázemia - šikanovaného aj toho, čo šikanuje. Ak niekoho šikanuje bystré dieťa z dobrej rodiny, skončí zvyčajne ako úspešný vzdelaný človek a nikdy sa svojou minulosťou trápiť nebude... Ak šikanuje bystré a chudobné dieťa, vyrastie z neho šikovný, manipulatívny, agresívny dospelý a ak správne využije svoj potenciál, bude úspešný, vplyvný a bohatý. Poznám takých viac. Ak šikanuje silný hlupák, zrejme skončí v base. Ak šikanujú šikovné a duševne odolné dieťa, len preto že niekoho inteligenčne prevyšuje, hoci nemá na sebe drahé oblečenie a za sebou vplyvných rodičov, prežije to a skončí tiež ako úspešný človek. Najhoršia verzia je, ak je obeťou šikany hlúpe dieťa, škaredé, nejakým spôsobom postihnuté, precitlivené, chudobné, ktoré má sebe podobných rodičov... skončí ako socka, prípadne neúspešný človek, bez normálneho vzťahu, prežívajúci z mesiaca na mesiac, bude sa svojou minulosťou trápiť celý život a chodiť po psychiatroch. Prípadne spácha samovraždu. Šikana proste vždy zničí slabý kus v stáde.

babkaland
29. mar 2024

@beronsche všetko z najhoršieho prostredia. Problémové rodiny. Ich rodičia nechodili na rodičáky, neplatili ZRPŠ atď. Večne s nimi boli problémy. Zopár tak dvaja traja čo boli zo slušnejších rodín, to sú tí čo sa stali slovanistami a jeden motorkárom. Že si zvolili aj v dospelosti také drsnejšie životné štýly. Preto si myslím že to človek aj má v sebe.

Samozrejme také jemnejšie formy že ti len ziberú peračník atď. Sa môže brať ako sranda. Ale ja som zažíval tie najdrsnejšie formy šikany ešte aj počas strednej. A aj v dospelosti tie prvé roky po škole.

beronsche
29. mar 2024

@babkaland problemove rodiny zvycajne neodovzdaju detom tie spravne hodnoty, zvycajne ani nenaplnia ich zakladne potreby, ci uz emocne, ci fyzicke..
Preto tie deti robia, co robia, preto su ich zivoty problematicke aj v dospelosti. Kedze to, co prezijeme v detstve, nas formuje na cely zivot.
Nie preto, ze to "maju v sebe".
Ale to sa uz opakujem..

babkaland
29. mar 2024

Ja som prikladom. Cely zivot ma v podstate vsade sikanovali a to neznamena ze som strachoput preto ze ma sikanovali ale preto ze ja som nenasilnej povahy. Ja proste nedokazem udriet ani cloveka ani zviera. Ani v sebaobrane. Takze ja mam v sebe genetiku ovce. Niekto ma v sebe genetiku leva. Tych nikdy nesikanovali. Nie preto ze by vyzerali ako silaci, tiez by sa nevedeli branit ale proste nikdy si ich sikanatori nevybrali. Proste ich prehliadali. O tom hovorim. Ze bud mas v sebe ovcu alebo leva.

Ja to beriem tak, ze som rad ze to skoncilo. A ako obcan platiaci dane mam k dispozicii urady aby ma ochranili ked sa nieco deje. Nikdy neodporucali vziat spravodlivost do vlastnych ruk. Tak keby nieco, obratim sa na urady.

babkaland
29. mar 2024

A este dodam. Davnejsie bolo v spravach nieco take riesili ze na nejakej skole nainstalovali kamery aj na toalety (kde sa casto deje sikana) a rodicia hned protestovali ze to je neludske aby clovek nemal sukromie ani na toaletach. Tipnete si ktori rodicia to boli? Samozrejme rodicia sikanatorov. Lebo komu viac vadia kamery? Obetiam ci Utocnikom? Ja by som bol vdacny keby tam tie kamery boli a urcite by ma nenapadlo stazovat sa rodicom ze este aj potrebu musim vykonavat pod kamerami. Ale tym sikanatorom to neskutocne prekazalo ze by boli odhaleni tak jasne ze utekali za rodicmi ze su na toalete kamery.

babkaland
29. mar 2024

Ja uz som tak nastaveny ako vecna obet tak ja sledujem ako pribudaju v meste kamery a schvalujem to. Vzdy sa mi ulavi ked vidim elektrikarov ako montuju na dalsi stlp verejneho osvetlenia dalsiu kameru. Ked vidim mestskych policajtov prechadzat sa. Ked vidim bandu grazlov radsej zahnem inde aby som nemusel prejst okolo nich. Taka ostrazitost nikdy neni na skodu.

babkaland
29. mar 2024

Ked sa zapisete na kurz sebaobrany, vzdy vam zdoraznuju ze radsej sa vyhnite takym situaciam, pobit sa je posledna moznost. A dalsia vec ze kazdy je vo svojom fachu dobry. Ludia co sikanuju a su grazlami maju skusenosti s bitkami, poulicnymi bojmi, nosia noziky, boxery, slzny plyn, takze su ovela pripravenejsi ako nejaky laik co sa zapise na karate a mysli si ze sa ubrani. Mne drzali spoluziaci nozik pod krkom cestou zo skoly. Nikto neriesil ze maju u seba noziky pocas vyucovaia. Ti co sa sikany nebali a vracali udery dopadli tak ze si ich niekde pockali za skolou a zmlatili ich do krvi. Tak nemalo zmysel sa branit. A v casoch ked moja heneracia chodila do skoly tak neboli vsade kamery a mafia bola vzorom uz pre male deti.

lavender94
30. mar 2024

Napíšem moju skúsenosť. Na ZŠ ma sikanovala jedna dievčina. Ja som mierny asperger, ale to sa zistilo až keď som mala 20 rokov, takže som nikdy moc nezapadala do kolektívu a nedokázala ju konfrontovať. Nenávidela som ju, keď som zistila po rokoch, že žije s tyranom, na sekundu som sa potešila, že karma je zdarma. No potom mi došlo, že ona bola vlastne tisíc krát väčší chudák. Otec tyran, súčasne manžel tyran, nič iné nepozná a inak sa k slabším chovať nevie. Podľa mňa každý, kto šikanuje je určitým spôsobom poznamenaný. Ubližovať ľudom pre radosť nie je normálne a nenapadne to vyrovnanému človeku.
Nesúhlasím ani, že teraz sa za šikanu považujú hovadiny. Je iná doba, iné veci deti riešia a iné ich zraňujú. A aj o vývojovej psychike vieme viac, vieme ako sa všetko možné odráža v dospelosti a niekomu to môže pripadať, že riešime hovadiny, ale v podstate je to super nástroj k tomu ako vychovať menej “pokazeného” jedinca