Poraďte s Excelom

buberova
5. dec 2023

Mám Excel 2013 takže všetky nové funkcie z 365 musíme vylúčiť. Väčšinou si s Excelom viem poradiť, ale teraz mi akosi hlava nefunguje, ani neviem ako to mám vygoogliť.

Mám tabuľku kde v stĺpci 1 je materiál, v stĺpci 2 je počet kusov a v stĺpci 3 je označenie v akej krabici sa to nachádza. Chcela by som nájsť vzorec, ktorý by mi na samostatný hárok vyhodil aké produkty sa nachádzajú v tej ktorej krabici. Že v krabici 1 je tento tento a tento produkt pekne pod sebou vypísaný.. a absolútne netuším ako na to. Vlookup mi nepomôže, lebo materiál je vľavo a on doľava nevie čítať, if akosi sa neviem pohnúť, match som skúsila ale nedalo mi to ani trošku zmysel... A akosi mi došli nápady. Vedeli by ste mi niekto poradiť niečo rozumnejšie a šikovnejšie ako iba filter a kopírovať, prilepiť?

Kontigenčná tabuľka mi síce spraví čo chcem ale nerozdelí mi to po hárkoch.

Poraďte prosím :(

anavianavi
5. dec 2023

kolko je tych krabic? neda sa ti manualne spravit kontingencnu tabulku v kazdom harku?

vikusjk
5. dec 2023

@buberova pivotku si sprav. To musí dávať aj excel 2013

pinkgirl
5. dec 2023

Kontingenčná tabuľka ti urobí rozdelenie podľa krabíc. Nájdi si hore v lište záložku "vložiť" a tam funkciu "kontingenčná tabuľka", daj ju na nový hárok a vyklikaj údaje zo zdrojovej tabuľky.

barbora0308
5. dec 2023

@pinkgirl akurat som to isla pisat 😁

pinkgirl
5. dec 2023
buberova
autor
5. dec 2023

Veď áno ale to som myslela či sa viem nejak vyhnúť potom tomu kopírovaniu po hárkoch.. lebo ak sa niečo zmení a v nejakej krabici bude niečo iné, tak to budem musieť len ručne prepisovať.

buberova
autor
5. dec 2023

@anavianavi neviem koľko presne ich bude, môže sa to zmeniť.. možno 5-7?

pinkgirl
5. dec 2023

@buberova keď si zmeníš údaje v zdrojovej tab tak si dáš kontingenčnú aktualizovať, a v KT si potom môžeš cez filter vybrať len potrebnú krabicu.

sims122
5. dec 2023

@buberova chceš mať na jednom hárku údaje z jednej krabice? Tak potom presne ako ti radili. Spravíš si kontingencnu, nakopirujes napríklad 5 hárkov a vyfiltujes na prvom hárku krabicu jedna, v druhej pivotke krabicu dva atď.. A potom už len budeš aktualizovať pivotky

buberova
autor
5. dec 2023

Asi to tak spravím 🙂 ďakujem všetkým za rady

sims122
5. dec 2023

@buberova a do budúcna..ak máš problém s tým ze nemôžeš využiť VLOOKUP kvôli tomu ze údaj nie je v prvom stĺpci je mozne namiesto toho využiť kombináciu INDEX a MATCH.
https://support.microsoft.com/sk-sk/office/vyhľ...