Bazálna teplota a pozitívny ovulačný test

sylwi23
19. mar 2022

Zdravím som trocha jeleň z merania bazálnej teploty nakoľko ju chcem používať ako antikoncepciu. Ale nejak neviem či robím niečo zle.
Robila som si ovulačný test digitálny tri dni po sebe a je poz. Dnes som si nerobila.
Meriam si následovne aj tu teplotu. Priznávam nie úplne každý deň.
Vadí keď sa časy líšia o 30 min alebo aj hodinu skôr neskôr?
Cyklus mám nepravidelný o cca 2 tyzdne(neskôr mi prichádza dlho bol anovulačný od min. mesiaca už s jasnou ovuláciou) lebo kojím, ale mala som už prvú ovuláciu minulý mesiac a aj nameranú. Určite bola.
Teraz tak podobne ovulácia prišla o trocha skorej ako minulý mesiac. Merala som si tie hodnoty. 12.marca bola 36,35 potom nasledujúce dni
36,70, 36,72 no a 15.marca 36,42 a 16. kde bola ovulácia alebo pred nou den 36,77 a na druhy den17. marca - 36,82 , ale potom hned pokles na 36,58 a 36,48 nemeriam sa úplne v tom istom case lebo to nejde z viacero dôvodov - odchýlka je najviac tak hodina skôr neskôr...Minulý mesiac som mala 36,9 az do MS a v case MS uz rapídne klesla. Plodný hlien bol ale menej ako minulý mesiac a mala som pocit akoby mi ovulka prebehla strašne rýchlo aj pocitovo som ju cítila, ale menej ako minulý mesiac. Podla krčka a hlienu bola. Je možne mať ale také teploty? Robím niečo zle? Ak som to správne pochopila ak nastane ovulácia máš teplotu stále vysokú aspoň 4 dni a čo som si sledovala minulý mesiac ostalo to číslo až do menštruácie také vysoké , ale bolo tam veľké podozrenie a možnosť , že som tehotná ale mala som strašne krátku lutealnu fázu a MS som nakoniec dostala na 9 den po ovulke.
Rada by som sa viac vyznala v tých meraniach. Mám pocit, že som po ovulácii a test mi ešte včera hneď ukázal poz. výsledok jasne silná čiarka na teste bola hlavne toho 16.marca. Ten test mi ukazuje to čo aj cítim len tie teploty mi nesedia. Je celé meranie zbytočné ak sa nerobí každý deň v úplne rovnakom čase?
ďakujem

blaazi
19. mar 2022

@sylwi23 ahoj Silvi, Odporúčam Ti poradňu na stránke www.lpp.sk - môžeš položiť konzultantom bezplatnú otázku, odpovedia Ti profesionálne. Ja som absolvovala kurz, ktorý toto združenie organizuje a veľmi mi to pomohlo. Bazálnu teplotu treba merať každé ráno v ten istý čas, s Max. 30 min. Odchýlkami, predtým je potrebné mať spánok/oddych na lôžku min 5-6 hodín, samozrejme dojčenie, wc, a pod. nemusi byť prekážka, ak potom pred meraním aspoň 1 hodinu ležíš.
Po ovulacii sa bazalna teplota drží nad tzv. Hornou hranicou až do MS, tesne pred ňou klesne.

veronika3110
19. mar 2022

ja som si tiež istý čas merala teplotu, ale to treba hneď keď sa zobudíš.. v priebehu dňa sa teplota mení, takže nemá zmysel si to robiť 4x denne... proste ráno hned ked otvoríš oči.... ale je to také komplikované aj na mňa, lebo aj pitie alkoholu večer predtým mohlo ovplyvniť výsledok, aj menej spánku aj iný čas a pod... takže ja som si tú teplotu merala a do tabuľky zaznamenávala aj graf, ale nič moc... aj pri ovulácii mi vystúpila teplota, ale nie veľmi radikálne... myslím že len okolo 0,2 stupňa.... a potom, ked som už bola tehotná tak sa mi teplota držala aj na vyšších hodnotách...
ja tie tabuľky a poučenia mám presne z tej stránky ktorú spomína @blaazi - lpp.sk

sylwi23
autor
19. mar 2022

Dakujem Vám. Super , ze je taka stranka tak sa do toho vrhnem. Lebo je to moja antikoncepcia a rada by som vedela o tom viac do hĺbky. Nám sa stala taká nehoda toho 17. tak dufam ,ze to bude ok. No ja to vždy meriam po prebudení ani na wc nejdem. Ale odchýlka je tam niekedy aj hodina. A pravda je ,ze malý mal horúčky túto noc a malá sa tiež budila aj som vstávala nadránom možno aj preto tá teplota je taká. Keď som mala kľud a žiaden stres tak teplota bola vyššia a áno pila som aj alkohol jeden večer.
Som nevedela, že toľko faktorov na to vplýva. Keď mi, ale ovulačný test vyšiel jasne a mala som aj hlien tak to mám brať ,ze ovulka nastala aj napriek tým divným hodnotám? Aj keď možno ich naozaj ovplyvnilo to čo píšete. Stres, alkohol atd... Ak by teplota bola naďalej taká nízka nebola to teda ovulácia? Lebo min. mesiac som to mala ako píšeš vysoké až do Ms.dakujem Vám moc.

blaazi
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
blaazi
19. mar 2022

@sylwi23 ešte dodám že návrat plodnosti po pôrode a pri laktácii je typický, že teploty sú v predovulačnej fáze viac poskakujúce, môže ti jedna vyskočiť vysoko, potom ďalšia nižšie a pod. Na potvrdenie ovulácie treba ten min. Trojdňový teplotný vzostup, kde aspoň jedna teplota dosiahla alebo presiahla hornú hladinu, tj. o 0,2 stupňa vyššie ako najvyššia teplota z posledných 6 platných teplôt.

blaazi
19. mar 2022

@sylwi23 ..a3 dňový teplotný vzostup musí sprevádzať aj vysychanie hlienu min. 3. Aby bolo isté, že Ovulácia prebehla

sylwi23
autor
19. mar 2022

Dakujem blaazi. Vyznas sa. No ja neviem povedala by som ze som mala a cítila 3 dni hlien teraz to uz vysichá.. Vsetko by sedelo aj minimalny tlak v podbrusku... Jedine co mi nesedi su tie teploty... Myslis ze podla teploty som mohla mat ovulaciu?Na ten test sa nemôzemm spoliehat? Ako ukazal mi to jasne ziaden duch

blaazi
20. mar 2022

@sylwi23 fúha to si netrúfnem povedať, potrebovala by som vidieť kompletný záznam od poslednej ms, je dobré si viesť si záznam v grafe a na začiatku je dobré si odsledovať aspoň 5-6 cyklov, ja mám takúto tabuľku, mám tam aj poznámky k nepravidelnému meraniu napr., To je značka X, a záznamy o minulých cykloch napr. Najskorší prvý deň trvalého vzostupu. Vlastný cyklus už poznám skvelo, ale nemám veľmi odvahu hodnotiť iné cykly, na to sú školení lektori - skús určite tu stránku lpp.sk. tam si vieš stiahnuť aj tabuľky na zapisovanie 🙂 držím prstiky.. a čo sa tyka ovu testu, ak bol pozitívny - žiaden duch, a ďalší deň negatívny, a zároveň vysychá hlien a zároveň stúpla teplota, tak mohla byť Ovu. Ak teplota klesla zase na hodnoty spred údajnej ovulácie, tak nemyslim, že prebehla.

veronika3110
21. mar 2022

ešte myslím, že ked aj to lpp robili kurzy o tomto, tak sa spomínalo, že sa nedá spoliehať len čisto na teplotu, kedže môže byť ovplyvnená toľkými vecami, ktoré si ani neuvedomujeme... že je fajn ako doplnková.. napr to sledovanie hlienu, ovulačné testy a tou teplotou si to možno len potvrdiť..ale že ako samostatnú, resp. jedinú metódu nie...

sylwi23
autor
21. mar 2022

No ja som si to merala znova a mama obidva dni 36,58 a test mi stale ukazuje druhu ciarku v ten den ovulacie bola najviac jasna a teraz to nie je duch, ale je o trocha slabsia,ale je viditelna . Sucha nie som mam stale akoby trochu hlien,ale nie vela. No dufam, ze sa to nestalo. Vzdy ked som otehotnela hlien ostal a ked nie zacalo byt sucho a vzdy som cítila ci mam dostat mrchu. Tak uvidim o tyzden .

sylwi23
autor
21. mar 2022

No boli sme chorí mozno aj s tým to súvisí nevie ta teplota mi tam nesedí aj ked dnes som merdala o dve hodky skorej uz o 5 30 rano ale ja nemôzem nikdy presne merat je tam vzdy 6 hod aspon spankovy rezim to ako vzdy nikdy nemeriam v pohybe ani po wc vzdy rano ale nie presne v tej istej hodine lebo stavam rôzne. Najneskôr o 8 rano meriam

sylwi23
autor
21. mar 2022

Verím tomu, že tie teploty majú vela aspektov k ktorých ani len netuším🙂

sylwi23
autor
21. mar 2022

A dakujem Blaazi za vsetko si super a to sa teda fakt zaoberás do podrobna tými meraniami

sylwi23
autor
22. mar 2022

Dnes som si múdra prečítala prib.leták na ktorom je , že keď testovacia kontrolka je rovnako silná alebo silnejšia ako kontrolná tak vtedy prebehne ovulácia do 24ho alebo 36 hod... U mňa bola kontrolka možno raz výraznejšia(vtedy bola aj teplota najvyššia) inak vždy slabšia alebo úplne slabá ..A sama mám tento mesiac taký pocit či mi ovulácia naozaj nastala... Hlien bol, ale menej a celé to bolo také zvláštne. Teplotu mám tiež nízku ja mám pocit , že asi aj nenastala a mala som šťastie. Asi aj kvôli chorobe. V každom prípade ďakujem mám v tom zas jasnejšie.🙂

sylwi23
autor
26. mar 2022

Ahojte baby no ja stále nic a mám stale hlien a vlhko.... Dnes som si robila ovulacny test a ukazuje plne dve ciarky obidve ziadna slaba ani duch. Teplota dnes bola 36,66. No ja neviem co sa to tu deje ale mala by som podla môjho vypoctu za par dni dostat MS.(ak to vtedy bola naozaj ovulacia)Môzem poslat aj fotky ci mi mne sibe ale podla vsetkeho nie.

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre