Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.
    olivieree
    1. sep 2017    Čítané 1430x

    Som SUPER rodič! Lebo.

    Som super rodič.

    Odkedy som sa stala matkou (stále tomu slovu tak nejak neviem prísť na chuť, ja a matka? Nepomýlili ste si náhodou dvere??) pomerne dosť šokujúco ma to uviedlo do úplne iného sveta. Ten šokujúco iný svet by vystál na samotnú knihu (nič nové pod slnkom, ostatne), ale nechcem pokaziť moment prekvapenia ženám, ktoré dieťa ešte len čakajú – tak sa budem venovať iba tomu, čo ma zarazilo úplne najviac.

    A tým je mamičkovské hejtovanie. Nikto totiž nedokáže hejtovať matku tak, ako iná matka. Seriózne, ani obstarožné tety so zaručene osvedčenými radami, ako z vášho nevychovaného spratka vytĺcť anjelské kučierky a dúhu miesto hovienka, sa nechytajú. Internet je plný matiek hejtujúcich iné matky, v podstate za úplne všetko od nevinného nastreľovania náušníc až po extrémne ťažké útoky na zdravie vo forme palaciniek s nutelou či Brumíka.

    Kedysi som si tiež myslela, že všetko robím najlepšie. Ohľadom výchovy samozrejme, napríklad také háčkovanie mi vôbec nejde, a na kurzoch šitia si moju maminu raz zavolala naša učiteľka, aby taktne zistila, či náhodou nemám poruchu zraku (samozrejme že mám. Fakt. Prisámvačku!) No a časom som zistila že naozaj robím všetko najlepšie.

    HA! To ste nečakali, že? Ale naozaj. Nie som síce dokonalá matka (zase to slovo!), robím čo sa dá. Často o sebe pochybujem. Sem tam (rozumej každý deň) mám chuť vystreliť vlastné dieťa na Mesiac. Na mesiac. Po hodine mi začne chýbať a noc bez nej si zatiaľ neviem predstaviť, je to proste mamin cecek, takže je jasné, že za to môže ona, a nie ja, lebo ja som strašne nezávislá a vôbec.

    Každopádne, za dva roky matkovania som si zažila všeličo, ale poučovanie o tom, ako iní ľudia vedia lepšie, ako ja, ako vychovať moje dieťa, to je proste stále BEST of the BEST. A tak som po čase dospela k vlastnému logickému záveru – som jedinečná, úžasná, a všetko robím najlepšie. Síce nie každý deň, ale tak vo všeobecnosti určite. Pokiaľ vám to neznie ako logický záver, vysvetlím.

    Stretávam sa s rôznymi matkami. Dojčiace, nedojčiace, polo-dojčiace, dojčiace iba občas, nedojčiace vôbec, nosiace, nenosiace, kočíkujúce, nekočíkujúce, raw, vegan, paleo, eko, látkujúce, pamperskujúce, také čo doma varia, perú, zavárajú, a aj také, ktoré idú radšej von a do reštiky (baby friendly, pretože deti sú smrrrrť), super zdravé aj nezdravé, také čo barefootujú a také, čo netušia, čo to znamená. Maminky, ktoré so svojimi deťmi spia v posteli (hiiiiii!) a aj také, ktorých deti spia v postieľke (fiiiiiii!). Ale všetky majú spoločné jedno – každá z nich bola za niečo z vyššie menovaného hejtovaná. Okoloidúcim, predavačkou, poštárkou, zdravotným personálom, bezdomovcami, kamarátkami, rodinou, ale väčšinou – hanba – proste inou matkou.

    Stretla som sa napríklad aj s večnou klasikou – do 6 mesiacov dojčenia: Ešte kojíš? Po šiestich mesiacoch dojčenia: EŠTE kojíš???

    Nedojčiace mamičky sú kritizované za to, že nedojčia. Lebo fľaša je smrrrrť. Umelé mlieko je ekvivalentom kyseliny sírovej a tieto matky určite nedojčia preto, lebo sú hrozne lenivé a nechce sa im. Že áno. Jedine že by... nie. Ja osobne napríklad nedojčiace matky obdivujem, lebo s umelým mliekom je toľko oštary a práca okolo, ktoré by lenivá matka ako som ja, napríklad nikdy nezvládla, že proste majú moju úctu. A je úplne jedno, prečo robia to, čo robia. Aj keby sa rozhodli nedojčiť lebo chcú mať pekné prsia alebo proste preto, že im to príde divné, je to stále ICH VEC. Absolútne nikoho do toho nič nie je, a absolútne nikto nemá právo starať sa do toho, prečo robia to, čo robia, a nerobia niečo iné.

    Dojčiace mamičky sú zase, naopak, kritizované za to, že dojčia. Buď dojčia pričasto („Prečo máš to dieťa vkuse na cecku?“), málo často, sú príliš zahalené, alebo naopak príliš odhalené, prípadne dojčia na verejnosti (preboha, bradavka!!!! Zbraň hromadného ničenia!), alebo dojčia strašne dlho, alebo dojčia príliš veľké dieťa („To ho chceš kojiť do maturity?“) a keď dojčia príliš veľké dieťa na verejnosti, nebodaj v reštaurácii (!!!) tak takáto ohavnosť obrovských rozmerov si zaslúži minimálne status na fejsbúku, prípadne samostatný článok v lokálnom periodiku. Lebo dojčiace matky sú také mrchy, a väčšina z nich je vlastníkom zbrojného preukazu triedy A, a ony vás, prisámvačku, môžu aj zastreliť, ak od ich obludných dojčiacich zámerov náhodou odvrátite zrak a pozriete sa niekam inam (napríklad do svojho taniera).

    Nosiace matky je kategória sama o sebe, to sú tie, ktoré deťom krivia chrbtice a vychovávajú z nich nesamostatných jedincov neschopných chôdze, kočíkujúce matky sú zase tie krkavčie matere ktoré chcú mať od svojich detí pokoj a určite ich nechávajú vyrevať. A čo „teprve“ biomatky, vlastným telom brániace svoje dieťa pred diabolskými starými rodičmi s plnými vreckami toxických Brumíkov? A tie nezodpovedné mrchy, ktoré deti napchávajú palacinkami a dokonca im jedlo sem tam aj prisolia, tak tie tiež nie sú kompletné.

    A barefoot? To sú tie, čo ich deti behajú bosé? BOSÉ?? OMG. Mrzačenie ortopedických rozmerov! Pomoc! Volajte RAK. Hneď a zaraz. Určite používajú aj látkové plienky, a to je zlé, lebo... (teraz mi fakt nič nenapadá) – ale tie, čo používajú jednorázovky, tak to sú jednoznačne eko-beštie, ktorým vôbec nezáleží na osude našej planéty.

    A tak som došla k veľmi prelomovému (applauz) a šokujúcemu zisteniu, že som super. Pretože nech budem akákoľvek, a robiť čokoľvek, vždy, úplne VŽDY sa nájde niekto, kto si nájde niečo, čo na mne a mojej výchove a mojom dieťati skritizuje. Či už z jedného tábora alebo druhého. Takže je to v konečnom dôsledku jedno, a snažiť sa vyhovieť nejakej bájnej predstave univerzálneho rodičovstva je v podstate taká matkovská samovražda. Oveľa strategickejšie a oveľa príjemnejšie je jednoducho presvedčenie, že ste super. Ste super rodič pre vaše dieťa. Viete najlepšie, čo je pre neho najlepšie (intended!) a vy ste odborník na svojom mieste, nikto iný, iba VY.

    Takže nabudúce, keď sa niekto dotkne vášho citlivého miesta, niečoho, čo vás mrzí, lebo máte pocit, že ste to mali urobiť inak, a stále ste sa cez to nepreniesli, alebo keď proste bohapusto napadne vaše rodičovské kompetencie, pošlite ho do hája. Vaše dieťa vás miluje, a to je podstatné. Miluje vás aj vtedy, keď ste nanič rodič, ale keďže ste super (funguje to, či? ) tak sa vôbec nemusíte trápiť. Prosím, nepíšte hejtujúce statusy alebo články na ľudí, ktorí vás urazili. Nemá to zmysel a produkuje to iba ďalší hejt z tej druhej strany, ktorá v podstate s vašim problémom a s ľuďmi, ktorí vás urazili, nemá nič spoločné.

    A vy, ktorí tak radi rozdávate nevyžiadané rady a kritizujete iných za to, čo robia, či nerobia, kúpte si World of Warcraft alebo začnite štrikovať, whatever, proste, venujte svoj čas užitočnejším veciam. Podľa ľubovôle. Váš nevyžiadaný názor nikoho nezaujíma. Určite ste super rodičia (podľa môjho železného pravidla jednoznačne ste), tak nechajte aj iných, nech sú tiež super. Podľa seba. A svojich detí.

    olivieree
    30. aug 2017    Čítané 3628x

    Ako nosiť lacno, no stále kvalitne

    Ako nosiť lacno, no stále kvalitne

    Drvivá väčšina nováčikov v nosení je spočiatku zarazená cenou nosičskej výbavy. Ja sama som začínala so šatkou, ktorú mi kúpila moja úžasná Hanka a v tom čase som si hovorila – toľko peňazí za kus látky. Nikdy viac! Nuž, s odstupom času je starý dobrý Storch tou najlacnejšou šatkou, akú som vlastnila 🙂

    V prvom rade chcem napísať jednu vec – nosenie je akt, ktorý k dokonalosti potrebuje iba dve veci – rodiča, a dieťa. Šatka či nosič je iba pomocníkom, ktorý odľahčí chrbát, kríže a v neposlednom rade ruky a umožní vám kopec super vecí, ako starať sa o domácnosť (srandujem! To je síce treba, ale zábava to nie je ;) ) – ale aj rôzne výlety po horách, či voľné ruky pre ďalšie dieťa alebo manžela / manželku / priateľa / priateľku, či bezproblémové cestovanie MHD, vlakom, alebo venčenie psov, či varenie, alebo len jednoduché užívanie si prítomnosti dieťaťa a sloboda, ktorú nosenie poskytuje. Ach, áno, a uspávanie. Nosenie je často ekvivalentom čarovného hop šup prášku do ríše snov. Čo si vyberiete, je na vás, myslite vždy na to, že k noseniu naozaj nič viac netreba, a netreba z neho ani robiť vedu. Je to také jednoduché. Vy, a dieťa. Všetko ostatné sa dá vymyslieť. Nosenie nie je drahá záležitosť.

    Poďme si teda ale najprv vysvetliť, prečo sú šatky a nosiče také drahé. Šatky (pevné) sú tkané špeciálnymi technikami tak, aby ostali priečne pružné (teda nepružia na šírku ani na dĺžku, ale diagonálne), nite, z ktorých sú utkané, musia mať certifikáty vhodnosti a nezávadnosti pre deti do troch rokov, a v neposlednom rade musíte zohnať tkáčovňu, ktorá má technológie, ktoré takéto šatky umožňujú tkať, a to tiež stojí nemalé peniaze. Ďalšia vec je farbenie priadzí, ktoré musí takisto podliehať určitým normám, v tomto prípade, keďže sa jedná o produkty v ktorých sa nosia deti, podliehajú tieto procesy normám najprísnejším. Pri pevných šatkách teda skutočne platí, že kvalita stúpa s cenou. Čím vyššia cena, tým kvalitnejšie priadze, takisto prímesy (ľan, hodváb, konope, atď) zvyšujú cenu šatky.

    Čo sa týka nosičov, tam je to ešte komplikovanejšie. Certifikovaný musí byť nielen celý nosič, ale aj všetky jeho komponenty – nite, látky, pracky, výplň bedrového pásu či ramenných popruhov. Nosič musí spĺňať náročné požiadavky na odolnosť a výdrž, nite musia byť certifikované a odskúšané na vysokú záťaž (obvykle to býva 20kg, čo je väčšinou horná hranica, ktorú nosič reálne odnesie, na ktorú bol testovaný, že nerupnú pracky, nepraskne šitie, atď), jednoducho, bezpečnosť na prvom mieste. Ďalej je to originálny nápad a značka nosiča, ktorá chráni investície jeho majiteľa či stvoriteľa. Dôležitý je takisto strih nosiča – správny ergonomický nosič musí poskytovať dostatok látky na podsadenie dieťatka, tak, aby to bolo aj nosiacemu, aj nosencovi, pohodlné a príjemné.

    Čím sa dostávame k veľmi často diskutovanej tematike metráží a fejkových nosičov. Metráž je vlastne kus látky, častokrát prezentovanej a predávanej ako šatka na nosenie detí. Je to však iba obyčajná metráž, ktorá buď nepruží vôbec (a teda ani diagonálne) alebo, naopak, je pružná až príliš a tým pádom sa prevesuje. V klasickej metráži sa nosiť dá – ale je to dosť nepohodlné, hlavne pri stúpajúcich kilogramoch dieťatka. A pri nosení nám predsa ide o komfort – oboch. Skúsila som nosiť aj v metráži (v Pentelke), mala som tam 3,5kg bábiku a nevydržala som ani 5 minút. Odniesť moju takmer 12 kilovú Evku v klasickej šatke naopak problém nemám, ani pri viac-hodinovom nosení. Vyskúšajte si to niekedy, naozaj je to obrovský rozdiel. Mnohé metráže nemajú ani atesty na kvalitu použitých materiálov a ich zdravotnú nezávadnosť.

    Metráže bývajú veľmi lacné, a to mnohých zvábi na ich kúpu, no bohužiaľ to častokrát rodičov od nosenia skôr odradí. Pritom kvalitná šatka z druhej ruky sa dá často zohnať už od 30€, nové Yaro Broken Twill dokonca okolo 35€ (nová šatka!). Ktoré sú to teda tie metráže?

    WOMAR, MEDLEY, PENTELKA, RED CASTLE, INFANTINO, BABYPETA, GINGER CAT, CYBEX (pozn. autora, vďaka Barborka za upozornenie – niektorí títo výrobcovia vyrábajú aj elastické šatky, ale vo všeobecnosti ich neodporúčam jednoducho vôbec, buď z hľadiska nedostatočnej kvality alebo jednoducho z dôvodu, že sa jedná o výrobcov klokaniek)

    Womar šatka, ilustrácia:

    Fejky – neustále diskutovaná téma. Zažila som rodičov, ktorí sa dokonca nahnevali, keď ich na fejk niekto upozornil, veď „nemá každý 100 eur na originálny nosič, a ja nie som o nič horšia / horší, keď nosím vo fejku“. Takže, vysvetlime si v prvom rade, prečo fejk nie. Najčastejšie fejkovanými značkami sú jednoznačne Manduca a Ergobaby. Mnohí podvodníci ich vo veľkom nakupujú na Aliexprese za 20 eur a predávajú na Modrom koníku alebo bazoši za 50€, väčšinou ako „nevhodný dar“ alebo „málo nosený nosič“. Nenechajte sa nachytať. Nedovoľte takýmto podvodníkom na vás zarábať a riskovať zdravie vašich detí.

    Prečo teda fejky nie a v čom sú nebezpečné - ich nízka cena hovorí za všetko. Lacné nite, lacné pracky, necertifikované látky, zlé strihy (často sú nosiče užšie ako originály, teda menej vydržia, a sú ušité zle, teda bývajú nepohodlné), častokrát sa stalo že takýto nosič praskol, povolilo šitie či pracky, a tu končí akákoľvek sranda. Necertifikované materiály z ktorých sú tieto nosiče ušité sú taktiež potencionálne nebezpečné, keďže v tom nosíte vaše dieťa, a pokožka je orgán, ktorý dýcha a prichádza s nosičom do priameho styku. V neposlednom rade sú to podmienky, za ktorých je takýto nosič vyrábaný – vo fabrikách za minimálnu mzdu, častokrát využívajúc nelegálnu detskú prácu, neposkytujúc svojim zamestnancom dôstojné podmienky, aké by si zaslúžili. Kúpou takéhoto nosiča podporujete aj toto – myslite na to, pri jeho kúpe.

    Typický príklad fejk Ergobaby:

    Ako sa pri kúpe vyhnúť fejkom? Prvá indícia je, nízka cena za takmer nenosený nosič. Kedysi existovalo veľa spôsobov, ako fejky rozoznať, no v poslednom čase sú takmer identické – pokiaľ ich človek nemá v ruke. A tak jediné, na čo sa môžete spoľahnúť, je bloček či faktúra z obchodu, z ktorého ho pôvodný majiteľ kúpil. Bez týchto náležitostí by som nosič nekupovala.

    Ešte niečo o napodobeninách tu: https://www.modrykonik.sk/blog/cacika/article/pozor-na-napodobeniny-ergonosicov-d746d8/

    A skvelý článok od Denisee - https://www.modrykonik.sk/blog/deniseee/article/ako-si-na-seba-pletieme-bic-alebo-o-ori-6fom2h/

    Taktiež sa skúste vyhnúť rôznym babyvakom (záťaž na jedno rameno, dieťa sa v ňom nedá dobre napolohovať a hrozí udusenie), hipseatom (vhodný akurát na chodiace deti) a klokankám, viac o nich sa dočítate tu: https://www.modrykonik.sk/blog/olivieree/article/prehlad-nosicov-a-ich-rozdelenie-j8xd2h/

    Babyvak:

    Hipseat: 

    Klokanka:

    Je super, že chcete nosiť, a chápem, že nie každý má veľa peňazí na zakúpenie drahšej šatky či nosiča. No super správa je, že nosiť sa dá aj veľmi lacno. Úplne najlacnejšou možnosťou nosenia je jednoznačne šatka. Z druhej ruky sa dajú zohnať už od 30€ a nové spomínané Yaro Broken Twill tiež okolo 30€. Elastiky taktiež bývajú pomerne dosť lacné, už okolo 20€, ale tu pozor – sú vhodné iba pre novorodencov a vydržia tak do 7kg váhy dieťatka, potom sa začínajú prevesovať a byť nepohodlné a treba prejsť na pevnú šatku alebo nosič. Tiež ich neodporúčam používať v lete, keďže sú to tri vrstvy elastickej látky, uvarili by ste sa. Ale ako štart do nosenia mimo leta pre malé miminká, dobrá voľba. Spoľahlivé elastické šatky sú napríklad JPMB (hybridná, vydrží asi najdlhšie), Manduca Sling, Liliputi, Boba, Moby. Niekedy to maminky riešia tak, že prvé tri mesiace nosia v elastickej šatke a potom prejdú na nosič.

    Značky lacnejších pevných šatiek – Rischino, Yaro, Little Frog, Šanami, Vatanai, LoktuShe, Pure Baby Love, Luluna Slings, Nona, Hoppediz, Storchenwiege, Girasol, Indajani, Ellevil, Baby Monkey, Karaush, Sensimo Slings, Hoppediz, Amazonas, Babydoo, niektoré Lenny Lamb a Natibaby či Loktu She.

    Opäť radím pozerať tieto šatky nosené, po bazárikoch, kde ich často zoženiete za skutočne lacný peniaz a nemusíte sa báť o ich kvalitu. Dajte si pozor iba na starostlivosť – každá šatka musí byť pred prvým naviazaním opraná (dokončuje sa tým výrobný proces), musí byť praná v tekutom pracom géli bez parfumov a rozjasňovačov a bez aviváže. Na toto sa pýtajte predávajúcich.

    Čo sa týka nosičov, tu je to trošku zložitejšie keďže novorodenecké nosiče bývajú drahšie a hlavne, nie každý nosič vám a vášmu dieťatku sadne. Ak teda skutočne nemáte peňazí nazvyš, začnite so šatkou, a keď sa bábätko narodí, požičajte si nejaký nosič a vyskúšajte si ho. V skupine Nosíme naše deti na Facebooku https://www.facebook.com/groups/682053868471503/?fref=ts máme album Nosičov a šatiek do 50€, kde je neustále niečo v ponuke.

    Lacnejšie nosiče sú hlavne nosené Manducy, Kibi, Liliputi, Rischino, Karaush, Ergobaby, Boba, African Baby Carrier, ABC De Luxe pre väčšie deti, dokonca aj Lenny Lamb vyrába niečo ako „ekonomickú triedu“ svojich nosičov za príjemné ceny, volá sa Lenny Lamb Basic Line – nové stoja okolo 80€, nosené teda zoženiete ešte lacnejšie, a sú to veľmi kvalitné nosiče, prípadne rôzne meh-daie ako Al&Izi a Liliputi.

    Tu by som rada podotkla, že hlavne Al&Izi a Liliputi meh-daie sú nosiče pomerne nenáročné na financie, údržbu a obsluhu, výborné pre rodičov, ktorí s nosením iba začínajú alebo neplánujú nosiť často. Ich viazanie sa naučíte rýchlo, nebojte sa 🙂

    NOSIČSKÉ DOPLNKY

    Oukej, máte šatku či nosič, no zrazu zistíte, že potrebujete aj iné veci, hlavne pokiaľ nosíte intenzívne aj po vonku 🙂 no aj toto sa dá vyriešiť pomerne jednoducho a lacno.

    Nosenie v lete si nejaké výrazné či drahé pomôcky nevyžaduje – plienka medzi vás a dieťa, klobúčik pre dieťa, či slnečník pre vás oboch, sú pomerne bežnou súčasťou aj domácností, v ktorých sa nenosí.

    Jar a jeseň – tu postačí aj nosiaca mikina. Teda, ak máte väčšie dieťa, ktoré už behá, oblečiete ho ako seba a nosíte jednoducho na svojej mikine. Ak prší, použijete dáždnik a vyhnete sa tak kúpe nosičského pršiplášťa 🙂 Malé bábätká je najlepšie nosiť pod mikinou – tu sa dá využiť aj manželova / priateľova / priateľkina mikina, do ktorej sa zapnete spolu, alebo si kúpiť XXL mikinu zo secondhandu, do ktorej sa zmestíte spolu s dieťatkom. Opäť pomerne lacné riešenie, dieťa pod mikinu obliekate ako seba, a myslite na to, že šatka je ďalšia vrstva. Prípadne pomerne lacné mikiny na nosenie ponúka Bonprix a Jožánek, či Adelay.

    Nosiaca mikina:

    Zima – samozrejme, ideál komfortu na zimné nosenie je kombinácia nosičskej mikiny a bundy, zozipsovaných do seba. Nič neriešite. Tieto sety ale bývajú pomerne drahé, takže sa pozrieme na lacnejšie alternatívy.

    Nosenie na bunde – je najmenej praktické, dieťa musíte naobliekať, zle sa potom podsádza. Ale aj tak sa dá. Oblečiete seba, oblečiete dieťa, šupnete do nosiča či šatky a idete. Dieťa v tomto prípade obliekate tak, ako seba. Prípadne cez dieťa ešte prehodíte nosičskú kapsu - https://www.google.sk/search?q=kapsa+na+nosenie+det%C3%AD&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr&ei=rPOmWeKzJYKDX6TtmNAF

    Nosičská kapsa:

    Nosenie pod bundou – najideálnejšie, nemusíte dieťa babušiť. Dajú sa kúpiť mikiny a bundy z Bonprixu, prípadne spomínaný Jožánek, ktoré sú príjemným kompromisom medzi kvalitou a cenou. Prípadne je ďalšou alternatívou vziať svoju zimnú bundu a dať do nej ušiť vsadku – zvládnu aj šikovnejšie maminy so šijacím strojom, prípadne vaše maminy so šijacím strojom 🙂 Prípadne si ju môžete dať ušiť: https://www.google.sk/search?client=firefox-b&q=vsadka+na+bundu&oq=vsadka+na+bundu&gs_l=psy-ab.3..0i22i30k1.95697.98370.0.98993.15.14.0.0.0.0.258.1984.0j7j4.11.0....0...1.1.64.psy-ab..4.11.1976...0j0i131k1j0i67k1.PNYpvs30ob0

    Vsadka:

    Táto konkrétne je od Slamienky https://www.sashe.sk/slamienka/detail/vsadka-do-bundy-pre-nosene-deticky

    Ďalšou možnosťou je použiť deku! Jednoduché a lacné – deku použijete podobne ako nosičskú kapsu, zabalíte doň dieťa v nosiči, zastrčíte kam sa dá, a oblečiete si bundu, ktorú si zospodu zazipsujete, prípadne použijete opasok, ktorým opášete seba aj dieťa zabalené v deke.

    Našla som iba obrázky s kapsou, no miesto nej môžete použiť deku.

    Kapsa sa dá využiť aj na chrbát:

    Čo sa týka návlekov na nožičky, dajú sa jednoducho vyrobiť zo starých vlnených ponožiek, tým, že odstrihnete spodok. A návleky máte hotové 🙂 Na spodok nožičiek stačia teplé ponožky a flisové botky na suchý zips, ktoré dostanete kúpiť aj v H&M za pár eur. Prípadne v bazárikoch ako nosené sa tiež dajú kúpiť veľmi výhodne. Prípadne hoďte do googla: teplé capačky na zimu: https://www.google.sk/search?q=capa%C4%8Dky+na+zimu&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr&dcr=0&ei=zlWpWY6vM86F8QeR-4nwCQ

    Ako vidíte, nosiť sa dá aj lacno, no stále kvalitne. Ak by ste mali akékoľvek ďalšie návrhy či otázky, pýtajte sa, doplním, alebo sa vynasnažím zistiť viac.

    Doplňujúce články: Na čo si dať pozor pri nákupe ergonosiča cez bazár: https://www.modrykonik.sk/blog/cacika/article/nakup-ergonosicov-cez-bazar-na-co-si-d-p1ayr6/

    Na čo si dať pozor pri nákupe šatky cez bazár: https://www.modrykonik.sk/blog/cacika/article/ako-nakupovat-babysatky-v-bazaroch-tboczr/

    Tiež by som dala rada do pozornosti projekt Požič Ergo pre bábätko Zuzky Jurisovej, ktorá skutočne za ľudové ceny požičiava šatky či nosiče rodičom, ktorí nemajú peniaze nazvyš, ale chcú nosiť. https://www.facebook.com/pozicergoprebabatko/?ref=ts&fref=ts

    Podobne funguje aj Album Dobrošatiek a Dobronosičov v skupine Nosíme naše deti: https://www.facebook.com/media/set/?set=oa.1623403164336564&type=3

    Dokonca je tam aj album nosičov a šatiek do 50€, takže kľudne sa tam popozerajte 🙂

    olivieree
    22. aug 2017    Čítané 560x

    Recenzia na nosič Emei Baby Baby Size

    V prvom rade ďakujem Janke Babicovej za požičanie tohto nosiča – jeho recenziu som mala na pláne už dávno, ale tak nejak som sa k nej dostala až teraz. Každopádne, Emei Baby je jeden z mála nosičov, ktorý mi naozaj učaroval a veľmi ťažko sa mi vracal späť, dokonca som veľmi dlho váhala aj nad kúpou jeho toddler verzie, a stále to mám v dlhodobom pláne – ale keďže Evka momentálne toleruje iba šatky, kúpa sa odkladá.

    Emei Baby je pomerne dosť unikátny nosič – je veľmi zaujímavou kombináciou šatky a nosiča. Chrbtový panel je zo šatky a reguluje sa, respektíve doťahuje sa cez krúžky, ramenné popruhy aj bedrový pás sú na pracku. Poďme po poriadku.

    Bedrový pás je široký 11cm v strede, ku kraju sa zužuje na 9cm, stredne mäkký, pevný, veľmi príjemný, nie je členitý, ale z jedného kusu, no aj tak sa krásne prispôsobí aj chudým postavám (vyskúšané s XS Katkou Strhákovou), najmenší obvod pásu je 60cm, čiže super aj pre štíhle maminy. Maximálny obvod pásu je 140cm, čiže skutočne široký rozsah.

    Ramenné popruhy sú prackové, široké 8cm, stredne hrubé, príjemne polstrované, ale stále mäkké a pohodlné. Uťahovanie po celej šírke popruhu (teda aj regulácia pod slintáčikmi) a bez možnosti kríženia popruhov – uťahovanie ide smerom dolu, moja obľúbená kombinácia.

    Chrbtová opierka je to najzaujímavejšie na celom nosiči. Je zo šatky, príjemne mäkká a poddajná, a veľmi zaujímavo riešená. Spočiatku sa zdá obsluha tohto nosiča komplikovaná, ale v skutočnosti je to veľmi jednoduchý princíp. Výrobca nosič odporúča pre novorodencov už od narodenia, a ja môžem iba prisvedčiť – základná šírka panelu je 14cm, no šnúrkou sa dá zúžiť na úctyhodných 9cm. Výška chrbtového panelu je 31cm, ale veľmi intuitívne sa prispôsobuje dieťaťu vďaka regulácii cez krúžky. Odporúčam pozrieť video, z fotiek to pravdepodobne aj tak nepochopíte 🙂

    Tu je video s 3kg bábom - https://www.youtube.com/watch?v=ZBkhhliZFCo

    A tu je ukázané, ako sa prispôsobuje pre väčšie deti - https://www.youtube.com/watch?v=JzT7J7hyreE

    Čiže chrbtový panel sa takpovediac „zapraví“ za bedrový pás a tým sa rozširuje sed, čiže nosič rastie s dieťaťom. Maximálnu hranicu Baby Size verzie by som určila na rok a pol, Evka mala v čase testovania cca tento vek a nosič jej bol síce dobrý na šírku, ale chrbtová opierka už bola pomerne krátka. Deti milujúce ruky vonku by boli v pohode asi aj do dvoch rokov :D

    Tieto šnúrky nezabudnite zaviazať pri rozširovaní sedu 🙂

    Kapucka sa uchytáva na cvoky.

    Ďalšie veľké pozitívum nosiča bolo v tom, že v ňom dieťa išlo dať fakt vysoko na chrbte. Toto bolo úplne super, a išlo to takpovediac samé. Nosenie na chrbte sme si celkom užili, a to Evka netoleruje veľmi nosiče.

    Emei Baby je podľa mňa skvelou alternatívou pre rodičov, ktorí sa boja viazania (akéhokoľvek), ale zároveň hľadajú pre svoje dieťatko komfort aspoň trochu sa približujúci k šatke. Jeho regulácia je fakt premakaná a chrbtová opierka sa vie nádherne prispôsobiť malému dieťatku, bez toho aby sa akýmkoľvek spôsobom deformoval bedrový pás alebo muselo dieťa byť uložené v príliš veľa nariasenej šatke (čo sa niekedy stáva pri nosičoch, ktoré sa regulujú na šírku sťahovaním so šnúrkou). Naozaj veľmi elegantné a inteligentné, praktické riešenie. Tento nosič mi naozaj učaroval a divím sa, že na Slovensku nie je veľmi známy ani rozšírený.

    olivieree
    16. aug 2017    Čítané 422x

    Recenzia na nosič Moby Aria

    Vďaka Andrejke Kundríkovej z www.nosime.sk som mala možnosť otestovať tento veľmi zaujímavý nosič, za čo veľmi pekne ďakujem.

    Prvý dojem z nosiča bol – ten je ale masívny a ťažký. Pritom nosič reálne váži okolo 750 gramov, čiže žiadna ťažká váha to nie je, a na omak je veľmi jemný, hladkavý, ušitý z neskutočne príjemnej hebkej látky. Taká láska na druhý pohľad a hlavne dotyk 🙂

    Bedrový pás je široký 13cm a ku koncom sa zužuje na 9cm, hrubý 1,5cm, taký milý stred. Je pomerne tvrdý a z jedného kusu, pracky pôsobia veľmi pevne a bezpečne, poistky na prackách nie sú, ale podľa môjho názoru ani ich nie je treba. Čo sa najmenšieho stiahnutia týka, namerala som 71cm, čiže veľmi štíhli ľudia a mamičky S a XS by mali pravdepodobne problém nosič dobre prispôsobiť na svoju postavu. Ako pri všetkých nosičoch, odporúčam pred kúpou vyskúšať! Ja osobne preferujem mäkšie bedrové pásy, čiže mne až tak veľmi nesadol, ale toto je veľmi individuálna záležitosť, keďže každému vyhovuje niečo iné. Výhodou tvrdého bedrového pásu je jeho odolnosť voči polámaniu a schopnosť dobre zvládať aj ťažké deti.

    Chrbtová opierka – výška 41cm s vykrojením, bez 34cm, šírka 21cm (plus obsahuje novorodeneckú vložku, ktorá má šírku 15cm) až do 38/39cm. Tu by som rada napísala pár vecí. Nosič obsahuje integrovanú novorodeneckú vložku, ktorá sa v prípade, že už sa nepoužíva, dá veľmi šikovne schovať do bedrového pásu tak, že nezavadzia a nikde ani netlačí. Celý nosič je skutočne veľmi šikovne riešený a premyslený, má veľa vychytávok a tak spočiatku pôsobí jeho „obsluha“ pomerne zložito, v konečnom dôsledku je to ale veľmi jednoduché.

    Čo sa týka novorodeneckej vložky, vo všeobecnosti nosiče, ktoré ju obsahujú, neodporúčam, jednak kvôli skomplikovanej manipulácii pri vkladaní a vyberaní dieťatka, napolohovanie dieťaťa v novo vložke je ťažšie skontrolovať a docieliť, aby bolo správne, sú deti, ktoré novorodeneckú vložku vôbec netolerujú, sú nosiče, ktoré nemajú riešené to, aby dieťatko od narodenia mohlo mať nohy vonku, tým pádom to môže u niektorých deťoch vyvolávať odrážací reflex a spôsobovať následný diskomfort, čo si niektoré mamičky vysvetlia ako nevôľu ich dieťaťa nosiť sa, čiže, pri nosičoch s novorodeneckou vložkou extra platí, pred kúpou vyskúšať!! Sú deti, ktoré s tým absolútne žiadny problém nemajú, a sú rodičia, ktorým celá manipulácia ohľadom vkladania a vyberania dieťaťa do a z novo vložky nevadí tiež.

    Moby Aria je ale riešený veľmi zaujímavo tým, že spodok nosiča sa dá zúžiť tak, že sa po bokoch odopne z cvokov na bedrovom páse a látka sa pripne cvokmi na chrbtový panel, tým pádom sa šírka nosiča zúži až na 21cm a dieťa môže mať nohy vonku.

    Zároveň to dosť znižuje dobu, počas ktorej musí byť dieťa v novo vložke, len hrubým odhadom tipujem, že okolo mesiaca, dvoch, by už dieťatko mohlo ísť do nosiča bez použitia novorodeneckej vložky, čo je úplne super. Zároveň sa potom opätovným pripnutím látky na cvoky na bedráku nosič rozšíri, a vydrží –podľa môjho odhadu – tak do roka, roka a pol, v závislosti od veľkosti dieťaťa.

    Evka v čase testovania mala niečo cez rok a pol, 86 konfekčnú a nosič už bol malý, ale na občasné poponesenie by bol ok, pri intenzívnom nosení by som samozrejme zvážila kúpu väčšieho nosiča.

    Celý nosič je z úžasne hladkavej a jemnej látky, až mi bolo ľúto, že sa nenachádza aj na chrbtovom paneli – ten je v tejto verzii zo sieťky, v lete môžete hlavný panel odgombíkovať a nosič je tak priedušnejší a „vetrá“. V prípade väčšej zimy alebo silného vetra sa panel dá prigombíkovať naspäť. Ja osobne sieťkam na nosičoch neholdujem, iní si ich pochvaľujú, ja by som prijala tú úžasne jemnú látku miesto sieťky 🙂 ale veľmi šikovné riešenie, opäť.  

    Ramenné popruhy sú široké 8cm, dlhé 60cm, z toho polstrovanie 38cm, má možnosť kríženia popruhov a sťahovanie po celej dĺžke popruhu. Obsahuje istiace gumičky na popruhy. Ramenné popruhy sú veľmi pevné a 1x prešité, dajú sa regulovať a nastavovať do oboch strán, čo je super.

    Nosič má odnímateľnú kapucku a obsahuje ešte aj akýsi extendor na chrbtovú opierku (aspoň tak som to pochopila ja), ak by bolo treba ju z akýchkoľvek dôvodov predĺžiť.

    Nosič je naozaj príjemný, zamatovo jemný, má veľké množstvo vychytávok a je veľmi profesionálne ušitý. Výrobca uvádza vhodnosť použitia od 3,5kg, horná hranica je, ako pri všetkých nosičoch, diskutabilná, keďže každé dieťa rastie iným tempom a vyrastie z nosiča v inom veku či váhe.

    olivieree
    15. aug 2017    Čítané 5599x

    Recenzia na nosič Tula Free to Grow

    Vďaka Andrejke Kundríkovej z www.nosime.sk som mala možnosť otestovať v tom čase čerstvú novinku, rastúcu Tulu s názvom Free to Grow. Za túto možnosť veľmi pekne ďakujem.

    Výrobca udáva nosič ako vhodný od narodenia (resp. od 3,2kg) až do 4-och rokov. Ja osobne by som spodnú hranicu pri bežnom nastavení nosiča posunula na 1-2 mesiace, úplné novorodeniatko si v ňom predstaviť neviem, a hornú hranicu by som stanovila max na 2 roky, Evka v čase fotenia mala niečo cez rok a pol a 86 konfekčnú, nosič jej už bol malý. Na občasné poponesenie do tých dvoch rokov ok, v prípade plnohodnotného nosenia by som už určite menila za väčší.

    Najmenšie bábätko, ktoré som v nosiči počas testovania zažila, malo 4,5kg, nosič mu bol na najužšom nastavení akurát. Dalo by sa prípadne núdzovo stiahnuť šnúrkou, kde som dosiahla úctyhodných 11cm, pri bežnom nastavení na najužšie meral nosič na šírku okolo 19cm (čo je tiež veľmi príjemné).

    Poďme teda od začiatku – bedrový pás je široký 12cm, ku koncom sa zužuje na 9cm, hrubý 1cm, tvrdší (ako býva pri Tule zvykom), členitý na 3 časti, obsahuje aj kapsičku (podľa mňa zbytočnú), najužšie stiahnutie má na 63cm čo je super, vhodný aj pre veľmi štíhle osoby. Pracky neobsahujú poistky, ani ich netreba – sú veľmi pevné a istiaca gumička je prítomná. Bedrák nie je robustný, je tenší a tvrdší, ale stále dosť pohodlný.

    Chrbtová opierka je rastúca, teda dá sa upravovať na šírku aj na výšku. Na výšku sa upravuje popruhmi, na výšku je to veľmi šikovne vyriešené – na bedrovom páse z vnútornej strany je popruh, na ktorom je navlečený tunel z látky, ktorý sa rozširuje a zužuje a pomocou cvokov fixuje. Je to skvelé preto, lebo stiahnutie nosiča nedeformuje bedrový pás a zároveň dieťa nie je podsadené v nahrčenom materiáli. Čo sa mi nepáčilo – ceduľka na mieste, kde býva umiestnené dieťa. Osobne by som ju odtiaľ odpárala.

    Výška sa dá regulovať od 29 do 41cm, šírka od 19 do 39cm pri bežnom nastavení, šnúrkou sa dá stiahnuť až na 11cm. Pri krku regulácia nie je.

    Opierka na tejto verzii bola z látky, veľmi krásnej čo sa dizajnu týka (model Discover), a relatívne tenkej, veľmi príjemnej na dotyk. Osobne by som si pre novorodenca vedela predstaviť niečo šatkové a ešte mäkšie, ale tipujem že po zanosení bude aj táto látková verzia super.

    Ramenné popruhy – šírka 7cm, hrúbka 2,5cm, 1x prešité, pevnejšie ale stále príjemne mäkké a pohodlné. Bez možnosti kríženia, uťahovanie smerom dolu, bez možnosti sťahovania po celej dĺžke (moja najobľúbenejšia kombinácia). Dĺžka ramenných popruhov je 56cm, z toho 51cm polstrovanie. Kapucka je odopínateľná, na cvoky. Polstrovanie pod nožičkami bolo decentné.

    Tula FTG je veľmi príjemný, jednoduchý nosič s krásnym dizajnom. Veľmi ľahký, vážil iba 700g a teda aj veľmi skladný. Osobne by som ho na úplného novorodenca neodporučila, ale toto je prudko individuálne a tak ako pri každom inom nosiči, aj tu treba vyskúšať. Od mesiaca vyššie, resp. od 4-4,5kg bez problémov. Veľmi sa mi páči, že aj Tula prišla s verziou, ktorá nepotrebuje externú ani internú novorodeneckú vložku (keďže tieto vložky bývajú pomerne problematické, hlavne tie externé).  

    olivieree
    6. aug 2017    Čítané 954x

    Recenzia na Al & IZI Meh-Dai / Bei Dai nosič

    Leto je v plnom prúde a teploty v posledné dni podstatne kulminujú – tak mi napadlo, že by som konečne mala dať dokopy recenziu na skvelý letný nosič, ktorú som sa chystala napísať už niekoľko mesiacov. Jedná sa o produkt Al&Izi Meh-dai (prečo nie mei tai kukni sem https://notyourpodbutai.tumblr.com/post/154698098962/respecting-east-asian-traditional-baby-carriers )

    Al&Izi je slovenská značka vyrábajúca látkové viazacie nosiče (a iné šikovné vecičky k noseniu, viď http://handmadealandizi.sk/ ), ich nespornou výhodou je ich ľahkosť, jednoduchosť a veľmi sympatická cena. Nové nosiče sa pohybujú okolo 60€, používané sa dajú nájsť v bazáriku už okolo 30/40€, v závislosti od opotrebenia.

    Skúšala som látkové meh-daie rôznych značiek, no najviac mi zatiaľ ulahodil Al&Izi. Výrobca je spoľahlivý človek, veľmi ústretový voči špecifickým požiadavkám a nosiče sú kvalitné a krásne – čo viac si človek môže želať.

    Al&Izi Meh-dai –e sa vyrábajú v troch veľkostiach: Infant, Toddler a Maxi. Infant je vhodný pre deti od cca troch mesiacov (podmienka je stabilné držanie hlavičky), Toddler ja osobne odporúčam deťom okolo cca 9/10 mesiacov a Maxi tak pre deti okolo 2 rokov. Veľmi dôležité je nosič pred kúpou buď vyskúšať, alebo minimálne jeho výber skonzultovať – ale aj v prípade, že vám kúpený nosič veľkostne nesadne, výrobca nemá problém veľkosť vymeniť, v tomto bola Andrejka naozaj veľmi ústretová.

    Rozmery:

    Telo nosiča výška: Infant: 41cm, Toddler 44,5cm, Maxi 58 cm

    Šírka chrbtovej časti: Infant 36cm, Toddler 45cm, Maxi 48 cm

    Ramenný popruh 210 cm, šírka 8 cm

    Pásový popruh 150 cm, šírka 9 cm

    Hmotnosť: cca 450g

    Zloženie: 100% bavlna, výstuha: 80% polyester, 20% viskóza/100% polyester

    Mne sa tieto nosiče nesmierne osvedčili do horúceho počasia – látka, z ktorej je šitý panel, je veľmi príjemná, rýchlo schne a nosič môžete smelo prať v práčke, čiže ma nikdy veľmi netrápilo ak sa mi popruhy povláčili po zemi. Zároveň je to super alternatíva pre rodičov, ktorí nechcú do nosiča veľa investovať a nosia iba občas.

    Bedrový pás aj popruhy sa viažu, no je to viazanie veľmi jednoduché a rýchle, a podľa môjho názoru často aj jednoduchšie a rýchlejšie, ako kým sa človek naučí, ako si správne a rýchlo zapnúť sám chrbtový popruh na prackovom nosiči 🙂

    Super video od Aďky Kráľovej: https://www.youtube.com/watch?v=c5wrW-EHpcE

    Bedrový pás sa normálne vyrába iba v jednej verzii – je tvrdší a spevnený. Ja osobne som si dala ušiť mäkký prešívaný, a neviem si ho vynachváliť, ale toto je naozaj veľmi individuálna záležitosť. Vyskúšajte, čo bude viac vyhovovať vám.

    Na výber je obrovské množstvo vzorov a dizajnu, farieb, dokonca sa dá kombinovať aj farebnosť popruhov a v prípade požiadavky je možné na chrbtový panel našiť aj váš obľúbený šatkový motív či vzor (stačí na to scrap cca 50/50cm).

    Taktiež je v tomto nosiči možné nosiť na chrbte, a v prípade, ak si uviažete bedrový pás nad prsia, viete dať dieťa extra vysoko.

    Toľko teda k Al&Izi, ak by ste mali akékoľvek otázky, pýtajte sa 🙂

    olivieree
    15. júl 2017    Čítané 2013x

    Odborné články a štúdie o nosení detí

    Nosenie je v ponímaní ľudí z rozvinutých krajín pomerne nové – paradoxne, konkrétne na Slovensku sa napríklad nosilo ešte dve generácie dozadu, a častokrát som sa veru stretla so staršími ľuďmi, ktorí si na nosenie veľmi dobre pamätajú, ale vo všeobecnosti je ľudská pamäť pomerne dosť krátka - a teda sa často určite stretnete s názorom, že nosenie je „trend moderných matiek“. V skutočnosti tu ale nosenie bolo odjakživa, trendom je, naopak, kočíkovanie – o jeho histórii si môžete prečítať napríklad tu: http://www.kamzakrasou.sk/detsky-kocik-a-jeho-fascinujuci-pribeh/5110

    „Cenovo dostupnejší pre širšie vrstvy sa (kočík) stal medzi rokmi 1920 – 1930“ – len pre porovnanie, najstarší objavený pozostatok hominida sa datuje na 7 miliónov rokov, pričom samozrejme nosenie ako preprava mláďat fungovalo aj dávno predtým.

    Noseniu detí z evolučného hľadiska sa venuje táto stránka: https://evolutionofbabywearing.com/

    Toľko teda k „modernému trendu“ – a čo teda na nosenie hovorí veda? V tomto článku sa budem snažiť zozbierať rôzne zdroje od rôznych ľudí, no v prvom rade by som rada podotkla jednu vec – relevantných štúdií ohľadom nosenia je stále žalostne málo. Súvisí to s viacerými faktormi – samotné výskumy a štúdie sú nesmierne časovo a finančne náročné a získať na ne grant či sponzora nie je jednoduché, a keďže nosenie je z hľadiska vedy stále pomerne mladé (nevenuje sa mu veľká odborná pozornosť), motivácia na výskumy teda nie je veľmi veľká a jedine bohaté firmy si môžu čo-to dovoliť zaplatiť. Ale, stúpencov nosenia medzi odbornými kruhmi neustále pribúda a tak si myslím, že to nebude trvať dlho a dočkáme sa mnohých nových poznatkov z tohto odboru. Viac a podrobnejšie o tom pojednáva táto séria článkov:

    https://babywearinginternational.org/2015/07/20/babywearing-research-part-i-common-misunderstandings/

    https://babywearinginternational.org/2015/08/03/babywearing-research-part-2-relevant-research/

    https://babywearinginternational.org/2015/08/17/babywearing-research-part-3-the-future-of-babywearing-research/

    Momentálne to najlepšie, čo môžeme ohľadom nosenia a objektívneho pohľadu naň urobiť, je zhodnotiť poznatky z iných odborov a pospájať si ich do logických súvislostí. Budem sa snažiť vypátrať čo najviac týchto poznatkov, aby ste si sami mohli vytvoriť na nosenie názor po ich prečítaní a vyhodnotení ich dôveryhodnosti.

    V prvom rade by som dala rada do pozornosti stránku https://babywearinginternational.org/  kde nájdete veľa informácií o nosení a činnosti tejto organizácie.

    Ďalej by som rada spomenula – a poďakovala sa – skupinám Nosíme naše deti na FCB a Nosíme děti na FCB kde som čerpala mnohé informácie a zdroje k rôznym článkom.

     Na Táničkinom webe https://mamamanosislaskou.wordpress.com/ nájdete mnohé skvelé články o nosení, vrátane série o búraní mýtov o nosení. Tu je pár, ktoré by vás mohli zaujímať:

    https://mamamanosislaskou.wordpress.com/myty-o-noseni/

    https://mamamanosislaskou.wordpress.com/vsetko-co-o-noseni-potrebujete-vediet/

    https://mamamanosislaskou.wordpress.com/2017/05/17/diastaza-a-nosenie-deti/

    Negatíva a pozitíva nosenia z hľadiska fyzioklinika.cz: https://www.fyzioklinika.cz/clanky-o-zdravi/noseni-deti-na-tele-pozitiva-i-negativa-tohoto-fenomenu

    Skvelý blog neurovedkyne, konkrétne článok o nosení z hľadiska neurovedy: https://sciencedrmom.com/2016/10/06/the-neuroscience-of-babywearing/

    Fyzioterapeut Martin Vala o nosení detí: http://magazin.branakdetem.cz/fyzioterapeut-martin-vala-o-noseni-deti/

    Problematika „od kolienka po kolienko“: http://www.sheffieldslingsurgery.co.uk/2014/02/21/beyond-the-knee-to-knee/

    Skvelý blog V bavlnce, plný najnovších vedeckých poznatkov nielen o nosení, ale aj o dojčení a kontaktnom rodičovstve, odporúčam všetkými desiatimi: http://vbavlnce.blogspot.sk/ a špeciálne odporúčam článok http://vbavlnce.blogspot.sk/2013/06/biologicke-predpoklady-noseni-deti-aneb.html

    Ďalší skvelý blog o nosení, a môj najobľúbenejší článok http://nosenec.blogspot.sk/2016/01/muze-se-moje-dite-nosit.html

    Nosenie vo svete http://www.onoseni.sk/index.php?option=com_content&view=article&id=5&Itemid=65 – v tomto blogu nájdete aj mnoho ďalších informácií o nosení

    Známy propagátor nosenia a vzťahovej výchovy Dr.Sears: https://www.askdrsears.com/topics/health-concerns/fussy-baby/baby-wearing/benefits-babywearing

    O dôležitosti dotyku: https://www.askdrsears.com/topics/parenting/attachment-parenting/new-research-highlights-power-touch

    https://www.askdrsears.com/topics/parenting/child-rearing-and-development/bringing-baby-home/infant-massage/touch-benefits

    https://www.babble.com/parenting/cuddling-babies-study-benefits-touch/

    O vzťahovej väzbe ako takej: https://zenskekruhy.sk/recenzie/recenzia-jozef-hasto-vztahova-vazba-ku-korenom-lasky-uzkosti/

    V rámci vzťahovej výchovy a informovanosti o dojčení maximálne odporúčam skvelý blog od Darcii Narvaez https://www.psychologytoday.com/blog/moral-landscapes/201601/the-myth-breastfeeding-is-optional

    Bakalárska práca fyzioterapeutky Veroniky Mihalskej – Vývoj osového aparátu detí nosených v ergonomických nosičoch https://www.dropbox.com/s/m5xttluovg4sscx/Bakal%C3%A1rka%20Veronika%20Mihalsk%C3%A1.pdf?dl=0&fb=1

    Diplomová práca Juliany Pramukovej, fyzioterapeutky s nazvom Vplyv nosenia dieťaťa v šatke na postúru ženy: http://opac.crzp.sk/?fn=detailBiblioFormChild3

    Blog nosiacej fyzioterapeutky Fyziomama - https://www.facebook.com/fyziomamatt/?fref=ts a výhody a pozitíva nosenia detí: https://www.facebook.com/fyziomamatt/photos/a.1702540786624973.1073741827.1702501589962226/1854085064803877/?type=3&theater

    Niečo o vestibulárnej stimulácii: http://www.awakeparent.com/Shelly/swinging-helps-kids-attention/

    Blog Aďky Kráľovej a článok o nosení http://www.adrianakralova.sk/nosenie-prospieva-detom-aj-matkam/

    WHO a klokankovanie / Cangaroo Care http://www.who.int/maternal_child_adolescent/documents/9241590351/en/

    Klokankovanie: http://www.kangaroomothercare.com/home.aspx

    Veľmi zaujímavý článok od českej psychologičky, cituje aj ortopédov: https://www.respekt.cz/tydenik/2011/31/deti-se-nosi

    Stanovisko International Hip Displasia Institute: http://77.93.222.229/clanek.php?clanek_id=105

    Francúzska lekárka Anne Guillouet odporúča nosenie detí pre autistické deti, deti s psychosomatickými problémami, samozrejme len za účasti a pod dozorom odborného lekára, ďalšie informácie https://dumas.ccsd.cnrs.fr/file/index/docid/629780/filename/2010GRE15009_guillouet_anne_0_D_.pdf

    Plus mnohé ďalšie informácie tu: http://www.onoseni.sk/index.php?option=com_content&view=article&id=23&Itemid=54

    Články a štúdie o nosení zdroj: http://www.nosmesa.eu/o-noseni/clanky-a-studie-o-noseni/

    História nosenia vo svete aj s fotogalériou: http://9davids.blogspot.sk/2011/02/babywearing-through-ages.html

    Článok o nosení aj s odkazmi na lietráturu a štúdie: http://www.bobafamily.com/research/strollers-baby-carriers-and-infant-stress/

    O správnej polohe pri nosení a o nosení: http://onyababy.com/blog/2012/09/babywearing-baby-positioning/

    Dieťa uviazané v priesvitnej šatke, pekná ilustrácia toho, ako je dieťa správne v šatke uložené. : http://jeportemonbebe.com/en/faq (Safety concers/How should I position my baby’s head in front carries?)

    hipdysplasia.org/developmental-dysplasia-of-the-hip/prevention/baby-carriers-seats-and-other-equipment/

    Fotogaléria Anny Pohořálkovej, ktorá dokazuje, že vertikálne nosenie je prirodzené a nosí sa tak všade vo svete:

    www.pinterest.com/annapohoralkova/no%C5%A1en%C3%AD-ve-sv%C4%9Bt%C4%9B/

    Benefity nosenia:

    babygooroo.com/2011/06/the-benefits-of-babywearing/

    Tento článok je od nemeckého odborníka na dyspláziu a vyšiel v odbornom ortopedickom časopise v Nemecku. Fakty o tom, že nosenie je pre vývoj bedrových kĺbov priaznivé sú medzi ortopédmi známe už pomerne dlho.

    www.trageportal.de/mediapool/93/935470/data/OP_Fettweis_neu.pdf


    Viac tu: http://www.nosmesa.eu/o-noseni/clanky-a-studie-o-noseni/

    Stanovisko Českej pediatrickej spoločnosti: http://www.nosenideti.cz/clanek.php?clanek_id=104

    Ďalšie odkazy cez Nošení dětí na FCB:

    Nedovyvinuté kyčle a nošení v šátku
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10212290015832110&set=oa.822836341119365&type=3&theater

    Proč není dítě v šátku/nosítku rovně ?
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1658931551067114&set=oa.822836341119365&type=3&theater

    Diastáza a nošení dětí
    https://mamamanosislaskou.wordpress.com/2017/05/17/diastaza-a-nosenie-deti/

    Blog dětského fyzioterapeuta k tématu nošení dětí
    http://martinavichova.cz/netahej-se-s-nim/

    Vyjádření Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1686455868314682&set=oa.822836341119365&type=3&theater

    Vysvětlení pediatra k pozici rukou v šátku/nosítku https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1653812691579000&set=oa.822836341119365&type=3&theater

    Odborné publikace a studie k tématu nošení - ČTI KOMENTÁŘE v tomto odkazu
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10205792353582827&set=oa.822836341119365&type=3&theater

    POHLED FYZIOTERAPEUTA – chodítka, hopsadla, přitahování za ruce do sedu, posazování, vodění za ruce
    https://www.modrykonik.cz/blog/eficenka/article/pohled-fyzioterapeuta-choditka-hopsad-gblmer/

    ZÁKLON HLAVIČKY DÍTĚTE PŘI NOŠENÍ - JINÝ POHLED https://www.facebook.com/nabricho/photos/a.508968109232566.1073741831.457272494402128/508968255899218/?type=3&theater

    JE TZV. NOŠENÍ V KLUBÍČKU OPRAVDU NUTNÉ NEBO PROSPĚŠNÉ - ČI JDE O MARKETINGOVÝ TAH PROPAGÁTORŮ KURZŮ JAK SE STARAT O SVÉ DÍTĚ ? https://www.facebook.com/nabricho/photos/a.457277767734934.1073741828.457272494402128/596689970460379/?type=3&theater

    olivieree
    25. jún 2017    Čítané 806x

    Recenzia na MoniLu nosítko – verzia MAXI

    Opäť vďaka skvelej Hanke https://www.youtube.com/watch?v=6oB9g6o0OuI a skupine Nosíme naše deti na FCB som mala možnosť vyskúšať české nosítko MoniLu. Testovala som verziu MAXI, odporúčanú výrobcom od cca 18 mesiacov a 85cm do cca 3 rokov. Evička mala v čase testovania 20 mesiacov a cca 84cm výšku, a nosič jej sadol ako uliaty, teda so spodnou hranicou sa plne stotožňujem (vrchná je prudko individuálna, takže tú riešiť nebudem).

    MoniLu je česká značka nosičov. Nosítko si môžete dať ušiť na zákazku, teda presne podľa vašich želaní, no takisto majú vždy v ponuke nejaké tie „hotovky“ ihneď k odberu. Strihovo je podobná Tule a Lenka nosítku, taktiež svojou jednoduchosťou a príjemnosťou (pri Tule ale pozor na tvrdý bedrák, MoniLu a Lenka majú skôr stredne mäkké bedrové pásy).

    Poďme si nosič rozobrať po poriadku. Bedrový pás je široký 12cm a hrubý 1,5cm, čiže príjemná hrúbka aj šírka, je členitý a skladá sa z 3 častí. Je stredne mäkký, veľmi príjemný, obsahuje pracku s poistkou aj poistné gumičky, najmenšie stiahnutie je na 62cm čiže vhodný aj pre útle postavy. Na pocit bol bedrový pás skutočne príjemný, nikde netlačil a nezarezával sa, a zároveň zvládol úplne bez problémov aj 11kg mojej Evky. Popruh na bedrovom páse obsahuje aj istiaci popruh aby pracka nekĺzala, a skutočne sa ani nepohla (predošlé MoniLu ktoré som mala len narýchlo v rukách, tam pracka kĺzala, čiže super vylepšenie).

    Chrbtová opierka je nerastúca, jej rozmery sú 43cm výška a 47cm šírka, pri tomto konkrétnom modeli bola chrbtová opierka zo šatkoviny podšitej látkou – a tu musím poznamenať, že príjemnejšiu látku som ešte na nosiči nevidela, mala som z nej dojem pevnej šatky, fakt sa mi toto neskutočne páčilo (možno to aj bola šatka?? J ), nosič bol veľmi príjemne farebne zladený a celkovo sa mi vzhľadovo neskutočne páčil. Našitie ramenných popruhov na chrbtovej opierke bolo 21/14 (od bedráku/zhora), super pre dobré podsadenie dieťaťa, ďalší bod pre MoniLu.

    Popruhy – na tejto verzii boli bez kríženia a sťahovanie smerom dolu, čo je moja najobľúbenejšia kombinácia, plus popruhy „pod slintáčikmi“ sa sťahovali smerom hore – čo mi tiež celkom dosť vyhovovalo. Šírka popruhov je 8cm, dĺžka 56cm, z toho polstrovanie 45cm, popruhy sú 3x prešité, príjemné, nosné a stredne mäkké (ideálna kombinácia).

    Kapucka je na cvoky a v tejto verzii pevne prišitá k nosiču a neodnímateľná. Polstrovanie pod nožičkami dieťaťa bolo príjemné a stredne tenké. Celkový dojem z nosiča som mala veľmi príjemný, nosilo sa mi dobre, pohodlne, nastavovanie bolo jednoduché, rovnako aj nosenie na chrbte bolo pohodlné – ďakujem za túto možnosť a skúsenosť. MoniLu si zaraďujem k svojim favoritom (milujem jednoduché nosiče tohto typu).

    olivieree
    16. jún 2017    Čítané 381x

    Testovanie nosiča BabyMonkey Regolo

    BabyMonkey je talianska firma, pôvodne produkujúca šatky (pomerne dosť obľúbené pre svoj pomer ceny, kvality a pekného dizajnu), takže keď vyšli s ergonomickým nosičom, bola som prirodzene zvedavá, ako asi bude vyzerať. Vďaka Ivke Kubáňovej z ergonomickenosice.sk som mala možnosť mať tento nosič týždeň na testovanie, počas ktorého som ho vzala aj na nosičský piknik, kde si ho vyskúšalo viacero žien s rôznymi bábätkami. Ďakujem Ivke za túto možnosť.

    BabyMonkey Regolo je rastúci nosič, výrobca ho odporúča pre deti od 5/6 mesiacov do 4 rokov. Obe hranice sú podľa mňa diskutabilné, ako pri všetkých nosičoch, treba sa riadiť hlavne veľkosťou dieťaťa. Každopádne, nosič bolo možné stiahnuť až na úctyhodné „novorodenecké“ rozmery (šírka 15cm a výška 38cm), no najmenšie dieťa, ktoré sme v ňom reálne na podporke mali, malo 5kg a okolo 5 mesiacov (predčasniatko), čiže určite by som sa riadila odporúčaniami výrobcu. Tomuto dieťatku bol nosič dobrý, dal sa pekne prispôsobiť a nebol stiahnutý na najmenšom. Čiže, čisto iba podľa mňa, by sa spodná hranica dala teoreticky posunúť aj na 2/3 mesiace. Hornú hranicu si netrúfam odhadnúť, najväčšie deti v ňom boli cca 20 mesiacov staré, s konfekčnou veľkosťou okolo 86 a váhou okolo 11kg, nosič im bol na najširšom nastavení akurát, ale do štyroch rokov by som to videla už iba na rekreačné, občasné poponesenie než plnohodnotné nosenie, to by som tipla max do 2 rokov. Aj tak úctyhodný záber na jeden nosič.

    Poďme postupne: bedrový pás je široký 13cm v strede a ku krajom sa zužuje na 6cm, hrubý 1,5cm, stredne tvrdý, členitý (skladá sa z troch kusov). Najmenšie stiahnutie bolo na 53cm, čiže dá sa dobre stiahnuť aj na veľmi štíhle osoby. Všetky pracky majú poistné gumičky, a všetky popruhy majú gumičky na zrolovanie a zaistenie popruhu. Na bedráku je aj malá kapsička, ktorá ale podľa môjho osobného názoru je úplne zbytočná, keďže ak dieťa dobre podsadíte, jednoducho sa k nej nedostanete.

    Chrbtová opierka je nastavovacia pomocou šnúrok s brzdičkami, nosič sa reguluje na šírku, výšku a dokonca má reguláciu aj hore pri krku, čo je milé prekvapenie. Šírka nosiča je od 15cm do 44cm, výška od 38cm do 49cm. Brzdičky prekvapivo – relatívne – držia, bolo treba vyvinúť pomerne dosť veľkú silu aby povolili, čo je fajn lebo 99% týchto spôsobov regulácie povoľuje. Kapucka je prišitá napevno a pripína sa hore pomocou šnúrok.

    Ramenné popruhy sú široké 7,5cm, mäkké, 1x prešité, ich dĺžka je 43cm, z toho polstrovanie 38cm. Dajú sa sťahovať po celej dĺžke a je tam aj možnosť kríženia a taktiež možnosť prepnutia na spodné pracky pre deti, ktoré ešte samé nesedia, resp. nemajú dostatočne spevnené chrbtové svalstvo (lezením, štvornožkovaním), tým pádom nič nevyvíja tlak na chrbátik. Čiže super, že aj táto možnosť tu je. Poznámka ku kríženiu – nosič sa doťahuje smerom dolu, čo je super, ALE v prípade že chcete popruhy prekrížiť a zapnúť na vrchné pracky, je tento spôsob pomerne nepraktický, keďže si tam jednoducho nedočiahnete (samec a samica ktorí sa zaklipávajú do seba, by museli byť naopak) – ak chcete na tomto nosiči krížiť popruhy, odporúčam zapnúť na spodné pracky a nosič na seba akoby „obliecť“, Kokadi má na to super video, keďže flip je robený rovnako. Nájdite si v prípade potreby na youtube.

    Dojmy: BabyMonkey Regolo je veľmi ľahký nosič, váži iba 650 gramov, skutočne skladný a príjemný, ušitý zo šatiek BabyMonkey ktoré sú príjemné a kvalitné. Polstrovanie pod nožičkami dieťaťa je decentné, páčilo sa mi zaťahovanie popruhov smerom dolu, keďže ja nikdy popruhy nekrížim, nevadilo mi to, čo som spomenula vyššie. Šitie je ok, sem tam vyskočená nitka, no dalo by sa na ňom popracovať určite. Veľmi sa mi páčilo aj to, že keď človek zúžil chrbtovú opierku na minimum, neostala zvnútra nosiča „nagrčená“, ale dala sa pekne vyrovnať a dieťatko nesedelo na prílišnom nariasení, keďže sa riasila iba zvonka. Super riešenie. Nosenie na chrbte bolo tiež ok.

    Čo mi nesadlo: bedrový popruh je našitý na bedráku na šatke, toto sa mi nepáčilo, pripadalo mi to nie veľmi dostatočné, doteraz som bola zvyknutá na to, že popruh išiel celým bedrákom, nie iba na jeho „povrchu“. Čiže toto mi tak najviac nesadlo. Tiež by som prijala dlhšie polstrovanie pod prackou na bedrovom páse. Ďalšia vec, čo mi vadila, boli bezpečnostné spony na ramenných popruhoch – chápem, že bezpečnosť nadovšetko, ale mňa osobne dosť otravovalo, že som pri snahe ich rozopnúť vždy musela použiť obe ruky.

    Na pikniku ho maminky skúšali viac menej na krátke nahodenie, čiže plnohodnotné hodnotenie bohužiaľ nedodám, každopádne nosič im pripadal sympatický, pohodlný, jednej maminke nesadol veľmi bedrák a prijala by ho ešte členitejší, aby sa ešte lepšie prispôsobil hlavne chudým postavám. Inak sa pekne prispôsobil deťom rôznych rozmerov a aj jeho nastavovanie je pomerne jednoduché.

    Ďakujem ešte raz za možnosť testovania 🙂

    olivieree
    1. máj 2017    Čítané 5017x

    Výber ergonomického nosiča pre novorodenca II

    Novorodenecké nosiče, časť II – skrátená verzia

    Pre kompletný úvod do problematiky novorodeneckých nosičov, prosím kuk sem https://www.modrykonik.sk/blog/olivieree/article/vyber-ergonomickeho-nosica-pre-novoroden-fo8rtv/ - tento článok bude jeho skrátenou verziou a budem sa v ňom venovať iba nosičom, ktoré sú vo všeobecnosti poradkyňami odporúčané pre novorodencov a malé bábätká (týmto ďakujem všetkým ktoré som otravovala a ktoré mi ochotne vypísali všetky rady a odporúčania). Tiež by som chcela poďakovať všetkým členkám skupiny Nosíme naše deti na FCB ktoré mi ochotne svoje nosiče pomerali a pofotili.

    Takže, začneme. V prvom rade by som rada podotkla jednu vec. Často sa stretávam s rovnakým znením otázky: „Poraďte nosič pre novorodenca, šatku nie, šatky sa bojím“ – paradoxne, a toto je veľmi dôležité spomenúť, maminky/ocinovia ktorí sa na šatku odhodlajú, majú na 99% bábätko takmer vždy uložené dobre a dolaďujú už iba detaily, zatiaľ čo väčšina nosičových fotiek (nielen začiatočníkov!!) je zle – z toho mi vyplýva jediné, a teda, že nastaviť správne nosič je oveľa ťažšie, ako naučiť sa viazať šatku. Myslite na to prosím, keď sa budete rozhodovať, či šatku, alebo nosič.

    Šatka má nesporne aj mnoho iných výhod:

    • Je univerzálna, prispôsobí sa akejkoľvek postave nosiaceho a rovnako aj akémukoľvek starému a veľkému, či malému, či asymetrickému dieťatku
    • Šatky sa dajú zohnať oveľa lacnejšie ako nosiče – babydoo alebo šanami alebo hoppedizky z bazárika sa pohybujú už okolo 30 eur, kvalitné ergo nosiče z bazárika začínajú obvykle na 60-tich eurách
    • So šatkou uviažete nekonečné množstvo úväzov dopredu, na bok aj na chrbát, variabilita šatky je jej neskutočne úžasná výhoda, dokážete si nájsť presne ten úväz, ktorý vyhovuje vám aj bábätku, ročnému obdobiu, veku bábätka, aktuálnej činnosti ktorú robíte
    • V šatke sa (väčšinou) dojčí oveľa jednoduchšie ako v nosiči - ale toto je prudko individuálne, niekomu na dojčenie vyhovuje viac nosič, a niekomu zase viac šatka
    • Jej výber je v skutočnosti veľmi jednoduchý, oveľa jednoduchší ako vybrať správny nosič
    • V šatke je bábätko pevne obopnuté zo všetkých strán, šatka je ako „druhá koža“, neskutočne pohodlná – žiadny nosič ktorý som doteraz skúšala sa z hľadiska pohodlnosti nevyrovnal šatke, šatka krásne rozkladá váhu bábätka
    • Viazanie šatky je jednoduché! Naozaj. Môže vám to pripadať ako veda, ale základný úväz kríž s kapsou dnu je pomerne dosť blbuvzdorný a po pár pokusoch vám to pôjde ako po masle.

    A to je len pár výhod na začiatok – ak som vás aspoň „nahlodala“, tu je krásny článok o pevnej šatke od Táničky:

    https://mamamanosislaskou.wordpress.com/pevna-satka/

    Prečo je také ťažké vybrať správny nosič pre bábätko? Pretože každý je iný – má iný bedrový pás (mäkký, tvrdý, stredne tvrdý, veľmi tvrdý, veľmi mäkký), iné ramenné popruhy (viazacie, zaklipávacie, prekrížené, neprekrížené), iný spôsob nastavovania výšky a šírky chrbtovej opierky, iný materiál, z ktorého je ušitý, jednoducho povedané, vyberať nosič je ako vyberať si nohavice – najlepšie je každý jeden si vyskúšať a zistiť, čo vám sadne. Pretože každý človek má iné preferencie a dokonca aj každé bábätko, treba nosič vidieť, omakať, ochytať, dať si ho na seba a dobre nastaviť.

    A keďže každé bábätko je iné, niekomu môže byť daný nosič príliš krátky, inému príliš dlhý, niektoré bábätká majú dlhé nohy a krátky trup, alebo naopak, toto všetko môže výber nosiča pomerne dosť komplikovať.

    Čiže za mňa, najlepšie riešenie, ak čakáte bábätko, je kúpiť šatku, a keď sa bábätko narodí a vy ten nosič aj tak budete veľmi chcieť, choďte na podporky a skúšajte, čo vám obom sadne, prípadne navštívte kamennú predajňu vo vašom okolí, väčšina z nich ponúka možnosť vyskúšať nosič na mieste. Alebo si nosič požičajte z požičovne či eshopu, ich zoznam nájdete tu: https://www.facebook.com/notes/nosenie-det%C3%AD-s-l%C3%A1skou/kto-je-kto-zna%C4%8Dky-v-nosiacom-biznise/223411585206305/

    Zoznam podporných skupín zase tu: https://www.facebook.com/notes/nosenie-det%C3%AD-s-l%C3%A1skou/region%C3%A1lne-skupiny-nosenia-na-fb/225424921671638/

    Medzi poradkyňami panuje viac menej konzistentná zhoda ohľadom nosičov, ktoré najradšej odporúčajú na malé bábätká, a to sú nosiče s nastaviteľnou šírkou a výškou chrbtovej opierky.

    Tieto nosiče sú podľa mnohých nosiacich – mňa nevynímajúc - pre malé dieťa najvhodnejšie (hneď po šatke) – väčšinou sú vyrábané zo šatkoviny a teda obopnú dieťatko tak ako šatka a prispôsobia sa jeho telu. Tieto nosiče aj ja najradšej odporúčam na novorodencov, manipulácia s nimi je pomerne jednoduchá a hlavne rýchla. Nosiče sú príjemné, a extra hlavne tie viazacie (ako Fly Tai, Hop Tye, Didy Tai) sa dokážu prispôsobiť akejkoľvek postave nosiaceho. Nosič si pomocou šnúrok alebo iného spôsobu sťahovania prispôsobíte na miery bábätka, zapnete/zaviažete si bedrový pás, priložíte si dieťatko na telo a nosič si zapnete/zaviažete - rýchle, jednoduché, keď chcete dojčiť, jednoducho si dieťatko spustíte nižšie a hotovo. Teda odpadá potreba vkladať dieťatko do akejkoľvek vložky (či už externej alebo integrovanej).

    Výber je skutočne široký, a musím tu poznamenať jednu vec – väčšina týchto nosičov vydrží tak do 9-12 mesiacov, záleží samozrejme od veľkosti dieťatka a od toho, ako rýchlo rastie, no práve preto sú také vhodné pre novorodencov – netreba zo začiatku hľadať nosič na „celé nosiace obdobie“. Najlepšie je hľadať nosič pre dané nosiace obdobie ktoré je aktuálne – neskôr môžete nosič predať a kúpiť väčší, ktorý sa zase najlepšie prispôsobí potrebám a mieram vášho dieťatka. Nosiče na svojej cene strácajú len pomerne málo, pokiaľ sa oň dobre staráte, nemusíte sa báť ho neskôr predať za slušnú cenu.

    Dôležité!!! Prosím berte na vedomie, že keď píšem o „novorodencovi“, myslím tým bábätká s hmotnosťou okolo tých 3,5kg, čo je hmotnosť od ktorej drvivá väčšina výrobcov odporúča svoje nosiče. Na menšie bábätká vám každý skúsený človek odporučí jedine šatku – kľudne aj elastik, ak sa bojíte pevnej alebo naozaj nechcete investovať veľa (pozor ale na elastiky v lete, tam je lepšie voliť šatku s gramážou okolo 190g/m2, pretože v elastiku by ste sa uvarili) – menšie bábätká by sa v nosičoch mohli „stratiť“, padať vám do strán, alebo by nedokázali dostatočne roznožiť na šírku nosiča, tu je naozaj najlepšie riešenie šatka.

    Začneme teda:

    EMEIBABY Babysize

    Šírka ramenných popruhov: 8cm, polstrované, mäkké, stredne hrubé

    Šírka bedrového pásu: 11cm na strede, 9cm ku krajom, stredne mäkký, príjemný

    Obvod pásu minimum 60cm, maximum 140cm, veľmi dobre sedí aj štíhlym a útlym osobám

    Chrbtová opierka – základná šírka je 14cm, dá sa zúžiť šnúrkou na 9cm, výška chrbtovej opierky je 31cm.

    Tento nosič je veľmi originálne a veľmi príjemne riešený – chrbtový panel je zo šatky a nastavuje sa pomocou krúžkov, teda vie sa krásne prispôsobiť dieťatku a rastie spolu s ním. Je to taký príjemný hybrid medzi šatkou a nosičom.

    Je plne prackový, teda bedrový pás aj ramenné popruhy sú na pracku.

    Cena: nový od 139,90€

    Zdroj obrázku: http://ourecobabies.com.au/wp-content/uploads/2015/12/Emeibaby-Baali-Ocean-Dark.jpg

    Video: https://www.youtube.com/watch?v=ZBkhhliZFCo

    STORCHENWIEGE nosič

    Asi najobľúbenejší nosič pre novorodencov a malé deti – chrbtová opierka je zo šatky, nové nosiče sú trošku tuhšie, odporúčam kupovať zanosené z bazárika (ale aj keď kúpite nový, nie je to žiadna tragédia). Nosič je „half buckle“ – teda bedrový pás je na pracky a popruhy sa viažu, dokáže sa tak veľmi šikovne prispôsobiť rôznym váhovým kategóriám.

    Šírka chrbtovej opierky na najužšom stiahnutí je 11cm, na najširšom 38cm, výška chrbtovej opierky je od 17cm do 36cm.

    Bedrový pás sa rozširuje spoločne s tým ako sa rozširuje aj chrbtová opierka, na najmenšom stiahnutí sa dá dotiahnuť na 48cm, pri úplnom rozvinutí chrbtovej opierky sa dá najužšie stiahnuť na cca 76cm, to znamená, že útlym maminkám môže po čase, ako dieťatko rastie a chrbtová opierka sa rozširuje, padať na boky. Dá sa to vyriešiť tak, že si bedrový pás okolo seba 2x omotáte a až potom zapnete – skúšala som, funguje.

    Cena: nové sa pohybujú od 95€, používané sa v bazáriku dajú nájsť od 70€ (raz za čas natrafím aj na 60€ Storch, ale to je skôr výnimočné).

    Zdroj obrázku: https://www.babynatura.nl/6559-thickbox_default/storchenwiege-draagzak-turquoise.jpg

    Zdroj obrázka: http://www.kengurka.sk/resize/e/1200/1200/files/storchenwiege/nosic-inka/551717-375016352547278-597604868-n.jpg

    Video: https://www.youtube.com/watch?v=fl9NcwMSjJo

    https://www.youtube.com/watch?v=OaJmUyVvl1g (toto video lepšie sedí malým bábätkám)

    MONILU UNI START

    Rastúci plne prackový nosič vyrábaný zo šatky. Bedrový pás je stredne tvrdý, pevný, ale mäkký a prispôsobivý, pomerne široký. Jeho výhodou je jednoduchosť nastavovania – je pomerne dosť intuitívne a rýchle, toto sa mi na ňom páčilo najviac. Šírka chrbtovej opierky sa nastavuje na bedrovom páse pomocou suchého zipsu, výška chrbtovej opierky pomocou popruhov. Obsahuje aj reguláciu šírky chrbtovej opierky za hlavičkou dieťaťa.

    Šírka chrbtovej opierky je od 13cm do 33cm, výška od 30cm do 40cm. Je vhodný pre detičky od konfekčnej veľkosti 50 / 3,5kg a vydrží cca do roka (75cm, max 15kg). Obsahuje aj pracky na bedrovom páse – keď sa ramenné popruhy upnú sem, na chrbátik dieťatka skutočne nič netlačí, podobne sú riešené aj Fidella Fusion, Kokadi, Buzzidil. Z mojej vlastnej skúsenosti je tento spôsob nosenia super kým dieťa nedrží hlavu, potom už nie je potrebné a začína byť nepohodlné – a môžete prepnúť na pracky, ktoré sú umiestnené vyššie a pohodlne nosiť ďalej. Pracky pod zadočkom sa dajú jednoducho vybrať a odložiť.

    Viac info tu: https://www.monilu.cz/rostouci-nositko-monilu-uni-start/

    Video:

    https://www.youtube.com/watch?v=f_BfJfZk_Gk

    https://www.youtube.com/watch?v=QHB77h3HKO8

    Cena: nový od 130 eur, nosené sa pohybujú okolo 100 eur

    RISCHINO FLEXIBLE

    Rastúci plne prackový nosič vyrábaný zo šatkoviny. Bedrový pás je široký, pomerne tenký, prešívaný a mäkký, veľmi pohodlný. Flexible je veľmi prepracovaný nosič – nastavuje sa pomocou šnúrok na výšku aj na šírku, tento systém je spočiatku trochu náročnejší na pochopenie – teda jeho nevýhodou je, že sa pomerne zložito nastavuje najmä začiatočníkom. Výhodou je, že výrobca poskytuje poradenstvo v skupine združujúcej Rischino rodičov tu https://www.facebook.com/groups/995249480557211/ a taktiež má pomerne širokú sieť poradkýň, ktoré prídu k vám domov a s nastavením vám pomôžu.

    Nosič je vhodný od konfekčnej veľkosti 50/56 (3,5kg) až do – podľa odporúčaní výrobcu – konfekčnej veľkosti 92/98. Z mojej skúsenosti ho aktívne nosiaci rodičia menia okolo roku, kedy prechádzajú na toddler nosiče (toto je úplne normálny a bežný postup) – pokiaľ človek nenosí aktívne, v pohode vydrží dieťatku aj do tých dvoch rokov (štandardne veľkému dieťaťu).

    Viac info tu: https://www.rischino.sk/wp-content/navody/rischino_flexible_navod.pdf

    Videá:

    https://www.youtube.com/watch?v=KmW57F_GxaQ

    LING LING P4 D´Amour nosič

    U nás pomerne neznámy nosič, jeho výhodou je určite jeho cena a najmä jednoduchosť. Chrbtová opierka je zo šatky, rovnako ako Storch trošku tuhšia „od novoty“.

    Šírka ramenných popruhov je 6,5cm, sú tenšie a pomerne pevné, bedrový pás je tvrdý a členitý, dá sa stiahnuť aj na veľmi útle ženy (a mužov) – platí tu ale to isté čo pri Storchu, čo sa týka rozširovania bedrového pásu spolu s chrbtovou opierkou.

    Chrbtová opierka sa dá zúžiť na 11cm, a na šírku sedí až do 80 konfekčnej (a trošku viac, keď som tam mala Evku ešte tam bola vôľa), výška sa dá regulovať od 21/31 (s výkrojom a bez) do 32/42cm.

    Obvod pásu minimum 58cm, pri chrbtovej opierke na max je to 80cm, ale opäť sa dá použiť rovnaký trik ako pri Storchu.

    Nosič je plne prackový.

    Cena: od 79,90€ nový, (Mei tai verzia od 69,90€), použité som ešte v bazáriku zatiaľ nevidela.

    Zdroj obrázku: https://lovetobenatural.co.uk/pub/media/catalog/product/cache/image/1000x1320/e9c3970ab036de70892d86c6d221abfe/p/4/p4_sage1.jpg

    Video: https://www.youtube.com/watch?v=pHzHYfkEU5k

    KOKADI FLIP BABY SIZE

    Plne prackový nosič, jeho najmenšia verzia Baby Size je vyslovene stavaná hlavne na novorodencov a malé bábätká – nosič dokonca nemá možnosť pripnutia ramenných popruhov na pracky na chrbtovej opierke, ako je zvykom u ostatných nosičov – Baby Size má iba možnosť upnutia praciek na bedrový pás, za tým účelom, aby na chrbátik dieťatka nebol vyvíjaný žiadny tlak.

    Chrbtová opierka je zo šatky, jej šírka je cca od 19cm do 42cm, výška je 31cm.

    Obvod pásu na najmenšom stiahnutí je 63cm, sedí teda aj útlym a veľmi útlym ľuďom (a z mojej skúsenosti najmä útlym ľuďom).

    Kokadi vyrába aj iné druhy baby size verzie nosiča – half buckle, viazacie (Kokadi Tai Tai – látkové popruhy sa viažu, pás je na pracku a Kokadi Wrap Star – popruhy sa viažu, pás je na pracku, ale popruhy pri tejto verzii sú široké a šatkové).

    Cena: nový od 129€, používaný od 90€

    Zdroj obrázku: http://nestling.co.nz/wp-content/uploads/shopp/1983_1.jpg

    Video: https://www.youtube.com/watch?v=WwzZPh4mvKM

    DIDYTAI (DIDY MEH-DAI)

    Nosič od známej firmy Didymos, veľmi obľúbený medzi skúsenými šatkárkami vďaka jeho mäkkosti a tým, ako sa krásne dokáže prispôsobiť malinkým deťom. Tento typ nosiča je takým kompromisom medzi šatkou a nosičom a poskytuje ako nosiacemu, tak aj dieťatku veľmi podobný komfort ako šatka. Je to čisto viazací nosič – teda bedrový pás aj ramenné popruhy sa viažu. Tento nosič má krásne široké ramenné popruhy

    Chrbtová opierka – šírka sa dá regulovať od 20cm do 42cm, výška nie je regulovateľná, 32cm.

    Cena: Od 128€ nový, okolo 70€ použitý

    Zdroj obrázku: http://www.universoecologico.it/uploads/products/807_Didytai_Mei_tai_Didymos_istruzioni_unstretched.png

    Video: https://www.youtube.com/watch?v=5H6YW59VniY

    HOP-TYE

    Šatkový nosič od firmy Hoppediz, veľmi podobný ako DidyTai a rovnako obľúbený, teda kopčím: , veľmi obľúbený medzi skúsenými šatkárkami vďaka jeho mäkkosti a tým, ako sa krásne dokáže prispôsobiť malinkým deťom. Tento typ nosiča je takým kompromisom medzi šatkou a nosičom a poskytuje ako nosiacemu, tak aj dieťatku veľmi podobný komfort ako šatka. Je to čisto viazací nosič – teda bedrový pás aj ramenné popruhy sa viažu. Tento nosič má krásne široké ramenné popruhy.

    Od Didytaiu sa líši dizajnom a tým, že chrbtová opierka je „samoregulovateľná“ – má po bokoch našité jemné gumičky, ktoré sa prispôsobia bábätku samé, naozaj šikovné riešenie.

    Chrbtová opierka – šírka sa dá regulovať od 18cm do 37cm, výška od 26cm do 37cm, prípadne sa dá ešte preložiť bedrový pás a tým ešte zmenšiť opierku.

    Cena: od 85€ nový, okolo 60€ sa pohybujú použité z bazárika.

    Zdroj obrázku: http://www.meitaimundo.com/image/cache/data/Hoppediz/hop-tye-conversion-darjeeling-acquamarin-900x900.jpg

    video: https://www.youtube.com/watch?v=gmYH5YdbRjE

    DIVA ESSENZA MEI TAI

    V našich končinách pomerne neznámy, ale veľmi príjemný viazací nosič – teda popruhy aj bedrový pás sa viažu. Celý zo šatky, ramenné popruhy sú krásne široké, veľmi pohodlné.

    Chrbtová opierka: šírka od 17cm do 43cm, výška 36cm ale dá sa pekne regulovať zahnutím a zrolovaním, a tým opierku znížiť.

    Cena: od 99€ nový

    Zdroj obrázku: http://www.diva-milano.com/images/companies/1/MeiTaiHeadrest.jpg

    video: https://www.youtube.com/watch?v=b1rtVHo125s

    ISARA STANDARD

    Plne prackový nosič, chrbtová opierka je z látky a výrobca ho odporúča od 1 mesiaca veku dieťatka. Šírkovo nastaviteľný od 15cm do 36cm, na výšku od 31cm do 38cm. Bedrový pás sa dá stiahnuť na 66cm (najmenej). Veľmi príjemný nosič.

    Cena: nový od 139€

    Zdroj obrázku: http://www.isara.ro/148-home_default/isara-v3-full-wrap-conversion-transylvanian-forest.jpg

    video: https://www.youtube.com/watch?v=pSFmFEibSgA

    BONDOLINO

    Látkový nosič, ktorý má bedrový pás na suchý zips a popruhy sa viažu. Pomerne dosť flexibilný a veľmi príjemný, osobne by som ho na úplného novorodenca neodporučila, skôr na deti od mesiaca, dvoch vyššie.

    Chrbtová opierka – základná šírka je 23cm, s extendormi 36cm, šnúrkou sa dá stiahnuť na cca 15cm. Výška je 32cm a zvyšuje sa ďalej pomocou kapucky (toto majú fakt premakané).

    Ramenné popruhy sú široké 11cm, veľmi príjemné, mäkké a pohodlné. Bedrák má šírku 10cm, je na suchý zips (tohto sa naozaj báť nemusíte, drží ako pribitý, odskúšané na mnohých deťoch), dá sa „zapnúť“ na 64cm najmenej.

    Cena: od 95€ nový, použité sa pohybujú od 60€ vyššie

    Zdroj obrázku: http://www.hoppediz.de/media/catalog/product/cache/2/image/800x800/62defc7f46f3fbfc8afcd112227d1181/b/o/bondolino_oliv.jpg

    Video: https://www.youtube.com/watch?v=NLsaoFxbrqo

    MYSOL

    Nosič na spôsob meh-dai-u od firmy Girasol, teda plne viazací a šatkový, u nás zatiaľ pomerne neznámy, ale veľmi príjemný a pohodlný. Konfekčne – podľa odporúčania výrobcu – sa dá použiť od konfekčnej veľkosti 50/56 do 98, čo je fakt široký záber.

    Chrbtová opierka – šírka od 15 – 50cm, výška od 35 – 44cm.

    Cena: nový od 114€

    video: https://www.youtube.com/watch?v=ovT-hN_QhrQ

    FIDELLA FUSION – Baby Size

    Opäť veľmi obľúbený, plne prackový nosič pre malé bábätká, celý zo šatky – jeho špecifikom je takmer žiadne polstrovanie, bedrový pás aj ramenné popruhy sú úplne mäkké a tenučké, preto ho niektorí nosiaci menia s pribúdajúcimi kilami dieťatka, niektorí naopak si ho nevedia vynachváliť ani pri ťažších deťoch (moja skúsenosť je, že keď sa dobre nastaví, odnesie aj 10kg +). Fidelly majú dvoje praciek na chrbtovej opierke, pre nesediace deti sú určené spodné pracky (aby nič netlačilo na chrbát dieťatka), pre pevnejšie deti sú určené vrchné pracky.

    Rozmery:

    Baby Size: chrbtová opierka šírka od 11cm do 45cm (oficiálne údaje na stránke uvádzajú 14 – 39cm), chrbtová opierka výška od 31-43cm (oficiálne údaje 26-35cm)

    UNI (už sa nepredáva, ale ešte ho nájdete sem tam v bazáriku) – chrbtová opierka šírka od 15cm do 45cm, výška od 24cm do 44cm

    Bedrový pás sa dá stiahnuť na pekných 55cm (a roztiahnuť až na 150cm), čo určite ocenia útle maminky. Alebo tatovia J

    ZAUJÍMAVOSŤ: Baby Size aj Toddler majú (aj na oficiálnej stránke) rovnaký rozmer na najužšom nastavení, teda tých 11cm (alebo 14cm podľa ich údajov), pýtate sa, aký je teda medzi nimi rozdiel a prečo rovno nekúpiť toddler – napíšem to takto. Pre dieťa od troch/štyroch mesiacov vyššie by som pri kúpe volila toddler. Pre dieťa mladšie ako tri mesiace by som volila baby size, nakoľko sa vie lepšie prispôsobiť malému bábätku, keďže je na najširšom nastavení menší ako toddler, nie je tam toľko prebytočnej šatky keď sa nosič úplne stiahne.

    Cena: nový od 115€, použitý okolo 80€

    Zdroj obrázku: https://cdn.shopify.com/s/files/1/0236/5275/products/Blue_Outer_Space_Fusion_1024x1024.png?v=1439870191

    Zdroj obrázku: http://www.miscanguritos.com/blog/wp-content/uploads/2015/10/DSC_0519_tn.jpg

    Zdroj obrázku: http://carefreecocoon.com/wp-content/uploads/2015/10/web_20151022-DSC_6192.jpg

    video: https://www.youtube.com/watch?v=Z5nROdpC_zs

    FIDELLA FLY TAI BABY SIZE

    Ďalší veľmi obľúbený nosič od Fidelly, tentokrát čisto viazací. Jeho komfort je skutočne veľký, tento nosič je opäť takým kompromisom medzi šatkou a nosičom a krásne sa bábätku prispôsobí a nosiacemu poskytne takmer rovnaký komfort ako šatka.

    Chrbtová opierka – šírka od 10/16cm do 37cm, výška od 16/21 do 36cm, výrobca odporúča od 56 konfekčnej do 80.

    Cena: od 99€ nový, okolo 80€ sa pohybujú použité na bazári.

    Zdroj obrázku: https://cdn.shopify.com/s/files/1/0458/8141/products/fidella-flytai-tragehilfe-aus-tragetuchstoff_b10_grande.png?v=1447552626

    video: https://www.youtube.com/watch?v=age2UoXOIWk

    OSCHA CAIRIS BABY

    Výrobca ho odporúča od cca 3,2kg – spomínam ho až nakoniec, lebo sa jedná o skutočne luxusný kúsok ktorého cena sa pohybuje od 200 libier (libier!! Nie eur :D ), dizajnovo skutočne skvost, vyrábaný zo super krásnych Oscha šatiek.

    Je plne viazací, so širokými šatkovými popruhmi, chrbtová opierka sa prispôsobuje pomocou tzv. „Cynch“, akejsi gumičky – na šírku – na výšku sa dá rolovať chrbtová opierka a týmto spôsobom zmenšovať. Plná šírka a výška nosiča je 36,5 x 46cm. Na najmenšom stiahnutí je to okolo 15cm na šírku.

    Cena: od 200 libier hore nový.

    Zdroj obrázku: http://i0.wp.com/blog.oschaslings.com/wp-content/uploads/2016/06/Cairis.-Images.jpg

    video: https://www.youtube.com/watch?v=zp0-08_kEzw

    RISCHINO STANDARD a ZUMBUCCA stará verzia

    Tieto dva nosiče – ako jediné dva nosiče s novorodeneckou vložkou – uvádzam na koniec kvôli dvom veciam. Prvá je ich dostupnosť – hlavne pri Rischine, stará Zumbucca sa dá zohnať už iba cez bazár, táto verzia sa už nevyrába – a obľúbenosť. Novorodenecké vložky nerada odporúčam, resp neodporúčam ich vôbec, ale tento typ je zo všetkých ešte relatívne najprijateľnejší a medzi nosiacimi rodičmi aj relatívne obľúbený, ale musím uviesť pár vecí, prečo skúsené poradkyne novorodenecké vložky tohto typu neodporúčajú.

    Mnohé bábätká pri vložení do vložky nedokážu natoľko roztiahnuť nožičky, aby im "viseli" z nosiča von, sú teda schované vnútri, tzv. „na žabku“ – a nie všetky deti toto tolerujú, mnohé sa vám začnú v nosiči odrážať, keďže v nich tento spôsob nosenia aktivuje odrážací reflex, ktorý primárne funguje na to, aby sa bábätko vyšplhalo po matkinom tele k prsníku a prisalo sa. Toto môže ale pri nosení spôsobovať diskomfort dieťaťa.

    Zdroj obrázku: http://manduca-blog.com/2013/manduca-for-newborn-from-what-age

    Rischino aj Zumbucca majú veľmi príjemnú a tenkú chrbtovú opierku a vankúšiky na Rischine sa dajú zahnúť, čo je fakt super, ale už som videla veľa detí, ktorým ani to zahnutie nepomohlo a nožičky von nedali. Sú deti, ktorým to nevadí a sú spokojné, čiže tu naozaj platí, treba vyskúšať, ako na to bude reagovať vaše dieťa – každopádne z novovložkových nosičov sú tieto dva asi najpríjemnejšie.

    Ďalšia vec, ktorú musím spomenúť je vkladanie dieťaťa do novorodeneckej vložky – pri tomto úkone si musíte sadnúť, kolená mať vyššie ako stehná, aby ste dieťatku vytvorili „plochu“ na ktorej bude ležať, bedrový pás máte zapnutý, chrbtovú opierku si položíte na nohy, na ňu bábätko, zapnete do vložky, priložíte si nosič na telo, a až potom sa môžete postaviť a zapnúť si stredový ramenný popruh. Prípadne môžete použiť prebaľovací pult. Každopádne je toto manipulácia naviac, ktorú nie každé dieťa znáša a ani každý nosiaci (mňa osobne toto nesmierne otravovalo, nosila som Evku v Liliputi s novovložkou a toto bolo fakt za trest, niekomu to naopak absolútne nevadí, sú dokonca ľudia ktorým to vyhovuje).

    Zdroj: modrykonik.sk

    Pozor – pri Rischine ja osobne odporúčam hlavne látkové nosiče (tie sú super príjemné a mäkké), zo šatkových buď zanosené Srdcka alebo nový Paisley, ale pre novoškov by som neodporučila nosiče zo šatiek Dunaj, Malachit, Úsvit – sú veľmi tvrdé a vyžadujú zanosenie. DOPLŇUJEM INFO - tieto kolekcie sú vypredané a nové sa vraj vyrábať nebudú, čiže by sa mli dať zohnať už iba cez bazárik, ďakujem Zuzi 🙂

    Pri Rischine je ešte výhodou široká sieť poradkýň, ktoré vám, či už cez internet alebo osobne, vždy s nastavením nosiča pomôžu.

    Cena: Rischino Standard od 102€ nový, od 70€ použitý

    Zumbucca (stará látková verzia) sa pohybuje od 60€ v bazáriku, pozor, treba sa spýtať či obsahuje aj novorodeneckú vložku, lebo niektoré Zumbuccy ju nemajú.

    Rischino:

    Zdroj obrázku: http://static.rischino.sk/imgs/products/nosic-indiana/mala.jpg?v=15

    Zumbucca stará verzia:

    Zdroj obrázku: https://mkskimg1-asmirasro.netdna-ssl.com/QQ1gjmLQ5sW_s720x720.jpg

    Video: https://www.youtube.com/watch?v=Yhdo3PlFmlc

    olivieree
    24. apr 2017    Čítané 1441x

    Recenzia na nosítko ANDALA

    Opäť vďaka skvelej skupine Nosíme naše deti na FCB a úžasnej Hanke som mala možnosť testovať české nosítko Andala. Testovala som s Evičkou (rok a pol, cca 80cm a 10,5kg) a môj prvý dojem bol – whow, ten nosič je mohutný.

    Ten pocit mám v sebe stále, aj po odovzdaní nosiča ďalej – mohutný bedrový pás, široké ramenné popruhy, nosič bol skutočne robustný a pripadal mi extrémne nosný – výrobca na svojej stránke nosič odporúča od 4 mesiacov do troch rokov, ja osobne by som síce spodnú hranicu posunula vyššie (nosič je fakt veľký), ale s tou hornou by som aj súhlasila, nielen čo sa veľkosti nosiča týka, ale aj jeho nosnosti.

    Poďme teda konkrétne k číslam – chrbtová opierka je regulovateľná na šírku aj na výšku, reguluje sa sťahovaním šnúrok, ktoré sa manuálne viažu (žiadne brzdičky, čo je super, nič nepovoľuje), na šírku som ju dokázala stiahnuť na 27cm, na najširšom nastavení som namerala cca 51cm, tipujem ale že šatka dovolí aj viac keď sa meria aj s dieťaťom v mieste zadočka. Na výšku je tam rozsah od 30 do cca 44cm. Nosič je celý šitý zo šatky (tento konkrétne zo šatky Vatanai – Snívci).

    Ramenné popruhy sú široké 10cm a 3x prešité, fakt extra komfort ale tipujem že nič pre útle ženy s úzkymi ramenami. Dĺžka polstrovania je 37cm, celková dĺžka ramenných popruhov pri povolení regulácií je 48cm. Táto verzia mala možnosť kríženia ramenných popruhov. Popruhy sú fakt mäkké, polstrované a pevné zároveň, naozaj veľmi nosné.

    Bedrový pás je široký 14,5cm a hrubý až 2,5cm, čo sa týka najmenšieho stiahnutia na páse namerala som 70cm, čiže nič pre útle postavy (ale keďže je šitý podľa požiadaviek klienta, toto je určite niečo čo sa dá pri šití navoliť). Je členitý a prešitý na výšku na štyroch miestach, veľmi praktické riešenie. Je skutočne masívny, mäkký a hrubý, jeho nevýhodou je že mi odstával mierne od tela kvôli tej hrúbke a nepriliehal tak, ako som pri bedrákoch zvyknutá, tipujem že robustnejšie osoby túto črtu asi aj ocenia, no ja osobne mám radšej minimalistickejšie bedrové pásy. Čo sa týka pohodlia, nemám čo vytknúť, bedrák nikde netlačil a nelámal sa.

    Kapucka je na gumičky, nosič má možnosť sťahovania ramenných popruhov po celej dĺžke, polstrovanie pri nožičkách je veľmi príjemné a mäkké, šitie samotné pôsobí veľmi pekne a profesionálne, nosič má gumičky na zmotanie popruhov aj poistné gumičky na pracky.

    Čo dodať na záver – naozaj veľmi nosný, robustný nosič ktorého plná využiteľnosť je – podľa môjho názoru – najmä pri veľkých a ťažkých deťoch, ja som v ňom Evku ani necítila.

    Mala som pocit že 4 mesačné bábätko by sa v nosiči stratilo, ale osobnú skúsenosť nemám, čiže je to iba môj pocit.

    Na deti od pol roka vyššie – hlavne pre tie, ktoré majú tendenciu rýchlo priberať – fakt ideál, pokiaľ vám nevadia masívnejšie bedrové pásy, tento nosič sa odvďačí naozaj veľkým pohodlím. Ak som na niečo zabudla, doplním.

    olivieree
    6. apr 2017    Čítané 251x

    Recenzia Lenny Lamb Mei Tai Mini

    Vďaka skupine Nosíme naše deti na FCB som mala možnosť testovať ďalší nosič – mei tai z dielne Lenny Lamb. Tieto mei taie (alebo presnejšie a po novom meh-dai) sa vyrábajú vo verzii Mini a Toddler, kopírujem zo stránky ergonomickenosice.sk:

    • MINI (baby, standard) verzia má šírku chrbtovej opierky 35 cm, dĺžka chrbtovej opierky je 45 cm, dĺžka bedrového pásu je 190 cm, dĺžka ramenných popruhov 205 cm každá strana (z toho polstrovaná čast popruhov 55 cm) (odchýlka +- 3cm). Odporúča sa pre deti od 5-18 mesiacov do maximálnej váhy 18 kg.
    • TODDLER (maxi) verzia má šírku chrbtovej opierky 40 cm, dĺžka chrbtovej opierky je 55 cm, dĺžka bedrového pásu je 190 cm, dĺžka ramenných popruhov 205 cm každá strana (z toho polstrovaná čast popruhov 55 cm) (odchýlka +- 3cm). Odporúča sa od 10 mesiacov do maximálnej váhy 20 kg

    Ja som testovala verziu Mini – skúšania chtivá som si neuvedomila, že sa jedná o túto menšiu verziu a tak to bolo celkom vtipné, keď som nosič odbalila a pozrela na svoju 18 mesačnú slečnu :D čiže aj recenzia bude viac menej iba orientačná a snáď aspoň pomôže niekomu rozhodnúť sa, ktorú verziu kúpiť :D a na konci som sa trochu pohrala s viazaním, tak aspoň trošku inšpirácie, čo všetko sa dá porobiť s voľnými koncami pri nosení na chrbte.

    Testovala som teda s Evkou, 18 mesiacov, cca 80cm a 10,5kg a nosič jej bol už (logicky) úzky medzi nohami, naproti tomu chrbtová opierka bola oukej. Čo-to sa dalo ešte vykompenzovať viazaním, ale na dlhšie nosenie vpredu by to už nebolo, na chrbte ešte aj hej. Nosič by som odporučila do 74/80 konfekčnej max.

    Evkin pokus o ergo polohu: 🙂

    Viazaním sa čo-to ešte dalo zachrániť:

    Chrbtová opierka bola príjemná, šatková, mäkkučká, šírku som namerala cca 34cm a výšku od 37 až po 46 vrátane opierky so silnejším polstrovaním.

    Ramenné popruhy široké 9cm, bedrový pás rovnako 9cm, obe prešívané, mäkké, príjemné, nikde nič netlačilo, nerezalo, nosič sa krásne prispôsobil.

    Kapucka má istú časť trochu silnejšie polstrovanú, podľa výrobcu je to na to, keď dieťa zaspí, (najmä na chrbte), aby mu hlava neodkvecla dozadu a bola istená. Komu nie je po chuti, dá sa zahnúť a celá kapucka prichytiť o očká tak, že nezavadzia.

    Nosenie vpredu som naplno nevyskúšala, keďže nosič bol Evke malý, nemalo by to veľmi zmysel, vzadu na chrbte som ju mala cez polhodinu a bolo to veľmi príjemné a pohodlné. Celkovo nosič hodnotím pozitívne, je príjemný, mäkký, pohodlný a jednoduchý. Nesmierne ma bavilo – pri nosení na chrbte – hrať sa s ramennými popruhmi, ich variabilita viazania je skutočne nekonečná 🙂

    Rôzne variácie ukončení:

    olivieree
    5. apr 2017    Čítané 1677x

    Recenzia na ALOE SLINGS CARRIER TODDLER verzia

    Vďaka skupine Nosíme naše deti a úžasnej Hanke https://www.youtube.com/channel/UCqD3QOCbIGomwoYy308f1zg som mala možnosť testovať nosič Aloe Slings Toddler, za čo touto cestou ešte raz veľmi pekne ďakujem. Aloe Slings nosiče sú známe svojím nádherným dizajnom (je ich skutočne nepreberné množstvo, ako ukážku vyberám len pár, ale môžete sa v nich prehŕňať celé hodiny) a tiež pomerne netradičným bedrovým pásom s dvoma prackami.

    Vyrábajú sa v troch veľkostiach – Baby (od 7kg vyššie), Middle (od 9kg vyššie) a Toddler (od 11kg do 25kg). Sú to „ruské“ nosiče, nevyrábajú sa vo veľkosti vhodnej pre nosenie novorodenca, vraj je to tým, že v Rusku sa novorodenci v nosičoch nenosia (čo je veľmi sympatické), tým pádom sa aj ruský trh prispôsobuje tomuto zvyku.

    Veľkosť Toddler som skúšala s 18 mesačnou Evkou, ktorá meria niečo okolo 80cm a váži okolo 10,5kg a so spodnou hranicou sa stotožňujem – nosič jej bol akurát.

    V prvom rade sa chcem zamerať na extra široký bedrák, ktorý meria na šírku až 24cm, a delí sa na dve časti – 11,5cm (tenká a mäkká časť) a 12,5cm (pevná časť), hrubý je 1cm, pevný, ale mäkký, veľmi príjemný – nikde netlačil a výborne rozložil Evkinu váhu. Neviem si ho síce predstaviť v lete (musí byť pod ním dosť teplo, aj keď distribútori uvádzajú že bedrový pás je vyrobený z priedušných vlákien ktoré redukujú zadržiavanie tepla, osobná skúsenosť mi chýba, teda sa neodvažujem nič tvrdiť naisto) ale v rámci jari, jesene a zimy je podľa mňa určite super. Bedrový pás má dve pracky, čo sa mi pôvodne veľmi nepáčilo (mám rada čo najjednoduchšie nosiče) ale dve pracky majú svoje opodstatnenie a prekvapivo ani jedna netlačila a ani zapínanie nebol taký horor ako som čakala. Počas jedného dňa intenzívneho nosenia som si na to zvykla a už mi to ani nepripadalo ako „práca naviac“.

    Takéto riešenie bedrového pásu má jednu veľkú výhodu – je nemožné dieťa naň posadiť, a tým ho poškodiť a zle podsadiť dieťa. Teda aj človek, ktorý s nosením iba začína, a nemá ani tušenia, čo to znamená podsadenie, nemá šancu v ňom dieťa usadiť zle – úplne automaticky vám zapadne do opierky a je podsadené, bez akejkoľvek snahy. Čiže za toto veľký palec hore výrobcom.

    Ramenné popruhy sú 7,5cm široké a cca 2cm hrubé, veľmi príjemné, mäkučké, členité – nemala som z nich rambo pocit, zároveň ale boli dosť nosné, Evku som nosila na striedačku celý deň a nič ma nebolelo a neťahalo. Pôvodne je nosič riešený na kríženie popruhov, ja som ale mala popruhy klasicky (čo je tiež možnosť vďaka prídavnému pásu ktorý sa navlečie na popruhy) keďže kríženie nemám rada a preferujem klasické popruhy a aj táto možnosť bola absolútne pohodlná, čo nie je zvykom pri nosičoch, ktoré sú primárne konštruované na kríženie. Ďalšie veľké plus. Regulovateľné sú z oboch strán, zaťahovanie je teda smerom hore, ale aj dolu (na druhej strane pracky).

    Kapucka bola na tomto konkrétnom modeli pevne prišitá, vraj je možnosť objednať si aj odopínateľnú. Upínala sa na pracky a keď som ju nepoužívala, dala sa pekne zrolovať a zachytiť gumičkami, čiže nikde nezavadzala.

    Chrbtová opierka bola príjemná, mäkká a relatívne tenká, ale nosná. Konkrétne na tomto modeli bola tuším kombinácia bavlny a ľanu. Výška cca 40cm, šírka cca od 36cm do 46cm, vnútri chrbtovej opierky sú veľmi zaujímavo riešené prišité extendory, pomocou ktorých sa opierka dá ešte rozšíriť a rastie s dieťatkom do šírky tak, aby bol nosič stále od kolienka po kolienko. Vankúšiky na nosiči sú príjemné a mäkké, nie veľmi robustné, také akurát.

    Popruhy na tejto verzii neboli regulovateľné po celej dĺžke, chýbala regulácia na mieste „slintáčikov“ – čo mne osobne absolútne vyhovuje, rovnako mám riešenú aj Lenku – ale pre tých, ktorí toto na nosičoch využívajú, to radšej uvádzam.

    Nosenie na chrbte bolo pohodlné, síce som nevedela dať Evku nijak extra vysoko, práve kvôli tomu ako je riešený bedrový pás a kvôli absentujúcemu celoramennému zaťahovaniu, ale ani jednej z nás to nijak extra nevadilo. Nosenie bolo aj tak pohodlné a príjemné.

    Ďalšia vychytávka nosiča – pokiaľ máte nosič na sebe bez dieťaťa, nemusí vám voľne visieť pri tele, môžete ho pekne zrolovať a prichytiť gumičkami, zároveň takto funguje aj ako taký mini hipseat.

    Pracky – tých je na nosiči skutočne veľa a niekoho to môže odradiť. V tomto prípade ale „full buckle“ je skutočne vystihujúce 🙂 Mne to, prekvapivo, nevadilo, celkovo tento nosič hodnotím ako veľmi príjemný a pohodlný a verím že si nájde veľa spokojných majiteľov aj na slovenskom trhu, kde nie je ešte veľmi rozšírený.

    Nosič prišiel spolu s návodom na použitie, ktorý bol dosť podrobný, čiže super – človek nemusí nič hľadať prácne na internete.

    Ak by mi niečo dodatočne napadlo, doplním, momentálne si na nič ďalšie nespomínam 🙂

    olivieree
    1. mar 2017    Čítané 11121x

    Usádzanie dieťaťa do ergo nosiča

    V prvom rade by som rada podotkla, že môj návod vychádza z návodu od Caciky tu:

    https://www.modrykonik.sk/blog/cacika/album/usadzovanie-do-ergonosica-4a0ong/

    ktorý je mi vždy veľkou pomocou keď potrebujem niekomu vysvetliť, ako to má správne vyzerať 🙂 a na ktorom som sa sama učila a veľmi mi pomohol - a keďže remake-y sú tento rok v kurze, aj ja som sa rozhodla jeden urobiť.

    Tiež by som rada dodala, že pri rôzne veľkých deťoch to správne podsadenie a prekrytie bedrového pásu zadočkom vyzerá rôzne - trojmesačné mini bábätko vám nikdy neprekryje takú časť bedrového pásu, ako mne 17 mesačná Evka. Takže toto berte ako orientačný návod o čo sa treba snažiť aspoň cca, jednoducho povedané, pri správnom podsadení by nemal byť vidieť celý bedrák, minimálne aspoň kúsok by mal byť prekrytý. 

    Ďalšia vec je umiestnenie dieťaťa v určitej výške - pri malých deťoch je dobré riadiť sa starým známym "close enough to kiss" teda dieťatko by malo byť tak vysoko, aby ste mu vedeli dať bez problémov pusu na hlavu (toto sa týka hlavne malých detí, väčšie už zvyknú vpredu dosť zavadzať 🙂 ). Ale tiež je dôležité nájsť si výšku, ktorá vám vyhovuje - toto sa týka aj výšky kam si umiestnite bedrový pás. Nemusíte ho nosiť rovnako vysoko ako ja na obrázkoch, pokiaľ vám to nevyhovuje - dôležité je, aby ste dodržali zásadu toho, aby dieťa nesedelo na bedrovom páse a bolo dobre podsadené. Taktiež pokiaľ sa dieťa neustále dojčí, je zvykom nosiť nižšie, a opäť je to oukej, pokiaľ to vám obom vyhovuje.

    Prečo by dieťatko nemalo na bedrovom páse sedieť? Jednak tým bedrový pás "láme", druhak sa ergonomické nosenie míňa svojmu účinku (dieťa v nosiči nemá sedieť, ale byť podsadené), a za tretie, vyvíja to väčší tlak na kríže nosiaceho a z toho následne vyplýva neželaná bolesť pri nosení. 

    Takže poďme na to:

    1, Bedrový pás si zapnete na svoj pás (nie na bedrá!) a poriadne utiahnete tak, aby bol tesne na tele a pekne priliehal

    Trochu teórie bez dieťaťa:

    Vidíte tú "kapsu" ktorá vznikla? V tej má byť dieťatko "usadené".

    2, Vezmete dieťa a priložíte si ho na telo do želanej ergo polohy (kolienka vyššie ako zadoček, chrbátik do C, toto je tiež v rámci možností, u väčších detí už ten chrbátik do C v bdelom stave nedosiahnete 🙂 )

    Dieťa si už teraz priložte tak, aby bolo nie nad bedrovým pásom, ale "za" ním.

    3, Dajte si ramenné popruhy na ramená a zapnite si nosič. Ja ešte robím to, že chytím opierku nosiča a vytiahnem ju vyššie a trochu nadskočím, aby sa mi dieťa lepšie usadilo v nosiči a nemala som nikde prebytočnú látku.

    4, Konečný výsledok - dieťa prekrýva svojím zadočkom veľkú časť bedrového pásu.

    Toto je Lenny Lamb nosič, vykrojenie krásne vychádza ku kolennej jamke 🙂

    Evkin outfit si netreba všímať, vždy sa nejako vymódi a v čase fotenia frčala čiapka.

    5, Takto to má vyzerať zozadu:

    Spojovník ramenných popruhov by mal byť cca v úrovni lopatiek, ak ho máte príliš vysoko alebo príliš nízko, nosič zle rozloží váhu dieťaťa a v konečnom dôsledku vás bude niečo bolieť - trapézy, kríže, ramená, podľa ľubovôle 🙂

    Otázka, ako si zapnúť spojovník a dostať ho do želanej polohy? Skúsené nosičky už majú poväčšine vykĺbené ruky a dokážu to zospodu, čiže návod na to:

    Predtým, než si nasadíte ramenné popruhy, povolíte si spojovník na maximum, nasaďte si ramenné popruhy, chyťte povolený spojovník zospodu, chyťte si druhú časť, zacvaknite, dotiahnite na doraz. Toto chce trochu cviku, ale po čase to ide.

    Druhý spôsob: Predtým, než si dáte dieťa do nosiča, povoľte si spojovník na max aj ramenné popruhy čo najviac, dajte si dieťa do nosiča, ramenné popruhy na ramená, zvrchu si zapnite spojovník a dotiahnite ho ako sa dá, potom dotiahnite ramenné popruhy (tým spojovník dostanete do želanej pozície), dotiahnite spojovník ako je vám to najpohodlnejšie.

    Hotovo 🙂

    A teda sľúbené video ako si nahodiť dieťa na chrbát:

    https://www.youtube.com/watch?v=VI-3EHJ-2pI

    olivieree
    12. feb 2017    Čítané 11828x

    Výber ergonomického nosiča pre novorodenca

    SKRÁTENÁ VERZIA TU https://www.modrykonik.sk/blog/olivieree/article/vyber-ergonomickeho-nosica-pre-novoroden-31mezo/

    Problematika novorodeneckých nosičov

    Keďže otázky ohľadom vhodného nosiča pre novorodenca sa neustále opakujú, rozhodla som sa napísať tento článok a snáď trošku pomôcť nováčikom a nosenia neznalým rodičom rozhodnúť sa pred kúpou. Tento článok bude zameraný výslovne iba na nosiče vhodné pre nosenie dieťatka už od narodenia. Nebudem sa venovať neergonomickým nosičom ani noseniu tvárou vpred, o tom všetkom pozri môj predošlý článok tu:

    https://www.modrykonik.sk/blog/olivieree/article/prehlad-nosicov-a-ich-rozdelenie-j8xd2h/

    Takže začneme. V prvom rade by som rada podotkla jednu vec. Často sa stretávam s rovnakým znením otázky: „Poraďte nosič pre novorodenca, šatku nie, šatky sa bojím“ – paradoxne, a toto je veľmi dôležité spomenúť, maminky/ocinovia ktorí sa na šatku odhodlajú, majú na 99% bábätko takmer vždy uložené dobre a dolaďujú už iba detaily, kdežto väčšina nosičových fotiek (nielen začiatnočníkov!!) je zle – z toho mi vyplýva jediné, a teda, že nastaviť správne nosič je oveľa ťažšie, ako naučiť sa viazať šatku. Myslite na to prosím keď sa budete rozhodovať, či šatku, alebo nosič.

    Šatka má nesporne aj mnoho iných výhod:

    • Je univerzálna, prispôsobí sa akejkoľvek postave nosiaceho a rovnako aj akémukoľvek starému a veľkému, či malému, či asymetrickému dieťatku
    • Šatky sa dajú zohnať oveľa lacnejšie ako nosiče – babydoo alebo šanami alebo hoppedizky z bazárika sa pohybujú už okolo 30 eur, kvalitné ergo nosiče z bazárika začínajú obvykle na 60-tich eurách
    • So šatkou uviažete nekonečné množstvo úväzov dopredu, na bok aj na chrbát, variabilita šatky je jej neskutočne úžasná výhoda, dokážete si nájsť presne ten úväz, ktorý vyhovuje vám aj bábätku, ročnému obdobiu, veku bábätka, aktuálnej činnosti ktorú robíte
    • V šatke sa (väčšinou) dojčí oveľa jednoduchšie ako v nosiči - ale toto je prudko individuálne, niekomu na dojčenie vyhovuje viac nosič, a niekomu zase viac šatka
    • Jej výber je v skutočnosti veľmi jednoduchý, oveľa jednoduchší ako vybrať správny nosič
    • V šatke je bábätko pevne obopnuté zo všetkých strán, šatka je ako „druhá koža“, neskutočne pohodlná – žiadny nosič ktorý som doteraz skúšala sa z hľadiska pohodlnosti nevyrovnal šatke, šatka krásne rozkladá váhu bábätka

    A to je len pár výhod na začiatok – ak som vás aspoň „nahlodala“, tu je krásny článok o pevnej šatke od Táničky:

    https://mamamanosislaskou.wordpress.com/pevna-satka/

    Prečo je také ťažké vybrať správny nosič pre bábätko? Pretože každý je iný – má iný bedrový pás (mäkký, tvrdý, stredne tvrdý, veľmi tvrdý, veľmi mäkký), iné ramenné popruhy (viazacie, zaklipávacie, prekrížené, neprekrížené), iný spôsob nastavovania výšky a šírky chrbtovej opierky, iný materiál, z ktorého je ušitý, jednoducho povedané, vyberať nosič je ako vyberať si nohavice – najlepšie je každý jeden si vyskúšať a zistiť, čo vám sadne. Pretože každý človek má iné preferencie a dokonca aj každé bábätko, treba nosič vidieť, omakať, ochytať, dať si ho na seba a dobre nastaviť.

    A keďže každé bábätko je iné, niekomu môže byť daný nosič príliš krátky, inému príliš dlhý, niektoré bábätká majú dlhé nohy a krátky trup, alebo naopak, toto všetko môže výber nosiča pomerne dosť komplikovať.

    Čiže za mňa, najlepšie riešenie, ak čakáte bábätko, je kúpiť šatku, a keď sa bábätko narodí a vy ten nosič aj tak budete veľmi chcieť, choďte na podporky a skúšajte, čo vám obom sadne.

    Budem sa tu snažiť prezentovať hlavne nosiče, ktoré sú u nás bežne dostupné a rozšírené, nebudem sa zaoberať každým jedným zvlášť, a hlavne, budem sa snažiť byť stručná.

    Nosiče vhodné pre novorodencov sa delia na tri kategórie, a ja začnem tou, ktorá je podľa môjho názoru pre malé bábätká najvhodnejšia a najlepšie prispôsobiteľná:

    Vhodné od narodenia vďaka sťahovaniu/viazaniu:

    Značky: Fidella Fusion Baby Size, DidyTai, Fidella Fly Tai Baby Size, Hop Tye, Storchenwiege nosič, Harma Mei Tai, Bondolino, EmeiBaby, Buzzidil Baby Size, Kokadi Flip Baby, Kokadi Tai Tai Baby, Kokadi Wrapcon / Wrapstar / Wraptai Baby, Buzzidil Wrappidil, Connecta, nová Noiga

    Tieto nosiče sú podľa mnohých nosiacich – mňa nevynímajúc -  pre malé dieťa najvhodnejšie (hneď po šatke) – väčšinou sú vyrábané zo šatkoviny a teda obopnú dieťatko tak ako šatka a prispôsobia sa jeho telu. Tieto nosiče aj ja najradšej odporúčam na novorodencov, manipulácia s nimi je pomerne jednoduchá a hlavne rýchla. Nosiče sú príjemné, a extra hlavne tie viazacie (ako Fly Tai, Hop Tye, Didy Tai) sa dokážu prispôsobiť akejkoľvek postave nosiaceho. Nosič si pomocou šnúrok alebo iného spôsobu sťahovania prispôsobíte na miery bábätka, zapnete/zaviažete si bedrový pás, priložíte si dieťatko na telo a nosič si zapnete/zaviažete - rýchle, jednoduché, keď chcete dojčiť, jednoducho si dieťatko spustíte nižšie a hotovo. Teda odpadá potreba vkladať dieťatko do akejkoľvek vložky (či už externej alebo integrovanej). 

    Výber je skutočne široký, a musím tu poznamenať jednu vec – väčšina týchto nosičov vydrží tak do 9-12 mesiacov (okrem Buzzidilu, vraj, ten vydrží relatívne dosť dlho), záleží samozrejme od veľkosti dieťatka a od toho, ako rýchlo rastie, no práve preto sú také vhodné pre novorodencov – netreba zo začiatku hľadať nosič na „celé nosiace obdobie“. Najlepšie je hľadať nosič pre dané nosiace obdobie ktoré je aktuálne – neskôr môžete nosič predať a kúpiť väčší, ktorý sa zase najlepšie prispôsobí potrebám a mieram vášho dieťatka. Nosiče na svojej cene strácajú len pomerne málo, pokiaľ sa oň dobre staráte, nemusíte sa báť ho neskôr predať za slušnú cenu.

    Tu musím podotknúť, že niekoho môže zo začiatku odradiť potreba nosič nastaviť – toto sa môže zdať pomerne komplikované, pretože nosič treba prispôsobiť na šírku, a mnohé aj na výšku, bábätku a jeho mieram, čiže niekedy to naozaj pôsobí ako hotová veda. Preto možno niektorým ľuďom príde jednoduchšie vložiť bábo do vložky, ako nastavovať celý nosič.

    Z vyššie menovaných sa najviac teší obľúbenosti nosič Storchenwiege – bedrový pás má na pracku a ramenné popruhy sa viažu, čo je super ak chcú nosiť dieťatko obaja rodičia, poprípade starí rodičia, proste ľudia iných váhových a mierových kategórií, nemusia nosič neustále prestavovať a prispôsobí sa im všetkým bez problémov. Pozor ale na jednu vec – s tým ako dieťatko rastie a rozširuje sa spodok nosiča, sa zároveň rozširuje aj bedrový pás. Toto môže byť problém pre veľmi chudé maminky ktorým nosič môže byť po čase príliš veľký na páse. Ja osobne ešte odporúčam kupovať zanosený Storch z bazárika, keďže zo začiatku môže byť nový nosič trochu tuhší.

    Ďalej sú veľmi obľúbené Fidelly – Fidella Fusion Baby Size, plne prackový nosič, veľmi mäkký, nosný tak do 9kg, a Fidella Fly Tai, viazací nosič, ktorý čo sa týka záťaže vďaka spôsobu viazania odnesie bez problémov aj ťažšie deti.

    Aj tu samozrejme platí, že najlepšie je vyskúšať, čo vám sadne, či viazací nosič, plne prackový, alebo „half buckle“ – teda polo prackový ako je Storch.

    Špeci poznámka pre Ergobaby Adapt: tento nosič nevyžaduje žiadnu novorodeneckú vložku, šírka nosiča sa prispôsobuje pomocou suchých zipsov, a teda výrobca deklaruje, že je vhodný už pre novorodencov. Ja osobne ho ale vôbec neodporúčam (a v českej skupinke Nosíme děti na FCB je taktiež medzi nedoporúčanými nosičmi), keďže je pomerne dosť tvrdý a neprispôsobivý a dieťatko z neho veľmi rýchlo vyrastie (je vhodný do konfekčnej 74), čiže pomer cena/výkon je slabá. Mala som ho doma a osobne by som teda radšej zvolila inú variantu pre novorodenca, za mňa je to krok vedľa od Ergobaby.

    Dodatok - ak už Ergobaby Adapt máte, sedí vám aj bábätku a ste s ním spokojné, vedzte že TO je to najdôležitejšie - spokojná matka a spokojné dieťa. A neriešte nič viac 🙂

    Koniec hlásenia o Ergobaby Adapt.

    Videá:

    Fidella Fusion: https://www.youtube.com/watch?v=Z5nROdpC_zs

    Storchenwiege: https://www.youtube.com/watch?v=fl9NcwMSjJo

    Este jedno video k Storchu od skvelej Luc Rejuk, vraj takto ovela lepsie sedi: https://www.youtube.com/watch?v=MXtyl-07L1U

    Kokadi Tai Tai: https://www.youtube.com/watch?v=vWW46s4a0-4

    Kokadi Flip: https://www.youtube.com/watch?v=WwzZPh4mvKM

    Didytai: https://www.youtube.com/watch?v=5H6YW59VniY

    Hoptye: https://www.youtube.com/watch?v=gmYH5YdbRjE

    Fidella Fly Tai: https://www.youtube.com/watch?v=age2UoXOIWk

    Bondolino: https://www.youtube.com/watch?v=NLsaoFxbrqo

    Emeibaby: https://www.youtube.com/watch?v=ZBkhhliZFCo

    Buzzidil Baby Size: https://www.youtube.com/watch?v=HBQegYreDBI

    Buzzidil Wrappidil: https://www.youtube.com/watch?v=s_TD58WFSRU

    Obrázky:

    Bondolino, bedrový pás na suchý zips a popruhy sa viažu:

    Kokadi Tai Tai - bedrový pás na pracku, popruhy sa viažu:

    Kokadi Wrap Tai, bedrový pás aj popruhy sa viažu:

    Kokadi Flip - bedrový pás aj ramenné popruhy sú na pracku:

    Spôsob regulácie šírky medzi nožičkami:

    Emeibaby, plne prackové, opierka sa prispôsobuje aj pomocou krúžkov:

    Harma Mei Tai, plne viazací:

    HopTye, plne viazací:

    Storchenwiege nosič, bedrák na pracku, popruhy sa viažu:

    Sťahovanie šírky sedu:

    Šírka medzi nožičkami stiahnutá na max:

    Buzzidil Wrappidil:

    Buzzidil Baby Size, plne prackový:

    Fidela Fusion (plne prackový):

    Regulácia Fidelly Fusion: na výšku aj na šírku

    Fidella FlyTai, plne viazací:

    Plne stiahnutá na minimum:

    Didytai, plne viazací:

    Nosiče s externou novorodeneckou vložkou

    Značky: Ergobaby, Boba 4G, Je Porte Mon Bebé, Noiga staršia verzia (ktorá sa už nevyrába), Tula

    Externé novorodenecké vložky ja osobne neodporúčam vôbec, z môjho pohľadu je to asi najmenej vhodný spôsob nosenia novorodenca – jednak je pomerne komplikované do nej dieťa napolohovať správne (hlavne pre neskúsených nosičov), druhak – a toto sa týka hlavne vložiek typu Ergobaby – v lete je v nich nepríjemne teplo a v zime, pokiaľ bábätko nosíte na bunde (čo väčšina začínajúcich nosiacich nosí), a oblečiete ho trochu viac, do vložky sa vám už nezmestí, a bez nej je mu nosič príliš veľký. Ďalšia nevýhoda je, že deti z týchto vložiek vyrastú pomerne dosť rýchlo a bez nich je im nosič ešte príliš široký – toto sa dá riešiť tak, že stiahnete telo nosiča šnúrkou, tak aby látka chrbtovej opierky bola bábätku od kolienka po kolienko, toto riešenie je ale skôr núdzové a ja osobne ho preferujem iba v krajnom prípade.

    V mojom mini prieskume v skupine Nosíme naše deti na FCB z týchto vložiek najlepšie dopadla Boba – riešenie pomocou externého vankúšika patrí ešte k tým šťastnejším, podobne to má riešené aj JPMB. Polohovanie bábätka týmto spôsobom vraj nie je ani veľmi zložité, ani časovo náročné, vankúšik vraj môže trochu zavadzať kvôli svojim rozmerom (JPMB).

    Z týchto nosičov teda vôbec neodporúčam pre novorodencov Ergobaby, Noigu a Tulu

    S trochou šikovnosti sa dá odporučiť Boba a JPMB.

    Dodatok: PO vzhliadnutí JPMB vankúšika naživo musím napísať, že si osobne neviem v tom malé bábätko predstaviť. Každopádne je dôležité, aby dieťa na vankúšiku nesedelo, ale bolo usadené až ZA ním v chrbtovej opierke nosiča.

    Čiže by som veľmi neodporučila ani tieto vankúšikové novorodenecké vložky, keďže laika veľmi lákajú k tomu, dieťatko na ten vankúšik posadiť - dieťa ale v nosiči nemá sedieť, má byť podsadené.

    Treba sa vždy u predajcu informovať ohľadom vložky, keďže častokrát ju treba k nosiču kúpiť samostatne, teda nie je jeho súčasťou a nie je zahrnutá v cene nosiča.

    Bez vložky sú tieto nosiče vhodné cca od 4 mesiacov, záleží na veľkosti dieťatka 🙂

    Videá:

    Ergobaby: https://www.youtube.com/watch?v=6SeOwBYCa3o

    Boba 4G: https://www.youtube.com/watch?v=Iztq48IeQo4

    JPMB: https://www.youtube.com/watch?v=p54m4pMQWz8

    Noiga: https://www.youtube.com/watch?v=nIXMKadqK7I

    Tula: https://www.youtube.com/watch?v=J6_F33THSjs

    Obrázky:

    JPMB: vankúšik a golier

    Ergobaby vložka:

    Napolohovanie staršieho bábätka (menšie vo videu):

    Ergobaby v nosiči:

    Tula vložka:

    Napolohovanie bábätka:

    Boba 4G:

    Napolohovanie bábätka:

    Boba 4G dieťa v nosiči:

    Vložky s integrovanou novorodeneckou vložkou

    Značky: Liliputi, Manduca, Rischino, Beco Butterfly 2, Zumbucca starší model 2014

    Tieto nosiče sú praktické z toho hľadiska, že novorodenecká vložka je súčasťou nosiča, čo je veľmi šikovné riešenie, keďže medzi nosiacim a dieťaťom je minimum látky a vkladanie dieťaťa do vložky je pomerne jednoduché. U Liliputi a Beco je vložka odnímateľná, u Rischina a Manducy je neodnímateľná, ale dá sa zložiť tak že staršiemu dieťatku nezavadzia. Vložka u Rischina je flexibilná do výšky aj do šírky, u Manducy je možnosť upnutia do 3 výškových pozícií po bokoch cvokmi, u Liliputi sa vložka "nasadí" na suchý zips a reguluje takisto pomocou cvokov (dvoch).

    Dodatok k Zumbucce - nie všetky staršie typy túto vložku nutne obsahujú, vraj si niektoré maminy nechávali šiť bez nej (keďže im bola na väčšie dieťa zbytočná).

    Pokiaľ sa jedná o nosiče s novorodeneckou vložkou, tento typ mi príde najprijateľnejší z hľadiska dieťaťa aj nosiaceho. Má však svoju nevýhodu - vkladanie dieťatka je manipulácia naviac, ktorú nie každé dieťa znáša, a ani každý nosiaci – ja som moju Evku odnosila od jej narodenia v Liliputi nosiči a dosť ma rozčuľovalo, že kedykoľvek som si chcela Evku vybrať von z nosiča (kým bola ešte vo vložke), musela som si niekde sadnúť, oprieť si nohy o vyvýšený bod, vybrať ju z vložky, a zase naopak, ak som si ju tam chcela vložiť, zase sa celé toto muselo zopakovať. Čiže je to pomerne nepraktické a zdĺhavé, a zbytočne sa naťahuje manipulácia s novorodencom.

    Dodatok - jedna mamina napísala celkom fajn fintu - ak máte prebaľovací pult, dá sa dieťatko celkom šikovne vložiť do vložky na pulte 🙂

    Ďalšia vec je dojčenie – ak chcete dojčiť dieťatko v novorodeneckej vložke, musíte si celý nosič (aj s bedrovým pásom) zapnúť nižšie, čiže ďalšia komplikácia.

    Dodatok - dnes som videla maminu nosičku začiatočníčku ako dojčila úplne mini bábätko v Rischine v novo vložke bez toho, aby s nosičom akokoľvek pohla. Klobúk dolu a super správa, že možné je to aj takto 🙂

    Ďalšia nevýhoda u týchto nosičov je tá, že bábätko vo vložke musí mať nožičky spočiatku schované „vnútri“ nosiča, na žabku, a toto môže u mnohých detí vyvolať odrážací reflex a následný nepokoj v nosiči. Najlepšie má túto vec vyriešenú Rischino nosič, ktorého vankúšiky sa dajú zahnúť dovnútra a bábätku tak môžu nožičky trčať von.

    Dodatok - nie každé bábätko dovolí nožičky takto "rozkročiť", hlavne zo začiatku, dokonca ani v Rischine, ale nie každému bábätku to vadí, takže netreba sa toho nijak "preventívne" báť, naozaj treba vyskúšať 🙂

    Keď dieťatko z vložky vyrastie, opäť sa rieši rovnaký problém ako u externých novo vložiek – nosič je dieťatku ešte príliš široký, ale vložka už malá. Toto sa opäť dá riešiť stiahnutím nosiča, v krajnom prípade, opäť má ale toto najlepšie riešené Rischino, kde sa dajú vankúšiky zahnúť dovnútra nosiča, tým sa nosič zúži na potrebnú šírku.

    V mojom prieskume som si všimla pár vecí ohľadom týchto nosičov – niekomu manipulácia pri vkladaní do vložky vôbec nevadila, niekomu to liezlo na nervy rovnako ako mne a niekomu to naopak veľmi vyhovovalo, niektorí ľudia mali pocit, že dieťatko je vo vložke bezpečne uložené a nehrozí mu vypadnutie. Rovnako rozdielne boli aj reakcie detí, čiže opäť platí, ako pri všetkých nosičoch, treba vyskúšať.

    Požičiavala som začínajúcej „nosičke“ Rischino Standard a môj veľmi obľúbený Hop Tye (viazací nosič bez vložky, regulovateľný na výšku aj šírku), aby si vyskúšala oboje a rozhodla sa čo jej bude viac vyhovovať – vybrala si Rischino, tento typ novorodeneckej vložky jej sadol. Inokedy som mala zase dve mamičky, ktorým tento typ vložky absolútne nevyhovoval a naopak si veľmi pochvaľovali nosiče typu Hop Tye a Kokadi Flip.

    Čo sa často vyskytovalo v prieskume – maminky sa sťažovali na Manducu, pripadala im pomerne dosť tvrdá a neprispôsobivá pre tak malé bábätko, toto sa ozývalo asi najčastejšie. Manduca väčšine deťom skutočne sadla až tak okolo pol roku. Na druhú stranu je to asi najrozšírenejší nosič v našich končinách.

    Liliputi – ten sa vyskytuje už menej často, je podobný Manduce, o niečo mäkší a príjemnejší, vložka je odnímateľná a uchytáva sa na suchý zips, ale riešenie jej zapínania je podľa mňa pomerne dosť nešťastné – zapína sa na cvoky do takého akoby „tunelu“ ZVONKA chrbtovej opierky a je tam pomerne dosť náročné vopchať prsty (priateľovi sa tam ani nezmestili) – čiže toto bolo z môjho (a mojej sestry) pohľadu asi najviac otravné.

    S Becom ani Zumbuccou osobné skúsenosti nemám, doplním neskôr.

    Rischino Standard je z týchto nosičov asi najlepšie riešený – novorodenecká vložka je regulovateľná na výšku aj na šírku, dokáže sa teda prispôsobiť rôzne veľkým bábätkám, upína sa do „klipsov“, teda toto je pomerne rýchle a nenáročné, vankúšiky na nosiči sa dajú zahnúť, čiže nožičky môžu ísť von, chrbtová opierka je veľmi príjemná a tenká.

    Tu by som rada poznamenala jednu vec – ja osobne pre novorodencov odporúčam Rischino buď látkový (tie sú neskutočne príjemné už od novoty) alebo šatkový zo šatky Sŕdcka (tá je relatívne rýchlo zanosená a mäkká), ak chcete z inej šatky je dobré kúpiť už zanosený, keďže šatky typu Dunaj, Malachit, Úsvit bývajú veľmi tvrdé a teda aj nosiče z nich sú na začiatku pomerne dosť tuhé a pre novoška to nemusí byť zrovna ideál. Čiže na toto si treba dať pozor.

    Ak by som to zhrnula, z týchto nosičov najviac odporúčam Rischino Standard látkový, potom Zumbuccu (dnes sa už tento typ ale nevyrába a tak sa dá zohnať iba v bazáriku pri troche šťastia), Liliputi, Beco a až úplne nakoniec Manducu (ktorej kúpa sa komplikuje aj kvôli fejkom ktorých je na trhu obrovské množstvo).

    Videá:

    Manduca: https://www.youtube.com/watch?v=QrgP87fRnE8

    Beco Butterfly 2: https://www.youtube.com/watch?v=FVEyiSCcCiQ

    U Beco pozor na Beco Gemini, to je klokanka, nevhodný nosič, Beco Soleil má zase externú novorodeneckú vložku.

    Technika vkladania je u Zumbuccy, Liliputi aj Rischina rovnaká ako pri Manduce, ale keď nájdem videá aj k týmto nosičom, doplním.

    Obrázky:

    Rischino: všimnite si klipsy do ktorých sa vložka uchytáva, šikovné a rýchle riešenie, regulovateľné, gumičky po bokoch vložky zase umožňujú výškovú a šírkovú variabilitu

    Dieťa v nosiči (nie som si istá či vo vložke) - každopádne tu je vidieť ako sa dajú zahnuť vankúšiky dovnútra a dieťaťu trčia nôžky von:

    Manduca - toto je vlastne aj spôsob akým sa dieťatko vkladá dnu, musíte pri tom sedieť:

    Rozložená vložka a zložená:

    Zapnuté bábätko:

    Manduca dieťa vo vložke v nosiči, zamerajte sa na nožičky, toto môže mnohým deťom vadiť, vyvolávať odrážací reflex a spôsobovať diskomfort:

    Beco Butterfly 2:

    Zumbucca:

    Liliputi:

    Toto je ten tunel s cvokmi do ktorého sa cvoky zapínajú. Pomerne dosť úzky:

    Toľko teda k problematike výberu nosiča pre novorodenca, ak by mi ešte niečo napadlo, doplním a dopíšem, poprípade ak naberiem ďalšie skúsenosti s ostatnými nosičmi, doplním. Článok sa budem snažiť priebežne aktualizovať.

    Recenzie (rôzne) nájdete v tomto článku na konci:

    https://www.modrykonik.sk/blog/olivieree/article/prehlad-nosicov-a-ich-rozdelenie-j8xd2h/

    Požičovne: 

    http://stastnamama.sk/eshop/pozicovna

    http://www.nosime.sk/category686-pozicovna

    http://nosimevsatke.sk/index.php?route=product/category&path=127

    http://www.ergonomickenosice.sk/pozicovna-ergonomickych-nosicov-a-satiek/

    https://www.facebook.com/pozicovna.eliterka/?fref=ts

    https://www.facebook.com/pozicergoprebabatko/?fref=ts

    http://www.klbkostastia.sk/pozicovna/

    https://www.facebook.com/Nos%C3%ADm-a-pom%C3%A1ham-225724861179701/?fref=ts

    https://www.facebook.com/ErgoRent/?fref=ts

    https://www.facebook.com/mybaby.babywearing/?fref=ts

    olivieree
    29. jan 2017    Čítané 2611x

    Porovnanie nosičov Rischino Standard a XXL

    Tento článok je venovaný hlavne ľuďom, ktorí sa nevedia rozhodnúť, či kúpiť Rischino Standard alebo Rischino XXL, budem sa snažiť byť stručná a netrápiť vás veľmi detailami, takže začneme:

    Rischino Standard - vhodný od narodenia vďaka novorodeneckej vložke (integrovanej), vydrží cca do veľkosti 86 bez extendorov, s extendormi dlhšie, kľudne aj na celé nosiace obdobie. Ak vaše dieťa ešte nedosiahlo 86 konfekčnú a nemá tendenciu extra rýchlo priberať, zvolila by som túto možnosť. Pre ilustráciu, Evka, 16mesiacov, 80/86 konfekčná v Rischine Standard.

    Rischino XXL - vhodný pre deti od 86 konfekčnej vyššie, je to skutočne veľký nosič s vysokou chrbtovou opierkou a veľkou nosnosťou, pre podrobnejšie informácie pozri moju recenziu. Evka v XXL:

    A teraz porovnávacie fotografie:

    XXL verzus Standard

    Porovnanie výšky a šírky opierky:

    XXL: výška 48cm, šírka od 30,5cm do 47cm

    Standard: výška 44cm, šírka 30,5cm bez extendorov, extendory pridajú ďalších 11cm

    Kapucka na XXL je napevno, v Standarde je možnosť jej odzipsovania (upevňuje sa na suchý zips)

    Bedrový pás:

    XXL šírka 14cm

    Standard šírka 11cm

    Spony a pracky:

    Chrbtová spona: Rozdiel je ten, ze pri Standarde je z jednej strany pevná a teda uťahuje sa iba z jednej strany, na XXL sa dá uťahovať z oboch smerov

    Ramenné popruhy: XXL má širšie a bohatšie poltrované popruhy ako Standard

    XXL šírka ramenných popruhov 9cm

    Standard šírka ramenných popruhov 6cm

    Oba nosiče majú dĺžku ramenných popruhov cca 60cm

    Na oboch nosičoch sa ramenné popruhy uťahujú smerom hore (z jednej strany napevno prišité, čiže regulovateľné iba zo strany popruhu, nie opierky), oba majú možnosť kríženia popruhov, oba majú regulácie nad chrbtovou opierkou (na mieste kam sa umiestňujú slintáčiky).

    Čo sa pohodlia týka, XXL je logicky nosnejší, keďže je primárne určený na veľké a ťažké deti. Standard mi zase príde elegantnejší a minimalistickejší, no po hodinke a pol nosenia som si radšej prekrížila ramenné popruhy (začala som Evku cítiť) a bez problémov nosila ďalej, XXL tú hodinku a pol ani nezaregistroval, tam som skutočne ani necítila, že mám Evku na sebe.

    Mne osobne viac vyhovuje nosiť v Standarde, keďže XXL bol v čase písania tejto recenzie Evke ešte príliš vysoký, a ju veľmi hnevá, keď si nemôže vybrať ruky von - v Standarde to ide bez problémov. XXL bol zase super na dojčenie a uspávanie 🙂

    Ak by ste mali akékoľvek otázky, pýtajte sa, doplním 🙂

    olivieree
    26. jan 2017    Čítané 217x

    Recenzia na nosič Isara Toddler

    Vďaka skupinke Nosíme naše deti na FCB, adminke Nelke Kanášovej a obchodu Nosime.sk v zastúpení p. Andreou Kundríkovou som mala možnosť testovať nosič Isara vo veľkosti Toddler, podľa výrobcu vhodný pre deti od 8/9 mesiacov veku.

    Ja som ho testovala s Evkou, v tom čase 16m, 80/86 konfekčná veľkosť a na najširšom nastavení jej pekne sedel, čiže do veľkosti 86 je vhodný určite a pri dobrom nastavení a podsadení určite aj dlhšie. Isara je mierne nastaviteľná na výšku (regulácia prostredníctvom popruhov) – regulácia od 33cm do 41cm – a taktiež na šírku (regulácia podobná Kokadi – na bedrovom páse je „tunel“ z látky a ten tunel sa kvázi naroluje smerom k stredu, kuk fotky) od šírky najmenej 25cm a najviac 43cm.

    Tým, že je nosič šitý z látky, tak tá regulácia na najmenšom mi pripadala príliš pokrčená a nie veľmi pohodlná, ale s menším dieťatkom som ju neskúšala, takže toto sú iba teoretické dojmy. Šatka má výhodu v tom, že sa „zošúverením“ prispôsobí lepšie ako látka.

    Vankúšiky na opierke sú mäkké a veľmi príjemné, opierka samotná je (ako som už spomínala) šitá z látky – táto konkrétne s veľmi milým motívom žirafy. Látka je tenká a na omak veľmi príjemná, zároveň však dostatočne pevná a ako poznamenala Marta Janičková, veľmi vhodná pre ťažšie deti, nikde nič neprevísa a nosiaceho nič nebolí (niekedy sú asi toddlerovské nosiče naozaj nosnejšie keď sú šité z látky ako zo šatky, resp. má to svoje nesporné výhody pri ťažších deťoch). Výška opierky je príjemná, Evka si vedela vybrať ruky von a dať si ich zase dnu podľa potreby.

    Bedrový pás si zaslúži samotný odstavec – s tak tvrdým bedrákom som sa ja osobne ešte nestretla, ak mám citovať Martu, „tam musí byť drevo“ – a fakt som aj ja mala ten pocit. Šírka bedrového pásu je 10,5cm, čiže toto bolo veľmi príjemné, ale ja ako milovník mäkkých bedrových pásov som pri nosení pomerne dosť trpela a nezniesla som dlhšie ako hodinu, čo bola škoda, lebo inak bol nosič veľmi príjemný a pohodlný. Predpokladám, že robustnejším postavám by tvrdosť bedrového pásu vôbec neprekážala, a pri ťažkých deťoch to musí byť ešte väčšia výhoda.

    Ramenné popruhy sú široké 6,5cm, dlhé cca 42cm, mäkké a veľmi príjemné, polstrovanie nevytvára pocit Ramba, no zároveň si zachováva dobrú nosnosť a ani po hodine som nemala pocit že by ma niečo tlačilo alebo omínalo (ak opomenieme ten bedrový pás).

    Všetky pracky na nosiči majú istiace gumičky, bedrový pás neobsahuje poistku (čo som ocenila, ja poistky fakt nemusím), nosič má možnosť kríženia popruhov a regulovateľnosť ramenných popruhov z oboch strán, taktiež gumičky na konci popruhov na ich zrolovanie a zaistenie. Kapucka sa uchytáva na cvoky zvnútra, trošku netradične asi 10cm od vrchu opierky, je odnímateľná – ja kapucky nikdy neriešim a nepoužívam, ale odhadujem že tento spôsob je asi fajn z toho dôvodu že pri nasadení kapucne sa nikde nevytvára „diera“ kade by mohlo prefukovať.

    Spojovací chrbtový popruh sa dá štelovať skutočne takmer po celej dĺžke ramenných popruhov a dokonca vybrať a vložiť do ďalšej „sekcie“, čiže toto bolo fakt super. Na nosiči oceňujem jeho jednoduchosť a pomerne ľahkú a nenáročnú nastaviteľnosť.

    Nosenie na chrbte bolo príjemné, Evka mi išla dať dostatočne vysoko a prekvapivo sa jej tam aj páčilo, čo sa nestáva veľmi často.

    Aby som to zhrnula, Isara je veľmi príjemný, pohodlný nosič s roztomilým žirafkovým dizajnom (Isara má celkovo veľmi krásne vzory, už dlhšie ich obdivujem) a jednoduchým ovládaním, veľmi (veľmi, veľmi) tvrdým bedrovým pásom vhodným (podľa môjho názoru) skôr pre objemnejšie postavy, a viem si predstaviť, že asi aj mužom by sedel ako uliaty. Keby nebolo toho bedráku, asi by som začala obzerať nejaký pre seba 🙂 Milujem jednoduché, pohodlné nosiče a Isara to spĺňa na jednotku.

    Ak som na niečo zabudla, pýtajte sa🙂

    olivieree
    21. jan 2017    Čítané 1440x

    Recenzia na nosič Kokadi Flip Toddler

    V prvom rade sa chcem poďakovať Márií Simonekovej Tinákovej z eshopu lalashop.sk za možnosť vyskúšať si tento nosič, bola to veľmi cenná skúsenosť, nosič so mnou pochodil niekoľko podporiek, na ktorých si ho vyskúšalo viacero mamičiek rôznych postáv a s rôzne starými deťmi. Ja sama som mala dosť času si ho podrobne preštudovať a vyskúšať všetky rôzne nastavenia, ktoré ponúka.

    Prvý dojem z nosiča bol veľmi pozitívny, vzhľadovo ma veľmi očaril (opierka je ušitá zo staršej verzie šatky Mr. Wunderland, nádhera!), na omak je veľmi príjemný, s miernym, luxusným leskom, dizajnovo sú tieto nosiče naozaj krásne.

    Testovala som verziu Toddler, výrobca uvádza spodnú hranicu 8 mesiacov a hornú 24 mesiacov – Evka mala v čase testovania 16 mesiacov a 80/86 konfekčnú veľkosť. Kokadi Flip nosiče sú vo všeobecnosti menšie než sa oficiálne udáva, a na podporke ho skúšali maminy s dvoj aj trojmesačnými bábätkami priemerného vzrastu a nosič bol bábätkám na najmenšom nastavení iba trošku väčší, čiže ja osobne by som tú spodnú hranicu posunula na 4/5 mesiacov a vrchnú na 86 konfekčnú, keďže Evke bol na najširšom nastavení akurát (sadol ako uliaty). Poznám deti, ktoré v dvoch rokoch majú stále 86 konfekčnú, čiže teoreticky tých 24 mesiacov by aj sedelo – veľmi záleží teda na tom, ako rýchlo vaše dieťatko rastie.

    Bedrový pás je stredne tvrdý a užší (meria na šírku 9,5cm), napriek tomu, že ja osobne preferujem mäkké bedráky mi bol aj tento dosť pohodlný a nikde netlačil. Pri ťažších deťoch môže vytvárať dojem „lámania“ sa – keďže šatka nie je na bedráku pevne prišitá, ale kvôli regulácii šírky je tam vytvorený tunel, šatka sa na bedráku vie akoby skrčiť a zhužvať a tým pádom pôsobí, akoby sa lámal. Z môjho pohľadu skôr estetická záležitosť, neprekáža noseniu. Pracka je pevná, nemá poistku ale poistnú gumičku (ja poistky na bedrových prackách fakt nemusím) čiže za mňa toto super, doťahovanie bedrového pásu je tiež veľmi jednoduché a šikovné, pracky nepovoľujú vďaka brzdičkám.

    Výška chrbtovej opierky je pevne daná – 41cm – šírka sa dá regulovať od cca 20cm až do 44,5cm, regulácia – teda sťahovanie a rozťahovanie – je spravená veľmi originálnym a šikovným spôsobom. Na konci šatky je urobený tunel, do ktorého je bedrový pás akoby navlečený (prišité napevno v strede) a z každej strany sa dá šatka stiahnuť smerom k stredu bedrového pásu, kde drží na suchom zipse (po celom bedráku zvnútra je suchý zips, kuk obrázky), tým pádom neobsahuje žiadne gumičky ani šnúrky, veľmi príjemné. Šírka sa dá regulovať aj na vrchu nosiča, pre menšie deti, aby im hlavička nelietala, tak sa dá opierka zúžiť pomocou gombíkov aj tam.

    Teraz niečo k šatke, z ktorej je nosič vyrobený – a toto platí pre všetky šatkové nosiče – dávnejšie som si myslela, že nezáleží na tom, z akej šatky je nosič ušitý (ak sa bavíme o 100%-tnej bavlne), ale všimla som si (a ďakujem Lucke Fialovej za upozornenie), že nosiče z tenších šatiek začínajú v mieste zadočka pri nosení ťažších detí viac prevísať a toto nadmerné „podsadenie“ sa nedá zregulovať žiadnym spôsobom. Toto platí aj pre tento nosič, čiže pre ťažšie deti by som volila šatky typu Ahoi s vyššou gramážou, pri malých deťoch je to naopak výhoda, nosič sa pekne prispôsobí ich telu.

    Čo môže niekomu vadiť je nulové – žiadne – polstrovanie pri nožičkách dieťaťa, chýbajú „vankúšiky“ ktoré by minimalizovali otlačenie. Mne osobne to nevadilo, Evke očividne tiež nie, napríklad v šatke či mei taioch toto polstrovanie takisto nie je prítomné – každopádne, sú ľudia, ktorým to prekáža, takže to radšej v recenzii spomeniem.

    Ramenné popruhy sú pomerne minimalistické, nenápadné, málo polstrované, ale za to pevné a nesmierne pohodlné – dve hodinky s desaťkilovou Evkou a nič som necítila, toto vnímam ako veľké plus nosiča, a kto nemá rád „Rambo“ pocit na nosičoch, Kokadi vám v tomto bude maximálne vyhovovať. Široké sú 7cm a dlhé 48cm (polstrovaná časť), a tu musím podotknúť jednu vec – staršie verzie Kokadi nosiča majú trochu kratšie ramenné popruhy a treba si na ne zohnať od výrobcu (alebo eshopu) takzvané extendory, hlavne ak ste objemnejšej postavy, nemusia svojou dĺžkou stačiť (ale stretla som sa s týmto aj pri novom nosiči, takže je asi vždy dobré sa informovať), ja som konfekčná 36/38 a problémy som mala akurát pri snahe kojiť (a teda dať si dieťa v nosiči nižšie), ale aj to sme napokon zvládli, no videla som aj objemnejšie maminy ktoré s tým nemali problém, čiže asi viac záleží na type postavy, nie konfekčnej veľkosti – platí ako pri všetkých nosičoch, že najlepšie je vyskúšať!

    A teraz poďme na možnosti nastavenia nosiča, ktorých je hneď niekoľko. Nosič má dve možnosti uchytenia praciek – na bedrový pás (pre deti, ktoré ešte nesedia) a na chrbtovú opierku (pre deti, ktoré už sedia) – toto je oficiálne odporúčanie a z toho čo som počula, to väčšinou aj nosiacim viac vyhovuje, mať to nastavenie pri menších deťoch na tých prackách na bedráku. Ďalej je možnosť kríženia popruhov na spodné aj na vrchné pracky – pri tých spodných je super to, že si potom nosič na seba iba „oblečiete“ a nemusíte nič rozopínať ani zapínať, stačí iba dotiahnuť (kuk video https://www.youtube.com/watch?v=WwzZPh4mvKM – inak na videu je pekne vidieť aj to ako v mieste zadočku neprimerane prevísa, šatka je opäť ultra tenká Erna), do tých vrchných praciek je kríženie trošku krkolomnejšie hlavne kvôli kratším ramenným popruhom. Treba si nájsť, čo komu vyhovuje, mne osobne kríženie popruhov nevyhovuje vôbec, vždy ma niekde niečo tlačí – ale keďže pri tomto nosiči to ani nebolo potrebné, neriešila som.

    Ďalšia vec, na ktorú sú spodné pracky super, bolo nosenie na chrbte – vzniklo mi v podstate také akoby onbuhimo s bedrovým pásom a vedela som dať Evku dostatočne vysoko, čo bolo fakt super. Čiže na nosenie na chrbte odporúčam zapnúť ramenné popruhy do tých spodných praciek.

    Kapucka je prišitá na pevno a uchytáva sa na ramenné popruhy pomocou cvokov, všetky popruhy majú gumičky na uchytenie po ich zrolovaní (a pracky na bedrovom páse sa dajú esteticky schovať do šatky na ňom, čiže nič nevisí a nezavadzia).

    To je asi všetko, čo mi momentálne napadá, ak by ste mali akékoľvek otázky, pýtajte sa, poprípade ak mi ešte niečo napadne, doplním 🙂

    olivieree
    11. jan 2017    Čítané 1709x

    Recenzia na nosič Rischino XXL

    Rischino je pomerne mladá slovenská značka ergonomických nosičov a šatiek na nosenie detí, ktorá si však aj počas relatívne krátkej doby svojho fungovania stihla vybudovať dobré meno a popularitu medzi nosiacimi rodičmi – ich veľkou výhodou je hlavne osobné poradenstvo, ktoré poskytujú zdarma a automaticky ku každému nosiču vo FCB skupine Nosíme v Rischino; podpora a poradenstvo ergonosenia v nosičoch a šatkách (ak máte akékoľvek otázky, nebojte sa opýtať tam), a tiež rozmiestnenie Rischino ambasádoriek po celom Slovensku, ktoré vám ochotne osobne pomôžu s nastavením nosiča či viazaním šatky.

    Link tu: https://www.facebook.com/groups/995249480557211/?fref=ts

    Šatky aj nosiče vyrábajú z certifikovanej biobavlny a celý proces výroby držia na Slovensku, čo považujem za ďalšie veľké plus. Nosič je certifikovaný. Citujem z ich oficiálnej stránky:

    “Parametre našich nosičov sú navrhnuté na základe odborných doporučení a následných testov v spolupráci s odborníkmi z oblasti pediatrie, detskej ortopédie, pôrodníctva a neonatológie. Rischino je vyvinúté s veľkým dôrazom na všetky použité materiály. Väčsina komponentov a materiálov nosiča pochádza zo Slovenska a Česka, nosiče šijeme z našich šatiek, tjkaných a vyrábaných priamo na Slovensku, alebo v prípade nosičov z biobavlny, vrchná dizajnová látka pochádza od známých návrhárov z USA. Náš rodinný podnik vyrába ručne šité, módne ergonomické nosiče z certifikovanej BIOBAVLNY, spĺňajúce všetky požiadavky a normy na zdravé a bezpečné nosenie detí.

    Naše šatky sme začali vyvíjať pred takmer tromi rokmi a celú dobu sme sa snažili dosiahnuť, aby celý proces výroby bol na Slovensku. Od prvotného spracovania česanej organickej bavlny, certifikovanej v každom bale zvlášť, jej farbenie ekologickými farbami s certifikátom pre deti, výrobu vlastným priadzí, tkanie samotnej šatky prebieha u nás, priamo na Slovensku. Každá šatka nesie v sebe symboliku Slovenska, pretože je to pravá Slovenka 🙂.

    Zuzana a Richard”

    Tak a teraz priamo k nosiču – v čase testovania mala Evka 15 mesiacov, 80/86 konfekčnú veľkosť a cca 10 kíl, a hneď na úvod musím podotknúť, že XXL v názve nie je len tak pre nič, za nič – nosič je skutočne určený pre veľké deti od 86 konfekčnej vyššie. Evka bol na najmenšom nastavení medzi nožičkami akurát, ale chrbtová opierka bola ešte príliš vysoká – Evka si nevedela poriadne vytiahnuť ruky a to ju celkom hnevalo. Každopádne, počas doby kým som ho mala doma si vyslúžil prezývku uspávač hadov, keďže v ňom zaspala takmer okamžite (problém nastal, keď sa zobudila J ), taktiež to bol asi najlepší nosič na kojenie aký som kedy skúsila :D

    Bedrové pásy od Rischina sú moje absolútne topky, neskutočne mi vyhovujú – rovnako na Štandarde ako na XXL – tenké, krásne obopnú pás, nikde netlačia, zároveň ale je bedrový pás dostatočne pevný, neláme sa a drží ako pribitý, mal by byť schopný prispôsobiť sa ako štíhlej tak aj plnoštíhlej postave, extra tenké mamičky si môžu požiadať o špeciálnu úpravu.

    Polstrovanie sa nachádza aj pod prackou, čiže ani tá netlačí na chrbte. Pracky sú pevné a kvalitné, nepovoľujú (vďaka vrúbkovaniu, viď foto, zľava MGG, Lenka, Rischino), a čo veľmi oceňujem neobsahujú poistky (istiaca gumička je dostatočne pevná), keďže mňa poistky pomerne dosť rozčuľujú. Šírka bedrového pásu je 14cm, čo je skutočne postačujúce.

    Rischino XXL sa dá nastaviť na šírku pomocou veľmi šikovného riešenia cez mini pracky – viď foto – najmenšia veľkosť je 30,5cm a najširšia 47cm (cca), nastavovanie je jednoduché a zvládne ho myslím každý. Polstrovanie okolo nožičiek je bohaté a veľmi pohodlné a príjemné. Nastavenie na výšku je dané, dá sa zväčšiť pomocou kapucky (návod nájdete na FCB, v skupine v albumoch). Opierka je šitá z dvoch vrstiev šatky.

    Ramenné popruhy sú bohato polstrované, skutočne ani po dvoch hodinách nosenia som Evku necítila ani omylom, a možnosť kríženia popruhov (ktorá je tiež súčasťou nosiča) som ani nevyužila. Popruhy sú sťahovateľné po celej dĺžke (ja osobne preferujem radšej nosiče bez tejto vychytávky, ale to je iba moja osobná preferencia) a ich dĺžka je 60cm, šírka 9cm – moje plecia skutočne ochkali blahom.

    Šitie je profesionálne a precízne, odfotila som aj detail kde sa nosič rozširuje, na týchto miestach je šitie posilnené a celé to pôsobí veľmi pevne.

    Kapucka je prišitá napevno a dá sa schovať do vrecka na tele nosiča, pripevňuje sa na gumičky, opäť veľmi príjemné a šikovné riešenie.

    Ramenné popruhy sa zaťahujú smerom hore a popruh ktorý spája ramenné popruhy je posúvateľný z oboch strán – tieto dve veci mne osobne asi najviac prekážali na nosiči, keďže preferujem uťahovanie smerom dolu a popruh regulovateľný iba z jednej strany. Ďalšia vec, ktorá mi vadila boli absentujúce gumičky na koncoch popruhov – popruhy sa nedajú zmotať a zaistiť gumičkou, ale prevliekajú sa do gumičkových popruhov ktoré sú umiestnené na samotných popruhoch (fotky!!), zo začiatku ma to rozčuľovalo, lebo povoľovanie popruhov je tým pádom pomalšie a prácnejšie. Napísala som to Zuzke Cachovanovej a ochotne mi všetko vysvetlila 🙂 Uťahovanie ramenných popruhov smerom hore vyšlo v testovaní pevnosti a bezpečnosti nosiča ako najbezpečnejšie riešenie zo všetkých, čiže tam nebolo o čom. Gumičky riešili na základe podnetov zákazníkov, ktorí naopak, toto riešenie preferujú, rovnako aj uťahovanie spájajúceho chrbtového popruhu do oboch strán (na Standarde je uťahovanie iba do jednej strany) – Zuzka tiež práve v tom čase pracovala na videách, ktoré presne ukážu jednoduchú manipuláciu s gumičkami aj šikovné spôsoby ako utiahnuť ramenné popruhy dohora bez boja 🙂

    Nosenie na chrbte som v tom čase neskúšala, keďže Evke bola chrbtová opierka vysoká, nemalo to veľmi zmysel, bola by v ňom utopená. S väčšími deťmi to musí byť super 🙂

    Zhrniem to – veľmi príjemný, nesmierne pohodlný a nosný nosič určený pre veľké detičky od 86 konfekčnej vyššie, hádam že unesie aj slona, ak by bolo treba. Poprípade tie vaše detváky v ňom môžete odniesť aj na maturitu (že áno!) 🙂 ak by ste mali akékoľvek otázky, pýtajte sa, možno som na niečo zabudla.

    P.S. Nosič by som kľudne odporučila aj na leto, je tenučký a biobavlna, z ktorej je šitý, je termoregulačná a veľmi príjemná.

    Porovnanie Rischino XXL verzus Štandard čoskoro  - a snáď aj recenzia na Štandard samotný.

    olivieree
    27. dec 2016    Čítané 574x

    Recenzia na Madame Googoo nosič verzia Neo Print Toddler

    Vďaka skupine Nosíme naše deti na Facebooku -  a najmä jej administrátorke Nelke Kanášovej – som mala možnosť otestovať tento príjemný nosič, a opäť sa chcem za túto možnosť poďakovať.

    Nosiče Madame Googoo sú známe tým, že sú doslova „šité na mieru“ nosiaceho (pri custom výrobe, keď už skutočne viete, čo od nosiča čakáte a čo vám najviac vyhovuje), no taktiež majú mnohé modely na zakúpenie. Neo Print Toddler je jeden z tých „všeobecných“, šírka chrbtovej opierky je cca 43cm a výška takisto 43cm (plus výkroj na opierke ju predĺži na 45cm), ramenné popruhy merajú cca 53cm. Strih je veľmi podobný Lenke a Tule (konkrétne tento model je veľký ako Lenka Medziverzia, starší typ nosiča). Táto verzia MGG je bez možnosti kríženia popruhov (čo mne osobne najviac vyhovuje), uťahovanie ramenných popruhov ťahom dolu (opäť niečo, čo mi nesmierne vyhovuje) – nastavovanie nosiča je jednoduché, príjemné, táto verzia je nerastúca, rozmer je pevne stanovený. Polstrovanie okolo nožičiek je stredne hrubé, príjemné, a nosič ma prekvapil najmä v tom, ako vysoko som v ňom vedela dať Evku pri nosení na chrbáte.

    V čase testovania mala Evka 15 mesiacov, cca 10 kíl, konfekčnú veľkosť 80/86, nosič jej bol ešte trošku veľký, no aj napriek tomu bolo nosenie príjemné a bez problémov, osobne by som teda nosič odporučila pre deti od veľkosti 80/86 na cca ďalšie dve konfekčné veľkosti (podľa aktuálnych proporcií dieťaťa).

    Kojenie v MGG bolo spočiatku trošku nemotorné, ale nakoniec sme to zvládli a Evka v ňom dokonca zaspala, čiže bod za to 🙂 Bedrový pás na tejto verzii je tvrdý – ja osobne preferujem mäkké bedráky typu Lenny Lamb a Rischino (a nová verzia Lenky), ale čo sa týka pohodlia, nemohla som si počas nosenia sťažovať. Jeho šírka je tak akurát, nikde netlačí, nereže.  Pracka je umiestnená tak, že ju vôbec necítiť, je prišitá na bedrovom páse, čo je ďalšie veľké plus.

    Aj po dvojhodinovom nosení som nemala pocit, že by kríženie ramenných popruhov bolo nutné – pritom polstrovanie samotných popruhov je skôr stredné, rovnako ako ich šírka – človek nemá pocit „ramba“, no zároveň je nosenie veľmi pohodlné.

    Chrbtová opierka je šitá z dvoch vrstiev tenšej látky, ktorá je veľmi príjemná a dobre sa prispôsobí dieťaťu. Popruh, ktorý spája ramenné popruhy sa dá posúvať dostatočne takmer po celej dĺžke ramenných popruhov, z jednej strany je pevne prišitý a z druhej pohyblivý, čo je super, lebo to podstatne zjednodušuje jeho zapínanie. Výška chrbtovej opierky je primeraná, Evka si z nej dokázala vytiahnuť ruky von, no zároveň sa v nej vedela schúliť na spánok (a zmestil sa nám tam aj jednorožec Aleš!!).

    Na bedrovom páse sa nachádza aj malá kapsička, ktorej funkcia ale ostala nevyužitá – keďže ak dobre podsadíte dieťa, prekryje vám svojím zadočkom jej veľkú časť – celkovo nechápem, prečo niektorí výrobcovia tieto kapsičky na bedrový pás vôbec umiestňujú J. Každopádne, milé, ale zbytočné.

    Asi jediná vec, ktorá ma na nosiči sklamala, bola spona na bedrovom páse. Po istom čase povolila (pozor, teraz nemyslím že by sa rozopla, ale povolila – bedrový pás sa mi „rozšíril“) – na vine je určite aj to, že som sa dosť často zohýbala v čase nosenia, ale prišla som ešte na ďalšiu vec, keď som si porovnala spony na MGG, Lenke a Rischine. Zatiaľ čo na MGG je spodok spony úplne hladký, na Lenke aj Rischine je vrúbkovaný, čo zabraňuje prípadným „sklzom“ a povoľovaniu popruhov. Doteraz som si tieto veci na nosičoch nevšímala, takže ďalšia vec, ktorú budem odteraz kontrolovať 🙂 Fotky prikladám, aby ste vedeli, čo mám na mysli. Zľava MGG, Lenka, Rischino.

    Vzato „kol kolem“, táto verzia MGG je veľmi príjemný nosič, nosenie bolo pohodlné a nastavovanie jednoduché, čo je určite veľké plus. Ak preferujete tvrdé bedrové pásy (podobné Tule, Manduce, Liliputi) a máte radi jednoduché nosiče, toto je voľba pre vás. Tí, čo máte iné preferencie, som si istá, že MGG dokážu splniť čokoľvek, keďže variabilita ich nosičov je fakt svetoznáma 🙂

    Ďakujem ešte raz za možnosť vyskúšať si Madame Googoo, ak máte akékoľvek otázky, sem s nimi!

    olivieree
    30. okt 2016    Čítané 1304x

    Bimbi Baby Carrier Recenzia 08/2016

    BiMbi je slovenský ručne šitý nosič, ktorý vyrába Bronislava Froncová pod záštitou babysatky.sk – vyrába sa v dvoch verziách, Bimbi Mini (od dvoch mesiacov do troch rokov) a Bimbi Maxi (od 8 mesiacov do 4 rokov). Ja som testovala verziu MINI. Je to šatkový nosič, čiže šije sa zo šatiek, model, ktorý som testovala ja, bol v kombinácii s látkovou nášivkou na tele nosiča, čo je jedna z možností ako si môžete dať nosič ušiť či okrášliť.

    Tu musím podotknúť jednu vec – je dobré zobrať na vedomie, že pri látkovej nášivke nosič trochu stráca flexibilitu šatky, teda je dobré s týmto vopred počítať (to isté sme nedávno riešili so sestrou pri verzii Lenka nosítka ktorá je podšitá, niekomu to vyhovuje menej, keďže nosítko už nie je také flexibilné ako pri celošatkovej verzii). Tým pádom sa nosič správa viac ako látkový (napr. Liliputi, Manduca, Boba, atď) a teda niekomu, kto vyslovene preferuje šatkové nosiče (z rôznych dôvodov) to môže prekážať. Táto informácia je teda pre tých, ktorí ste zaťažení na šatkové nosiče ;)

    Doma som mala (momentálne je požičaný) aj staršiu verziu Bimbi a je treba podotknúť, že kvalitatívne je tento novší model neporovnateľne lepšie spracovaný – aj čo sa týka kvality šitia či nastavenia. Recenzia na tento model od Lucky tu:https://www.modrykonik.sk/blog/lulu939075/article/recenzia-ergonosicov-bimbi-04-2016-1stxec/

    Poďme najprv k negatívam, nech to mám z krku – bedrový pás. Ten sa oproti predošlej verzii tiež zlepšil, ale stále patrí k najslabším článkom celého nosiča. Je členitý (čo mi nevadilo), ale vnútro (teda výplň) a šitie by si zaslúžili kvalitnejšie spracovanie – v tej cenovej relácii v akej sa Bimbi nosiče pohybujú určite. Je mäkký a prispôsobivý, čo ja osobne na nosičoch preferujem a mám rada, kto preferuje pevné a tvrdé bedrové pásy, toto by nebolo nič pre vás.

    Čo sa týka vhodnosti podľa veku – súhlasím so spodnou hranicou dvoch mesiacov, vrchná hranica troch rokov jedine pri veľmi drobných a ľahkých deťoch – Evička s ktorou som nosič testovala má rok a dva mesiace, konfekčnú veľkosť 80/86 a bol jej v jeho najširšej verzii akurát od kolienka po kolienko, čiže ja by som reálne hornú hranicu ergo nosenia pre tento nosič posunula na 1,5 maximálne 2 roky. Skúšala si ho aj mamina s väčším a ťažším dieťaťom a bedrový pás už jej nebol pohodlný. Pre väčšie deti by som teda odporúčala ísť do Bimbi Maxi (kde dúfam že je bedrový pás o niečo pevnejší).

    Ramenné popruhy sú veľmi kvalitne polstrované a príjemné, nikde nič netlačí, nosenie mi bolo pohodlné aj po dvoch hodinách (Evka váži cez 9 kíl) bez prekríženia ramenných popruhov (aj táto možnosť je súčasťou nosiča, ja som ju nevyužila lebo na to nebol dôvod).

    Nastavovanie nosiča na šírku je riešené klasicky šnúrkou v strede (z vonkajšej časti tela nosiča), šnúrka je hrubšia a pevnejšia ako pri predošlej verzii, zmizol "bežec" a skracovanie funguje na zaväzovanie. Nastavovanie výšky tela nosiča je riešené popruhmi tiež z vonkajšej strany nosiča, čo je príjemná zmena oproti predošlej verzii, kde sa šnúrky na nastavenie nachádzali z vnútornej strany.

    Spona na bedrovom páse má poistku proti náhodnému otvoreniu a tiež aj gumičku na zaistenie, všetko pôsobí veľmi pevne a spoľahlivo. Spona na bedrovom páse je umiestnená tak, že nikde netlačí, pod ňou je ešte jemné „polstrovanie“, čiže nedochádza k priamemu styku pracky s vaším telom (toto mám na nosičoch veľmi rada a nie každý je takto riešený).

    Polstrovanie okolo nožičiek dieťaťa je príjemné a primerané, podsadenie sa dosahuje jednoducho bez nejakej veľkej námahy či manipulácie.

    Chrbtová opierka je tenká, príjemne obopne telo dieťatka a kopíruje ho, poskytuje dostatočnú oporu – ja osobne by som radšej volila celošatkový variant tohto nosiča, bez látkového obrázku (ktorý je ale vskutku roztomilý a krásny, no šatka stráca časť svojej funkčnosti).

    Kapucka je odopínateľná a k nosiču je v cene aj vrecko na nosič, slintáčiky a kapsička ktorá sa dá prevesiť cez plece alebo umiestniť na bedrový pás – ako je komu príjemnejšie.

    Celkovo som bola s týmto nosičom spokojná, bol veľmi príjemný, pohodlný, Evka v ňom bola tiež spokojná – za cenu v akej sa predáva by som však čakala kvalitnejšie prevedenie už spomínaného bedrového pásu a odporučila by som ho skôr na ľahšie detičky a pre chudšie maminy.

    Čo sa týka otázky certifikácie Bimbi nosičov, v čase kedy vznikla táto recenzia certifikované neboli – výrobca ale uvádza, že sa vyrábajú z certifikovaných látok, šatiek a komponentov.

    Ďakujem Zuzke Dobšinskej za zapožičanie Bimbi nosiča a jej trpezlivosť a ochotu🙂

    olivieree
    2. jún 2016    Čítané 4356x

    Pomoc! Moje dieťa sa nechce nosiť!

    V prvom rade chcem podotknúť, že tento článok čerpá zo skúseností a rád členiek skupín Nosíme naše deti na MK - https://www.modrykonik.sk/group/1862/detail/ a Nosíme naše deti na FCB - https://www.facebook.com/groups/682053868471503/?fref=ts , mne iba prišlo praktické spísať ich do jedného článku (ak natrafím na doteraz nečítané a nepočuté, doplním!).

    Čo teda robiť, keď sa vaše dieťa nechce nosiť, v šatke/nosiči vystrája, plače, odtláča sa, ničí vám úväzy, nervy a ružové predstavy o dokonalom nosení? Myslím, že je dôležité podotknúť jednu vec – nosenie má byť prospešné pre obe strany, t.j. pre matku aj pre dieťa. Nič nerobte nasilu, pokiaľ sa vášmu potomkovi páči viac v kočíku/na posteli/na zemi/, rešpektujte to. Pokiaľ vám kočíkovanie nevyhovuje z dôvodov, ktoré sa odignorovať nedajú, poprípade vám váš pampúšik vystrája v kočíku ešte viac ako v nosiči či šatke, je dobré skontrolovať a vyskúšať rôzne veci – na niektoré je dôležité myslieť neustále pri každom nosení!

    Takže, začnime:

    •  Skopírované z https://www.modrykonik.sk/blog/tanity/article/nozky-dnu-ci-von-to-je-otazka-aa5cjb/ - "Ja na viazanie novorodencov a obzvlášť na to, či im zanechať nôžky dnu alebo von, svoj názor mám. V poradenstve sa zameriavam na to, aby som povzbudila mamy vo viazaní ich novorodeného dieťatka s nôžkami von tak skoro, ako to len pôjde, priamo od prvého dňa. Myslím si, že je to pre ich vývoj prirodzenejšie a vhodnejšie. Mnohým bábätkám vadí tlak šatky na chodidlá – zbytočne sa tým vyvoláva reflex chôdze, ktorý má za následok odrážanie sa dieťatka v šatke v snahe dostať sa k prsníku. Niektoré deti to rozdráždi až tak, že sú nespokojné a začnú plakať, čo si mamičky vysvetľujú ako odmietanie bábätka byť v šatke a „nosiť sa“. Iným deťom to však vôbec nevadí."
    • Ak máte nosič, poprípade skúsiť iný, nie každému dieťatku vyhovuje ten istý nosič. U šatiek ten problém nie je. Zdroj: https://www.facebook.com/groups/682053868471503/permalink/1166712583338960/
    • Zrolovaná plienočka za hlavou. Ani toto niektoré detičky nemajú rady, ony vedia dvíhať hlávku od narodenia a zrolovaná plienka im v tom môže brániť a môže im to vadiť. Alebo ešte stiahnutá látka šatky na hlavičke aj to môže niektorým drobcom prekážať. Zdroj: https://www.facebook.com/groups/682053868471503/permalink/1166712583338960/
    • Ak je dieťatko nervózne radšej chvíľku počkať a až po ukľudnení ho naviazať, treba vycítiť či je dieťatko nervózne lebo je už naozaj unavené alebo či dieťatko nemá rado procedúry ako je prebalovanie a obliekanie, v takom prípade treba rýchlo bábätko naviazať a hneď sa ukľudní, PONÚKNUŤ cicík, väčšinou veľmi pomáha. Kengurka má krásne videá ako naväzovať bábätká a nadojčiť v šatke. Zdroj: https://www.facebook.com/groups/682053868471503/permalink/1166712583338960/
    • Veľmi dotiahnutá šatka🙂 aj dieťatko potrebuje priestor napríklad pre svoje rúčky, niektoré bábätká majú radi rúčky pred sebou, niektoré radi ako keby objímali svoje mamky, majú rúčky po boku tela matky. Zdroj: https://www.facebook.com/groups/682053868471503/permalink/1166712583338960/
    • Inak niektoré bábätká sa môžu javiť že sa neradi nosia, keď sa s nosením začalo neskôr, dovtedy boli zvyknuté upokojovať sa inak a tá zmena v nich môže vyvolať rozruch. Prípadne, ak nastala separácia v prvých hodinách života (viem, je to veľmi citlivá a bolestivá téma, ale aj toto môže byť dôvodom u bábätiek, ktoré pri kontakte s mamou plačú - potrebujú sa z toho jednoducho vyšťažovať. Toto sa mi vrylo z kurzu do pamäte, bábätká môžu aj preto plakať v náručí matky, lebo v nej cítia útechu a bezpečie, tak, ako keď nás dospelých niečo ťaží a keď zbadáme osobu v ktorej vidíme obrovskú oporu, rozplačeme sa a ukľudníme pri nej 🙂  Zdroj: https://www.facebook.com/groups/682053868471503/permalink/1166712583338960/
    • Aj skontrolovať spony, zipsy, vhodne obliecť. Niekedy keď vidím male bábätká oblečené ako dospelákov v rifliach, mikinach, bundách... Potom ich dá mamina do nosiča/satky, možno sa ponáhľa (pripadne jej nenapadne), strčí tam dieťa, nevyrovná oblečenie a tak ma jednu veľkú guču co iba tlačí... Zdroj: https://www.facebook.com/groups/682053868471503/permalink/1166712583338960/
    • Môjmu mladšiemu pomohlo keď bol veľmi nervózny prekryť mu hlavu plienkou. Dodnes tak fungujeme, ľahšie sa mu tak zaspí. V pondelok bude mať 10mesiacov 🙂 Zdroj: https://www.facebook.com/groups/682053868471503/permalink/1166712583338960/
    • Oblečenie: je dôležité skontrolovať, či nie je dieťatku teplo/zima (to zistíte tak, že mu vopcháte prsty za krk, toto miesto by malo byť suché a teplé, ak je studené, treba vrstvu oblečenia pridať, ak mokré, ubrať)
    • Opäť oblečenie, a toto je podľa mňa alfa a omega pri nosení: čokoľvek čo má dieťa na sebe musí byť dostatočne pohodlné a umožňovať správne podsadenie! To znamená, že miesto „uzavretých“ dupačiek a polodupačiek je rozumnejšie voliť „otvorené“ konce, t.j. tepláky a ponožky. Poprípade aj o číslo väčšie, nech ho pri podsadení nič neťahá a netlačí. Jednoducho, pohodlie nadovšetko 🙂
    • Viazať pri otvorenom okne alebo balkóne, niektoré deti to zvykne upokojiť a nie je im tak teplo
    • Viazať pri zrkadle, niektoré deti to vie zaujať a pobaviť a vy si zároveň môžte kontrolovať viazanie
    • Ihneď po uviazaní/nahodení do nosiča utekať von – niektoré deti sú proste len zvedavé a nudia sa doma, iné zase upokojí rýchla chôdza, pohupovanie
    • Ak sa nedá vybehnúť von a máte.doma fitloptu, použite ju, jemné hopkanie pomáha deti upokojiť
    • Zapnúť vysávač, pustiť biely šum, hudbu, čokoľvek čo vaše bábätko ukľudňuje 🙂
    • Skúste dieťa niečím zaujať - napr. vypínanie a zapínanie svetla
    • Pohoda – t.j. kľudne dieťaťu zaspievajte počas viazania, zatancujte si s ním, pritúľte si ho a pomojkajte, ukľudnite ho – čokoľvek čo ho spraví šťastným a spokojným. Nosenie nie je boj (aj keď viazanie divých detí tak mnohokrát vyzerá 🙂)
    • Ak dojčíte, ponúknite prsník – v šatke či nosiči, toto sa mnohým osvedčilo
    • Treba vystriehnuť, kedy má dieťa na nosenie náladu. Niektoré deti sa rady nosia keď sú unavené a potrebujú zaspať, iné zase keď sú oddýchnuté a chcú sa pozerať okolo a skúmať okolie. Treba vystriehnuť, kedy to vyhovuje tomu vášmu
    • Nosiaci štrajk - objavuje sa okolo 3 a 7 mesiaca, čiže keď dieťa vie pevne držať hlavu, tak sa odtíska, lebo chce viac vidieť a viac sa obzerať, a neskôr keď začína loziť, je akčné a zvedavé na viac podnetov. Pomáha zmena polohy nosenia, pri prvom štrajku presunúť dieťa na bok, pri druhom skúsiť uviazať vysoko na chrbát, ideálne tak, aby videlo ponad ramená nosiaceho. Potom nastáva ešte tretí nosiaci štrajk, keď už dieťa chodí, väčšinou sa odmieta dať naviazať – ale netreba ani v tomto období úplne prestať nosiť. Stačí raz za čas naviazať, dieťatko sa po čase „vybehá“, začne sa pýtať na ruky keď ho budú bolieť nohy, a vtedy začína ďalšie nosiace obdobie – už nie také aktívne, ale stále fajn 🙂 (copyright @leeilask) 🙂
    • Tesná plienka – je dobré skontrolovať plienku, či nie je priveľmi natesno a netlačí bábätko
    • Vylučovanie – či už bezplienkujete alebo nie, deti vo všeobecnosti neradi vylučujú v šatke, čiže niekedy pomôže dieťa vybrať, „dať vycikať/vykakať“ a vložiť späť do šatky alebo nosiča.
    • Samozrejmá vec – skontrolovať, či dieťa nie je hladné alebo smädné J
    • Ak máte nosič, je dobré vyskúšať aj šatku, mnohým deťom sa v nej páči oveľa viac. Tiež je možné, že mu je ešte nosič veľký a nedokáže tak roztiahnuť nožičky, toto môže dieťa bolieť a byť príčinou nespokojnosti a plaču – telo nosiča sa dá poprípade stiahnuť šnúrkou http://manduca-blog.com/2013/manduca-size-it a kuk aj sem https://www.modrykonik.sk/blog/cacika/album/satky-a-nosice-alebo-ako-sa-z-toho-vymot-jjubfv/15541096/
    • Je dôležité dbať na správnu poloha dieťaťa v nosiči a šatke – čiže kolienka vyššie než zadoček, nohy do M, zaguľatený chrbátik (závisí od veku dieťaťa) a hlava v takej výške, aby ste mu vedeli bez problémov dať pusu na čelo, viac info tu http://www.onoseni.sk/index.php?option=com_content&view=article&id=90&Itemid=70 a tu https://www.modrykonik.sk/blog/cacika/album/spravna-poloha-dietata-v-satke-ao6ccb/ a usádzanie dieťaťa do ergonosiča tu https://www.modrykonik.sk/blog/cacika/album/usadzovanie-do-ergonosica-4a0ong/
    • Na nosenie zvykať postupne – vkladajte dieťa do šatky či nosiča spočiatku len na krátke intervaly, kým je spokojné, postupne intervaly predlžujte, choďte na krátku prechádzku, nech vidí, čo sa okolo neho deje, opakujem, nosenie nikdy netreba siliť, aby ste ho dieťaťu neznechutili – mali by ste si ho užívať obaja 🙂
    • Počas viazania dajte dieťaťu (v závislosti od veku) niečo na hranie, čo ho zaujme – toto je super hlavne pri viazaní na chrbát, lebo deti keď sa nudia, veľmi rady trhajú vlasy 🙂
    • Pokiaľ je v nepohode matka, dieťa to vycíti – čiže je podstatné aj to, ako sa cítite vy. Treba si veriť, užívať si nosenie – ak sa bojíte, noste zo začiatku iba doma, keď sa osmelíte, šup von na krátky výlet, časom to pre vás nebude žiadny problém 🙂
    • Myslím, že je dôležité podotknúť jednu vec - čím je dieťatko staršie, tým sa dĺžka jeho pobytu v šatke/nosiči prirodzene skracuje. Počúvajte teda jeho potreby a rešpektujte ich.

    Ak vám napadne akákoľvek iná rada, napíšte mi, budem vďačná a doplním do zoznamu. Noseniu zdar!

    olivieree
    18. máj 2016    Čítané 15309x

    Prehľad nosičov a ich rozdelenie

    Prosím berte na vedomie, že nosiče uvádzané v tomto článku sú iba za účelom všeobecného prehľadu. Nové nosiče neustále pribúdajú, a ich kompletný zoznam aj s vekovým odporúčaním nájdete tu: https://www.facebook.com/notes/nosenie-det%C3%AD-s-l%C3%A1skou/odpor%C3%BA%C4%8Dan%C3%A9-schv%C3%A1len%C3%A9-ergonomick%C3%A9-nosi%C4%8De/224371801776950/

    Zoznam požičovní a eshopov tu: https://www.facebook.com/notes/nosenie-det%C3%AD-s-l%C3%A1skou/kto-je-kto-zna%C4%8Dky-v-nosiacom-biznise/223411585206305/

    A zoznam regionálnych skupín tu: https://www.facebook.com/notes/nosenie-det%C3%AD-s-l%C3%A1skou/region%C3%A1lne-skupiny-nosenia-na-fb/225424921671638/

    Vo všeobecnosti delíme nosiče na dve základné kategórie: ergonomické nosiče a neergonomické nosiče, tzv. klokanky alebo visítka 🙂. Nosenie v neergonomických nosičoch je nepohodlné ako pre dieťa, tak aj pre rodiča (mnohí rodičia, ktorí takto chvíľu nosili svoje dieťa sa potom sťažovali ako ich z nosenia bolí chrbát, sú unavení a dieťa im v nosiči plače, pričom častokrát ani len netušia, že ergonomické nosenie je o niečom úplne inom). Viac o klokankách a prečo v nich nenosiť sa dočítate na týchto stránkach:

    https://www.modrykonik.sk/blog/tanity/article/klokanka-verzus-ergonosic-nhvupc/

    http://stastnamama.sk/o-nosen%C3%AD/stop-klokank%C3%A1m

    http://poradnaorl.webnode.sk/co-je-to-ergonomicke-nosenie-alebo-rozdiel-medzi-klokankou-a-ergo-nosicom/

    http://www.nosmesa.eu/news/zaostrene-na-klokanky/

    Rovnako tak aj článkov prečo nenosiť dieťa tvárou od seba alebo všeobecne prečo je dobré deti nosiť (ergonomicky) je na internete veľa, osobne dávam do pozornosti blog a články od tanity https://www.modrykonik.sk/blog/tanity/ a caciky https://www.modrykonik.sk/blog/cacika/

    Plus na začiatok by som ešte odporučila článok od caciky na čo si dávať pozor pri nákupe nosiča cez bazár: https://www.modrykonik.sk/blog/cacika/article/nakup-ergonosicov-cez-bazar-na-co-si-d-p1ayr6/

    Článok ohľadom fejkov: http://www.nosmesa.eu/news/pozor-na-napodobeniny-ergonosico/

    Takže, ak ste sa rozhodli nosiť svoje dieťa ergonomicky, super 🙂 v prvom rade, ak sa chystáte nosiť od narodenia, rada by som upozornila na to, že pre bábätko je najlepším nosičom v prvých troch mesiacoch šatka, žiadny nosič sa jej nevyrovná ani z hľadiska komfortu či správnosti napolohovania bábätka. Šatka má veľa výhod a netreba sa jej báť, viac o výbere baby šatky tu: https://www.modrykonik.sk/blog/cacika/article/vyber-babysatky-po-lopate-auc3oz/

    A tu 

    https://mamamanosislaskou.wordpress.com/pevna-satka/

    Ak šatku stále tvrdošijne odmietate alebo vám jednoducho nevyhovuje z rôznych dôvodov, poprípade hľadáte nosič na väčšie dieťatko, môžeme pristúpiť k podrobnejšiemu rozdeleniu nosičov.

    Rozdelenie v závislosti od typu nosiča (zdroj  -skopírované z http://chcemnosit.webnode.sk/nosne-info/typy-nosicov/#!):

    Full Buckle / Plne prackové nosiče – Veľmi obľúbená varianta medzi nosiacimi. Jej najväčšou výhodou je rýchlosť vloženia a vyloženia dieťaťa, flexibilita pri väčších deťoch (keď ste napr. na prechádzke a dieťatko chce bežkať, dáte ho dole, pričom nosič máte stále pripnutý na sebe a nevlečiete ho po zemi), jednoduchá manipulácia a funkčnosť (viete prostredníctvom neho nosiť vo všetkých základných polohách - vpredu, naboku aj na chrbte). Raz nastavíte dĺžku bedrového popruhu a ramenných popruhov, zaklipsujete ako ruksak a idete.

    Mnohí nosiči, aj milovníci šatiek, ergonomický nosič používajú v kombinácii so šatkou. V šatke napr. nosia novorodeniatko do cca 3 mesiacov a potom používajú nosič, alebo ich navzájom kombinujú celý čas v závislosti od situácie, predmetu vychádzky či počasia.

    Značky: Manduca, Liliputi, Kibi, Ergobaby, Tula, Fidella Fusion, African Baby Carrier, Beco, Boba, EmeiBaby, Blue Bear, Je Porte Mon Bebe, Patapum, Noiga, Skaldino, Zumbucca, Bimbi, Lenka nosítko, LennyLamb, Isara, Karaush, Rischino, Madame Googoo, Love&Carry, Kokadi Flip, Buzzidil a mnoho ďalších, tieto sú u nás najbežnejšie (ktorýkoľvek zoznam v celom tomto článku sa budem snažiť priebežne dopĺňať a aktualizovať)

    Half Buckle / Kombinované nosiče - Nosiče, ktoré sa dokážu viac prispôsobiť atypickejším postavám rodičov alebo určené pre rodičov, ktorých postavy sú rozdielne (napr. malá žena, veľký muž a pod.) a chcú používať jeden nosič. Pracka sa nachádza buď na bedrovom páse a ramenné popruhy si viažete alebo naopak.

    Značky: Storchenwiege, Bondolino, Kokadi Tai Tai, Kokadi Wrap Star, Buzzidil Wrappidil

    Viazacie ergonomické nosiče - Podobne ako neviazacie šatky, sú uvedené nosiče akýmsi medzistupienkom medzi šatkou a ergonomickým nosičom. Neskladajú sa totiž ani z jedného pruhu látky (akokoľvek predpripraveného), no nemajú ani žiadne klipsne či spony, ktoré raz nastavíte a máte po starostiach. Nasadzujete si ich teda ako ergonomický nosič, no v ďalšom kroku viažete a doťahujete ako šatku.

    Značky: Liliputi Meh Dai, Al&Izi Meh Dai, Love&Carry Meh Dai, Didy Tai, Fly Tai, Hop Tai, Lenny Lamb Wrap Tai a Meh Dai, Harma Meh Dai, Kokadi Wrap Tai

    Onbuhimo - Sú to nosiče, ktorým absentuje bedrový pás. Výhoda primárne na nosenia na chrbte, pre tehotné maminy, ktorým by bedrový pás mohol tlačiť na bruško a taktiež aj maminy plnších tvarov, na ktoré môže pôsobiť nepríjemne zarezávanie bedrového pásu. Je veľmi skladný a rýchlejšie nasaditeľný než plne prackové nosiče. Zároveň v nich dieťatko dokážete dať dostatočne vysoko na chrbát, aby videlo aj ponad vaše rameno.

    Značky: Kokadi Onbuhimo, Mirkine, MaMy, Lenny Lamb Onbuhimo

    Rozdelenie nosičov v závislosti od nosnosti/veku bábätka pre ktoré je nosič vhodný:

    Vhodné od narodenia s integrovanou novorodeneckou vložkou:

    Liliputi, Manduca, Rischino, Beco, Zumbucca starší model 2014

    Tieto nosiče sú praktické z toho hľadiska, že novorodenecká vložka je súčasťou nosiča, čo je veľmi šikovné riešenie, keďže medzi nosiacim a dieťaťom je minimum látky a vkladanie dieťaťa do vložky je pomerne jednoduché. U Liliputi a Beco je vložka odnímateľná, u Rischina a Manducy je neodnímateľná, ale dá sa zložiť tak že staršiemu dieťatku nezavadzia.Vložka u Rischina je flexibilná do výšky aj do šírky, u Manducy je možnosť upnutia do 3 výškových pozícií po bokoch cvokmi, u Liliputi sa vložka "nasadí" na suchý zips a reguluje takisto pomocou cvokov (dvoch).

    Poznámka autora: osobne nosiče s integrovanou alebo externou novorodeneckou vložkou neodporúčam (resp. odporúčam ich až na druhom mieste), ale pokiaľ sa jedná o nosiče s novorodeneckou vložkou, tento typ mi príde najprijateľnejší z hľadiska dieťaťa aj nosiaceho. Má však svoju nevýhodu - vkladanie dieťatka je manipulácia naviac, ktorú nie každé dieťa znáša, a ani každý nosiaci 🙂 mňa osobne dosť rozčuľovalo, že kedykoľvek som si chcela Evku vybrať von z nosiča (kým bola vo vložke, nosila som v Liliputi), musela som si niekde sadnúť, oprieť si nohy o vyvýšený bod, vybrať ju z vložky, a zase naopak, ak som si ju tam chcela vložiť, zase sa celé toto muselo zopakovať. Čiže je to pomerne nepraktické a zdĺhavé, a zbytočne sa naťahuje manipulácia s novorodencom. Sú detičky, ktoré tento typ vložky absolútne netolerujú, v nosiči sa odrážajú, čiže opäť, ideálne je vyskúsať!

    Vhodné od narodenia s externou novorodeneckou vložkou:

    Ergobaby, Boba, Je Porte Mon Bebé, Noiga (stará verzia, už sa nevyrába), Tula

    K týmto nosičom si (väčšinou, treba sa informovať u každého nosiča) vložku treba dokúpiť, osobne som tento typ vložky vôbec neodporúčam, keďže manipuácia s ňou je pomerne zložitá, je dosť komplikované do nej bábätko napolohovať, hlavne z pohľadu začiatočníka, mnoho nosiacich rodičov to dokáže odradiť a zneistiť. Rovnako je kvôli vložke narušená termoregulácia rodič-dieťa, v lete sa v tom uvaríte, v zime do toho zase dieťatko nedáte skrz oblečenie. Každopádne nosenie novorodencov v týchto nosičoch je vďaka vložke možné, ale z môjho pohľadu absolútne neodporúčam.

    Update: prinášam info ohľadom Boba nosiča, vďaka Ivanka 🙂

    Boba 3g má také zmenšenie na cvoky, čiže viac menej tiež môže byť pre malé detičky, ale že je to nepraktické, tak skôr nie. Ten vankúšik sa dá dať len do Boba 4g, lebo sa tam pripína na cvoky. Pre úplne malé bábätko sa ten vankúšik ešte spája na polovicu-vznikne taká guľka a detičky sú v nosiči na zabicku. To je myslím do 4kg, keď ešte bábo nevie tak rozkrocit nožičky. Potom už je ten vankúšik klasicky rozložený a deti ho majú pod ritkou medzi nožičkami. Vďaka tomu majú lepšiu oporu a sú aj trošku vyššie. A ešte majú obe verzie nosiča podpory na nožičky, čiže keď sú už deti väčšie, tak sa im do toho dajú nožičky-také strmienka sú to-a neklimbaju im nožičky a hoci už potom látka medzi nožičkami neni pod kolienka po kolienko, vďaka tým strmenom sú tie nohy podopreté a nevisia.

    Ergobaby - vložka je vraj dieťatku dobrá tak do šiestich týždňov, keď už dokáže roztiahnuť nožičky, ide vložka bokom, ale nosič je dieťaťu ešte príliš široký a opäť vhodný až tak okolo piateho mesiaca. Toto sa dá riešiť tak, že telo nosiča stiahnete dolu šnúrkou, link tu https://www.modrykonik.sk/blog/cacika/album/satky-a-nosice-alebo-ako-sa-z-toho-vymot-jjubfv/15541096/ - tento trik sa dá aplikovať na akýkoľvek nosič ktorý je dieťaťu veľmi široký.

    Vhodné od narodenia vďaka sťahovaniu/viazaniu:

    Fidella Fusion Baby Size, DidyTai, Fidella Fly Tai Baby Size, Hop Tye, Storchenwiege nosič, Harma Mei Tai, Bondolino, EmeiBaby, Buzzidil Baby Size, Kokadi Flip Baby, Kokadi Tai Tai Baby, Kokadi Wrap Star Baby, Kokadi Wrap Tai, Buzzidil Wrappidil, Connecta, nová Noiga, Lenka nosítko rastúca verzia, Tula Free to Grow

    Tieto nosiče sú podľa mnohých nosiacich pre malé dieťa najvhodnejšie (hneď po šatke) – väčšinou sú vyrábané zo šatkoviny a teda obopnú dieťatko tak ako šatka a prispôsobia sa jeho telu. Tieto nosiče aj ja najradšej odporúčam na novorodencov, manipulácia s nimi je pomerne jednoduchá a hlavne rýchla. Nosiče sú príjemné, a extra hlavne tie viazacie (ako Fly Tai, Hop Tye, Didy Tai) sa dokážu prispôsobiť akejkoľvek postave nosiaceho.

    Info ku Connecte: Takze Connecta, jeden z najviac poziciavanych nosičov v UK. Predpokladám, že kvoli cene a velkosti (veľa rodicov si ho po požičaní kupi a ľahko sa zmestí do kabelky). Veľkosť; standard, toddler, preschool. Dlzka popruhov; standard a petite= na nižšie a chudsie osoby. Vhodný od narodenia lebo latka medzi nožičkami sa da zúžiť vďaka malému "strap" - netusim správny slovensky názov.
    Ak sa nosi dieta v predu, tak sa popruhy krížia. Ak na chrbte, tak zase sa používa ten strap. Mne velmi tento nosic vyhovoval ked bola dcéra menšia. Ked už bola staršia a ťažšia, tak mi popruhy zacali vadiť. Je pravda že casto ide o spravne nadstavenie. Niektorým tento nosic nevyhovuje ini na neho nedajú dopustiť.
    Vyrába sa z látok, limitovanej edície latok ako aj tweed, špeciálneho materiálu s UV filtrom a zo šatiek (Firespiral, Oscha, Woven wings, Didymos, atd) ale tieto su tiez vyrobené ako limitovane edície a nie je ich vela.

    Vhodné od mesiaca:

    Isara, Ergobaby Adapt (výrobca uvádza vhodnosť od narodenia, mne osobne by tam prišiel novorodenec utopený, takže preto ho hádžem do tejto kategórie, no najradšej by som ho odporučila až od dvoch mesiacov, poprípade vôbec, keďže nosič je dosť tvrdý a nepoddajný a vydrží kratšie ako Ergo Baby Original, z môjho pohľadu veľký fail od Ergo Baby)

    Vhodné od dvoch mesiacov:     

    Zumbucca model 2015, Bimbi Mini, Fidella Fly Tai New Size, Buzzidil Standard

    Vhodné od troch mesiacov:     

    Fidella Fusion Toddler Size, African Baby Carrier Original ABC, Lenny Lamb Baby, Lenka nosítko standard, Liliputi Mei Tai, Al&Izi Mei Tai baby verzia, Love&Carry Mei Tai, Moyo Cross, Moyo Classa

    Vhodné od štyroch mesiacov:

    Blue Bear Baby, Love&Carry, Karaush, Kibi (podľa výrobcu, testeri uvádzajú tak od 5/6 mesiacov), Bimbi Maxi, Madame Googoo

    Vhodné od piatich mesiacov:

    Patapum, LennyLamb Mei Tai, African Baby Carrier Deluxe AB, Andala

    Vhodné od ôsmich mesiacov:

    Karaush Toddler, Buzzidil XL

    Vhodné od desiatich mesiacov:

    Lenny Lamb Toddler, Al&Izi Mei Tai Toddler, Kokadi Tai Tai Toddler, Kokadi Flip Toddlersize

    Vhodné od dvanástich mesiacov:

    Lenka nosítko medziverzia, Rischino XXL, Emeibaby Toddler

    Vhodné od osemnástich mesiacov:

    Tula Toddler, Lenka nosítko Toddler, Blue Bear Batole, Kokadi Flip Toddlersize XL, Kokadi Tai Tai XL

    Vhodné od troch rokov:

    Skaldino, Skaldino XL

    Rozdelenie v závislosti od materiálu:

    Nosiče sa šijú buď z bavlny (väčšinou je to 100%-tná bavlna alebo biobavlna, Manduca v klasickej verzii sa šije z kombinácie bavlny a konope, čo niekomu vyhovuje viac) alebo zo šatky. Nosiče šité zo šatky sa vo všeobecnosti považujú za mäkšie, pohodlnejšie pre dieťa aj nosiaceho, šatkovina sa lepšie prispôsobí telu dieťaťa a obopne ho. Avšak nosiče z bavlny (teda bavlnených látok) vedia byť rovnako pohodlné, napríklad o Rischine sa väčšina nosiacich vyjadruje že je pohodlnejší ako mnohé šatkové nosiče ktoré skúšali, a teda že viac než materiál je dôležitejší strih nosiča a spôsob šitia. Tu už je to vyslovene o preferenciách nosiaceho a o tom, k čomu sa dostaneme aj neskôr – nosič je najideálnejšie si pred kúpou vyskúšať, pretože každému sadne niečo iné.

    Nosiče zo šatky: Bimbi (možnosť ušitia aj z látky), Zumbucca, Lenka nosítko, Karaush, Lenny Lamb, Isara, Madame Googoo, Noiga (možnosť ušitia aj z látky), Fidella, DidyTai, Fly Tai, Storchenwiege nosič, Harma Mei Tai, EmeiBaby, Isara, Buzzidil, Kokadi Flip, Kokadi Tai Tai, Moyo Classa, Moyo Cross, Rischino Standard (šatková verzia), Rischino XXL, Tula 

    Nosiče z bavlny/biobavlny: Manduca, Liliputi, Rischino Standard, Beco, Ergo, Boba, Je Porte Mon Bebé, Noiga (možnosť ušiť nosič aj zo šatky), Tula, Isara, Madame Googoo, Love&Carry, Bondolino, Al&Izi mei tai, Love&Carry Mei Tai, Kibi, Blue Bear, Patapum,  African Baby Carrier, Skaldino, Connecta

    Rozdelenie v závislosti od flexibility nosiča:

    Rastúce nosiče: Tieto nosiče rastú spolu s dieťaťom a teda vydržia vám na dlhšie nosiace obdobie, keďže sa dajú pomocou sťahovania/cvokov prispôsobiť aktuálnej veľkosti dieťaťa. Rastúce nosiče sú medzi nosiacimi ľuďmi nesmierne obľúbené práve vďaka svojej univerzálnosti. S nastavením sa treba zväčša pohrať, nie každému táto možnosť vyhovuje, opäť platí, že treba vyskúšať J

    Značky rastúcich nosičov: Kibi, Zumbucca, Bimbi (2 verzie rastúcich nosičov), Liliputi 2015/2016, Isara, Fidella Fusion, DidyTai, Fly Tai, Storchenwiege nosič, Harma Mei Tai, EmeiBaby, Buzzidil (3 verzie rastúcich nosičov), Kokadi Flip (3 verzie rastúcich nosičov), Kokadi Tai Tai (3 verzie rastúcich nosičov), Moyo Classa, Moyo Cross, Rischino XXL, Connecta (Standard, Toddler, Preschool), Tula Free to Grow, Lenka nosítko rastúca verzia

    Rôzne verzie (Baby/Toddler): Tieto nosiče sa vyrábajú v rôznych veľkostiach (alebo iba v jednej veľkosti), to znamená, že keď vám z nej dieťa vyrastie (to poznáte tak, že nemá spodok nosiča od kolienka po kolienko – toto je alfa a omega pri ergonomickom a pohodlnom nosení), je treba sa poobzerať po väčšom nosiči. Tejto varianty nosenia sa netreba báť, pôvodný nosič sa vždy dá predať s pomerne malou stratou (vždy záleží na opotrebení nosiča a na tom, ako sa o neho staráte). Čiže jednoducho povedané, menší predáte, väčší kúpite 🙂

    Značky nerastúcich nosičov: Liliputi edícia 2014/2015 a staršie, Rischino (rastie pomocou prídavných extendrov), Lenka Nosítko (3 veľkosti), Karaush (2 veľkosti), Lenny Lamb (2 veľkosti), Madame Googoo (9 druhov veľkostí), Noiga (4 veľkosti), Manduca (ALE!! dajú sa dokúpiť extendre a rozzipsovať vrch nosiča čím sa opierka predĺži), Beco, Ergo, Boba, Je Porte Mon Bebé, Tula (2 veľkosti), Love&Carry, Bondolino, Al&Izi Mei Tai (3 veľkosti), Love&Carry Mei Tai, Blue Bear, Patapum,  African Baby Carrier, Skaldino (2 veľkosti)

    Pokiaľ ste sa dopracovali až sem a nie ste o nič múdrejší čo sa týka výberu nosiča – ba priam by sa dalo povedať, že vám zo všetkých tých možností hučí v hlave – mali by ste vedieť jednu vec. Neexistuje nič také ako univerzálny super nosič na celé nosiace obdobie ktorý sadne každému. Pretože každému sadne niečo iné, a každý vám aj odporučí niečo iné. Najlepšie je nosič vyskúšať – na toto sú super nosiace stretká a nosiace trhy, prípadne nosiace podporky, takže vám odporúčam pridať sa do FB skupiny Nosíme naše deti

    https://www.facebook.com/groups/682053868471503/?fref=ts

    alebo na MK do tej istej skupiny

    https://www.modrykonik.sk/group/1862/detail/

    a tam sa dozviete viac o týchto akciách, prípadne sa často nájdu aj ochotné mamičky, ktoré sa nachádzajú vo vašom okolí a dovolia vám prísť si k nim nosič vyskúšať.

    Ďalej je tu možnosť vyskúšať si nosič v kamennej predajni (pohľadajte vo vašom okolí) alebo možnosť zapožičania nosiča z eshopov a požíčovní, napr.:

    http://stastnamama.sk/eshop/po%C5%BEi%C4%8Dov%C5%88a

    http://www.ergonomickenosice.sk/pozicovna-ergonomickych-nosicov-a-satiek/

    http://www.nosime.sk/category686-pozicovna

    www.lalashop.sk (po dohode)

    https://www.facebook.com/pozicovna.eliterka/

    https://www.facebook.com/groups/1153996371340283/

    https://www.facebook.com/ErgoRent/

    https://www.facebook.com/groups/254952018275995/?fref=ts

    https://www.facebook.com/mybaby.babywearing/

    https://www.facebook.com/Nosím-a-pomáham-225724861179701/?ref=bookmarks

    Pokiaľ vaše kinderko ešte nie je na svete a vy ten nosič za každú cenu chcete kúpiť ešte predtým, než sa narodí, odporúčam vám riadiť sa samozrejme vhodnosťou nosiča (teda hľadať nosič vhodný na obdobie od ktorého chcete nosiť) a tým, čo sa vám páči. Vždy je možnosť nosič predať, ak by vám nesadol a ďalej hľadať niečo podľa vašich preferencií (keďže už budete lepšie vedieť čo vám na nosiči nevyhovuje a čo áno).

    Prehľad eshopov tu: http://chcemnosit.webnode.sk/e-shopy-/nosice-satky/

    +

    www.lalashop.sk (distribútor Kokadi a Buzzidil)

    http://www.satkovanie.sk/

    https://www.mirkine.sk/

    Ak už ste si nejaký vybrali a chcete o ňom vedieť viac (prípadne si prečítať priamo skúsenosti ľudí), napíšte do jednej alebo do druhej skupiny a neváhajte sa pýtať 🙂

    Rada by som dala do pozornosti aj skvelú stránku o nosičoch, ktorá zahŕňa ich rozdelenie, obsahuje recenzie a rôzne informácie:

    https://fullbucklemama.wordpress.com/

    Ďalej skvelý youtube video kanál od Hanky, kde sa dozviete o nosičoch takmer všetko - od starostlivosti cez správne ergo nosenie a nosenie na chrbáte až po recenzie a návody na používanie jednotlivých nosičov:

    https://www.youtube.com/channel/UCqD3QOCbIGomwoYy308f1zg

    Odporúčam aj pozrieť si album recenzií na FCB v skupine Nosíme naše deti. Linky na recenzie uvediem aj tu, postupne keď nájdem ďalšie, budem dopĺňať!

    http://www.nosime.sk/sk/vsetko-o-noseni/vyhody_jednotlivych_nosicov_-_porovnanie

    https://www.modrykonik-pro.sk/blog/cacika/album/satky-a-nosice-alebo-ako-sa-z-toho-vymot-jjubfv/

    http://chcemnosit.webnode.sk/nosne-info/aky-nosic-si-vybrat/recenzie/

    https://www.modrykonik.sk/blog/lulu939075/article/recenzia-ergonosicov-rischino-jh47jy/

    https://www.modrykonik.sk/blog/lulu939075/article/velke-porovnanie-ergonosicov-zumbucca-tirigu/

    https://www.modrykonik.sk/blog/lulu939075/article/velke-porovnanie-ergonosicov-5899p5/

    https://www.modrykonik.sk/blog/lulu939075/article/porovnanie-ergonosicov-lwclk0/

    https://www.facebook.com/media/set/?set=oa.870614802948741&type=1

    https://www.modrykonik.sk/group/1862/?q=%23recenzia&source=list

    https://www.modrykonik.sk/blog/pumpkincake/article/african-baby-carrier-recenzia-33x6wx/

    https://mamamanosislaskou.wordpress.com/2016/08/22/physiocarrier-jpmbb/

    https://mamamanosislaskou.wordpress.com/recenzie/ergonomicke-nosice/

    https://www.modrykonik.sk/blog/olivieree/article/bimbi-baby-carrier-recenzia-08-2016-4nfy2j/

    olivieree
    18. máj 2016    Čítané 53751x

    Keby ste len vedeli to, čo ja

    Tento článok som našla na facebooku (preklad zrealizovala mamila.sk) a nedá mi nepostnúť ho aj tu, keďže sa k nemu neustále vraciam a zrazu som za to moje večne kričiace a niečoho sa dožadujúce dieťa vlastne vďačná. Hovorí však aj o inom - o tom, aby sme nesúdili ľudí, ktorých nepoznáme, pretože nikdy nevieme, čo všetko si zažili.

    Milá pani z obchodného domu!

    Viete, už som to počula. Že si „rozmaznám bábätko“. Boli ste presvedčení, že sa nikdy nenaučí byť „nezávislá“. Usmiala som sa na vás, pobozkala jej hlavičku a pokračovala som vo svojom nákupe.

    Keby ste len vedeli, čo viem ja.

    Keby ste len vedeli ,že strávila prvých desať mesiacov svojho života načisto osamotená v sterilnej kovovej postieľke, kde jedinou možnosťou upokojiť sa bolo sať si palčeky.

    Keby ste len vedeli ako vyzerala jej tvárička v momente, kedy mi ju po prvý raz sestrička zo sirotinca podala, aby som ju pohojdala – letmé momenty pokoja zmiešané s panikou. Nikdy predtým ju tak nikto nedržal a ona nemala poňatia, čo má robiť.

    Keby ste len vedeli, že ležala v postieľke po zobudení a nezaplakala, pretože až doteraz nikto na jej plač nereagoval.

    Keby ste len vedeli, že bežnou súčasťou jej dňa bola úzkosť, búchanie hlavičky o tyče postieľky a kývanie sa sem a tam, aby aspoň niečo vnímala a aspoň niečo ju upokojilo.

    Keby ste len vedeli, že to bábätko v nosiči je až srdcervúco „nezávislé“ a že spolu strávime minúty, hodiny, dni, týždne, mesiace a roky pokúšajúc sa prepnúť program jej mysle, ktorá kričí „trauma“ a „nebezpečné“.

    Keby ste len vedeli, čo viem ja.

    Keby ste len vedeli, že toto bábätko teraz mrnčí, keď ho položíme, a nie vtedy, keď ho berieme na ruky.

    Keby ste len vedeli, že toto bábätko teraz ráno alebo keď po zdriemnutí dáva najavo, že je hore z plných pľúc, pretože vie, že jeho džavotanie privedie niekoho, kto ho zodvihne a vymení mu plienku.

    Keby ste len vedeli, že toto bábätko teraz uspáva hojdanie mamičkinej alebo ockovej náruče, namiesto toho, aby sa uhojdalo ono samo.

    Keby ste len vedeli, že toto bábätko rozplakalo všetkých naokolo, keď prvý raz spontánne samo požiadalo o utíšenie.

    Keby ste len vedeli, čo viem ja.

    „Rozmaznávanie tohto bábätka“ je najdôležitejšia práca, akú som kedy mala, a je to moja výsada. Budem ju nosiť o niečo dlhšie – alebo tak dlho, ako mi dovolí – pretože sa tým učí, že je v bezpečí. Že niekam patrí. Že je milovaná.

    Keby ste len vedeli, čo viem ja...

    Kelly Dirkes

    preložila mamila.sk

    originálny článok tu: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10209592037176963&id=1209079850

    olivieree
    15. mar 2016    Čítané 998x

    Negatívne následky „metódy kontrolovaného plaču“ (Škodlivý vplyv na deti a ich vzťahy z dlhodobého hladiska)

    Darcia Narvaez Ph.D. Moral Landscapes, preklad článku Dangers of “Crying It Out”, link https://www.psychologytoday.com/blog/moral-landscapes/201112/dangers-crying-it-out

    Prosím berte na vedomie že sa nejedná o profesionálny preklad. Za pomoc ďakujem adriana23c. V rámci možností a voľného času by sme chceli v prekladoch pokračovať, aby boli k dispozícii aj linky na ostatné články uvedené v tomto 🙂

    Pozn. prekladateľa (vďaka jojka_m za návrh) - Rada by som na úvod k článku niečo napísala. Sama ako matka počúvam inštinkt a svoje dieťa, a správnosť toho potvrdzujú i najnovšie výsledky, ktoré v článku vyvracajú pozitíva teórie kontrolovaného plaču, práve naopak z dlhodobého hľadiska poukazujú na jej negatíva. Slovenské webstránky ponúkajú iba veľmi málo argumentov ktoré by komplexne a z vedeckého hľadiska riešili túto (bohužiaľ) aj u nás tak rozšírenú metódu. Preto som sa rozhodla pomôcť ľuďom, ktorí, tak ako ja, síce cítili že nechať dieťa vyplakať nie je správna cesta, ale chýbali im vedecky podložené argumenty ktoré by ich názor potvrdili a poskytli im tak oporu v častokrát náročnom diskusnom boji so zástancami tejto metódy. Dúfam, že pomôže čo najviac ľuďom, a hlavne, čo najviac deťom ;)

    Metóda kontrolovaného plaču / vyplakávania detí sa šíri už od roku 1880 keď v zdravotnom odvetví vznikol veľký rámus ohľadne prenášania baktérií a infekcií z rodiča na dieťa. Zdravotníctvo vyslovilo názor, že bábätiek by sa mali rodičia dotýkať iba striedmo a čo najmenej.

    V dvadsiatom storočí John Watson(1928), ktorý sa snažil presadiť psychológiu ako zložité vedecké odvetvie, viedol kampaň proti náklonnosti, bol prezidentom spoločnosti American Psychological Association. Aplikoval mechanické paradigmy ohľadne vychovávania detí, varoval pred prílišnou materskou láskou. Dvadsiate storočie bolo dobou kedy „muži vedy“ predpokladali že sa o deti vedia postarať lepšie ako matky, staré mamy a rodiny. Príliš veľa láskavosti k bábätkám spôsobí, že sú ufňukané, závislé a neúspešné ľudské bytosti. Zábavné ako sa to týmto „expertom“ podarilo preniesť tento názor do praxe bez žiadnych podporných výskumov. Namiesto toho máme k dispozícii plno tvrdení, výskumov, ktoré dokazujú pravý opak!

    V tom čase vládou vydaná brožúra uviedla, „Materstvo znamená držať dieťa v pokojnej pozícii, nerozpraváť na neho, a že matka má okamžite prestať držať dieťa ak cíti bolesť rúk, pretože dieťa nikdy nie je prekážkou pre dospelého. Dieťa staršie ako šesť mesiacov by malo byť učené sedieť potichu v postieľke, pretože inak by muselo byť neustále zabávané mamou, čo je seriózna strata času“(Blum, 2002).

    Sú Vám tieto názory známe?Jeden rodič mi dal na známosť, že ho povzbudzovali k tomu, aby nechal svojej dieťa plakať, až kým sa samo plačom neunaví a nezaspí, a tak môže získať späť svoj život.

    [Poznámka: V inom článku o spánku novorodencov, ja a moji spoluautori poukazujeme na chyby v štúdiách zaoberajúcimi sa spacími tréningami. Pozrite si tento článok (http://www.aasmnet.org/resources/practiceparameters/review_nightwakingschildren.pdf), ktorý obsahuje tabuľku s preskúmanými údajmi. Tabuľka ukazuje, že všetky štúdie sú chybné – vernosť reprodukcie nebola dodržaná a/alebo bola použitá iba rodičovská výpoveď, nie skúmanie. Odlišoval sa aj vek detí. Najdôležitejšie však je, že ani jedna poznámka nie je o duševnom zdraví dieťaťa. Neexistuje žiadna spoľahlivá cesta ako získať zovšeobecnené informácie z týchto chybných štúdií. Takéto vydané štúdie majú nízke štandarty.]

    S neurológmi môžme potvrdiť to čo naši predkovia brali za bežné, a to, že nechať deti vystresovať sa je praktika ktorá môže zničiť dieťa aj jeho vzťahové kapacity rôznymi spôsobmi a na rôzne dlhý čas. Vieme že vyplakávanie detí spôsobuje nižšiu inteligenciu, úbytok na zdraví, vyrastajú z nich úzkostní, nespolupracujúci, utiahnutí ľudia ktorí takto budú pokračovať aj pri výchove ďalšej generácie.

    Zdiskreditovaní behavioristi vidia dieťa ako votrelca v živote rodičov, narušiteľa, ktorí musí byť kontrolovaný rôznymi prostriedkami, aby rodičia mohli žiť svoje životy bez prílišného obmedzovania. Možno môžeme ospravedlniť tento postoj a ignoráciu v rámci doby v ktorej žijeme, rozšírené rodiny boli rozdelené, zlomené a noví rodičia musia nájsť spôsob ako sa starať o dieťa, neprirodzená podmienka ľudstva- vychovávali sme deti v celých, rozšírených rodinách. Rodičia vždy spolupracovali s ostatnými dospelými členmi rodiny.

    Podľa toho ako to vidia behavioristi, aj keď ich pohľad ignoruje ľudský vývin, by malo byť dieťa učené samostatnosti. Môžeme potvrdiť, že tlačenie dieťaťa k samostatnosti vedie k ešte väčšej závislosti. Naopak tým, že dieťaťu dáte to čo potrebuje, vediete ho tým k väčšej samostatnosti. V antropologickom výskume malej lovecko-zberačskej skupiny, rodičia uspokojovali všetky potreby bábätiek a malých detí. Batoľatá sa cítili dosť sebavedomé na to, aby samé vstúpili do húštin.

    Ignorujúci behavioristi vtedy, ale aj teraz podporujú rodičov, aby neuspokojovali potreby detí, ani ohľadne kŕmenia či upokojovania iných potrieb. Predpokladá sa, že rodič má mať vedúce postavenie v tomto vzťahu. Zaiste, takto sa vychováva dieťa ktoré nežiada veľa pomoci a pozornosti (potenciálne prepadávajúce do depresií). Ale je prijateľnejšie vychovať ufňukané, nešťastné, agresívne a/alebo náročné dieťa, ktoré sa naučilo že ak niečo chce musí kričať aby to dostalo? Hlboký pocit neistoty s takýmito deťmi ostáva po celý ich život.

    Faktom ostáva, že tí ktorí poskytujú deťom starostlivosť, ktorí odpovedajú na ich potreby pred spustením stresu, predchádzajú vyplakávaniu majú deti, vychovávajú deti, ktoré sú nezávislé, oproti tým ktorí to robia naopak (Stein & Newcomb, 1994). Ukľudňujúcu starostlivosť je najlepšie aplikovať už od začiatku. Akonáhle sa pevne zavedú vzorce úzkosti, napätia, je oveľa ťažšie ich zmeniť.

    Potkany sa často využívajú na študovanie mozgu cicavcov, spôsobu jeho fungovania a veľa efektov je podobných ako u mozgu ľudí. V jednej takej štúdii, s vysoko alebo nízko živenými matkami, je kritická hranica pre zmenu génu ktorý kontroluje úzkosť, napätie pre celý život. Ak v prvých desiatich dňoch života máme málo vyživovanú potkaniu mamu (pre človeka je to prvých šesť mesiacov života), gén sa nikdy nezmení a potkan je stále úzkostlivý voči novým situáciám počas celého života, pokiaľ nie sú podávané lieky na zmiernenie napätia, úzkosti. Títo výskumníci tvrdia, že existujú stovky génov ktoré sú ovplyvniteľné výživou. Podobný mechanizmus nájdeme v ľudských mozgoch.

    Mali by sme chápať matku a dieťa ako navzájom odpovedajúce dyády. Sú ako jeden symbiotický celok, robiaci jeden druhého zdravším, šťastnejším vďaka vzájomnej vnímavosti. To sa šíri aj na ostatných ktorí sa o dieťa takto starajú.

    Napodiv populárna myšlienka „vyplakávania detí“ sa deje aj v dnešnom svete, keď sú deti ponechávané osamote, alebo uzavreté v postieľkach či v iných zariadeniach. Vychádza to z nepochopenia vývoja detského mozgu.

    • Deti dozrievajú vďaka nášmu noseniu, držaniu si ich na svojom tele. Ich telíčka sú bez fyzického kontaktu s ich opatrujúcou osobou disharmonizované
    • Bábätká ukazujú potreby určitým výrazom, prejavom, nakoniec ak je to nutné plačom. Rovnako dospelí, keď sú smädní idú sa napiť, detičky tiež objavujú čo potrebujú v danom momente. Tak ako dospelí akonáhle uspokoja svoju potrebu sú spokojní, rovnako je to s bábätkami
    • Existuje mnoho dlhodobých dopadov na dieťa pri zanedbávaní jeho potrieb(e.g., Bremmer et al, 1998; Blunt Bugental et al., 2003; Dawson et al., 2000; Heim et al 2003).
    • Bezpečné privinutie dieťata je výsledkom vnímavého, reagujúceho rodiča, ako napr. upokojiť dieťa ktoré sa zobudí uprostred noci a plače

    Takže čo vlastne spôsobuje metóda “kontrolovaného plaču” samotnému dieťaťu a dyáde – t.j. interpersonálnemu vzťahu medzi matkou a dieťaťom?

    V prvom rade dochádza k poškodeniu neurónových prepojení. Keď je dieťa vo veľkom strese, tento stav vytvára podmienky pre poškodenie synapsií, ktorých sieťová konštrukcia sa v detskom mozgu neustále vyvíja. Uvoľňuje sa hormón kortizol. V prípade prebytku tohto hormónu ten pôsobí ako zabiják neurónov, avšak mnoho dôsledkov takéhoto prebytku nemusí byť zrejmých hneď, ale až v neskoršom veku (Thomas et al. 2007). Mozog dieťaťa narodeného v termíne (teda nie predčasne, v cca 40-42 týždni tehotenstva) je vyvinutý iba na 25% a neustále podlieha veľmi rapídnemu rastu. V priemere mozog strojnásobí svoju veľkosť ku koncu prvého roku (a rast veľkosti hlavy v prvom roku je znakom inteligencie, napr. Gale et al. 2006). Kto vie ktoré neuróny sa neprepoja alebo sú celkom zničené počas obdobia extrémneho stresu? Aké deficity môžu z toho vyplynúť a vyplávať na povrch aj po rokoch ak je dieťa vystavené takto stresujúcemu zážitku pravidelne? (Pozri dodatky ktoré uvádzam nižšie).

    Disfunkčná stresová reaktivita (neprimeraná reakcia na stres) môže následne fungovať ako vzor pre život a funkciu nielen v rámci mozgu a jeho systému reakcie na stres (Bremmer et al. 1998) ale taktiež aj naprieč celým telom prostredníctvom tzv. vágusu, bludného nervu ktorý ovplyvňuje fungovanie mnohých systémov v tele (napríklad aj zažívanie). Dlhotrvajúce vystavenie stresu v časnom detstve, nedostatok citlivého rodičovstva môže napríklad viesť k nesprávnej funkcii vágusu, čo má následne na svedomí rôzne poruchy ako syndróm dráždivého čreva (Stam et al. 1997). Viac o tom ako je včasné vystavenie stresu toxické pre celoživotné zdravie v nedávnej správe z Harvardu, The Foundations of Lifelong Health are Built in Early Childhood / Základy celoživotného zdravia budujeme už v časnom detstve (http://developingchild.harvard.edu/resources/the-foundations-of-lifelong-health-are-built-in-early-childhood/)).

    Je ohrozený systém samo-regulácie. Dieťa je absolútne závislé na svojich opatrovateľoch, iba od nich sa môže naučiť ako samo-regulovať svoje emócie. Citlivý prístup k výchove detí – a teda naplnenie potrieb dieťaťa predtým než sa vystresuje – vylaďuje telo a mozog do pokojného stavu. Keď sa dieťa vystraší a rodič ho vezme do náručia a utešuje ho, v mozgu dieťaťa sa vyvíja dôvera v rodiča a jeho schopnosť ho upokojiť, čo sa následne prejaví v schopnosti samo-utíšenia. Deti sa nedokážu samé ukľudniť keď sú izolované. Ak ich necháte samé plakať, naučia sa iba ako sa uzavrieť do seba v prípade nadmerného stresu – prestanú emočne rásť, prestanú cítiť, prestanú dôverovať (Henry & Wang, 1998).

    Dochádza k narušeniu dôvery. Ako vyzdvihol Erik Erikson (https://en.wikipedia.org/wiki/Erik_Erikson) prvý rok života dieťaťa je veľmi citlivým a dôležitým obdobím pre vytváranie pocitu dôvery voči svetu – svetu opatrovateľa ktorý sa o dieťa stará a vnútornému svetu samotného dieťaťa, jeho osobnosti. Ak sú potreby dieťaťa naplnené bez stresových situácií, dieťa sa naučí že svet je miesto ktorému môže dôverovať, že vzťahy medzi ľuďmi sú plné podpory a že „ja“ dieťaťa je bytosť hodná naplnenia jeho potrieb. Ak potreby dieťaťa zamietame alebo ignorujeme, dieťa si vybuduje pocit nedôvery voči svetu a medziľudským vzťahom, takisto podkopávate jeho seba dôveru. Dieťa následne môže stráviť celý svoj život v márnej snahe vyplniť vnútornú prázdnotu ktorú takýto rodičovský prístup spôsobil.

    Takisto môže dôjsť k narušeniu citlivosti opatrovateľa (rodiča) voči jeho dieťaťu. Rodič ktorý sa naučí ignorovať plač svojho dieťaťa veľmi pravdepodobne nebude schopný rozoznať nepatrnejšie signály ktorým dáva dieťa najavo svoje potreby. Rodičovská intuícia ktorá vedie rodičov k tomu aby sa snažili upokojiť vystresované dieťa môže zaniknúť, rodič ktorý sa naučí ignorovať potreby dieťaťa často získa akúsi „hrošiu kožu“. Reciprocita medzi rodičom a dieťaťom je tým pádom narušená – vinou rodiča – a malé dieťa ju nedokáže samé opraviť. Tým pádom sa stáva absolútne bezmocným.

    Schopnosť rodiča reagovať na potreby dieťaťa sa spája s väčšinou – ak nie so všetkými – neskoršími pozitívnymi úspechmi dieťaťa. V našich výskumoch sa vnímavosť rodiča spája s inteligenciou, empatiou, nízkou mierou agresivity a depresie, seba-reguláciou, sociálnou kompetenciou. Keďže je vnímavosť a citlivosť voči dieťaťu tak mocná zbraň, mali by sme ju mať na pamäti pri štúdiách ostatných výchovných metód a ich dôsledkov na vývoj dieťaťa. Dôležitosť vnímavosti rodiča je všeobecne známym pojmom vo vývinovej psychológii. Nedostatok vnímavosti – s ktorou sa metóda kontrolovaného plaču spája – môže vyústiť v presný opak vyššie spomenutých pozitívnych výsledkov.

    Zdá sa, že metóda kontrolovaného plaču vznikla ako riešenie na zmenu životného štýlu rodín v 20.storočí, kedy pomaly zanikal model rozšírenej rodiny (kde pod jednou strechou žilo viacero generácií). Široké vedomosti našich (dnes už pra pra) babičiek sa stratili kdesi v diaľke, ktorá začala rodiny deliť, a tým pádom sa múdrosť o tom ako udržiavať deti šťastné stratila naprieč generáciami.

    Nie je snáď normálne, že deti plačú?

    Nie. V minulosti by plačúce dieťa bolo hotovou pochúťkou pre predátorov. Takže naše neustále sa vyvíjajúce rodičovské praktiky boli zamerané najmä na zmiernenie plaču a jeho predchádzaniu – s výnimkou v prípade núdze. Deti sú naprogramované tak, že po pôrode očakávajú akýsi ekvivalent „vonkajšej maternice (viď Allan Schore (http://www.allanschore.com/), presné referencie viď nižšie). Čo je to vonkajšia maternica? – konkrétne to znamená neprestajné nosenie, dojčenie na požiadanie, okamžité uspokojovanie potrieb (ohľadom tejto problematiky mám množstvo článkov). Je dokázané, že tieto praktiky napomáhajú dobrému rozvoju mozgu a tela (prediskutované s odkazmi v iných článkoch, na niektoré uvádzam linky nižšie). Ak dieťa vykazuje známky nepohodlia, dáva nám tým najavo že jeho potreby nie sú naplnené – a sú to potreby ich rýchlo sa vyvíjajúcich systémov.

    Čo nám signalizuje rozsiahly plač dieťaťa? Ukazuje nám nedostatok skúseností, vedomostí a/alebo podpory zo strany ľudí ktorí sa o dieťa starajú. Za účelom doplnenia informácií ktoré nám častokrát chýbajú, nižšie uvádzam niekoľko článkov o rôznych dôvodoch detského plaču a čo sa nám ním snaží dieťa povedať. Všetci sa môžeme vzdelávať ohľadom potrieb malých detí a postupov ktorými môžeme plačúce deti utíšiť. Môžeme si navzájom pomôcť, aby plač malých detí zaznieval čo možno najmenej.

    Odporúčam prečítať:

    Ako upokojiť bábätká: http://www.babycenter.com/0_12-reasons-babies-cry-and-how-to-soothe-them_9790.bc?page=2 (externý link)

    Upokojovanie bábätiek, ktoré plačú "bez príčiny": http://www.babycenter.com/0_what-to-do-when-your-baby-cries-for-no-reason_10320516.bc (externý link)

    Upokojovanie bábätiek s "kolikou": http://www.babycenter.com/0_colic-how-to-cope_1369745.bc (externý link)

    Rodičovstvo je veda (https://www.modrykonik.sk/catalog/vendor/tuti_sk/blog-album/kniha-rodicovstvo-je-veda-hn9gfy/), praktická a zrozumiteľná kniha pre rodičov plná fotografií od Margot Sunderland obsahuje oveľa viac detailov a štúdií ohľadom tejto problematiky. Vždy mám po ruke niekoľko kópií ktoré rozdávam novým rodičom.

    Tu sa nachádza brilantný článok o spoločnom spaní (takmer zabudnutá praktika ktorá je presným opakom metódy kontrolovaného plaču) od môjho váženého kolegu Petera Graya. Oveľa viac o spoločnom spaní a výskumoch ktoré sa ním zaoberajú môžete nájsť tu (http://cosleeping.nd.edu/) na webstránke môjho kolegu Jamesa McKennu.

    Viac o potrebách bábätiek a malých detí tu (https://www.psychologytoday.com/blog/moral-landscapes/201008/the-decline-children-and-the-moral-sense), tu (https://www.psychologytoday.com/blog/moral-landscapes/201104/undercare-the-bane-american-life), tu (https://www.psychologytoday.com/blog/moral-landscapes/201012/how-america-morally-fails-its-children-what-needs-change).

    Dávať deťom to, čo potrebujú, je ich základným právom. Tu (https://www.psychologytoday.com/blog/moral-landscapes/201111/do-we-need-declaration-the-rights-the-baby) si môžete prečítať viac o právach ktoré deťom podľa mňa úplne prirodzene prislúchajú. A tu (http://www.amazon.com/Childrens-Bill-Emotional-Rights-Children/dp/0765708507/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1323383698&sr=8-1) si môžete prečítať o novej knihe od Eileen Johnson o emocionálnych právach bábätiek.

    DODATOK: Vyrastala som v rodine ktorá patrila do strednej triedy, s depresívnou matkou, prísnym otcom a v celkovo emocionálne nestabilnom prostredí – podobne ako veľa iných v USA. Iba nedávno som si vďaka vyčerpávajúcemu štúdiu o efektoch rodičovstva v útlom veku na telesný a mozgový vývoj uvedomila že vykazujem známky zanedbanej výchovy – slabá pamäť (kortizol ktorý sa uvoľňuje počas stresových situácií poškodzuje vývoj hipokampusu), syndróm dráždivého čreva a iné problémy týkajúce sa vágusu, a vysoká hladina sociálnej úzkosti (napr., UNICEF, 2007; USDHSS, 1999; WHO/WONCA, 2008). Spojitosť medzi nedostatkom ancestrálnych rodičovských praktík a zlým zdravotným stavom bola dokázaná a zdokumentovaná v oblasti dotykov, reagovania na potreby dieťaťa, dojčenia a iných (Narvaez et al., v tlači). Ak chceme mať silnú krajinu so silnými ľuďmi, musíme venovať viac pozornosti tomu, čo potrebujú deti pre svoj optimálny vývoj.