Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.
    (3 fotky)

    Keď príroda maľuje ako impresionista...

    jameena
    26. mar 2020    Čítané 492x

    Voskové obrúsky na pečivo

    Poznáte ich? Voskové obrúsky sú vychytávka, ktorá dokáže predĺžiť trvanlivosť pečiva a bráni vzniku plesní či hniloby. Namiesto rôznych umelých sáčkov do nich zabalíte chlebík na doma či rožky na desiatu deťom do školy, ale aj prikryjete zvyšky akéhokoľvek jedla či potraviny (s výnimkou surového mäsa alebo rýb) na uskladnenie v chladničke. Sú ekologické, lebo ich stačí vytriasť prípadne opláchnuť a dajú sa používať opakovane. Pokiaľ si ich vyrobíte doma, tak môžu byť aj ekonomické. 

    Už dávnejšie som pozerala jednu reláciu v TV a zatúžila som ich mať doma. Zvlášť potom ako som začala doma piecť kváskové pečivo, ktoré do mikroténových sáčkov nesmie. Cena hotových voskových obrúskov ma však akosi odrádzala... Zrazu prišla situácia s Koronavírusom a my sme zostali poslušne doma. Takže už mi nezostali žiadne výhovorky na nedostatok času a rozhodla som sa, že si v rámci animátorských aktivít s dcérkou tzv. "beeswrap" vyrobíme. 

    Ako na to?

    V prvom rade potrebujete látku (ľan, bavlna), ktorú si nastriháte na rôzne rozmery - väčšie na celý chlieb, menšie na zvyšky či desiatu. A samozrejme včelí vosk. Ten sa dá jednoducho kúpiť cez internet, či získať priamo od včelára. Následne je nutné vosk do látky zažehliť. Potrebujete teda žehličku a žehliacu dosku. 

    My sme namiesto žehliacej dosky použili kuchynský stôl, na ktorý sme položili alobal, na to kartón a papier na pečenie. Na takto pripravenú podložku sme dali látku, dcérka natrhala pláty včelieho vosku na malé kúsky a poukladala ich na ňu. Prekryli sme to ďalším papierom na pečenie a dôkladne prežehlili (program bavlna, 3. teplotný stupeň, bez naparovania). Vosk sa roztopil, rozlial a vpil do látky. Po odkrytí vrchného papiera sme skontrolovali či je vosk rovnomerne. Ak na niektorom kúsku chýbal, postup sme opakovali. Následne stačí nechať obrúsky vychladnúť a hotovo!

    Tipy na záver:

    Ak máte doma šijací stroj, látku najskôr obšite. Prípadne ju začistite zúbkovitými nožnicami, látka sa nebude po čase párať. 

    Používaním sa vraj obrúsky môžu začať lámať a vosk opadávať. Vtedy stačí proces zažehlenia vosku zopakovať a obrúsky sa môžu ďalej používať.

    Obrúsky sa dajú výborne tvarovať, takže z nich vždy vytvoríte unikátny obal na hocičo😉

    Takto sa varí jesenná polievka😉

    #dietatyzdna

    😁😁😁😁
    Vravím staršej (3r): "Lilianka, POSTRÁŽ prosím tatika a Julinku, musím ísť na chvíľu preč."
    "Dobre maminka." Zavriem dvere a počujem:"Whaaaa, som strašný dinosaurus, whaaa"
    Vrátim sa a tíším ju a ona mi na to, že: "Ale veď si vravela, že ich mám POSTRAŠIŤ!"
    😂😂😂😂

    Moje 2 ❤ na dnešnej prechádzke 🌞

    (2 fotky)

    "Telefonovanie za volantom"😀

    Nácvik s domácou plastelínou na ozajstné vianočné pečenie😊

    Žienky, v bazéne Grand v Trenčianskych Tepliciach vraj nepúšťajú deti do 3 rokov. Malá má 3 roky v októbri. Myslíte, že je šanca ju tam "prepašovať", či kontrolujú kartičku poistenia? Prípadne kde by sa dalo ešte ísť v okolí okúpať v prípade škaredého počasia. Ak bude pekne, pôjdeme na Žabu. Ďakujem za každú radu;)