Nedostatok vitamínu D a potraty

barbor_ka
27. mar 2017

Ahojte. Chcela by som sa spýtať, či má niekto skúsenosť s hypovitaminózou na vitamín D. Môže to byť príčina opakovaných potratov? Prípadne, ak nejaká z vás užívala vitamín D v tehotenstve, akú dávku denne? ďakujem za vaše odpovede

kale13
27. mar 2017

ja som brala spolu Vitamin D (as D3 400 IU) 20 µg denne.. zijem v Angl. a cez den som bola v kancli, vsade chodila len autom, takze minimum slnka som mala..

katieg85
27. mar 2017

@barbor_ka najlepsie je pit caj z alchemilky najlepsie nazbierany z luky,posilnuje to maternicu

bejby222
27. mar 2017

@barbor_ka neviem ci sa to povazuje za dovod potratu asi skor nie ale tiez som potratila a hematologia genetika endokrinologia v poriadku jedine co mi zistili je nedostatok vit.D kvapkam denne 2kvapky vigantolu ale v lete mam vysadit.

zibi
27. mar 2017

@barbor_ka skor by som povedla ze nedostatok progesteronu, pripadne nejaka hematolgicka zalezitost alebo reprodukcna imunologia...naj je ist na testy

pianina
27. mar 2017

vit D si myslim,ze nema s potratmi suvis.Vit D vstrebavame zo slnka,uz po piatich minutach na slnku.Treba hladat problem inde.U nas hematoligicky problem.Ale presli sme vsetkym reprodukcnou imunologiou,genetikou...

barbor_ka
autor
27. mar 2017

@bejby222 Keď všade čítam, že vitamín D zohráva veľkú rolu, tak už sa chytám aj slamky 🙂

barbor_ka
autor
27. mar 2017

@zibi
@pianina práveže všetko už mám za sebou :/ neexistuje vraj vyšetrenie, ktoré by sme ešte mohli podstúpiť

bejby222
27. mar 2017

@barbor_ka chapem ta podobne som na tom. Nasadila som kys.listovu vit.D a pijem alchemilkovy caj od 1DC po ovulaciu uzivaj aj Dupfaston to je progesteron koli spineniu pred MS aj ked ten mi nasadili aj na udrzanie tehu ale nezabralo. Mas za sebou nejake vysetrenia?

bejby222
27. mar 2017

Chcela som napisat ze uzivam nie uzivaj. Neboj dalsi krat to dotiahnete do uapesneho konca 😉

renimac
27. mar 2017

@barbor_ka Áno, vitamín D zohráva už pri samotnej snahe otehotnieť veľkú rolu. Keby nie, nevysetrovali by jeho hladinu pri reprodukčnej imunologii. Ja som ho užívala cca 2 mesiace pred otehotnenim, a chvíľu v prvom trimestri, kým som nezačala vracať 😊. Mala som tiež nízku hladinu. A nestačí 5 minút na slnku, ak tak v lete, keď máš odhalenu väčšinu tela. T.j. ruky, nohy a hlavne trup.

barbor_ka
autor
27. mar 2017

@bejby222 Mám úplne všetko (genetiku, hematku, endokrinologiu, infektologiu, repro imuno, spermiogram) Všetko ok a aj napriek tomu sa mi nedarí udržať plod. Otehotniem prirodzene len rýchlo to skončí :/ Vy máte aký problém?

renimac
27. mar 2017

@barbor_ka tým nechcem povedať, že po ňom žena zázračne otehotnie a donosí dieťatko, ale určite k tomu dopomôže. A nemusíš sa ho báť ani v tehu.

bejby222
27. mar 2017

@barbor_ka my dufam ziadny ale v 11tt prestalo bit ❤ zaciname sa snazit opat a verim ze coskoro budeme tehulkovat obe

barbor_ka
autor
27. mar 2017

@renimac A nevieš aká dávka sa môže v tehu užívať?

bejby222
27. mar 2017

@renimac a v akej forme vam ho kazali uzivat mne endokrinologicka vo forme kvapiek vigantol je to Ok

barbor_ka
autor
27. mar 2017

@bejby222 No snáď áno. Je to strašné prežívať tieto straty :/

renimac
27. mar 2017

@barbor_ka vieš čo, viem, že som užívala jednu tobolku denne. Ale nepamätám koľko bol v jednej obsah. Mala som ho z Dr. Max. lekárne. Skúsim nájsť.

renimac
27. mar 2017

@bejby222 ja som mala normálne čistú tabletkovu formu. Skúsim nájsť.

bejby222
27. mar 2017

@barbor_ka je to neskutocne tazke a pochopi len ta co to prezila. Posielam vela sil. Nestracaj nadej.

bejby222
27. mar 2017

Vigantol pisu ze 40kvapiek obsahuje 20 000 I.U. ja uzivam 2 kvapky denne

tezuzy
27. mar 2017

Ahoj, ja som mala spontanny potrat, moj gynekolog mi hned vysetril krv a zistil mi takmer ziadny vit. D...nebolo to prvy krat...nasadil mi vit.D...kontrolne testy sa robia az po tristvrte roku...a pravdepodobne bude u mna nejaka chyba v strebavani vit.D...ked som ostala tehotna hned mi robil znovu testy na vit.D a zase vysli zle,takze som brala teraz si presne nepamatam ale viem ze prva davka bola az 50000ui a druha uz len 25000 jednorazovo...v najnovsich studiach svetovych odbornikov gastroentorologov a pod. sa potvrdzuje ze jednorazove velke davky pri poruchach vstrebavania vit.D su ucinnejsie. Pravdupovediac velmi som sa bala vsak je to mega vela,ze ci nebude male potom nejak toto...ale tehu dopadlo dobre a uz mam viac ako rok staru dcerku a ta je tiez ok...

barbor_ka
autor
27. mar 2017

@bejby222 Nestrácam, veľmi verím, že raz bude dobre! Neboj sa, všetky si to raz zaslúžime ;)

barbor_ka
autor
27. mar 2017

@tezuzy a vyšetrí mi to aj obvodný či musí gynekológ?

renimac
27. mar 2017

@bejby222 @barbor_ka dievčatá, mala som tento a užívala som 1 tobolku denne. Odobrene aj v centre Dzurilla.
https://www.pilulka.sk/devit-2000-cps-60-ks
A viem Vás pochopiť, aj keď u nás to nebolo MA, ale mimomaternicove, kedy som prišla aj o jeden vajcovod.

barbor_ka
autor
27. mar 2017

@renimac Ďakujem veľmi pekne za radu. Určite vyskúšam. A ako vidím, vy sa pomaly budete tešiť z drobčeka, tak nech všetko dobre dopadne ;)

renimac
27. mar 2017

@barbor_ka celé leto som sa poctivo slnila, vždy keď sa dalo aspoň na hodku a užívala celý september toto Dcko. No a v októbri sa nám to po 3 rokoch konečne podarilo. Okrem toho som ešte užívala dlhšie vitamín E. Ktorý je tiež veľmi dôležitý kvôli defektom a aj kvalitnej sliznici maternice. Silno držím palce 🍀 a Ďakujem 🙂

tezuzy
27. mar 2017

@barbor_ka myslim ze ano,mne to robil gynekolog...

nuska
27. mar 2017

Vitamín D je určite dôležitý nielen pri otehotnení ale aj ako prevencia proti iným chorobám. Bohužiaľ v našich zemepisných šírkach ho veľa nemáme ani dokonca v lete. Navyše ak použijete pri opaľovaní ochranný krém tak ho tiež nedostanete do tela. Ja som v rámci práce, pracujem v medicínskom laboratóriu, chodila na rôzne prednášky a aj o vitamíne D. Dozvedela som sa, že dnes sa ešte jeho význam podceňuje a že pomaly sa zisťuje, že jeho nedostatok je zodpovedný za veľa chorôb. Bohužiaľ nedostatkom trpí väčšina ľudí. Odporúča sa dávať deťom, do jedného roka dávajú aj na predpis, no potom sa už na to nejak zabudne, čo je škoda. Ja dávam aj dvojročnému, aj šesťročnému a aj sebe a snažím sa aj manželovi. Tiež však treba rozlišovať na vitamínmi D, ktoré kupujete v lekárni. Niektoré telo nevie spracovať a tak len zaťažujú obličky, telo ich musí vylúčiť. Ja dávam Vitaaktiv. Je to super multivitamín, takže dodá aj iné vitamíny. D obsahuje 200% dennej dávky a aj dobre chutí, lebo sa pripraví ako džús. Určite odporúčam. Kto by chcel skúsiť napíšte mi.

kale13
28. mar 2017

no ja len doplnim, ze pocas tehotenstva je velmi dolezity, lepsie brat ako to podcenit( menej v lete, viac na jesen, v zime a jar).. vo Svedsku sa robila studia na autistickych detoch Somalskych imigrantov ( oni potrebuju byt dlhsie na slnku, kedze maju viac pigmentu) lebo zrazu mali vela autistickych deti aj ked sa to v rodine predtym nevyskytovalo.. a ukazalo sa, ze u tehotnych matiek, ktore maly velmi nizky vit. D , ich deti tiez hned po narodeni mali extremne nizke hodnoty a neskorse sa u tychto deti prejavil autismus..

zibi
28. mar 2017

@barbor_ka naj je swanson a to je az 5000 jednotiek a ma naj vstrebavanie
a mozno aj vigantol , ten treba ale s tukom brat
ja som mala hrozne malo decka asi len 7 a norma bola tusim 30 a dlho som brala nase dečka a nic, aj jamieson, aj z lekarne, vigantol a dlho sa mi drzalo dečko na 25 a nie a nie ist hore...a potom som si kupila ten swanon a v priebehu par tyzdnov mi vysiel na 60 decko cize ma daco do seba
plus ma sa brat s magezkom - lebo dečko obera telo o magnezko
poruchu vstrebavania nema tak vela ludi ... skor celokvym nedostatkom trpia ludia, lebo pouzivaju kremy v lete a dečko ma problem sa vstrebat...v zime malo slnka..bolo dokazane, ze aj ludia co ziju v kalifornii a slnko maju az az tak mali nedostatok dečka. ... podporuje az 5000 pochodov v tele...
zvysuje AMH homron a tym padom aj plodnost a skavalitnuje foliky, podporuje sliznicu maternice , spermie.. je dolezity, no neviem ci az tak priamo suvisi s potratmi ...skor s celkovou neplodnostou ... ja by osm skusila dotatocne vyseetrenima porobit, lebo pricina potratou je casto spojena bud s krvou hustou alebo s poruchou imunity