Môžem mať postihnuté dieťa?

martu33
10. dec 2017

Chodim so synom bratranca mojej mamy. A je možné že keby sme spolu chceli splodiť potomka tak že by mohlo byť postihnuté? Rodina neni ani tak proti že spolu chodime jeho rodina je úplne rada že sme spolu. No moja sestra si mysli že by sme mohli mať postihnuté deti. Že keby chceme deti tak že si mame adoptovať. A my dvaja zatial sa na deti necitime niesme finančne zabezpečeny aby sme mohli mať babo a chceme si uživať krasne chvile zatial. Chodiť na kavy vylety, discoteku. Ja mám 23 a priatel 31. Som jeho prvá. Všetci okolo riešia deti a my to.nemame potrebu lebo sa vhceme dostatočne spoznaťa neriešit len sex a plodenie deti.

ema234
10. dec 2017

@martu33 tak toto si robis prdel, neverim ze normalny clovek sa pusti do takeho vztahu.

najk
10. dec 2017

Postihnute dieta sa Ti moze narodit vzdy. Nikto Ti nezaruci, ci sa to nestane aj keby ste neboli pribuzni. Ak sa bojis, chodte na geneticke testy. Tam Vam povedia, ci je u Vas vyssie riziko. Ja si myslim, ze nie. Ved nie ste az tak velmi blizki pribuzni..

ema234
10. dec 2017

@najk to je dost blizka rodina

martu33
autor
10. dec 2017

ema234 čo prečo mysliš že by sa nepustil normalny človek do takeho vztahu? Kôli tomu že sme rodina?

ema234
10. dec 2017

@martu33 beriem to ako incest

anjelicek26
10. dec 2017

@martu33 syn maminho bratranca je paradne daleko pribuzenskym vztahom podla mna. Uvidite, ako sa vas vztah vyvinie.

katriona1
10. dec 2017

@anjelicek26 no nedokážu si predstavit, že by moje dcera chodila se synem mého bratrance, však naši rodiče jsou sourozenci, moje babička si vzala syna svého bratrance, mele spolu 2 deti a 6 vnoučat, 5 z tech 6 vnoučat trpí epilepsií, muj otec byl naštestí z dalšího manželství 🙂

anjelicek26
10. dec 2017

@katriona1 ked to zakon neriesi, ja to neriesim. Je to uz velmi vzdialena rodina. Casto by vela ludi zo svojimi genetickymi "predispoziciami" a zatazou tiez mat deti nemalo... lebo vedia, co s toho vzijst moze a dokonca castoje to riziko dost vysoke percento... a aj tak to "risknu"... lebo chcu mat vlastne deti... v com je toto ine? Nikto z cukrovkou, epilepsiou, distrofiou, dedicnou hluchotou, slepotou a milionom inych dedicnych chorob by teda nemal mat deti? Tazka tema na vecer, ale jednoducho je to na zamyslenie.. Je to na nich. Maju moznost si spravit geneticke testy, zhodnotit svoj zdravotny stav alebo sa dokonca dohodnut na darcovskych spermaich/vajicku. Ale laska - ak je to to prave... sa tazko hlada... od incestu to ma pre pana daleko...

miranna
10. dec 2017

bratranec z "druheho kolena" nie je zase az taka vzdialena rodina, problem moze nastat, nemusi sa prejavit v nasledujucej generacii, ale kludne u vnukov, pre mna je to dost blizka rodina, deti mojich bratrancov a sesternic

bona_dea
11. dec 2017

@ema234 nie je to incest, preboha.
Z hladiska rodinneho prava sa mozu normalne zosobasit

netswan
11. dec 2017

Často ani nevieme s kým chodíme. Až kým sa s ním neprejdeš po ulici a babky ti to prezradia. Už som o takom prípade počula. Jednoducho si dali spraviť krvné testy a hotovka.
Ked tak nad tým rozmýšlam, našich bratrancov ani nepoznám, tak by som určite nevedela, že na diskotéke by som zbalila nejaku rodinu

erickatt
11. dec 2017

@martu33 poznám taký pár. Chlapca maju zdraveho, teda ten uz má 20 rokov. Akurát su uz neni spolu.

stastnablcha
11. dec 2017

toto nieje dobra tema na konika.. tu podporu moc nenajdes, ale plne priehrstia odsudenia bohuzial. my zeny sme akosi zabudli stat pri sebe..
testy ti odpoved daju skor..

alaguema
11. dec 2017

@ema234 syn maminho bratranca je pre teba veľmi blízka rodina?? Je to jej bratranec z druhého pokolenia. To sa nikdy za blízku rodinu nepovažovalo. Ani za incest. Incest je pohlavný styk medzi blízkymi príbuznými.
@martu33 keby ste spolu ostali a tie deti chceli mať, bolo by asi lepšie, keby ste šli na genetické testy.

zlaticko118
11. dec 2017

Švagor si vzal sesternice z druhého kolena ( ich mami bratranca dcera) majú 2 zdravé deti.
To že sa voľakedy v šľachte a v dedinách rodili postihnuté deti bolo preto lebo sa už niekoľko generácii mnozili medzi sebou. Preto (tusim to bola mária terezia) nariadila aby sa premesali obyvatelia z jednej dediny s obyvateľmi druhej dediny.
Dnes to neplatí a šanca že sa vám narodí postihnuté dieťa je rovnaká ako u partnerov čo nemajú ziadny pribuzensky vztah medzi sebou.

petulda333
11. dec 2017

Hmmm... Ked som si prvykrat precitala temu,povedala som si ved to je vzdialena rodina tak co.. No priznavam,ze som nad tym uvazovala dlhsie a teraz neviem 100% k tomu vyjadrit postoj. Napr bratrancov a sesternice mojich rodicov nepoznam,resp. z otcovej strany vobec,z maminej vuem o 2. Cize keby som si zacala s ich synom,nebrala by som to ako tragediu. Nestretavame sa a sme si dost vzdialeni. Potom som vsak nato pozrela z inej strany. Som matka,mam vela bratrancov a sesternic. Mame blizky vztah,stretavame sa casto a aj s ich detmi mam super vztah. Ked si predstavim,ze moje dieta by malo mat nieco s jednym dietatom mojej sesternice napr asi by som bola veeelmi proti. Lebo sme blizki a bolo by to cudne. Ale to je mimo tvoju otazku. K otazke,mozes a nemusis mat postihnute dieta,aj ked je to riziko mozno vyssie. Ved aj dost uplne cudzich ludi ma postihnute dieta. To by som sa poradila s odbornikmi

hors
11. dec 2017

Moj nazor nemusite byt rodina a dieta sa moze narodit s postihnutim.Ja poznam viac parov co su rodina a teda deti maju zdrave .Pockaj najpr ako sa vam vstah vyvinie a potom uvydis 🙂
@martu33

bosoriak
11. dec 2017

@martu33 syn maminho bratranca je uz taka rodina, ze sa to skor rata ako "rodina". Tymto stylom je cele slovensko jedna velka rodina, ze. Za mna uplne v pohode, uvidite, kam sa dostanete vo vztahu. Ale medicinsky problem co sa tyka potomkov tam nevidim.

oskvarka
11. dec 2017

@martu33 je to uplne v pohode po genetickej stranke nie je problem ani keby si splodila dieta z vlastnym bratrancom... geneticky je uz aj to dost vzdialena rodina.... kedze toto je tvoj bratranec z druheho kolena nie je to ziadny problem... - mali sme taky pripad v rodine tak som sme to zistovali podrobne - tu nejde o to kto ma aky pocit ale co na to hovori veda ;) nedaj sa odradit recami ...
ak by ste nejake postihnute dieta mali tak to bude viac menej nahoda ako sa narodi aj hocikomu inemu...
moze byt este ze mate nejaku rodinnu dedicnu chorobu tak ak ten gen mate obaja je velmi vysoka pravdepodobnost ze ho date sviojmu dietatu... (ale to by ste asi vedeli) ale to sa tiez moze stat aj vzdialenym ludom

drzim palceky nech vam pekny vztah vydrzi.. 🙂
@ema234 ??

ghostsgirl
11. dec 2017

toto je baby pre vas vzdialena rodina? wow zasnem...to je blizka rodina az az...cisty incest... neskutocne nieco. ved nie sme v stredoveku...

ema234
11. dec 2017

@oskvarka tak ty nemas problem asi ani s vlastnym tatom, ked to tak obhajujes,preboha ludia , trosku sebareflexie v sebe, ved od zvierat by sme sa mali odlisovat mozgom.

ema234
11. dec 2017

@oskvarka pre mna je to velmi blizka rodina, neviem si to ani predstavit, je to uchylne

maciatkolulu
11. dec 2017

@oskvarka vsak srandujes a myslis to ironicky????!! Ved bratranec je blizka osoba a aj z druheho kolena preboha.

ema234
11. dec 2017

@martu33 rodina je rodina a basta.

alaguema
11. dec 2017

@ghostsgirl Stupeň príbuzenstva vetvových – bočných (kolaterálnych) príbuzných sa určoval podľa pravidla, že dve osoby bočnej vetvy sú príbuzné v takom stupni, ktorý zodpovedá počtu pokolení od spoločného predka (napr. medzi bratom a bratom či sestrou je 1. stupeň príbuzenstva). Ak sa klasifikujú príbuzní, ktorí sú od tohto predka vzdialení v rozdielnych generáciách, potom medzi nimi platí stupeň vzdialenejšieho potomka (napr. medzi strýkom a synovcom či neterou je 3. stupeň). V tradičnom prostredí na Slovensku povedomie pokrvnosti a šírku príbuzenskej skupiny dodnes určuje tradícia počítania príbuzenstva podľa cirkevného práva. V pospolitom rátaní príbuzenskej skupiny na Slovensku doteraz pretrváva tradičný zvyk počítania na pokolenia, bratranecké rady (napr. rodina na druhom pokolení, tretia família, prvostupňový bratranec). Naproti tomu sa od 1960 zákonom o rodine stal jediným východiskom právnych úkonov rímsky úzus počítania príbuzných, podľa ktorých napr. vlastní súrodenci sú príbuznými v 2. stupni.
http://www.ludovakultura.sk/index.php?id=5847
Ani v stredoveku, ani po ňom, ani dnes nie sú bratranci a sesternice z druhého pokolenia blízky príbuzní. Nie je to asi ideálne spojenie a ja osobne by som mala zvláštny pocit z takého niečoho v rodine, ale nejde o incest s absolútnou istotou. Nie z právneho a ani z cirkevného hľadiska.

ema234
11. dec 2017

@alaguema kde je nejaka moralka?

maciatkolulu
11. dec 2017

@oskvarka a poskodenie genov sa nemusi ukazat hned pri ich babatku,ale ob generaciu a ti budu potom zirat,ze precooooo my.

alaguema
11. dec 2017

@ema234 neviem. Nechce sa mi moralizovať. Možno sa chovajú morálnejšie ako mnoho iných, ktorí žijú v tých "správnych" vzťahoch a "správne" druhých súdia. Však?

ema234
11. dec 2017

@alaguema spravny vztah mnozit sa s vlastnou rodinou asi v hlavicke poriadku nebude vsetko , to uz potom mozes schvalovat uz uplne vsetko, vsak?