Ahojte, viem, ze vela z vas, snaziliek.. ma odsudi, ale nevidim inu moznost. Som diabeticka, ci tazka, alebo lahka.. tak rozlisuje len ten, kto diabetes nikdy nemal.. ja s nim zijem uz 18 rokov. Prve dieta, vytuzene sa nam podarilo po 8 rokoch.. po dalsich troch som tuzila po druhom. Nedarilo sa a Dia mi vtedy povedala nech som rada, ze mam jedno zdrave dieta a nech sa pren udrzujem co najdlhsie relativne zdrava. Medzi tym sa pridruzili komplikacie, sice len male, ale ako Dr. hovori: vsetkeho do casu a mam to za par ako vysite. Medzi tym mi zomrela mama, surodencov nemam a najhorsie je, ze otcovi odrezali nohu, mal tiez dlhorocny diabetes. To vsetko na optimizme neprida a psychicky som na tom dost zle. A v tom.. 2 ciarky.. Co cakam? Neviem, mozno to chcem len zo seba dostat, v piatok idem na gyn. s tym, ze interupcia je ista. Ja totiz pri akychkolvek komplikaciach nemam kde toho starsieho a potom mladsie nechat. Ked bol starsi maly, tak som v priebehu 3 rokov podpisala 4x reverz, pretoze otec sa odmietol o maleho aspon par dni postarat.. a potom som k lekarom proste prestala chodit, nemalo to vyznam, nepochopili.. so slovami, mila pani, ale nas to nezaujima ma vyprevadzali z ordinacii, kde som vsade chodila s malym. Chodim len k dia a viac neriesim..Zatial, teraz je maly prvak a ja mam konecne moznost zacat riesit svoj zdrav. stav, nech som ako tak v pohode aspon pre jedno dieta. Ak rozmyslate co manzel.. nuz, pracuje na zivnost u zamestnavatela, ziadna dovolenka, ziadna marodka a z neucasti v praci ho ospravedlnuje len vlastna smrt.. a nepomohlo ani zmenit zamestnanie, kazdy sa spraval rovnako.. pracuje 12tky s cestami 14tky.. a domov sa chodi len vyspat.. bud na den, alebo na noc. Ak si myslite, ze antikoncepcia nehrozila.. je to tak.. tu naozaj nemozem, kvoli trombozam.. ale roky sme pouzivali spermicidne kremy, najprv Patentex oval, neskor Pharmatex krem a v zivote nezlyhali.. az teraz.. v mojom veku.. nepochopitelne. A teraz hod kamenom kto si bez viny.. Rozhresenie neocakavam, mozno sa len chcem vyrozpravat, mozno pocut nazor niekoho, kto bol na tom podobne a povedal by mi, neboj, bude to dobre.. s tou vinou dokazes zit..
@pupa123 ahoj, ja deticky nemam a snazime sa, no nikdy by som nikoho neodsudila za jeho rozhodnutia. Najlepsie je rozhodnut sa podla toho co citis, tu ti rozum nepomoze, aj ked na chvilu pockaj, den dva a porozmyslaj, ci to nebolo len take chvilkove zlaknutie sa, lebo to vela urobi, ten stres ked sa clovek dozvie necakanu spravu, ale potom sa to postupne vsetko vyriesi. Skus pouvazovat a potom sa rozhodni. Urcite ti prajem vela sil a tiez ti prajem vela stastia a neboj sa bude dobre.
@pupa123 poslala som ti nieco do internej posty. Neboj sa...
Fuha, to je tazka situacia.
Ak by si bola ochotna toto dieta predsa len prijat, keby ti niekto pomohol, tak sa mozes skusit obratit na organizacie, ktore sa tym zaoberaju a vedia ponuknut aj prakticku pomoc:
zachranmezivoty.sk
alexisporadna.sk
A urcite su aj dalsie moznosti, len ich mozno v tejto chvili nevidis.
Nechcem ta tym prehovarat, ak si uz rozhodnuta, len ponuknut inu moznost - myslim si totiz, ze ak sa da vyhnut interrupcii, tak treba pre to urobit vsetko, co sa da.
Adopcia..
@pupa123 ahoj. Asi ti tu bude pisat vela mamiciek ktore nepoznaju zavaznost komplikacii a rozsah moznych skod na matke ci dietati pri tehotenstve s DM1. Preto filtruj co si vezmes k srdcu. Ziadna z nas nekraca v tvojich topankach. Z pragmatickych dovodov chapem tvoje rozhodnutie. Bude ta iste boliet srdce ale mysli na syna, a na to ze ta este bude dlho potrebovat.
@pupa123 Hm poznám ked človek vynervovaný a naopak aby sa to lepšilo tak sa ešte niečo pritrafí...
Ja neviem,...podla mna na tu interupciu ani by si nešla keby ti mal kto pomoct.... Ako tu píše jedna mamička
obrať sa na tu poradnu alexis, pomôžu ti....
Maš toho vela a nevidíš nič pozitívne. S tým mužom ta chápem , je to u nas podobne... ale tiež viem že o 2 roky a prípadne o 3 už bude omnoho lepšie....najhoršie je to prvé obdobie...
A všetko má zmysel v živote...a nebola by si otehotnela kebyže nemáš otehotnieť...ja tomu verím...to malé v tebe tam už je...a je od teba závislé...a čaká čo urobíš.....ale to vieš sama...
Pocity viny su svina....a okrem toho ked chceš byť v pohode...pre diabetes je najhorší práve stres ....ciže sa ti stav ak pojdeš na interupciu a budeš sa tým trápiť len pravdepdoobne pohorší a nie zlepší.... a môže to trvať roky...
Ja ti radím NEROB to...
@pupa123 hlavne ber ohlad na svoju chorobu, svoje dieta, svoj zivot, ktory zijes.
v ziadnom pripade nie na to, ci ta niekto odsudi, ci bude tebou nekto opovrhovat, ci bude niekto nad tvojim rozhodnutim ohrnat nos.
teho s diabebetesom si raz tam a raz tam... ja mam iba "astmu" a poviem ti, druhe teho bolo s odretymi usami, do dalsieho by som v ziadnom pripade nesla.
Dakujem vam za povzbudive slova.. 🙂 mamainprogres ma pravdu.. uz prvy sa narodil s vahou cca 4,5 kg a to som cele tehotenstvo bola sledovana aj v nemocnici, nemal napriek velkosti dovyvijane vnutorne organy, ani pluca.. mal tazke hypo a par dni donho davali glukozu priamo do krvi. Teraz by som si hospitalizaciu nemohla dovolit a cely cas cakat, ze ma niekde vystrie.. neviem.. Svokrovci: svokra som nepoznala, umrel ked mal manzel 17, svokra ma 69 a pohybuje sa po dome s barlami a ortezou, svagrine maju dospele deti, vlastne zivoty, pracu a ta starsia uz je aj babka.. svojich starosti maju dost.. asi tak.. skody na dietati byvaju velke.. umerne so stupajucim vekom a dlzkou trvania diabetu, navyse ja RH- manzel RH+.. uz fakt neviem co sa este.. navyse, ked som o tom este nevede, bola som naozaj zle kompenzovana, hodnoty okolo 16.. ja co mavam glykovany 4,3.. preco, to som zistila az ked som si urobila test, dovtedy som to neriesila, myslela, som si, ze to zo zapalu.. vacok na zube, antibiotika.. atd
ja som nepochopila tvoj dôvod na interupciu....zdravotný stav? ja dnes zdravá môžem zajtra ochrnúť,možno mi v tele rastie nádor či oslepnem /nedajbože/...nemáš kd enechať dieťa/deti? a koho si kedy žiadala o pomoc okrem otca?nemáš nijakú kamarátku,susedu,sesternicu či nejakú mamičku na MD z tvojho mesta,ktorá by pomohla s týmto? hľadala si už takú možnosť?....manžel nikdy nie je doma?hľadal inú prácu?už zajtra môže ostať nezamestnaný a bude doma nonstop/neželám/.....je to síce tvoja vec,ale toto ťa odradí od možnosti mať zdravé dieťa? vieš,ja som otehotnela v 42r. po tretíkrát a moja mamka mi povedala- toto dieťa ťa dochová.....môžeš dať súrodenca svojmu prvému dieťaťu,v dospelosti si budú pomáhať....rozmýšľaj skôr ako urobíš nezvratnú vec a prídeš o dieťa..a výčitky? neverím,že žena po niečom takom môže žiť tak ako predtým,neverím 😒
@pupa123 ako krásne sa ospravedlňuješ......je mi ľúto, že máš dia.....ale nemyslím si, že je to dôvod.......tebe sa už do toho nechce......ste sa mali chrániť, aj prezervatívom.......toto všetko sú už len výhovorky......tvoj život, tvoje svedomie........a ty budeš s tým žiť.....ja len konštatujem, inak si mi "jedno"....
@pupa123 a ešte vlastne načo to tu vešiaš nanos.....ja keby som niečo také chcela urobiť, nepoviem to ani na nete......
@pupa123 prosím ta, nečítaj to tu. Niektoré Matky Terezy nikdy nepochopia aj druhú stranu mince...Ty si chorá, ty nemáš oporu a pomoc, ty to dieťa vynosíš, ty sa budeš musieť oň starať. A odporučania na rôzne organizácie, popr. adopciu. To by ti už ako pomohlo? Ty máš určite nárok aj na UPT zo zdr. dôvodov...nie som zástanca potratov v tom zmysle, že je mi to jedno, ked otehotniem,pojdem na UPT, ale v prípade zdr.problémov a vážnych je myslím si vždy lepšie, matka v poriadku ako riskovať.
@pupa123 kamaratkine druhe dieta...nutna sekcia uz v 7m, dieta malo cez 4kg v 7m, po narodeni hypo stavy. Zistene vyvojove vady o ktorych sem nechcem pisat, kazdy den zistili novu poruchu. Ona mala pocas tehotenstva hypoglykemicke epizody...pocas tehu necitila hypo, odpadavala, kedykolvek sa jej to mohlo stat mimo ludi a umrela by. Dieta bude navzdy ztp. Aj takto moze dopadnut dm1 tehotenstvo, rizika su velke a caste.
@dominka11 "Ty si chorá, ty nemáš oporu a pomoc, ty to dieťa vynosíš, ty sa budeš musieť oň starať"...a ty budeš musieť žiť s vedomím,že si nedala šancu vlastnému dieťaťu,ty budeš rozmýšľať aké by bolo.....práve preto si láskavo prečítaj aj názory za dieťa,nezavrhuj ani adopciu, pomohla by si niekomu ,kto sa vlastného dieťaťať nevie dožiť a nemala by si výčitky ,že si ho nenechala žiť...
Nepoznám človeka, ktorý by aspoň niekedy vo svojom živote nemal nejaké trápenie. Niekto má zlý zdravotný stav, niekto musí znášať samotu, niekto chudobu...
Som presvedčená, že najhorším trápením sú výčitky svedomia, toho, kto dal násilne ukončiť život svojho dieťaťa.
Ak to raz urobíš, už nikdy, nikdy, nikdy to nebudeš môcť zmeniť.
Ako znesieš potom pohľad na malé deti? Na mamičky s kočíkmi? Chceš sa v noci budiť kvôli tomu, že sa ti bude snívať, že počuješ detský plač?
uz som cakala, kedy sa to zase objavi, a ani to dlho netrvalo..adopcia..
to si niektore fakt myslite, ze adopcia vsetko spasi?! ze vyriesi vsetky finacne, partnerske, alebo zdravotne problemy? kazda jedna tema, v ktorej zena co len nadskrtne moznost interrupcie, sa po par prispevkoch zvrhne na "adopcne tazenie", a zakladatelka sa malokedy docka ineho ako osocovania, utokov a natlacania pocitu viny za to, ze na interrupciu co len pomyslela. to sa uz ani na chvilu nevieme odosobnit od seba samych, vcitit sa do koze ineho, a aspon na par sekund akceptovat, ze zivot moze byt aj iny, nez aky pozname, resp. chceme my?!
napriklad v tomto pripade: uvazili ste, ze @pupa123 je vazne chora, a tehotenstvo ju moze ohrozit na zdravi aj na zivote? tu nie je prvorada otazka, co bude s nenarodenym dietatom (ktore sa nakoniec ani nemusi narodit , resp. moze byt vazne chore), ale co sa moze stat uz existujucej rodine..mam kamosku s cukrovkou, na inzuline, ma jedno dieta, vychovava ho sama (co samozrejme neplanovala) a kazdy den bojuje, vsetko je pre nu tazsie ako pre zdraveho cloveka. o strachu z buducnosti ani nehovorim..
nie som propagator interrupcii, ale treba sa zamysliet nad tym, ci zivot, ktory tu uz je (tu zivoty troch ludi), nie su hodne ochrany viac nez ten, ktory tu este nie je.
pupa, akekolvek rozhodnutie bude tazke, ale urcite spravne. sama vies najlepsie odhadnut svoje moznosti a mieru rizika.
PS: na ziadne utoky odpisovat nebudem, ani sa kocky nesnazte..
@pupa123 som veľkým odporcom interrupcií, ale v tejto smutnej situácii si neviem predstaviť, že by som ti mala písať, že nerob to.... ako reaguje manžel? ...držím Ti palce, nech sa rozhodneš akokoľvek, ale priprav sa na to, že po interupcii budeš mať ešte väčšie psychické problémy ako máš teraz ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ ak si citlivý človek, tak ťa to pošle na dno - bohužiaľ mám pocit, že v tvojej situácii neexistuje dobré rozhodnutie ☹ posielam veľa veľa síl...
@pupa123 - taktiez som zatial v kazdej teme kde sa zakladatelka pytala na interrupciu bola za to, aby dietatu dala sancu na zivot. Tvoja situacia nie je pre mna jednoznacna. Mam sestru s DM 1. typu, je zatial slobodna a tak dieta neriesila este, ale viem si predstavit tvoju dilemu....
Radu pre teba nemam ziadnu, azda len to, aby si pred definitivnym rozhodnutim otvorene presla vsetky moznosti toho kto by ti mohol pomahat a otvorene sa porozpravala s manzelom. A ak sa rozhodnete tehotenstvo ukoncit, prajem ti vela sil, aby ta toto rozhodnutie "nezlozilo"
A este na margo tej adopcie: Ja myslim ,ze obavy pupy su hlavne z tehotenstva a porodu....
@klincek myslim, ze tu každá odpoved dáva nejaký názor a podnet na diskusiu...skor u teba sa mi zdá že chceš len ,,hnietiť" hádku...... Nikde nevidim ,,propagatorov adopcie", kto to tu vlastne spomenul....?..
Podla mna ide o vážnu vec a velmi ťažkú situáciu zakladatelky témy...tak aspon nejaka ucta a je tu mnoho tém kde sa dá ventilovať...
A k tvojim názorom mi nedá....takže ta citujem:
,,ale treba sa zamysliet nad tym, ci zivot, ktory tu uz je (tu zivoty troch ludi), nie su hodne ochrany viac nez ten, ktory tu este nie je. "
Až na to, že si pozabudla, že nie že tu ,,este nie je"....ved mačiatko by asi neporodila....alebo rastlinku.....ten život TU UŽ PRÁVEŽE JE , a práve TEN život či bud pokračovať tu riešime......
Keby som vedela ako sa to tu rozprudi, tak ziadnu temu nezakladam. Dnes som bola u Gyn s tym, ze naozaj este nie som rozhodnuta a s manzelom sme sa dohodli, ze to skusime, ved co ak sa to podari a je to nasa posledna sanca na babo.. to co som si vypocula u dr. prekonalo moje ocakavania.. prezrela chorobopis, mna a hned zacala vypisovat papiere na interupciu. Cakala som nieco ine, hadam, ze mi povie, ze vsetko bude dobre, asi videla v akom som soku, tak zacala: mila pani, vzhladom na trvanie dlzky diabetu, je minimalna sanca, ze to dieta bude zdrave, vam v prvom rade pravdepodobne zlyhaju oblicky, uz teraz je zla filtracia a ked budete musiet tahat aj za dieta, nevydrzia to. Vase cievy, nadoblicky, pecen.. vsetko je postihnute, aj ked vy to este necitite a mozte s tym vydrzat este dlho, ale tehotenstvo vas odrovna, cievy nedokazu vyzivovat dieta a placenta sa nevytvori spravne. A budete vediet ist na interupciu v 20 tyzdni, ked uz budete citit pohyby? Napisala som to svojimi slovami, ona to viac odborne.. ale v skratke som to povedala asi vsetko. Povedala, ze mi da cas do pondelka, vybojovala som si do piatku.. ale myslim, ze uz nie je nad cim rozmyslat. Tie zeny, co sa tu ohanali adopciou.. nikdy som nenapisala, ze to dieta nechcem, keby uz bolo tu.. nevaham a radujem sa, ale nie som schopna ist do takeho rizika. Apropo, Dia mala taky isty nazor, az sa chytala za hlavu ked som tam prisla: (moje meno), to mi robite naschval? A ja som sa tak tesila ako sa drzite, vy ste moj najlepsi pacient, to sa chcete uz uplne znicit? A co vas prvacik??? Nanho ste mysleli? Hovorim, ano pani doktorka, myslela a uz je vlastne rozhodnute, len sa s tym musim za ten tyzden nejak vyrovnat. Tak, mile damy, ktore sa biju v prsia za zivot.. a za ktori??
@pupa123 ja by som sa spýtala viacerých lekárov...predsa v tak vážnej veci ako je život či smrť Tvojho dieťaťa, by mi to nedalo...čo ak niekto iný, niekde inde si myslí niečo iné? a vedel by Ťa previesť tehotenstvom tak, aby bola pravdepodobnosť, že Ty aj dieťatko budete v poriadku...máš inzulínovú pumpu? ak sa smiem spýtať, v akom meste bývaš? ak chceš, tak IP 🙂
@pupa123 nechcem tu rozdúchavať tvoju bolesť a trápenie a ani nebudem dávať riešenia,
len napíšem svoju skúsenosť... 😔
podobných rečí, aké si ty počula včera som sa ja napočúvala v každom tehotenstve toľko, že by som mohla o tom spísať manuál, ako si ich nevšímať... 😖
lenže našťastie, vždy som našla aj lekára (gynekológa), ktorý ma/nás podporil a tehotenstvom nás predsa len previedol...
a hoci nebolo všetko "ružové", napokon som úspešne porodila 3 krásne a úžasné deti (tie najúžasnejšie-moje-naše)...
neviem si ani len predstaviť náš život bez nich...
neviem si ani len predstaviť, že by som ich nikdy nepoznala, ak by som počúvla "dobre mienené rady a odporúčania" kompetentných 😖 ☹ 😔
...
chcem tým len povedať, že niekedy je dobré vypočuť si aj názory iných lekárov (ja som "ortieľ" odborníkov počula z mnohých úst, ale stačil jeden, ktorý ma podporil a umožnil mi byť mamou viacerým deťom...)
je to len taký postreh, osobná skúsenosť...
a viem, že nie som jediná...
mnoho chorých mám sa dnes teší zo šťastných detí i napriek slovám lekárov...
/a, pozerám, že predošlý príspevok p. dr. je o tom istom odporúčaní-skúsiť viacerých odborníkov/
@pupa123 ja zase ked ta cítam a najma poslednu vetu, tak mam chut napisat... škoda našej energie,,,......
Prosim ta a čo tá doktorka je Pán BOh alebo má vešteckú gulu?....Si uplne naivná, že jej na tebe záleží....mnohým lekárom a najma gynekologom ide hlavne o krytie vlastného chrbáta a su posr....jak malé deti.... Ta doktorka ako ti to povedala je jasne, že jej nejde o dieťa a už vokoncom o teba...ale len o nu samu....keby sa niečo stalo....nech ju netahá niekto po súdoch....nech ma krytý chrbát....
Teraz som písala aj o dvoch mojich, udalostiach čo mne lekári debilinu povedali....ale potom som si to rozmyslela a zmazala to........že načo mrhať energiou ....
Inak umrieť možeš aj zajtra, keby sme stále toto mi tu riešili...tak sa asi zbláznime....
Určite ti ,,fúkať rany nejdem".,,.....ale ked naozaj ideš ešte premýšlať a rozhodovať... prečítaj si príbeh ,,Gianni de Moll...."....
@magimary Presne a moja kamoška ma takto 4 deti...a už po druhom ju varovali...
@dadulienka no, mne už pri prvom kardiologička povedala, nech idem rovno na interrupciu, že čo s ňou chcem vôbec riešiť....
a tiež mám teraz už 4 deti (jedného sme prijali z DD)
@pupa123 😔
ťažko sa to číta
i keď som osobne proti potratom a rozhodne ho neschvaľujem, nik ťa nemá právo súdiť, len náš Pán hore
či s tým dokážeš žiť ti nikto nepovie
jedna dokáže, iná je na práškoch,.... záleží od osobnosti, rozumovej a citovej zainteresovanosti, od životných postojov, ne/viery, rôznych okolností , ...
ja len toľko, k tej lekárke
no, nebude to asi nejaká empatická dr.,povedať pacientovi, že to má za pár 😒
koľko budeme na tomto svete nevie nik a vždy si treba povedať, že každý máme dĺžku svojej životnej púte určenú, či už - pre veriacich - nám ju určil Boh, alebo pre ostatných Osud, príroda,...
chcem ťa len povzbudiť ohľadne tvojho zdravotného stavu, aby si sa nenechala odradiť a znechutiť výrokom, máš to za pár 😉
ono v podstate to máme za pár všetci, nie? 😀 😉 🙂
a koľkých poslali doktori domov "umrieť" v poslednom štádiu rakoviny a ony ešte sa tu veselo špacírujú niekoľko desaťročí a lekári sa len čudujú 😕 😅 😉
takže ja ti len môžem popriať veľa zdravia a správne rozhodnutie
nik nebude žiť tvoj život za teba a ani prežívať tvoje pocity
to musíš ty sama
nech si šťastná 🙂