8 mm cysta v prsníku

nina0303
24. apr 2021

Dobrý deň, mám 30r, išla som na obyčajnú 2ročnú sono kontrolu prsníkov a doktor mi zistil 8mm cystu v prsníku. Zaskočilo ma to... nečakala som to.... asi nikto nečaká.... povedal veľmi ľahostajne že je to nič a že sa nemám obávať, bol to mladý doktor... chcela by som sa spýtať na vaše skúsenosti, mala ste niektorá? ako ste riešili ďalej lebo určite budem aj chcem ísť na ďalšie sono a si vypýtať aj názor skúsenejšieho doktora, dá sa prehliadnuť závažnosť, myslím že ani nešlo o cystu ale nádor? som zúfalá z toho 😔

nerya
24. apr 2021

Ahoj, ja akurát čakám na klinike, našla som si sama, obvodný potvrdil pohmatom cystu a čakám čo z toho bude :-/ chápem tvoj strach. Som zvedavá čo povedia mne

stanulienkat
24. apr 2021

Ďalšie sono ti netreba, pýtaj sa na mamografiu.

tessa04
24. apr 2021

@nina0303 ahoj, ja mam 33r, bola som prvy krat na sone prsikov v decembri minuly rok. Tiez som mala cystu a tiez tusim 8mm a este tri mensie. Mne ju lekar injekciou vybral a poslal na rozbor. Nebolelo to, len tam bola modrina, za par tyzdnov to zmizlo. V maji idem zas na kontrolu.Treba sa popytat, ci to netreba vybrat. Ja som bola uz v decembri tehotna a povedal mi, ze je lepsie ju vybrat, lebo v tehu sa moze zvacsit...

nina0303
autor
24. apr 2021

@tessa04 ahoj, na koho sa mám obrátiť? na gynekológa? inak... rok sa snažíme o bábätko, zatiaľ sa nedarí, už to riešime aj s doktorom... tiež by som bola radšej keby to odtiaľ vybrali... pred rokmi som mala aj na vaječníku pár krát tie sa našťastie samé vstrebali 🙏

1sally12
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ofzuza
24. apr 2021

@1sally12 16cm?? Preboha. To si sama nezistila? A ze to nic nie je? Ved to je vacsia jak moje kozy.

queen_mary
24. apr 2021

Lekar na sone vidi, co je to za cystu. Aku ma strukturu. Ak by sa mu nezdala, tak by to riesil dalej. Mozno je len vyplnena vodou.

beronsche
24. apr 2021

@nina0303 chapem tvoj strach, ale cysta je nieco uplne ine ako nador, ci uz zhubny ci nezhubny. Momograf kvoli cyste nepotrebujes, tam sa ani nezobrazi. Sledovanie cyst raz rocne je bezny postup. Oni mozu vznikat a miznut ani o tom nevies.

siska53
24. apr 2021

@nina0303 mam cysty, len mi to sleduju.. cysty su bezne aj na roznych organoch. dakedy zvyknu aj same zmiznut Vraj je dobre si davat serrapeptazu, ale..nie je to lacna zalezitost a musi sa uzivat nalacno a dlhodobo. Ja som na to nemala nervy.. tak neviem, ci to naozaj zabera..

zuzap33
24. apr 2021

@nina0303 cysty v prsníku má skoro každá žena. Keby dr videl podozrivé, robil by biopsiu a riešil ďalej. Na mamografiu máš nárok od 40. rokov bez podozrenia na nádor tam di takého veku neposielaju, lebo by tam išla každá druhá žena. Vôbec nerieš banálnu cystu

elisaelisaday
24. apr 2021

@nina0303 Ak by mal radiolog co i len najmensie podozrenie, ze sa nejedna o jednoduchu cystu, jednak by ti to povedal, jednak by to napisal do spravy a tvoj gynekolog by to riesil dalej. Pokial ti povedal, ze sa nemas obavat, tak sa neobavaj. Skusenosti inych zien, ze im cysty riesili, su velmi individualne, kedze nie vsetko, co laik nazve cysta, sa riesi rovnako. Ak mas pochybnosti, tak volaj gynekologovi, co ta na sono poslal, on ti to vysvetli.

brezza
24. apr 2021

Vobec nestresuj. Cysty v prsnikoch su uplne bezne u zien. Mne vznikaju a miznu opakovane. S jednou som mala problem lebo mala 2x4 cm a tlacila ma, tak tam mi spravili punkciu- ihlou odsali tekutinu a bolo. Staci chodit pravidelne na ultrazvuk.

1sally12
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
1sally12
24. apr 2021

@ofzuza 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️jezis preklep 16mm!!!
To je tak keď robím dve veci naraz🤦‍♀️

ofzuza
24. apr 2021

@1sally12 tak vysetrenia sa robia aj preventivne. Si pisala, ze zistili, ze mas. A prist na to az pri takej velkosti... To je ale jedno. Netusila som, ze mozu byt take obrovske.

ofzuza
24. apr 2021

@1sally12 jaaaj dobre 😂 tak potom ignoruj tie moje komenty 😂

tessa04
24. apr 2021

@nina0303 juj, tak drzim palce, my sme sa tri roky snazili o babatko, nakoniec lekari pomohli..mne tu cystu vybral priamo lekar, co mi robil sono, objednal ma na termin, bola to chvilka a bolo to vonku..ale hovoril, ze bezne sa to robi na chirurgii. Treba sa opytat toho co ti robil to sono, a ak sa ti nezda jeho pristup, skusila by som zajst inde...😉

tessa04
24. apr 2021

@nina0303 Este mi napadlo, tiez neviem, ci by to ten lekar extra riesil, keby nie som tehotna. Povedal, ze v prsnikoch su pocas tehotenstva velke zmenya ze tie cysty sa vedia dost vzacsit. Asi aj preto to radsej vybral...

loginexistuje
24. apr 2021

zvykli davat indonal ak sa robia v prsnikoch cysty vela zien to ma na sone by videl ak by bola podozriva

queen_mary
24. apr 2021

@tessa04 zvacsit, ale pri kojeni napriklad zvyknu miznut, mne sa vytvorila jedna po tehotenstve. Je to velmi individualne.

tessa04
24. apr 2021

@queen_mary jasne, beriem, asi to ma kazdy inak..uz je to asi na posudeni lekara, ci to necha, ci vyberie...

nina0303
autor
24. apr 2021

@nerya napíš čo ti povedal potom. dúfam že bude všetko ok!

nina0303
autor
24. apr 2021

Dakujem baby za rady a skúsenosti 🙂

lllenuli
24. apr 2021

Aj ja som mala, ako 18-ročná som si našla sama, v oboch prsníkoch...doktorka na sone to diagnostikovala ako fibroadenomy (že je to vidieť, keby to je zhubné), takze sa to spočiatku len sledovalo, lenže narástli až na 2,5cm a 3cm a to už muselo ísť von, tak som bola na operácii...z histológie sa potvrdili fibroadenomy...sú celkom časté inak, takze kľud, nestresuj, keby si lekár nie je v niečom istý urobí biopsiu 🙂

genijulka
24. apr 2021

@nina0303 Veľa závisí od toho akú cystu ti lekár našiel pri sonografickom vyšetrení. Existujú totiž kategórie BI RADS 1-5. BI RADS 1 je najmenej závažný nález a číslo 5 najvzácnejší.
Cysty sa tvoria kvôli hormonálnym zmenám v tele a lekári to často berú na ľahkú váhu, lebo ide o nezhubný typ, ktorý netvorí metastázy. Ak by išlo o niečo vážne, tak by ťa určite lekár poslal na biopsiu a zistil o akú cystu ide.
Mne lekárka našla dve drobné cysty BI RADS 3. Odporúčala mi, aby som užívala kyselinu listovú, vitamín E a selén. O pol roka som išla na kontrolu, kedy sa mi 1 cysta zmenšila a druhá zostala taká istá. Pýtala sa ma čo som užívala a ja som užívala to, čo mi odporúčala.
Z vlastnej skúsenosti ti teda odporúčam kyselinu listovú a vitamín E 400 mg od Zentivy ( je to liek a nie výživový doplnok).

24beruska24
24. apr 2021

@nina0303 Cysty v prsníku má skoro každá žena, na sone to vie lekár dobre zhodnotiť, takže ak by sa mu niečo nezdalo odporučí ďaľšie vyšetrenia.. apropo, ja mám niekoľko drobných cýst v prsníkoch a pred mesiacom som bola na punkcii jednej 6 cm, nakoľko rýchlo rástla a spôsobovala problémy... citujem lekára " veľmi málo cýst zostane zhubnými" .. je to len dôsledok zlej hormonálnej nerovnováhy v organizme ženy... ktorá sa počas cyklu mení.. takže hlavne mysli pozitívne a nestresuj.. spomínaná serapeptáza je výborná, len ju treba papať minimálne 3 mesiace...

nerya
24. apr 2021

@nina0303 nakoniec teda tiež cysta, nepovedali síce aká veľká, ale že je to v poriadku, nie je to ani na odsatie, že len to budú sledovať

majamat
24. apr 2021

aj ja mam nieco. predtym hovotili cystu, naposledy fibroadenom.
len ma bene sledju - sono 1x za 2r

nina0303
autor
24. apr 2021

@genijulka ahoj, v papieri mám BI RADS 2, kyselinu listovú užívam už viac ako rok, snažíme sa o babo 😕 dakujem za odporúčanie 🙂

genijulka
24. apr 2021

@nina0303 BI RADS 2 naozaj nie je nič strašné, takže sa nemusíš báť. Nestresuj zbytočne a užívaj si život. ☺️ Inak o bábätko sa snažíme aj my už trištvrte roka. Verím, že nám bude dopriate to po čom túžime. 🙂