Ahojte, chcem sa spýtať, či neviete kde by som sa dočítala o tom, či je možné žiadať zamestnávateľa o zvýšenie platu počas toho ako je žena na materskej alebo rodičovskej. V práci sa bude zvyšovať na základe vylorizácie každému a zaujíma ma, či sa to bude teda dotýkať aj mňa (myslím,že musí) ale aj v prípade, že by som bola na materskej a potom rodičovskej. Ak som zaradená do druhej skupiny náročnosti práce a môj plat by bol nižší ako podľa zákona čo je teraz 739eúr... napríklad..lebo od nového roka je minimálna mzda 623 eúr:
Stupeň náročnosti práce - Koeficient minimálnej mzdy - Minimálna mesačná mzda - Minimálna hodinová mzda 1. - 1,0 - 623 € --3,580 €
2.- 1,2 --739 € --4,247 €
Či to musím povedať keď budem nastupovať do práce po dvoch rokoch? (tak sme sa dohodli už)
Ak máš minimálnu mzdu tak pri nástupe sa ti bude automaticky dávať aktuálna minimálna mzda v tom danom období......každý rok sa zvyšuje minimálna mzda preto je zbytočné ti ju navyšovať nejakým dodatkom, hlavne ak si na MD/RD....
@liz_lemon a čo sa týka valorizácie je povinnosť od zamestnávateľa zvýšiť mzdu?
@mogaa
a čo sa týka napríklad valorizácie je povinnosť od zamestnávateľa zvýšiť mzdu?v prípade, že nieje mzda minimálna.
@carrot_apple Zákonník práce neustanovuje žiadnu povinnosť zamestnávateľovi zvýšiť mzdu zamestnancom. Uvedené rozhodnutie - valorizácia - je jeho právom nie povinnosťou, no musí pri tom dodržať niektoré povinnosti - napr. dodržať minimálnu mzdu vždy podľa kategórie.
@carrot_apple ked nastupis spat do prace,tak by si mala dostat novy vymer so zvysenym platom. Aspon ja som to tak mala
@terina25 len v prípade, že by moja mzda bola menšia ako minimálna podľa kategórie..ale menšiu mzdu nemôže dať? Aj keby ma preradil na iné pracovné miesto... samozrejme nie degradačné...?
@carrot_apple nižšiu mzdu ako máš uvedené v zmluve ti nemôže dať ani po preradení na iné miesto...dokonca aj keby bolo "degradačné" a ty s tým miestom súhlasíš. Akúkoľvek inú mzdu než máš uvedenú v zmluve môže meniť LEN s tvojím súhlasom. Zmena prac. pozície, zmena výšky mzdy, zmena časového fondu....toto všetko môže nastať len so súhlasom zamestnanca. Ale čo sa týka valorizácie platu....nemusí mzdu zvýšiť aj 3-4 roky keď nebude chcieť a neporuší zákon o výške min. mzdy. Hlavne ak pracuješ v súkromnom sektore, nemáte KZ, ktorá ti túto valorizáciu zaručuje a riadite sa výlučne ZP.
@alenah31 tak dobre, aspoň tak.dakujem
@carrot_apple ak mas tabulkovy plat,tak dostavas plat podla tabulky. A ano,aj nizsi ako min.mzda. ja tiez tak mam. Aj teraz sa zvysila min.mzda,kdezto tabulky zase neupravili. My zijeme zo vzduchu..
@terina25 pracujem v súkromnom sektore.
Ked si na materskwj alebo rodicovskej nemas narok na zvysenie mzdy. Ved nepracujes. A je na zamestnavatelovi, ci ti mzdu zvydi, slebo nie po nastupe. Ak mas teraz minimalnu mzdu, tsk po nadtupe ti musi upravit na aktualnu minumalnu mzdu.
@luciannka83 podľa zákonníka máš nárok na akékoľvek zlepšenie, ktoré vyplýva z tvojej uzavretej zmluvy...paragraf 157...
keď nastúpili na materskú dovolenku alebo rodičovskú dovolenku podľa § 166 ods. 1, a zamestnankyňa a zamestnanec majú právo na prospech z každého zlepšenia pracovných podmienok, na ktoré by mali právo, ak by nenastúpili na materskú dovolenku alebo rodičovskú dovolenku, ...
takže keď zvýšia plat iným musia aj jej.
to sa robí pri opätovnom nástupe