Ahojte idem si sem po radu, s mojou rodinou (dcerky 5 a 3r) zijeme na vychode, manzel mi tu zaraba minimalne a ja si nemozem najst stalu pracu v zdrav. odbore - asistent, a vsetky ponuky nakoniec padnu takze je tu aj sklamanie, preto zvazujeme odist do bratislavy, najprv chcel len manzel ze bude chodit na turnusy no ja by som radsej isla s nima nasla si tam pracu...manzelovi sa tam uz crta praca preto sme na vazkach kudy kam, mame tu vlastny byt chatu garaz vsetko predat kupit byt v okoli BA? viem je tam drahsi zivot ale ci sa nebudeme mat aspon o kusok lepsie?nenajdem si tam aj ja skor robotu... tiez uz mam dohodnute pohovory.... len ci to nebude aj stres pre deti.. a svokra uz nerobi tiez by sla na zaciatok s nami.... kym neprideme do nejakych kolaji... aj skolka ze sa tam tazsie hlada.... zvazujeme stupavu
@kvietok286 zo Stupavy nebývajú kolóny a dobra dostupnosť do mesta a pekne prostredie dobrý vyber
@eliska13 Najprv by som povolala asi Stupava či mi vezmú no podľa toho čo som čítala že je to problém. Len rodičia ma odhovárajú nech nemám ružové okuliare, otec mi robí v ba no oni sú zvyknutý na iný štandard preto pre rodičov je to tam drahšie ako tu v bj
Nevidim problem v prestahovani rodinky, ak s tym suhlasite vsetci. Tiez si myslim, ze je to pre rodinu o mnoho lepsie riesenie ako ked chodi otec na tyzdnovky.
Porozmyslajte, ci si mozete dovolit za vase byvanie na vychode prefinancovat byvanie v okoli Bratislavy. Pretoze domy/byty v okoli Bratislavy su o mnoho drahsie a preto tu ludia maju ovela vyssie hypoteky - teda mozno viac zarobia, ale dost velka cast vojde do tych hypotek. Teda ci by ste tu mali rovnaky komfort ako niekde na vychode, co sa byvania tyka, nie nejaky malicky byt...
Stupava je fajn. Je tam krásne, samé mladé rodinky. Určite by som to skúsila. Všetko sa dá zvládnuť ak je rodina spolu. Robota sa tiež nájde. Takže do toho. Držím palce🙂
Velmi mudre rozhodnutie.... zivot v BA v panelaku je porovnatelne rovnako nakladny ako kdekolvek inde na SK. Ak si hladas podnajom, sleduj aj lokality a casy prichodu odchodu z prace, aby si netrcala v zapche. Skolka bez trvaleho pobytu je terno :/
@eliska13 život je v BA drahší hlavne kvôli cenám nehnuteľností... na východe predajú čo majú a v BA si za to horko-ťažko kúpia dvojizbák... Samozrejme zase je rozdiel KE a zvyšok a napríklad Sobrance... Takže vyššia cena nehnuteľností = vyššia hypotéka = menej peňazí na život... A minimálna mzda je rovnaká na celom slovensku...
@kvietok286 asi by som najprv vyslala manžela "na prieskum", či je to na tom západe ozaj až také ružové... nech skúsi pár mesiacov, zhodnotí situáciu a rozhodnete sa, či má zmysel sa presťahovať, nájde vhodné miesto prípadne aj konkrétny byt... Mne osobne sa to zdá veľmi hrrr zbaliť celú rodinu a presunúť sa na opačný koniec republiky kde ešte nič nemáte zabezpečené. Ak viete jazyky, možno by ste sa mohli poohliadnuť aj po práci v AT a z okolia BA nie je problém denne dochádzať.
V Bratislave je drahšie bývanie a to je asi tak všetko, čo je drahšie oproti východu. Ostatne náklady na život sú porovnatelne
@ceresnovci pokiaľ na ten panelákový byt nemáš hypotéku... lebo tá bude neporovnateľne vyššia ako na rodinný dom na východe...
Podla mna spravne rozhodnutie, ked nevidis u vas ziadnu perspektivu, tak by som do toho sla. Aj deti budu mat viac prilezitosti aj ty s pracou. Rodicov by som v tomto velmi nepocuvala , im asi stacilo to co mali a boli s tym zmiereny ale ty mas zrejme trosku vyssie ciele co je super . Pozistuj si vsetko ohladne byvania, skolky a ked to bude fajn, verim ze to bude pre vas krok vpred. Prajem vela stastia🙂
Ako prvý by šiel muž ale iba na chvíľku, nebrala som si ho aby mi urobil deti a išiel robiť ďaleko a domov by chodil len na chvíľku.... Zatiaľ nemáme hypotéky pôžičky nič a predať by sme to mohli všetko cca 95 000 eur čo sme si pozreli ceny nehnuteľností tu v okoli.
Len mám obavy aj na deti hlavnému staršiu ťažko si zvyká na nové veci, vždy jej trvá dlho kým sa adaptuje na obyčajnej návšteve. Aby nemala neskôr nejaké problémy
keby som sa mala pohnúť z východu tak minimálne do česka alebo na SK ku hranici a manžel nech robí v rakúsku,toto čo vy plánujete môže byť prilepšenie,ale len malé....a o deti sa neboj,tie si zvyknú najskôr...
urcite by som do toho sla, ale nie hrr..teda najprv manzel, zacne pracovat, najde podnajom, usadi sa...pokuka sa po skolkach atd..potom ty s detmi...najdnes pracu, skolky a zacnete byvat..nepredavala by som dom okamzite a nesla hned to hypoteky...nejaky cas, napr rok by som tam byvala aj ked v pondajme a s pocitom "vyhadzovania" penazi, ale je to nove pre vas..teda je dolezite sa zabehnut, zvyknut si,vidiet co vas co stoji, kolko zarobite, kolko miniete...a ked vsetko bude fungovat, tak potom sa poobzerat po vlastnom byvani a predat dom v BJ..lebo nepoznate to tam poriadne, zatial je to len od druhych a co povedia reality sk... sami sa rozkukate, spoznate oblasti, ktore by sa vam pacili, budete lepsie vediet, ze tento byt/dom,/pozemok, cokolvek v tejto oblasti by sa nam pacil, odtialto sa dobre dochadza, tomuto sa radsej vyhnem...
Ale urcite to skuste...urobilo tak uz velmi vela rodin..zial, je to ako je, ja osobne som za zivot v prirode, v mensich dedinkac hoc aj na vychode, ale ked su podmienky ako su, ze vacsina pracovnych prilezitosti je v Bratislave, tak veru vela mladych ludi nema na vyber..a paci sa mi, ze to zvazujete, lebo veru, na vychode je vela rodin kde otcovia pracuju vonku, casto v zahranici a mamy doma s detmi..hlavne ze v paradnom baraku a s paradnym autom, lebo tatko posiela peniaze, ale rodina je rozbita...
@kvietok286 velky krok no myslim ze spravny. Pokial je co i len trochu mozne urcite by mala ostat rodina pokope. Co som pocula so skolkami je naozaj problem beru hlavne do predskolskej no mladsie deti maju problem lebo nemaju miesto 😒 ale ked sa svokra ponukla ze pojde s vami tak by ste to zvladli. Zivot v BA je drahsi najma co sa tyka byvania.
@kvietok286 hmm tak to ledva na 2 izbak v Stupave...nehovoriac, ze dochadzanie do BA tiez nieco stoji.
Ja by som do toho tiež išla, len pozor na "veľké oči"... takých už bolo, čo si mysleli, že v BA lietajú pečené holuby do úst, že náklady na život tu sú rovnaké ako na východe, len tie platy sú lepšie. To je najčastejším predmetom hádok medzi bratislavčanmi a východňármi, ktorí sem prídu, a potom nadávajú, že smradlavá nenažratá Bratislava, nedá sa tu žiť a idú zasa domov. Ale k veci:
Bývanie je tu drahé. Naozaj drahé. Často aj drahšie ako v Prahe. 95 000 € je tu na kúpu bytu pre (ak správne rátam) päťčlennú rodinu nič moc rozpočet, aj na Stupavu, možno sa treba poobzerať ešte ďalej od BA.
Služby sú tu drahé. Opäť, naozaj drahé.
O štátnej škôlke tu môže väčšina mamičiek iba snívať. Súkromné sú drahé.
Dá sa bývať aj v okolí BA (teda tá Stupava je zrovna celkom dobrý nápad, lebo je to po obchvate a nie sú také ukrutné zápchy) - no zasa musíš rátať so vzdialenosťou do roboty, s nákladmi na presuny a čas. Kebyže robíte v centre, tým zápcham sa jednoducho nevyhnete, navyše je veľký problém s parkovaním, a tak aj ľudia, ktorí auto majú, často chodia MHD. Lebo jednoducho pri robote nezaparkujú. Treba zvážiť aj to.
Veľká výhoda je, že by ste mohli ostať spolu, a kto chce robotu, tak si v BA nájde robotu. Isto by si si aj ty našla rýchlo. Nechcem ťa odrádzať, som skôr za, abyste ostali pokope... Len aby neprišlo sklamanie, že napríklad rozhodne nebudete mať veľký luxusný byt a plat 4000 €, no.
Kamarat teraz kupoval byt v Ba 3izbak povodny stav 100 000,- zalezi aj od koho kupis ci dotycnym.to suri a treba im peniaze surne atd.
@kvietok286 poslala by som najprv manzela...my sme sa takto odrbkali...muzovi ponukli super miesto, dobry plat v meste, vsetko sme zbalili, cely dom, prestahovali sa do najmui, nasli malej skolku a on po mesiaci zistil u akeho psychopata sa zamestnal a za dva roky nenasiel robotu druhu, tak aby sme sa mohli pokryvat so skolkou , kedze sme sami dvaja... povedal mi, skoda, ze som nesiel vtedy sam, minuli sme vela penazi zbytocne a keby som videl co a jak, vratil by som sa a radsej by sme skusili nieco ine vymysliet..
Preco nie. Pozor na dopravne zapchy. Ak ist do okolia tak jedine kam ti chodi aj vlak!!!! Inak by dom radsej byt priamo v ba aj skrz skolky aj skrz lekarov.ved pozri si profesia.sk v zdravotnictve si isto najdes uplatnenie. Poznam upratovacky co zarobia 800-1000 eur mesacne super ze svokra pomoze. Sak najprv dojdite na vylet zvazte docasny prenajom nez ten krok spravote naozsj. Drzim palce. Kukni aj airbnb.com zo srandy pripadne realitku honora odporucam
ostaňte tam kde ste. Bratislava je už preplnená. A nevrav, že nenájdeš robotu aj na východe ešte k tomu v zdravotníctve. A ešte k tomu aj svokru sem ťahať....
@sasa1310 zalez naspat do auparku na presicko.
@kvietok286 a to sa vám ako podarilo z minimálky mať byt, garáž, chatu a všetko bez hypotéky? Už len na toto si odpovedaj.
Lebo čo myslíš, že čo tu budete mať? Zadĺžite sa na dlhých niekoľko rokov, budete mať možno ešte menej m2 ako doteraz a čo získate? o 1000 eur viac, ktorých tu reálne aj minieš, lebo život v BA trošku aj niečo stojí?
Ja na vašom mieste by som absolútne nerozmýšľala. Veď máte tam všetko, bez úveru, bez zadĺženia a ty si robotu časom nájdeš určite aj tam u vás.
Ceny 3 izbových bytov v "normálnej lokalite" zhruba od 120 000 eur a viac.
Za 100 000 eur máš tak pri Pentagone.
Stupava je fajn, jasne, ceny nie sú nižšie o hodne. Iba o niečo málo ako v BA. A že nie sú zápchy? No to je otázka blízkej doby, kedy budú aj odtiaľ.
@kvietok286 a čo tak skúsiť Prešov, Košice alebo Poprad....predsa je to aj bližšie aj nižšie ceny bytu, hodiť všetko za hlavu a ísť s deťmi aj so svokrou do neznámeho na to treba tiež guráž...🙂kolegyňa tak išla za frajerom, ale ona je slobodná a bezdetná a sama hovorila, že to bolo o držku, mala čo robiť, aby sa v tom zorientovala a to mala robotu istú, len vymenila mesto...🙂
Na tvojom mieste by so nemala také velke oči ....ako asistent zarobis holý prd všade na svk,akurát s ním zrejme lepšie vyzijes mimo BA.
ak môžete dať dokopy 95000 tak si môžte zobrať hypo na zbytok a kúpiť slušný byt
@sasa1310 ako sa nám to podarilo? Byt sme zdedili po rodičoch ,Za slobodna sme chodili po svete si zarobiť ,tak sme našetrili peknú kôpku peňazí čo sme investovali do auta a chaty a garáž kúpil manžel ešte za slobodna. Asi tak. Len bohužiaľ tesne pred otehotnením som menila robotu a počas materskej mi ju nepredĺžili a teraz každý keď poviem 2 deti mi povedia ozveme sa ☹ preto to rozhodovanie
@kvietok286 a chcete si brat v BA hypo? Inak ja neodporucam byvat v BA okoli nacestujes sa ako blazon, nebudes stihat skolku (ak budes mat TP v Stupave v BA skolku pravdepodobne nezozenies, uprednostnovane su deti s TP v danej mestskej casti). Doprava. Hmm ak sa nieco udeje v Sitine alebo na Patronke (a to sa deje casto) kolabuje cela doprava.
@kvietok286 Ahoj, ja byvam v Stupave a je to tu super pre mlade rodiny. Vela ihrisk, rozne kruzky pre deti, vela mamiciek. Ked rozmyslate nad prestahovanim, tak urcite pred nastupom do skoly. Problem je tu skolka, beru az od styroch rokov, cize o rok neskor ako normalne a rano upchata Stupava, ale nic strasne. Je tu velmi vystavby... Inak pre zivot super.🙂
Ahoj. My sme sa pred dvomi mesiacmi presťahovali zo Zvolena do Malaciek. Muž aj ja tu robíme, zatiaľ bývame v podnájme kým si poriešime vlastné bývanie. A máme 4,5 ročnú dcérku, ktorú sme na to dlhšie pripravovali a tak to zobrala v pohode. Bývame v dome u jednej pani a s tou bola hneď kamarátka takže super. a aj naše dva psy išli s nami 🙂
@kvietok286 veľké rozhodnutie, ale myslím,že správne.Zatial by som zvolila podnájom trebárs aj v tej Stupave, pokým sa Vám nebude črtať ďalší krok.Skolky sú problém všade.Chces dať deti do škôlky v Ba či v Stupave?aby si potom stíhala z práce....prácu si určite nájdeš ľahšie😀 budete mať na začiatok oporu v svokre išla by som do toho.deti si ľahko zvyknú.Zivot v Ba drahší ako to myslíš?potraviny nájomné asi ako na východe.