Dobry den chcem sa Vas spytat. Mam vacsinu kolegyn starsich s detmi. Ci uz mensie alebo trochu vacsie. Ja mam partnera s ktorym planujem kupit domcek, svadbu atd. Problem je, ze nasa sefka uprednostnuje kolegyne s deckami. Vsetky nadcasy taham iba ja lebo vsak nemam rodinu tak automaticky kludne mozem. Ked som sa ohradila, ze preco by nemohli aj oni ...vsak maju deti. A co ze maju decka?su nieco viac? A ja som co stroj?? Nikdy nedostanem dovolenku kedy chcem a potrebujem lebo deti. Naplanovali sme si zajazd na vianoce do Budapesti tesila som sa a uz nemozem lebo kolegyna ide na besiedku s detmi tak musim do roboty lebo nemam deti. Ked som si konecne vybavila volno kolegyna co ma deti a mala za mna robit si jednoducho neprisla do roboty a nic sa jej nestalo. Ja som raz odmietla a mala som zobrate osobne hodnotenie. Pride mi chore ze matky s detmi su uprednostnene. Ja nie som povinna za nich robit navyse. Hlavne ze sa mamicky stale stazuju no strasne chudatka. My ktorw deti este nemame sa musime Vam prisposobovat.
Na zlu stránku píšeš ...
@chadkroeger ako sorry ja som vzdy zastupila ale ja si idem tiez zalozit rodinu ale kedy ked ustavicne za niekoho robim? Ja ked potrebujem ziadna z nich nemozem lebo deti....
Mala by si sa o tom porozpravat so sefkou a nie na MK. My Ti za to nemozeme. U nas funguje "first come first serve". S tym, ze ludia spolu komunikuju a dohodnu sa.
@lenkakoc444 mame kazda v zmluve ze sefka nam moze dat nadcas. Ten ale robim stale IBA ja lebo vsak oni maju rodinu, deti ja nemam nic a pri tomto tempe asi ani nebudem mat kedze nemame cas na seba
tvoj problem nie su kolegyne s detmi ale tvoja sefka 🤷♀️
my mame v praci x kolegov s detmi a vzdy sa dokazeme rozumne dohodnut a rovnako to bolo aj v predchadzajucej praci a to som dieta nemala
Preto by si sa mala o tom v praci porozpravat. Toto rozhodne nie je OK a uz vobec nie ak Ti odmietnutie nadcasov ovplyvnuje hodnotenie a ostatni ich nemusia robit vobec. Kym som bola bezdetna snazila som sa vyjst v ustrety kolegom/rodicom ale aj oni potiahli za mna.
@petamich ja som s nou mala uz x rozhovorov. Jasne mi povedala nemam deti robit nadcasy mozem ze jasne povedala ze prednost maju oni nie ja. Ked som kolegynam povedala jasne prideme neni problem. A druhy den sa dozviem ze neprisla
Boze vdaka ti, aspon JEDEN! 🙏🙏🙏
Rokov, ktore odrobis ako bezdetna a potom s vacsimi detmi, ked uz mozes robit dlhsie, je viac ako rokov, kym mas deti po RD male.
Ja som "do deti" odrobila napriklad 16 rokov. Piatky, sviatky, sobotu, do vecera, ako bolo treba.
Keby som musela ist od roka od deti ako niektore matky, je to este viac...
Ale ja som bola aj doma zadarmo ked boli chori a neprispievala si mi na to, neboj, zivil ma otec deti a zaroven manzel....takze som si povedala kym su deti male, taketo vykriky ma nezaujimaju a nasla som si pracu presne len taku casovo, ako mi vyhovuje.
Do 14.00 alebo do 15.00 bez vikendov a sviatkov.
Ked budu vacsi, resp.ten mladsi ked odrastie, este mozem robit desatrocia az budem vladat.
Skus sa na to pozriet takto.
A nikdy v zivote som v takejto firme nerobila. Naopak, robila som u hlupaka, co si svoje chore dieta nosil do prace, nas nakazilo, ale OČR jednej kolegyne po roku prace ho vyvrtkovala do sialenstva. Aj taki su.
Neviem, čo presne si sa chcela spýtať. Či je prístup tvojej šéfky ok? Nie, nie je ok, mala by sa k všetkým správať rovnako, bez ohľadu na deti. Nie je za čo.
Naplánovanú dovolenku si vyčerpaj. Zvyšok čo sa týka plánovania zmien, je na zamestnávateľovi. Máš mať odpracovaný fond, resp.dohodnute hodiny v pracovnej zmluve, zvyšok nie si povinná. Ale asi teda u vás na úkor odmien.
nie je v poriadku ze nadcasy tahas sama ak sa so sefkou neda napisala vy som vyssie alebo na HR (ak je to tak ze riesis vsetky nadcasy len ty )
mala si ohlasenu dovolenku na ten zajazd (schvalenu) ak ano neustupovala by som
alebo hladaj inu pracu a potom sa uz budu musiet oni zariadit
alebo ostan tehotna 😉
Ale prečo si zlá na všetky matky sveta? 🙈😃 Za to ako sa k tebe v práci správaju si môžeš sama lebo si neschopná presadiť si svoje práva. Keď som bola bezdetná, bola som v práci jediná, všetky ostatné kolegyne mali už deti. A tiež na mňa takéto skúšali, či cez sviatky, prázdniny alebo čokoľvek, vždy veď ty môžeš, ty nemáš deti... Potom som si sadla s vedúcou a povedala som jej, že nie som ochotná pracovat za všetky mamičky v práci a keď to nerešpektuje tak nech mi povie a ja si nájdem novú prácu. Odvtedy sa nerobili žiadne rozdiely.
Ale ty nie, radšej budeš fňukať na koňovi. Lebo to ti určite pomôže 🙄
Ja nechapem, co strečkuješ. Nepaci sa ti, ze sefka uprednostnuje matky? No jedna z mala chapavych, inak by si matky mali dedskam choroby odcarivať. Vacsinou je pochopenie s matkami na bode mrazu.
Ved uz dlho vidis, ze tam sa to zmeni. Ty si jedina, ktora to zmeni - vypovedva nova praca, idealne v korporate a mas vyhraté!
Potom budu robit nadcasy na striedacku ale to uz nebude tvoj problém. Zbytocne sa nasieras a riesis, co (nie)je fér.
Fuha.. kto bude robit nadcasy, ked budete mat vsetky deti.. asi prijme dalsiu slobodnu 🙂
Ja neviem ženy, ale vám vážne príde takýto prístup od zamestnávateľa ok? To, že je bezdetná neznamená, že má teraz ťahať všetky sviatky, nadčasy a nemá právo vziať si dovolenku vtedy, keď chce, resp. potrebuje. Pokiaľ boli u nás v práci potrebné nadčasy a práca cez sviatky, tak sa vždy šéf opýtal, kto má záujem a ak sa nenašiel dobrovoľník/ dobrovoľníci, tak sa jednoducho určil človek/ ľudia a striedalo sa to bezohľadu na to, či má niekto deti alebo nie. Mne takýto prístup ako opisuje autorka nepríde vôbec fér. A jasné, môže si nájsť inú prácu (s takýmto prístupom ako má jej šéfka ju k tomu skôr či neskôr aj doženie), ale takýto problém prejde len na ďalšiu bezdetnú babu. Divný prístup má tá tvoja šéfka, zbytočne robí dusno v kolektíve.
Za mňa riadne nefér prístup a asi by som si hľadala inú prácu.
Jasne dá sa pochopiť keď matka potrebuje ostať s chorým dieťaťom alebo chce ísť na vystúpenie ale neni dôvod aby si všetko musela znášať ty len preto že nemáš deti.
Mať deti je voľba každého, takže by sa mal normálne stavať k takýmto situáciám a nie vyhovárať sa na deti (aj keď myslím že väčšina matiek funguje úplne normálne bez takýchto vecí). Len ty si teda narazila na zlé nastavenie na pracovisku.
obcas ok ale stale iste nie.. tie deti sme si robili kazda dobrovolne a je na nas sa postarat .. aj bezdetne potrebuju volno..zial je to asi casty problem .. ak sa ti praca paci skus napisat staznost na veducu ..iste ma aj ona sefou ... ak nie tak len poobzerat sa po inej praci a bola by som asi svina ale hodila sa na marodku minimalne cely december lebo vtedu je to pre mamicky najhorsie .. :-P
Nie, nie je to fer a nechapem, ze to takto funguje. Nikoho nemusi zaujimat, ze maju zamestnankyne deti. To je ich sukromna vec. Nepoviem raz za cas potiahnut nadcas, ale nie pravidelne. Predpokladam, ze si vyzeries aj ich Ocr-ky.
A kde to vlastne pracuješ? Takú prácu by som chcela. Ja mam deti, ale nikdy nikto na mňa skrz to nebral ohľad, ani keď to bolo fakt opodstatnené... slobodne,bezdetne kolegyne mali väčšinou ranné,ja tak 3 do mesiaca,volny víkend úplne v pohode raz za 3 mesiace... neboj,situácia,aka je u vás v práci,nie je všade. Z mojich skúseností je to skôr výnimočné...
Chapem tvoje rozcarovanie, aj mna by to sralo, ale neostava ti nic ine len odtial odist alebo sa vzopriet. Povedz ze ty musis ist opatrovat babku, mamu, neter atd.
Vacsinou je to naopak, ze matky s detmi su znevyhodnovane (v 95% dovolim si tvrdit) maju problem najst si pracu a ked si ju najdu, kvoli castym ocr o nu pridu. Ked budes mat dieta a budes mat tu istu sefku, budes jej ruky nohy bozkavat vazne
Pred poslednou materskou som pracovala v tíme s 15 ľuďmi, všetci mladší odo mňa alebo bezdetní. V živote som nemala ani jednu výsadu. Skôr tí mladí nezvládli občas prísť do práce, zrazu zázračne na jeden deň ochoreli 😀. A to sme pracovať aj cez štátne sviatky, riadili sme sa kalendárom USA. Deti mali vtedy voľno a ja som pracovala. Žiadne babky, nič. Nikdy v živote by som nechcela v práci iný prístup.
Normálne sa porozprávaj s nadriadenou.
ako to je fakt pristup tvojej sefky za 100 bodov, je to neeticke, obzvlast, ked vzdy maknes ale ona pre teba nema pochopenie, lebo ved moes lebo su bezdetna...to je fakt argument...za hranicami etiky...kazdy normalby clovek sa snazi o solidarnost ale vsetko ma svoje hranice...
Autorka, odmietni nadčasy,proste sa ti nedá,máš aj svoj súkromný život. Keď sa šéfke nepáči, nech ťa vyhodí a ostatné osoby budú robiť za teba. Dnes je ťažké nájsť šikovného človeka. U nás v práci vládne vzájomný rešpekt a hľadanie riešení. Ak majú byť stále nadčasy, tak asi chýba nová pracovná sila
Šéfka nemá šéfku? V akej veľkej firme robíš? Máte HR odd?
Nechapem niektore komentare. V praci sme si vsetci na rovnakej pozicii rovny - s detmi aj bez deti, to ma byt v praci jedno. Normalne ti rozumiem. A co ze nemas deti, mas narok na svoj zivot mimo firmy rovnako ako kolegyne. Besiedka v skolke? A to ju maju ostatne kolegyne v rovnaky termin ? Preco si jedina, ktora moze prist? To tvoj nadriadeny nikoho ineho neoslovil? Postav sa za seba a " dupni si nohou", to uz je riadne cez hranicu, aby si si nemohla nic planovat. Uplne ti rozumiem, toto myslenie, "ja som matka kto je viac" ma privadza do uzasu uz par rokov.. v praci sme si rovnocenny, a je nefer, ak sa zvyhodnuje jeden na ukor druheho. A to mam 2 deti, teraz uz velke, ale boli male a babicky sme nemali. Vsetko sme si s muzom museli zorganizovat tak, aby to fungovalo. Vsetko sa da, ked sa chce
A ešte, ak si si včas nahlásila dovolenku, mala si ju odsúhlasenu, tak nie je také jednoduché ju zamestnancovi zrušiť, ak máš zaplatený zájazd, pýtaj náhradu škody. Na to máš nárok. Inak, dôvod, že kolegyňa ide na dcerinu besiedku, nie je dôvod na zrušenie riadne nahlasenej a odsúhlasenej dovolenky.
Nezovseobecnuj. To, že máš blbú šéfku neznamená, že sú také všetky. A ženy s deťmi tiež nie sú všetky padnuté na hlavu, že automaticky očakávajú takéto nefér zaobchádzanie.
@autorka, ja make deti, ale chapem ta. Toto je ale problem, ktory treba riesit s nadriadenou. Mne by toto vadilo, aj ked mam deti. Nemozem si dat predsa vzdy volno, ked maju deti prazdniny. Uprimne,ale na besiedku som mohla, aj chcela, po nej som sa vratila. Chapem, ze prihliada na kolegyne, ktore maju deti, ale nemali by to byt na ukor ineho zamestnanca.
Až raz budeš mat deti, snáď nebudeš mať také kolegyne ako si ty.