Za čo sú platení zubári?

filipjohns
8. júl 2024

Poprosím len inteligentné odpovede.
Vysvetlite mi niekto jednu vec keď majú stomatológovia zazmluvnené s poisťovňami prečo ľudia platia toľko veľa? Za čo sa vlastne platí? Minule som pozeral tak nejaká hlavná riaditeľka stomatologického lekárstva povedala že ceny materiálu sa nezmenili za posledných 25 rokov. A keď majú zmluvy s poisťovňami tak ich oni platia nie? Prečo taký implantát stojí 880€ a korunka 300€ oprava zubu 240€ napr). Nerozumiem tomu vysvetlite mi to prosím. Však normálne odvádzame dane do poisťovne všetko si platíme a ešte také sumy človek má platiť u doktora?

gemerka17
8. júl 2024

@filipjohns na implantát a korunku poistovna nepriplaca ani cent. Na plombu prispieva strašne málo, par eur. Preto vela zubárov hlavne tych vybavenejsich nie su zazmluvneny, pretoze od poistovne su to len drobné pri takych sumách. A samozrejme zubári sú nenažraní. Ceny si tvoria sami, čiže len a len ryzovať.

deti95060810
8. júl 2024

čo ja viem tak doplácaš rozdiel ktorý vznikne prácou a vyplatenou faktúrou od poisťovne.. po lopate - pán zubár pýta asi veľa - svoju prácu si hodnotí veľmi vysoko...

ciernysokol
8. júl 2024

@filipjohns ale zubar ma aj ine naklady - plati ambulanciu najom, splaca (velmi drahe) zariadenie, plati sestricku, plati za ukony zubnemu technikovi, ma povinne sluzby (neplatene), plati do zubarskej komory, plati povinne skolenia. Materialy sa vyvijaju stale nove, su vyborne, ale drahe. Naradie a material sa objednava zo svajciarska, z ameriky. Poistovna preplaca minimum, aj to len z niektorych zakrokov. A tiez preto je drahy, lebo je potrebny a je ich malo. Ale ja by som to nerobila, cely den byt nakloneny do jednej strany a este sa vrtat ludom v ustach, seklo by ma v krizoch hned.

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
peter0123
8. júl 2024

Častokrát musia platiť nájomné , potom energie mzdy čo sa stale zvyšujú (u nás napr sestra a adm. pracovníčka ) prístroje a zariadenia tiež nestoja euro

filipjohns
autor
8. júl 2024

@peter0123 to chápem ale pýtať si za zub 300€?

espeo
8. júl 2024

Neviem ti povedať konkrétne o zubárovi, ale dám ti príklad na rehabilitácie. Môj syn chodí na rehabilitácie a nemocnica si účtuje za.pol hod masaz 3,78 eur. 7,56 eur na hodinu. Komerčná hodinová masaz tam, kde žijem je minimalne 40 eur. Keby mala táto klinika zmluvu s poi, platila by som im 32,44 eur, 7,56 by im zaplatila poisťovňa. A dostali by sa na hodnotu masaze. Proste poisťovňa viac nedá. Tých 7,56 to nie sú ani.mzdove náklady tej sestričky. Sa ani nečudujem, že sú nemocnice v takom stave, ako sú, keď im poisťovne platia to, čo im platia.... A ako môžu prežiť zubári, keď robia "zadarmo"? Neviem, žeby na kapitacii?

peter0123
8. júl 2024

@filipjohns každý zubár má vyvesený cenník, (zmluvný sú o niečo lacnejší)ak ti to nevyhovuje hľadaj iného

sevrin
8. júl 2024

Najsociálnejšia vláda v galaxii si myslí, že sme platili málo, však aj preto v apríli zrušila benefity na zuby.

pukina
8. júl 2024

Jednoducha odpoved-pretoze tato nasa skvela vlada robi take skrty, ze zachvilku si budeme viac doplacat, nez nam poistovna preplati.A ano, aj napriek tomu, ze si do tej zdravotky kazdy mesiac peniaze odvadzas.

koniarova
8. júl 2024

@pukina či to má spoločné s touto vládou?🤦Aj za tejto vlády,aj za predchádzajúcich boli ceny u zubára rovnako vysoké. Zubári nevedia čo od dobroty a sú nenažranci,ako bolo vyššie spomenuté.

hederamonstera
8. júl 2024

@ciernysokol to je sice pravda ale zaroven urcite nepoznas zubara ktory by zil od vyplaty k vyplate😂 poznam ich 6, blizki znami a teda vsetci sa topia v peniazoch, auta, investicie do nehnutelnosti, drahe bicykle a lyziarske vybavenie (chodime na take dovolenky). Nic nezavidim, len doplnujem info o ich nakladoch ;)

A malo ich je preto, lebo skoly drzia kapacitu na prijimanie novych studentov velmi nizko ;)

tinqua
8. júl 2024

Here we go again...zariad si ambulanciu v prenajme spickovym zariadenim, zamestnaj kvalitny personál a potom altruisticky rob vsetko zadarmo...ked je zubar lacny je naho*no, lebo na rtg musim do nemocnice, lebo nedviha okamzite telefon (nema recepcnu), lebo musim dlho cakat (lebo nema office manazment)....akoze fakt to treba dospelym ludom vysvetlovat? Ze nestudoval dlhe roky a nezadlzil sa na dlhe roky na to, aby robil za tri kompoty?

esterr_ka
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
simca06022011
8. júl 2024

@ciernysokol toto plati kopa inych lekarov tiez, rovnako tak aj ine profeise platia kopy roznych mimo platieb, ktore klient nevidi.. a nenauctujem si za pol hodinovu robotu 200EUR :D

michaellasp
8. júl 2024

Mali ste byť nenažratí aj vy a ísť študovať zubarinu. Možno by ste vtedy boli konečne ticho a nezavideli... ake jednoduché 🙃

terry658
8. júl 2024

@filipjohns my robíme účtovníctvo zubárom. Materiály sú šialene drahé. Väčšina ľudí si však myslí, že tie ceny sú od brucha. No nie je to tak. Plus do toho všetky tie režijné náklady.

ciernysokol
8. júl 2024

@hederamonstera hej, ved pisem, ze je potrebny a je ich malo. Trh nepusti. Samozrejme, ze neziju od vyplaty k vyplate. Ale to ani obvodak, chrirurg, ocny, pediater atd a tym neplatime. Poistovne by mali kryt viac ukonov.

pukina
8. júl 2024

@koniarova ale ved ja netvrdim, ze zubari nie su nenazrani. Tymto narazam na vsetky lekarske ukony pre ludi, ktori maju statnu poistovnu - co je stale dost velke percento obyvatelstva. Moj muz si teraz pri inom ukone (nie u zubara) musel doplacat nemalu sumu aj napriek tomu, ze mal dany lekar zmluvu s poistovnou. Ked sa pytal, preco, odpoved bola, pretoze sa skrtaju ukony, ktore boli doteraz preplacane. Asi tolko k tomu, za co moze a nemoze vlada.

simca06022011
8. júl 2024

@terry658 tiez robime zubarovi, a vobec biedu netrie :D A ani iny lekari. Poviem to tak = plakat, ze nie su peniaze na nic, vedia lekari perfektne. Rovnako tak, vacsina si necha aj koleno vrtat ak nebodaj pride k tomu, ze zvysuju sa ceny za sluzby aj u nas :DD

ciernysokol
8. júl 2024

@simca06022011 ini doktori maju ukony aj material hradene poistovnou. Zubar si neuctuje len za robotu, ale aj za drahy material a ine. Pacient ma pravo vybrat si ineho, lacnejsieho zubara alebo si nechat osetrit zub ( vytrhnut)na pohotovosti. Ale ako pisem, poistovne by mali kryt viac zakrokov a bolo by lepsie.

lentilka78
8. júl 2024

Ja sa zamýšľam nad tym, ako je možné že rozdiel u zubárov v cenách za tie isté úkony sú tak šialene rozdielne. Napríklad ja zaplatím za opravený zub kde bol kaz cca 50-60eur, jedna sa o zmluvného lekára a svagrina vo vedľajšej dedine tiež u zmluvného zubára zaplatí 7 eur.
Toto mi proste rozum neberie

babulkomale
8. júl 2024

@ciernysokol na tento vypocet som si spomenula minule, ked som stretla kamarata zubara v najnovsom modeli isteho luxusného auta a nasledne na nakupe v obrovskom SUV, ktore uz poznam.
Nezavidim, nie je lahka ani chutna praca, ale ked ma moje deti seknut v krizoch ako murarov, volim radsej tu zubarsku stolicku 😃

miskakyska
8. júl 2024

..za tých 300e máš aspoň zub😆teraz chodí syn na kontrolu s retenciou... urobí mu len kukuk na zuby a 50e v prdeli...cca 10 sekúnd,aj to preháňam... už bohužiaľ musí dokončiť liečbu, môžem sa aj o zem v ambulancii hodiť 😡 áno tomu sa hovorí nenazranstvo v ktorom ich podporujem ..

ciernysokol
8. júl 2024

@babulkomale jasne, nemaju sa zle, len vravim,ze by som to nerobila. Na to musis byt povaha.este aj tie pitvy na medicine. Inak, kazdy zubar ma tie peniaze riadne odrobene. Tahaju osmicky kludne, s kratkou prestavkou, lebo maju velq ludi. Ked chcu zarobit, musia aj robit. Urcite to nie je praca, ze posedis a peniaze aj same pridu.

ivka21
8. júl 2024

@sevrin no tym ma riadne vytocili hlavne ze tam dali zlavu na letnu dovolenku alebo test DNA , uplne odveci

ciernysokol
8. júl 2024

@lentilka78 to uz je biznis. Kazdy si da cenu, aku chce. Mozno ten druhy da lepsi material. A mozno nie.

simca06022011
8. júl 2024

@ciernysokol tak neviem, mne sa to nezda.. napr union, plomboval mi zub, malu plochu zubar, robota to bola dost raz dva... poistovna 31,45EUR (ok nic moc asi), ja som si zaplatila injekciu a zvysok 80EUR :D Ako neriesim zmenu zubara, malokedy nieco mame.. ale pride mi to teda dost. Chapem, jednorazove nastroje niektore maju, chapem, ze nieco sa splaca zariadenie, nieco najom, sestry, a material.. ja nechapem tie sialene ceny 200-500-1000+eur za viac menej bezne ukony, lebo ani osetrenie kanalikov, co je asi take drahsie a caste, nepovazujem za nieco extra.. ok ked niekto chce strojceky, alebo implantaty, nove zuby = ok.. ale plomby, opravy zubov ? Mne to pride vela, ako som pisala, vsetci mame kopy nakladov a vydavkov a prostre nemozeme si dovolit takto zdvihnut ceny. Takze sa vo vela ambulanciach ryzuje na tom, ze proste clovek nema na vyber. Musi si ten zub dat osetrit. Nemoze sa na to vykaslat a neriesit zub alebo nejake zdravotne problemy.

ahhola
8. júl 2024

Zubari este robia na poistovne? Myslim, ze uz vsetko kesuju od pacosov, mozno do 18.rokov ZP nieco pustia... A vobec, kde su slovenski zubari, vsade ken ti ukrajinski. 🚩