Z rannej na poobednú

21. mar 2024

Pracujem v nemenovanej firme, kde od nedele mám pobednu, v pondelok rannú, v utorok poobednú a v stredu zas rannú. Poobedná konci okolo 22:30 a ranná začína o 7. Dneska mi volali, že mám ísť znova vo štvrtok na poobednu. Som platená mesačne, nezáleží koľko hodín odrobím, je to len približne, keď mávam ranné, ešte v piatok idem na poobednu, keď poobedne celý týždeň, v piatok nejdem. Nevladzem chodiť od nedele na striedačky, vravela som mu, že v piatok neprídem, lebo mám hodiny akoby naviac, len mi povedal, že to je moja smena v piatok, ako by ste zareagovali vy? Bolo by možné neprísť ten piatok z toho dôvodu, že som vyčerpaná? Poprípade ísťdo doktora a ísť na pnku?

katkaseiner
21. mar 2024

medzi sluzbami by mal byt dostatocne dlhy casovy usek na regeneraciu. Ak skoncis o 22.30, pre telo je tazke sa zregenerovat a začať v praci o 7. Preto ma zmysel robit cely tyzden ranne, potom tyzden poobedne, pripadne nocne. Lebo aj keď týždeň, telo si zvykne (viem ze to nie je jednoduche) a aspon je tam ta pravidelnosť. Ja by som isla k lekarovi. Toto by ste si mali v práci vydiskutovat ze tymto sposobom su tie skoky tazke pre organizmus

gabika0825
21. mar 2024

Ak máš v zmluve že pracuješ na nepravidelný pracovny čas, tak odstup medzi jednotlivými smenami je zo zákona 8 hodín. Pokial toto zamestnávateľ dodržuje, tak bohužiaľ je v práve. A ak si zobrala nejaký záskok za niekoho, keď si nemala robiť, ale mala si mat volno, tak sa opýtaj na náhradné volno, popripade či aspoň nemôžeš skončiť skôr v ten den. Ale zamestnávateľ je v práve keďže tam rozostup 8 hodín je.

autor
21. mar 2024

@gabika0825 @katkaseiner ano lenže my nemáme ani prestávku, ide aj skôr o to, že na druhej smene nemá kto robiť, zle vedenie, na mojej je 8 ľudí na druhej 4, robila som záskok, celý týždeň ja, okrem jedného dňa, čo mi príde absolútne nespravodlivé. Plus do toho mám brigádu a cez týždeň absolútne nestíham nič, čo ho pravdepodobne nezaujíma a vravela som vedeniu, že na tie poobedne nemôžem tento týždeň chodiť, jeden deň by mi nevadil, ale celý týždeň? Vravel, že to spolu vydiskutujeme, lenže ja už nevládzem. Plus tie poobedne nemám zaplatené a robím akoby tie ranné, čo mi robí rozdiel 9 hodín až, čiže akoby už vo štvrtok mám zarobené za celý týždeň kvázi, čiže v piatok by som robila zadarmo”.

gabika0825
21. mar 2024

Ale to že máš brigádu je tvoja vec, to zamestnávateľ nemusí brat do úvahy, to je tvoj čas mimo prace. Keď je to tam takto tak prečo neodides niekde inde? Však to sa nedá takto zvládať dlhodobo. Prečo niekoho iného z tvojej smeny nedajú robiť keď nemajú ľudí na druhej smene, na stalo? Ja byt tebou by som povedala vedeniu že sa ti nepáči že ty máš zaskakovat za niekoho iného a narovinu by som povedala že sa ti skratka nedá že máš plany a neriesila by som. Však nemôžu tá nasilu dostať na smenu na ktorej ani nemáš byt ale si len záskok. To je problém zamestnávateľa že mu tam nemá kto robiť. Ak to takto pôjde ďalej tak by som odisla.

autor
21. mar 2024

@gabika0825 povedal to kolegyni a tá mi to oznámila o 11 večer. Vedúca smeny sa vzdala postu, nedomysleli to, koncom apríla odchádzam.

maty112
21. mar 2024

to co je preboha za praca?😮

autor
21. mar 2024

@maty112 pekáreň 🙂

nelca84
21. mar 2024

Zamestnavatel ti moze nariadit 150 hodin nadcasov v kalendarnom roku, pricom v jednom tyzdni nesmie tvoj pracovny cas prekrocit 48 hodin. Ak je to v tychto medziach, si povinna prist do prace.

autor
21. mar 2024

@nelca84 teraz budem mat 44hodin, rátam aj s touto nedelou, keďže nás pracovný týždeň začína nedeľou. Keď pôjdem v piatok budem mať až 53hodin.

nelca84
21. mar 2024

44 hodin po odratani prestavok?

autor
21. mar 2024

@nelca84 prestávky nemavame

nelca84
21. mar 2024

Prestavku musis odratat, lebo ju podla zakona musis mat. Preco si ju nespravis?

autor
21. mar 2024

skôr mi ide o to, že ranné sú kratšie ako poobedne, výplatu dostanem za týždeň takú istú ako keby robím celý týždeň ranné

nelca84
21. mar 2024

Pockaj vyplatu mas tyzdenne? Pracujes nacierno?

autor
21. mar 2024

@nelca84 mesačnú, končíme podľa výroby, tie časy boli orientačne, len štvrtky poobedne sú masaker a hocikedy sa môže stať, že budeme robiť aj do 12..

autor
21. mar 2024

@nelca84 nepracujem na čierno, mám riadne vystavení zmluvu

tiika
21. mar 2024

Doba odpočinku po práci je 12 po sebe nasledujúcich hodín v priebehu 24 hodín. Na 8 hod môže odpočinok skrátiť len výnimočne,ak ste napr.nepretržitá prevádzka… ste? Dva dni po sebe 2x24h máš mat v týždni nepretržitý odpočinok.
Iné riešenie je možné len po dohode so zamestnancom. Pokial to tak nie je, zmeny plánujú inak, naber odvahu prosím a odmietni. Je hrozne, ak vieš, že ti to škodí a aj tak pristupis pod nátlakom na tie podmienky.
https://www.profesia.sk/kariera-v-kocke/legisla...

Celkom nerozumiem ako myslis, že budeš pracovat zadarmo? Za nadčas ti patri mzda a príplatok za nadčas, jedine, že by si si čerpala náhradné voľno.

nelca84
21. mar 2024

No takto, kazdy mesiac je urcity fond hodin, ktory mas odpracovat. Za ten dostanes mesacnu mzdu, vsetko co odpracujes nad fond v mesiaci, mas mat zaplatene ako nadcas. Nemozes to pocitat na tyzdne. A samozrejme musis od pracovneho casu odpocitat kazdy den prestavku.

tiika
21. mar 2024

Máš nejaký mesačný pracovný fond a nejakú mesačnú odmenu. Keď odrobis viac, máš mat zaplatený nadčas. Na tu vypl.pásku by som rada pozrela.

tinqua
21. mar 2024

Toto je na ostrú diskusiu s nadriadeným, prekračuje sa tu zakonnik práce. Pripad z praxe: chalan 27r hospitalizovaný na psychiatrii, diagnoza vyhorenie. Práca vo volkswagen 4zmenka. Prvy týždeň hospitalizácie nekomunikoval, slúchadlá na ušiach, prázdny pohľad, jeho celodenná činnosť bola prechádzka po 30m chodbe tam a späť. Druhý a tretí týždeň sa pomaly začal zapájať, po mesiaci bol konečne schopný povedať čo sa mu vlastne stalo. Nedostatočný oddych, v kombinácii so zodpovednou funkciou a stresom v 4 zmenách, spôsobilo, že nebol schopný spávať, keď už zaspal a zobudil sa nevedel ktorý je deň, či sú štyri ráno alebo poobede, či ma ísť do roboty či nie, biorytmus zničený...chcem tým povedať, dávaj si na seba pozor, nikto iný to za teba nespraví a zamestnávateľ vezme od teba všetko čo dovolíš.

autor
21. mar 2024

@tiika bola som už predošlé dni na druhej smene, nikdy som nedostala niečo naviac, maximálne tak príplatok za piatu (keď sme boli 4). Ranné robím od nedele do piatku, potom sobota voľno a v nedeľu začínam rannú do štvrtku a potom ranná a dookola.

autor
21. mar 2024

@nelca84 prestávku si sami zamestnaci dohodli, že nebudú mať, aby sme skončili skorej, jediná akoby prestavka čo je je medzi cestami čo je 10 minút a vtedy sa upratuje takže tak maximálne 5 minút, len to ja nepovažujem ako kvalitnú prestávku, keďže vo výrobe sa musíš hýbať, keďže to kysne a stroj ide

autor
21. mar 2024

@tinqua ja si prežívam trochu ťažšie obdobie a toto ma dostalo a nevladzem takto ťahať, rozprávala som sa s majstrom, ten mi tovedal, že to bude so mnou diskutovať, keďže som požadovala voľno v piatok, odvetil mi, že to je moja smena a na ňu musím ísť. Rozmýšľam som, že by som si vymenila smenu za 3 podobne ranné, aby som to mala akoby vyvážené, alebo utekala ku doktorke všetko jej povedala a aby mi dala paragraf aspoň na ten piatok..

autor
21. mar 2024

@tiika nemám výplatnú pásku.. dáva peniaze do ruky

terezia323
21. mar 2024

Veď ale končíte skôr, tak tam tu prestávku máte
A keď dostávaš peniaze na ruku, to nerobíš načierno?

autor
21. mar 2024

@terezia323 kde končíme skôr? Nemáme prestávku, s prestávkou by sme tam boli o polhodinu neskôr, čiže kludne aj do tej 11

autor
21. mar 2024

ja som vyššie pochopila, či mám vystavenú zmluvu, moja chyba

nelca84
21. mar 2024

Prestavka je dana zakonom, takze sa na tom dohodnut nemozte. A ak nemas pasku a peniaze na ruku, tak robis nacierno. Predpokladam, ze ani odvody za teba nie su platene, alebo len z nejakeho fiktivneho kratkeho uvazku. Zistis, ked budes PN, alebo ked za tyzden dovolenky dostanes 35 e 🤦‍♀️

tiika
21. mar 2024

Sama vidíš, ze sa tam porušuje toho vela. Buď trvaj na svojom, ze chceš prestávku 12h, 2 dni voľna po sebe, na ktore máš nárok, lebo nik iný to za teba neurobí. Trpiet tým budeš tiež len ty sama. Ocenenie nečakaj, lebo taký človek, ktorý druhého využíva si nedokáže vážiť niekoho, kto sa nechá zneužívať.
Môžeš kontaktovať IP - prestávky, odpočinok, páska,nadčasy, príplatky…; nájsť si druhu prácu; alebo si vymýšľať PN,choroby, iné dôvody. To rozhodnutie je tvoje.

autor
21. mar 2024

@nelca84 za jeden týždeň som mala -200€. Som po strednej, nenapadlo ma hneď, že s peniazmi na ruku okrem odvodov súvisí aj nižšia pn, podmienky tam sú otrasne v poslednom čase, príplatky za nedele nemávame a ani časy na prestvky, kvôli tomuto končím koncom apríla..