Vysoká škola a zamestnanie

eteew267
23. sep 2022

Pozdravujem, chcela by som sa opýtať či neviete alebo nemáte skúsenosti s tým, žeby zamestnávateľ hľadel nato akú máte vysokú školu v zmysle či Komenského alebo Prešovskú alebo Žilinskú a tak ďalej. Či sa takto rozdeľujú na horšie a lepšie vysoké alebo nie ? Ďakujem

kikuska872
23. sep 2022

@eteew267 popravde niesom zamestnávateľ ale myslím si že im je to úplne jedno . Tak isto ako som sa hnala za červeným diplomom , okrem mojho pocitu, je to každému " ukradnuté " ..... Či je červený alebo modrý 🤷‍♀️

liz_lemon
23. sep 2022

@kikuska872 a pritom nevies ani spravne napisat nie som 😂

eteew267
autor
23. sep 2022

@kikuska872 Jasné tak ja mám učiteľstvo takže musím mať buď vysokú ale strednú pedagogickú a to nemám tak tu vysokú :D A minule som videla rebríček škôl nejaké hodnotenie a aj ľudia tu čo písali tak nadávali na tú školu kde ja chodím, tak reku či nie je nejaká verejná mienka, že všetci absolventi sú na prd keď tam študovali. Neviem no.

tahomi
23. sep 2022

A podla mna to jedno nie je. Napr pravnicky titul ziskany z UK, UMB, Trnavy verzus VS v Sladkovicove je sakra rozdiel.

kikuska872
23. sep 2022

@liz_lemon fakt veľmi smiešne , môžeš si zatlieskať👌 PARDÓN píšem cez telefón, a veru mi tam nedalo medzeru .

trgypadl
23. sep 2022

@eteew267 mozem otazku? Myslis KU RK?

eteew267
autor
23. sep 2022

@trgypadl Nie. UCM Trnava 😢

trgypadl
23. sep 2022

@eteew267 ma zle referencie? Nepoznám tu školu.. Bojis sa, ze ked ziskas titul na tej fakulte, zw sa budu na Teba pozerat cez prsty?

zuzanockamt
23. sep 2022

@eteew267 kedysi to tak bolo, teraz berú všetko, ak máš vhodnú aprobáciu...žiaľ

petamich
23. sep 2022

zalezi podla mna od konkretneho zamestnania/zamestnavatela, v 90% pripadov si dovolim tvrdit, ze nie a potom su mozno tie specifickejsie profesie, kde nie je vyska ako vyska

renab
23. sep 2022

U nas to jedno nie je. Vysoke skoly typu Sladkovicovo neuznavaju.

eteew267
autor
23. sep 2022

@trgypadl Tak v rebríčku je na spodnejších pozíciách. Trocha aj hej lebo ja sa tam neflákam alebo nekupujem si titul ale reálne sa snažím a kebyže má teraz to moje úsilie byť zbytočné len kvôli nejakému hodnoteniu tak neviem čo potom.

eteew267
autor
23. sep 2022

@renab A ty pracuješ v školstve?

zuzanka.zuzu
23. sep 2022

a ty si sa teraz dostala do civilizácie? odjakživa sa robia rebríčky... ucm nikdy nebude stu ale ani na stu nie sú len géniovia 😀 a učiteľov je nedostatok, to máš fajn

eteew267
autor
23. sep 2022

@zuzanka.zuzu Nie ja viem, že existujú rebríčky ale ich objektívnosť je tiež podľa mňa diskutabilná preto sa pýtam na pohľad ľudí, či s tým majú skúsenosť nemusíš hneď zo mňa robiť dementa 🙂

trgypadl
23. sep 2022

@eteew267 tymto by som sa velmi neriadila.... Su ludia a ludia, su skoly a skoly. Niekto studuje na prestiznej VS, ma to totálne na haku, len aby vystudoval a mal titul.... Alebo mozno otecko "zaplati" titul....a v praxi moze byt nepouzitelny... Niekto studuje na VS, ktora mozno nie je v top rebríčku, ale studium ho bavi, zaujima.Dava do studia telo a aj dusu, vsetok svoj cas.... V konecnom dosledku... teda aspon moj nazor. Vyska/studim Ti da vela, ale najviac Ti da aj tak prax, tam sa najviac zdokonalis...takze si z nejakych rebrickov nerob tazku hlavu, je len na Tebe, co v zamestnani ukazesa dokazes

renab
23. sep 2022

nie, v skolstve to asi neriesia. Ucitelov je malo.

eteew267
autor
23. sep 2022

@trgypadl Tiež si myslím ako vravíš ak to niekto robí na plno tak sa to prejaví aj na výkone. A ja som aj toho názoru žeby každý mal mať rovnakú možnosť ukázať svoje zručnosti bez ohľadu akú školu vyštudoval.

0silvia0
23. sep 2022

@eteew267 preco si nestudovala na Trnavskej univerzite ucitelstvo? Ich pedagogicka fakulta sa umiestnovala na vyssich miestach ako ucm

eteew267
autor
23. sep 2022

@0silvia0 No lebo ja som začala študovať už pomerne neskoro a už by som presiahla tú hranicu 26 rokov a tak som hľadala aj podľa toho kde by som mohla pokračovať externe a to bola vtedy jediná možnosť.

leniel
23. sep 2022

nečítala som ostatné príspevky - ale pokiaľ si v školstve, nemusíš sa báť. Učiteľov je nedostatok, podľa mňa nebudeš mať problém sa zamestnať. Žiadny zamestnávateľ nebude filtrovať uchádzačov o post učiteľa na škole na základe ich VŠ, to by bol riadny blbec... tak ako v dnešnej dobe dokončí (zaplatí si) štúdium aj primitív na UK, tak ho môže dokončiť aj mimoriadne schopný človek na UCM... Akú máš kombináciu?

eteew267
autor
23. sep 2022

@leniel Tiež si myslím. Predsa keď niekto ide do toho, že bude učiteľ tak musí mať znalosti aj na slabšej škole. Aj tak sa musí sám doučiť . No ja mám jazyky aj a nj.

leniel
23. sep 2022

@eteew267 tak to sa dupľom neboj. Realita je taká, že vacsina schopných jazykárov proste odíde robiť do zahraničia, aj ked na podradné práce, ale tak zarobia dvojnásobok ako tu... :-/ zároveň jazykárov potrebuje každá jedna škola, a veľa, dnes sa každý chce učiť jazyky...

eteew267
autor
23. sep 2022

@leniel No veď. Ako my vraveli, že ak by som náhodou sa neuplatnila ako učiteľ z rôznych dôvodov, tak mám aspoň jazyky tak to je lepšie, že je tam možné pri najhoršom sa uplatniť inde. Ale ja verím, že dačo odučím :D

klariska1
23. sep 2022

@eteew267 Na Slovensku je viac-nenej úplne jedno, akú univerzitu skončíš..Je to len a len na Tebe, či si vo svojom odbore dobra a ako si dobrá...móžeš mať akújoĺvek školu, ale keď budeš slabá, tak sa neuplatníš...nehovorím, že keby mal človek vyštudovaný Oxford, Stanford alebo Harvard, tak to vy bolo iné kafe..ale na Slovensku sú všetky školy a štúdium na nich veeeeeĺni podobné...myslíš, že napr.z UK bude lepsi ucitel ako z tvojej UCM alebo PU alebo z KU RK? Vždy je to v prvom rade o študentovi

veronika3110
23. sep 2022

@eteew267 u nás bola niekedy riaditeľka alergická na absolventov Ružomberka…
Jedna kolegyňa si urobila externe Bc v na UMB a potom šla na Mgr. do Ruzomberka…a tiež jej viacerí vraveli, že keby mali Bc z Bystrice, tak určite by to nezabili Ružomberkom… ono je ale zas iné, keďže už mala zmluvu na neurčito, len si chcela takto zvýšiť kvalifikáciu a byť vo vyššej platovej triede, takze jej to bolo jedno, kde ten titul dostane
A citala som vyššie niečo v tom zmysle, že ide o výkon a nie o školu.. to je pravda… len keď je ten výkon úplne slabý a učiteľka neovláda ani základy (tiež vyštudovala len VŠ a strednú inú), hlavne že ma titul, tak si povieš, že tu školu vyštuduje už fakt každý…
Možno keby sa v školách robili pohovory typu že úkaz čo dokážeš a nie nejaký ustny pohovor, pripadne kto ti čo vybaví, tak v tých školách by bolo učiteľov ešte menej 😁😁
Ja učím v škôlke, tak hovorím o svojej skúsenosti zo škôlok …
Napr. Jedna osoba z môjho okolia dokonca nezmaturovala, nevzali ju kvôli tomu nikde na VŠ, iba sa jej do RK podarilo nastúpiť, aj to od októbra, lebo v septembri ešte maturovala a zrazu z nej veľká Mgr 😂 a keď sme sa bavili o obsahu skúšok, tak pozerám s otvorenými ústami, že či je toto naozaj možné… ale to už je iná téma 😁

trgypadl
24. sep 2022

@veronika3110 a to ze niekto nezmaturuje na prvy krat o niečom svedci??? Vies podrobnosti preco?? Pride mi to od Teba ako taky vysmech...a este ten komentar ze zrazu velka mgr?? 🤦‍♀️🤷‍♀️Soryy tu vidiet, ze titul cloveka nerobi🤮

veronika3110
24. sep 2022

@trgypadl áno viem podrobnosti… a áno viem že titul človeka nerobí a dokonca to že ma titul neznamená, že je ten človek vzdelany a vhodný na prácu ktorú robi.. a ten človek sa nehanbi verejne hovoriť, že si prácu nechal napísať a odpovede na otázky a obhajobu si dala vypracovať a ešte sa chváli ze dostala A…

trgypadl
24. sep 2022

@veronika3110 to uz je iná vec, ked ma clovek k tomu taky pristup... Potom to je ozaj na zaplakanie, ale dany zamestnavatel bude vidiet jej vysledky

simca06022011
24. sep 2022

Pozerá sa na uchadzaca ako takého, ak je niekto šikovný, je to jedno na ktorú chodil. Ak ma skolu prejdenu "len tak", tak sa to ukaze v praxi...