Pekný deň mamičky, niektoré z vás boli možno v podobnej situácii a budete mi vedieť poradiť. Koncom apríla mi končí rodičovská dovolenka. Som zamestnaná, ale do aktuálneho zamestnania už nastúpiť nemôžem, chcem dať výpoveď, pretože počas materskej sme sa presťahovali a vzhľadom na veľkú vzdialenosť nie je možné za prácou dochádzať. Na materskej som bola v roku 2016 a potom s druhým dieťaťom v roku 2018. Medzitým na rodičovskej. Syna mi zoberú do škôlky pravdepodobne až v septembri (aj vzhľadom na situáciu ktovie ako to bude so škôlkami ešte do leta), takze po ukončení rodičovskej by som chcela čerpať podporu v nezamestnanosti. Nárok na čerpanie mám. Ale chcela by som vedieť ako je najlepšie ukončiť pracovný pomer, či k dátumu ukončenia rodičovskej, či vyčerpať dovolenku a potom k poslednému dňu dovolenky dať výpoveď alebo dať si ju preplatiť (ak s tým zamestnávateľ bude súhlasiť) alebo ako by to bolo najvhodnejšie. Ak sa to dá nejako ovplyvniť, aby mi vyšla aj lepšia podpora. Ďakujem za rady, skúsenosti.
@dragynka o podporu musis zaziadat do 2r od skoncenia PP
Ahojte mamičky som na RD končí mi 21.9 a mám ešte 30 a pol dňa dovolenku je možné ju hneď vybrať po RD a potom dať k poslednému dňu výpoveď ? Dakujem
Ahojte, chcela by som sa spytat, ze RD mi konci 18.6.2021, chcem dat vypoved dohodou a na 1den dovolenku a vsetko preplatit, len sa chcem syptat, ze 19.6.2021 je sobota..mozem ukoncit PP aj v sobotu...alebo nasledne az pracovny den...t.j. 21.6.2021?..dakujem
@robert2010 dobrý deň ako ste to vyriešila s výpoveďou lebo tiež chcem dať a neviem ako mám postupovať ja mám ešte 30 dní dovolenky a chcela by som ju čerpať po RD
@katarina762 dobry vecer, po skonceni RD, nastupite na 1 den do prace a date si preplatit zbytok dovolenky a mal by vam vzniknut max vymeriavaci zaklad a mali by ste peknu podporu, teda ak mate na nu narok.
@robert2010 no len mne v práci ju nepreplatia len vyčerpať ju môžem a podporu by som mala dostať som tam už 6 rok
Prosím Vás viete mi niekto poradiť, či má výplata odstupného vplyv na výpočet výšky podpory v nezamestnanosti? Konkrétne ide o to, že 29.8. mi konci RD, zamestnávateľ končí 31.8. takže mi ukončia prac. pomer. Mám nárok na odstupné. Bude mať výplata odstupného vplyv na výšku podpory? ĎAKUJEM
@robert2010 prosím viete mi poradiť, či sa dal ukončiť PP aj v sobotu? Tiež mi to tak vychádza. Ďakujem
Ahojte.ja mam podobný problém.syn bude mať teraz 3roky a volala som zo šéfkou ktorá mi oznámila ze na nevie prijas späť takže mi da výpoveď.co mam robiť snažíme sa o ďalšie dieťa ako to mam riešiť ďalej aby som dostala tehotensky,materskú a rodiča ak budem pozerať podporu.ak sa mi podarí do septembra otehotniet.jaj a ešte v lete sa budeme brať a chcem sa opýtať ci je to naozaj pravda ze urad prace prestane platiť podporu ked zisti ze som vydatá.dakujem
@michaelad1994 ak si nikde počas rodičovskej dovolenky nepracovala na dohodu,tak daj v práci skončenie pracovného pomeru dohodou, vyčerpaj deň ,dva dni dovolenky a zbytok si nechaj preplatiť a výjde ti Max podpora.
A to,či sa vydáš alebo nie,je úplne irelevantné, podporu budeš dostávať pol roka.
Ak chceš dostávať materskú pri ďalšom tehotenstve,tak musíš mať aktívne poistenie.
Čiže buď si budeš platiť sama dobrovoľne poistenie,alebo sa zamestnaš
@jana005 ďakujem za odpoveď.ale informovala som sa na sociálnej poisťovni a tam povedali ze ak využijem par dni dovolenky alebo nastúpim na deň dva do prace a potom ukončím pracovný pomer dohodou a budem na úrade prace tak budem v ochrannej lehote 8mesiacov a ak dovtedy otehotniem tak budem mat nárok na materské a tehotenske.
@michaelad1994 urobte to tak, že dáte výpoveď po ukončeni rodičovskej dovolenky. Nástupite len na 1 deň do prace, čiže deň výpovede je aj ten deň ktorý si odrobíte a tým pádom vám vypočítajú Max podporu. Podmienku akú vám oni povedali 1den odrobiť budete mat splnenu aby ste mali ochrannú lehotu ak stačí ten 1 deň. Z viacerých odrobenych dní neviem, či už vyjde max podpora
dievčatá, tej časti, že do vezmem jeden deň dovolenky, potom dohoda o ukončení pomeru... Ak mi nepreplatia zvyšnú dovolenku, tak bude to mať vplyv na výšku tej podpory? Ďakujem
@nafka0483 no veď tomu nerozumiem, že ak si ju celú vycerpam, nakoľko si myslím, že je možnosť, že mi ju nebudú chcieť preplatiť a potom podpíšem tu dohodu o ukonceni pomeru, už mi nevyjde tá podpora v maximálnej výške? Sorry, že sa blbo pýtam, ale ako vidíš moc sa do toho nerozumiem 🤭
@jannka89 Nie, ak vycerpas zvysnu dovolenku, tak ti maximalna podpora nevyjde.
"Trik" je v tom, ze sa do prace vratis na jeden den pocas ktoreho cerpas dovolenku a zvysnu ti preplatia. Vtedy dostanes za 1 den vyplatu za tu dovolenku+zvysok preplateny cize za jeden den velka suma a teda max. podpora.
Ak cerpas vela dni, tak ti na den vyjde mala suma.
@tistis
Aha no lebo mne skoncila rodičovská 24.3 dovolenku mi dala od 25-31.3 a od 1.aprila som na nahlásila na urad prace..dúfam ze aj takto to bude dobre.lebo ona ma vôbec nevedela prijať naspäť
@michaelad1994 dajte potom vedieť, či vyšla aj z viacerých dní dovolenky a ci ste mali len tu dovolenku a ci vám ešte aj dáku naviac preplácali. Ak vám naviac preplácali, tak možno by to mohlo vyjsť ako písala maminka vysie. A ešte na socialke vám povedali, že ochranná doba kým otehotniete, či kým porodite?
@lea152 treba dať dohodu o ukončení PP s tým že čerpanie 1deň dovolenky a ostatnú preplatiť....ak má syn 3roky 5.4.tak Dohoda o skončení PP k 6.4. - 1deň dovolenka, osttanú dovolenku nech ti preplatia....takto budeš mať nárok na maximálnu výšku podpory.....a hneď na podporu.....nemôžeš pokračovať na pandemickom RP a potom čerpať podporu(čo chce veľa mamičiek využiť), lebo následne by si musela pandemický RP vracať - to ti píšem len aby si vedela