Výpoveď a PN

caroline_
6. sep 2018

Ahojte. Chcela by som sa opýtať, čo by mi hrozilo v práci, v prípade že by som tam už viac nenastúpila. Ide o to, že s manželom sa chystáme do zahraničia, a je tu možnosť ze by sme mohli odist uz o týždeň. Ja som dala výpoveď, momentálne som PN, a zmluva mi končí ku 30.9.2018,v práci nebolo možné skončiť dohodou. Co by sa stalo keby odídem ale podľa zmluvy som ešte zamestnaná. Ďakujem

caroline_
autor
6. sep 2018

@caroline_ je možné aby mi zamestnávateľ dal porušené pracovnej disciplíny do výpovede a v ďalšej práci by s tým bol problém? Aj kebyže to vysvetlím že som potrebovala odísť do zahraničia?

deedol
6. sep 2018

Ak si dala vypoved, bezi ti vypovedna doba. Pozri Zakonnik prace, posledny odsek § 62:
§ 62

Výpovedná doba
(1) Ak je daná výpoveď, pracovný pomer sa skončí uplynutím výpovednej doby.

(2) Výpovedná doba je najmenej jeden mesiac, ak tento zákon neustanovuje inak.

(3) Výpovedná doba zamestnanca, ktorému je daná výpoveď z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a) alebo písm. b) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, je najmenej

a) dva mesiace, ak pracovný pomer zamestnanca u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej jeden rok a menej ako päť rokov,

b) tri mesiace, ak pracovný pomer zamestnanca u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej päť rokov.

(4) Výpovedná doba zamestnanca, ktorému je daná výpoveď z iných dôvodov ako podľa odseku 3, je najmenej dva mesiace, ak pracovný pomer zamestnanca u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej jeden rok.

(5) Do doby trvania pracovného pomeru podľa odsekov 3 a 4 sa započítava aj doba trvania opakovane uzatvorených pracovných pomerov na určitú dobu u toho istého zamestnávateľa, ktoré na seba bezprostredne nadväzujú.

(6) Ak výpoveď dáva zamestnanec, ktorého pracovný pomer u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej jeden rok, výpovedná doba je najmenej dva mesiace.

(7) Výpovedná doba začína plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede a skončí sa uplynutím posledného dňa príslušného kalendárneho mesiaca, ak tento zákon neustanovuje inak.

(8) Ak zamestnanec nezotrvá počas plynutia výpovednej doby u zamestnávateľa, zamestnávateľ má právo na peňažnú náhradu najviac v sume, ktorá je súčinom priemerného mesačného zárobku tohto zamestnanca a dĺžky výpovednej doby, ak sa na tejto peňažnej náhrade dohodli v pracovnej zmluve; dohoda o peňažnej náhrade musí byť písomná, inak je neplatná.

caroline_
autor
6. sep 2018

@deedol takže ma vlastne nevyplatí za tie dva mesiace co mam výpovednú lehotu?

deedol
6. sep 2018

Nie, este moze od teba ziadat navyse nahradu, ale len v pripade, ze to mate niekde pisomne podchytene (napr. v zmluve alebo v nejakych prilohach k nej).
Za tie dva mesiace ta samozrejme nevyplati, ak tam nebudes pracovat.

caroline_
autor
6. sep 2018

@deedol super... Dakujem za info

evittam
7. sep 2018

@caroline_ Ale ved si PN. Plánuješ ukoncit PN a odísť? Nezostala ti dovolenka,ze by si nejak vykryla tie dni do konca mesiaca? Pripadne neplatené volno....

euridika247
7. sep 2018

@deedol ale tú náhradu vzniknutej škody by musel vydokladovať, že skutočne vznikla jej neprítomnosťou v práci.. je to na dlhé lakte

tanija133
10. sep 2018

@deedol prosim, vedela by si poradit? Bola som 3 mesiace pn, teraz 3.9 som nastupila do prace, a 6.9 som podpisala ukoncenie prac pomeru dohodou... prac pomer mi konci po vycerpani dovolenky 14.9. Chcem ist vsak opat na pn a nasledne na urad prace, aby som natiahla cas na hladanie prace s nejakym prijmom... ako a kedy mozem ist este teraz na pn?

evittam
10. sep 2018

@tanija133 Ano môžeš. Najneskor do 7dni od skončenia PP.

tanija133
10. sep 2018

@evittam dakujem moc, a ak pojdem po 14.9, akeho zamestavatela uvediem doktorke? Co je lepsie, mam ist tento tyzden, alebo je to jedno? Dostanem 4 mesacne odstupne, tak nechcem to nejako komplikovat....

evittam
10. sep 2018

@tanija133 Žiadneho.

tanija133
10. sep 2018

@evittam dobre dakujem takze socialka mi bude davat plnu pn...

euridika247
12. sep 2018

@tanija133 nič nebudeš komplikovať, zamestnávateľ ti bude platiť aj tak len 10 dní PN a potom už to platí sociálka. Akurát výška PN-ky bude rátaná zo mzdy a nie z podpory, a navyše sa ti predĺži možnosť poberať podporu, kdeže počas PN ti nebeží tá 6-mesačná lehota nároku na podporu. Ty sa ešte s tým odstupným aj nabalíš 🙂 🙂 🙂

tanija133
12. sep 2018

@euridika247 dakujeeem , chcem to natiahnut lebo pojdem na jeden do kupelov, a az od januara na uras prace, nech som v klude na hladanie prace po novom roku...

katkaagabko
14. sep 2018

Ja by som tiež potrebovala radu. Výpovedná doba mi končí k 31.9.2018 Od 1.10. by som išla na PN . Nárok na podporu by som mala až od 1.12.2018 Mohla by som sa na toto obdobie od 1.10.-1.12. dobrovolne poistit v nezamestnanosti aby mi nechýbali tie dva mesiace na uznanie podpory? musela by som platit este nejaké odvody počas obdobia pn, prípadne sa nahlásiť na úrade práce

euridika247
15. sep 2018

@tanija133 na urade sa mozes zaregistrovat hned ako ukoncis pracovny pomer, a pn-ku dorucis na urad prace. Potom ti nepobezi doba cerpania podpory kym budes pn. A nemusis sa potom stresovat. Donesies ukoncenie pn-ky na UP. Az potom ficis na podpore

euridika247
15. sep 2018

@katkaagabko tak toto si nie som ista, a nechcem kecat hluposti ci sa to da alebo nie.

evittam
15. sep 2018

@euridika247 UPSVaR ta nezaregistruje kym si PN ani sa s tebou nebudú bavit. Je zbytocne tam vobec ist.

euridika247
17. sep 2018

@evittam nuž hádať sa s tebou nebudem, ale osobne som to urobila tak, že som sa v jeden deň (hneď prvý po ukončení prac pomeru) zaregistrovala na UP, a druhý deň som šla na dlhodobú PN. Tú som odevzdala na UP a všetko bolo v najlepšom poriadku. Podpora sa potom čerpala až po ukončení PN-ky

9lf9
17. sep 2018

@euridika247 tak ako pises je to ok..len v den evidencie nemozes byt PN

evittam
17. sep 2018

@euridika247 No ved ako som uz napísala ty si sa bola evidovať a nebola si este PN. Treba citat s porozumením. A ja sa nehadam.

lusetaz
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ludmilasemanicova
25. mar 2019

Pekný deň chcem sa opytat podala som výpoveď dohodou ku dňu 31.3.2019 ale nastúpiť do druhej práce mam az 1.5.2019 mozem ist na PN ? A musim sa hlásiť na úrad práce?

wena
25. mar 2019

Áno, ak do práce neprídeš, zamestnávateľ ti môže dať absencie čo je hrubé porušenie pracovnej disciplíny a ukončí s tebou pracovný pomer. Za tie dni si budeš musieť sama zaplatiť zdravotné poistenie. V ďalšej práci môžeš a nemusíš mať problém, niekde vyžadujú aj zápočtový list a posudok od predošlého zamestnávateľa, niekde nie. Ak nemáš v zmluve dohodnutú finančnú pokutu pri predčasnom odchode z práce, nehrozí ti okrem toho nič.

veronikaszabova
25. mar 2019

@wena stara tema. Zakladatelka to uz ma isto poriesene 🙂

evittam
25. mar 2019

@ludmilasemanicova Výpoveď dohodou neexistuje. Na PN do 7dni od skončenia PP. Ak budeš PN tak sa nehlasis a nemusíš platiť ZP. Ak na PN nepojdes tak tiez sa nemusis hlasit ale musis si potom platiť ZP.

caroline_
autor
25. mar 2019

@veronikaszabova áno mam, nakoniec som podala výpoveď, zatiaľ som išla na pn a síce sme sa zatiaľ neodstahovali do iného štátu, aspoň do iného mesta :D

dedkaza
1. aug 2019

@tanija133 dobry den ,chcem sa opytat ci si budete este pamätať uvádzali ste teda doktorke zamestnávateľa u ktorého skončil PP ci nie ? 🤔

evittam
1. aug 2019

@dedkaza Nie, na co? Bývalý zamestnávateľ nema s tvojou PN nic spolocne ani s MD.

tanija133
2. aug 2019

@dedkaza ÁNo , uvadzala, totho naposledy, lebo si v ochrannej lehote 10 dni......