Ahojte. Mám nastúpiť do novej práce, kde mám podstúpiť cca mesačný zaškolovaci program. V rámci toho mi bude zabezpečené (hradené) ubytovanie v meste, kde to bude prebiehať + strava. Predpokladám, že toto školenie bude spadať do trojmesačnej skúšobnej doby. Chcem sa opýtať, či môžem počas tohto zaskolovania dať, ale aj dostať výpoveď bez udania dôvodu, ako klasicky v skúšobnej dobe. Hlavne z toho dôvodu, že som ešte nebola v situácii kde mi zamestnávateľ hradil ubytovanie a podobne, si nie som istá, či keby sa rozhodnem odísť, bolo by to bezproblémové. Napr. budem školena 10 dní, dám výpoveď, bude mi teda predplatených 10 dní, zamestnávateľ má odhlási z ubytovania a to je všetko. Nechcem sa informovať na personálnom, aby to nevyzeralo že som ešte nenastúpila a už chcem odísť. Ďakujem za rady
@riri178 Len ta trosku poopravim aby si mala jasno v pojmoch. Pocas skusobnej doby sa nedava vypoved (ani ty zamestnavatelovi ani zamestnavatel tebe). Pocas skusobnej doby sa konci pracovny pomer. Cize bud ty ukoncis PP alebo zamestnavatel. Dovod mozes ale nemusis uviest.
Po tom co ti uplynie skusobna doba mozes dostat vypoved (s vypovednou dobou, podla ZP) alebo mozes dat vypoved (s rovnakymi podmienkami podla ZP). Alebo sa mozete na skonceni PP dohodnut (nevola sa to vypoved dohodou, dohoda a vypoved su dva rozne pojmy).
Co sa tyka skolenia a preplatenia nakladov na ubytovanie a stravu - pozri si poriadne ako to mas uvedene v zmluve. Je mozne, ze tam mas clanok o tom, ze budes musiet tieto naklady nahradit.
@riri178 treba si pozrieť pracovnú zmluvu, zamestnávateľ si môže žiadať vrátenie nákladov za zaškolenie ak je to uvedené v zmluve a odídeš skôr ako do roka.....pokiaľ to ale nemáš v zmluve, tak nie...skúšobná doba samozrejme platí.....zrejme ide o banku alebo Orange - neboj bude to ok......len pri podpise zmluvy si ju dobre prečítaj.....
Ďakujem za rady 🙂 ale predsa som tam radšej zavolala a opýtala sa narovinu. Je to teda tak, že náklady hradí firma a žiadať ich nazad nebude. Bolo by to tak len v prípade, keby som v rámci zaskolovania získala nejaké osvedčenie (napr. na ovládanie vysokozdvižneho vozíka) ktoré mi ostáva.
@riri178 no ale ono to tak vyzerá, že ešte si ani nenastúpila a už uvažuješ nad odchodom. V každom prípade, áno, môžeš kedykoľvek dať aj dostať výpoveď v rámci skúšobnej doby bez udania dôvodu. Určite nebudeš prvá ani posledná.